Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Robot - muruniiduk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Robot - muruniiduk

    Esmalt postitatud virx5 poolt
    Ma ei hakka ennast kellelegi tõestama selleks, et abi saada.
    Loodetavasti mõtled ümber.
    If you think education is expensive, try ignorance.

    Comment


      Vs: Robot - muruniiduk

      see teema on nii pikalt õhus olnud, et ma olen ka natukene mõtisklenud selle üle. teatavate tingimuste loomisel ei tohiks see olla võimatu, aga siiski piisavalt keeruline(kosmosesüstik suudab maanduda ilma inimese abita, miks muru ei peaks saama niita). selle mõtisklemise käigus ei ole ma suutnud veel isegi konseptsiooni luua, rääkimata joonisteni jõudmisest. probleem nimelt selles, et nende erinevate valdkondade liitmisel võib iga valdkonna probleemide arvu omavahel korrutada ja see on punkt, mis pisiasja suureks teeb.
      pm saaks mingit platsi niita lihtsa mehhaanikaga, nagu mänguautodel: esiveoline masin, mille veotelikule tuleb ülekanne ülevalt üle verikaalse võlli. see veovõll on ühtlasi telikule ainsaks kandepunktiks. mingi vedru hoiab otsesuunda. selline elukas liigub nii kaua otse, kui takistus vastu tuleb. rataste piisava haakumise korral pöördub esitelik veovõlli pöörlemise suunas, kuni takistus ei sega enam otse liikumist ja vedru taastab otsesuuna. puuduseks on ülimalt kaootiline niitmine, tõenäosus, et mingid kohad jäävad üldse niitmata, ropp kattetegutr(mõnda kohta niidetakse vb 10+ korda) ja sellest viimasest tulenev kütusekulu. viletsa aia puhul võimalus, et niiduk uitama läheb. sellin niiduk on eriti "loll", aga midagi ta teeks, nt laheda mustri võib aeda saada. kuidas selline asi ohutusnõuetega kokku peaks sobima... ma ei julge isegi mitte mõelda
      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

      Comment


        Vs: Robot - muruniiduk

        kaevad maa sisse vastava trajektooriga siksakilise kaabli. Siis keerad kaablisse voolu. Tavalisele niidukile aretad keeramissüsteemi, mis toimib aku pealt (mootor(id)) ja sealt samast tuleb ka toide sellisele jublakale, mis jälgib seda impulssi mis seal mulla all liigub. Nüüd tuleb kast käima tõmmata ja siis see kärakas põrutab ringi. Aku pealt on veel mingi relee, mis hoiab niidukil süüdet sees, seetähendab et kui aku saab piisavalt tyhjaks, et näiteks keeramise funktsioon kaduma hakkab, siis on voolu ka piisavalt vähe et releed hoida ja "säde kaob". see tähendab sitt sureb nurka maha. Kaevamine on siin se kõige tyytum töö, aga yhe korra kaevata ja kaablit vedada on lihtsam kui 1006 või mitu aastat siin arvutati, masinat leiutada. Ma muidugi ei tea kas saab kuidagi panna mingi jubina abil ta mingit nõrka impulssi maas registreerima aga kui saaks, siis midagi oleks juba. ja talvel/varakevadel, saad põllule sinna maakaablisse kõvema voolu lasta, siis sulab lumi rutem ära ja keltsa kah pole, saab kohe kalaleminekuks usse kaevata.

        See ongi Keniaalsus
        Condemn the hive.

        Comment


          Vs: Robot - muruniiduk

          Aga kui kasutada sellist lahendust, et näiteks kasutada roomiku põhimõtet. Juurde siis andur, mis mõõdab kumbagi roomiku läbitud teepikkust. Nii. Ja siis ühe korra manuaalselt see muru ära niita ja salvestada mõlema roomiku läbitud teepikkused ning nende pealt siis panna kahe eraldi mootoriga niiduk ise ringi sõitma.

          Just my 2 cents...

          Kui jutt väga loll tundub, siis ma ajan selle väsimuse kaela .

          Comment


            Vs: Robot - muruniiduk

            Põllumajanduses on olemas süsteem traktoritele kombainidele kus GPS abil juhitakse arvutis oleva saagikustabeli alusel kus ja kuipalju näiteks väetist või muud shitta konkreetsele põlluruudule pannakse. Siit analoogia - niidukile GPS saatja, tuppa arvuti mis jälgib pidevas onlines niiduki asukohta ning samas ka seda et ta üle 11x mõnda kohta ei niidaks , niidukile juhtsüsteem mis jätaks jänesed alla ajamata ning aiad terveks ning mida siis toas olev arvuti oskaks ntx wifi abil juhtida (kui hektar lagedapoolne on). Nüüd siis näitad korra arvutile ette kus tohib niita ning Save. Ja nii ka naabri aias sest kes ikka üksi siis jõude õlut joob..
            Nüüd moodsatel aegadel võib "Kõue" internetiühenduse korral tervele külale teenust osutada (mõelge milline kasulik alternatiiv senisele wifi jagamisele ju).
            Mõte tuli sellest et naabrimees eile remontis oma tagaveolist muruniidukit 3,5HP mootoriga ( ei ole murutraktor), et naine end ära ei katkestaks .
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

            Comment


              Vs: Robot - muruniiduk

              teatavate tingimuste loomisel ei tohiks see olla võimatu, aga siiski piisavalt keeruline(kosmosesüstik suudab maanduda ilma inimese abita, miks muru ei peaks saama niita).
              Seda küll,aga kosmosesüstikul on see maandumiskoha viga ilmselt üsna suur (kui palju täpselt,ei oska ma öelda).Kosmosesüstik maandatakse tavaliselt kuskile inimtühja paika,kus mõni kilomeeter eksimist siia-sinna ei ole ilmselt probleemiks.Muruniiduk peab aga navigeerima mõne(kümne) sentimeetri täpsuselt.

              Aga kui kasutada sellist lahendust, et näiteks kasutada roomiku põhimõtet. Juurde siis andur, mis mõõdab kumbagi roomiku läbitud teepikkust.
              See mõte on siin juba enne välja käidud.Kas roomik või ratas,vahet pole.Roomiku(ratta) küljest impulsse võtta on lihtne.Samas jällegi äärmiselt ebatäpne.Piisab ainult sellest,et mingil hetkel see ratas kuskil natuke libiseb või kaabib koha peal ja kogu ette antud trajektoor on omadega sassis.

              Põllumajanduses on olemas süsteem traktoritele kombainidele kus GPS abil juhitakse arvutis oleva saagikustabeli alusel kus ja kuipalju näiteks väetist või muud shitta konkreetsele põlluruudule pannakse.
              On küll.Aga jällegi kaks asja:seesama täpsus ja süsteemi hind.

              Kui mul aega on,siis otsin ma üles ja tsiteerin natuke ühte artiklit.Selle sisu seisneb selles,et Ameerikas on teist (või kolmandat) korda korraldatud omapärane võistlus (NASA ja Pentagoni toel),kus siis omavahel võtavad mõõtu X arv robot-autosid,mis peavad ilma juhita läbima teatud arv kilomeetreid.Esimene võistlus läks luhta,sest mitte ükski auto ei olnud suuteline seda teekonda läbima.Viimase võistluse võitis vist VW Touraeg baasil ehitatud auto,mis sisaldas (kui ma õigesti mäletan) 8tk hetke kõige vingemat arvutit,6 GPS navi seadet jne,jne...Ainuüksi selle ÜHE auto ehitamise meeskond koosnes 16 inimesest,eelarve oli kümnetes MILJONITES dollarites...Need numbrid ma tõin välja mälu järgi (ma võin pisut eksida,aga suurusjärgud on õiged).
              Kogu jutu mõte on selles (nagu ma juba eelnevalt olen korra maininud),et puhtalt rahaliselt ja ajaliselt ei ole absoluutselt mitte mingit mõtet sellist asja teha.Selle kulutatud raha hulga eest võiks palgata elu lõpuni karja neegreid,kes 5 korda päevas seda muruplatsi kasvõi kääridega üle lõikavad.See idee puht tehnilisest aspektist on iseenesest huvitav,aga praktilise poole pealt kodus kuuri all teostamatu.
              Vana helitehnika remont Pärnus

              Comment


                Vs: Robot - muruniiduk

                Kindlasti pole mõtet mingeid hirmkalleid ja ülikeerulisi süsteeme aretama hakata. Esialgu tuleks ikka lihtsaimatest lahendustest alustada, nagu näiteks teha niidukile selgeks, mis on niidetud muru ja mis niitmata, et ta teaks sõita täpselt seal vahel. Ei tea, kui hästi see teostatav on, aga proovida kindlasti ju tasub.

                Comment


                  Vs: Robot - muruniiduk

                  Esialgu tuleks ikka lihtsaimatest lahendustest alustada, nagu näiteks teha niidukile selgeks, mis on niidetud muru ja mis niitmata, et ta teaks sõita täpselt seal vahel.
                  See täpne navigeerimine EI OLE lihtne lahendus,kusjuures ESMALT tuleks talle selgeks teha see piirkond (ala),mille piires niiduk tohib toimetada.Kui sa alustad niitmiskõrguse õpetamisest,siis tulemuseks on enda (ja ka naabri) maha niidetud köögivilja peenrad.
                  Vana helitehnika remont Pärnus

                  Comment


                    Vs: Robot - muruniiduk

                    Aitab ehk demagoogiast virx. Teed ennast terve foorumi ees lolliks.

                    Comment


                      Vs: Robot - muruniiduk

                      On see teema siis tõesti hullem, kui "igiliikur"? Kui see teema kellegile huvi ei paku või siia foorumisse üldse ei sobi, siis võib ju teema lukku panna.

                      Comment


                        Vs: Robot - muruniiduk

                        See NASA ja Pentagoni võistlust olen isa ka Discoverilt näinud. Teekond oli minu arust 160km läbi kõrbe, miskil ajal oli rekord kuskil 13-14km kandis. See oli siis "võitjamasin". Kah mälu järgi.

                        Comment


                          Vs: Robot - muruniiduk

                          Esmalt postitatud Ints poolt
                          Seda küll,aga kosmosesüstikul on see maandumiskoha viga ilmselt üsna suur (kui palju täpselt,ei oska ma öelda).Kosmosesüstik maandatakse tavaliselt kuskile inimtühja paika,kus mõni kilomeeter eksimist siia-sinna ei ole ilmselt probleemiks.Muruniiduk peab aga navigeerima mõne(kümne) sentimeetri täpsuselt.
                          minuteada viimane mehitamatta katsemudel maandus maandumisraja telgjoonest miski 5cm mööda. ca lennuki maandumisraja mõõtmeid arvestades on see minu arvates päris hea tulemus. muruniitjasse sama raha investeerimine vist ei ole eriti otstarbekas

                          eelmiste tpostitajate jutu kinnituseks. masin suudab tegutseda hästi, kui tingimused on täpselt ette antud: kosmosesüstik maandub see kell, selles punktis, sellise kiirusega jne. hästi palju pisitegureid, aga siiski kõik on ette arvestatav.
                          kõrberada on kõike muud, kui ette arvestatav. tuul võib minutitega oru asemele künka tekitada. masinad jäävad kinni jne. masin ei suuda mõelda ja kohaneda määramatusega. nt supermaasturid, kes ümber Ladoga järve sõidavad ei kasuta sellist HI-END asja nagu elektroonilised differentsiaalid ja veojõu kontroll. on küll rida elektroonilisi abivahendeid, aga masina juhtimine on manuaalne, et tagada igale olukorrale maksimaalne võimalik sooritus
                          viimati muutis kasutaja reuter; 12 m 2007, 18:08.
                          Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                          Comment


                            Vs: Robot - muruniiduk

                            Puhtalt tehnilise silmaringi laiendamiseks otsisin siis üles selle artikli,millest ma põgusalt jutustasin oma eelmises kommentaaris.Ühtlasi parandan ära mõned faktivead.Niisiis mõned huvi pakkuvad faktid (ilmunud ajakirjas TM 12.2005)
                            *Robot autode võistlus,mis on paar korda toimunud USA Nevada osariigi Mojave kõrbes.Võistluse ametlik nimi on DARPA Grand Challenge.
                            *Võistlust toetavad NASA ja Pentagon
                            *Esimene võistlus toimus 2004a,mis sisuliselt kukkus läbi.Stardist kõige KAUGEMALE jõudnud auto mõistus lõppes 11,8km läbimise järel.
                            *2005a toimunud võistlust alustas 23 autot,millest finisisse jõudsid 5
                            *2005a võistluse võitis VW Touraeg baasil ehitatud sõiduk.Selle sõiduki õpetasid "ise sõitma" Stanfordi ülikooli ja Californias asuv VW elektroonika laborid.
                            *Sõiduk sai infot "arvukate sensorite,nelja laseri ja 24Ghz radari abil.Paigaldati ka ülitäpne GPS süsteem".
                            *Kogutud infot töötles 7tk Pentium 1,6Ghz arvutit.
                            *Sõiduk läks maksma 0,5 miljonit USD-d,meie rahas (tänase kursiga) ca 6 MILJONIT Eesti krooni.
                            Vana helitehnika remont Pärnus

                            Comment


                              Vs: Robot - muruniiduk

                              Mulle hakkas täna silma see:

                              http://194.201.138.187/epages/Store.storefront/?ObjectPath=/Shops/Store.TechSupplies/Products/GPS001

                              ja mulle tuli kohe meelde see teema.

                              Comment


                                Vs: Robot - muruniiduk

                                1 võimalus A.I. leiutada, kes saab aru mis on porgand ja mis on muru jne Ei noki, aga üks lahendustest kindlasti. Samas ma vist saadaks muru peese ja ehitaks sellisele progetavale mõistusele keha ümber ja võtaks naiseks...

                                Comment

                                Working...
                                X