Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Robot - muruniiduk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #76
    Vs: Robot - muruniiduk

    reuteri jutus on iva sees!! kui ise koguaeg robotil järel käia ei viitsi,(mis muudaks ju roboti enda tarbetuks) pead ka turvalisusele mõtlema. kõige lihtsam oleks sul vist osta elektrikäivitiga niiduk (sellel juba aku ja genekas olemas) akule ühendad paralleelselt veel ühe> suurema aku( eeldusel, et originaalis süsteemi kuuluv ei toida 2 võimsat el mootorit ära.) see tähendaks aga, et genekas ei suudaks mõlemat akut pideva tarbimise juures samapalju laadida, ja sa pead iga natukese aja tagant elektrimootoritele korraks puhkust andma(mis ei ole kõige keerulisem osa projektist)
    siis, peaksid sa ilmselt ostma selle robot tolmuimeja, mida eelnevalt reklaamiti. tolmuimejas on ilmselt vajalik elektroonika olemas, et niidukit takistustest kõrvale juhtida. pead ainult anduritele õige asendi ja sobiva koha leidma, ning vb neid juurde lisama, kuna tolmuimeja mootorid on ilmselt väiksema tarbivusega, kui tulevased niiduki vedajad, tuleks asi lahendada releede või keerukama võimendiga(olenevalt, kas tolmuimejat vedavad mootorid liiguvad ühe kiirusega, jõnksutades, või muudavad kiirust sujuvalt.) siis veel see probleem, et kui tolmuimeja kasutab steppereid, töötab ilmselt tema soft mootori sammude lugemise põhjal, mitte tegeliku pööramis nurga järgi. kui nii, siis soovitan kasutada GPS-i mitte tolmuimejat. gps-iga paralleelsett peaks olema ka kaart salvestatud kuskile. ja kaardile märgitud, kus ta tohib sõita ja kus mitte.

    otsi piiramatust internetist inffi sellekohta, küsi robotiehitajatelt nõu.

    EDU!!
    www.ledlahendus.ee

    Comment


      #77
      Vs: Robot - muruniiduk

      Esmalt postitatud LEDmann poolt
      kõige lihtsam oleks sul vist osta elektrikäivitiga niiduk (sellel juba aku ja genekas olemas) akule ühendad paralleelselt veel ühe> suurema aku( eeldusel, et originaalis süsteemi kuuluv ei toida 2 võimsat el mootorit ära.) see tähendaks aga, et genekas ei suudaks mõlemat akut pideva tarbimise juures samapalju laadida, ja sa pead iga natukese aja tagant elektrimootoritele korraks puhkust andma(mis ei ole kõige keerulisem osa projektist)
      Niiduki vedamiseks vajalik võimsus oleneb ju liikumisele vastassuunas mõjuvast takistusest ja elektrimootorite kasutegurist. Maksimumvõimsusel töötab mootor ju ainult käivitudes või sõites suure takistuse korral. Keskmine tarbitav võimsus võiks jääda kuskile 30W ringi, mis poleks probleem genekaga laadida. Loomulikult on see kõik alles teoreetiline, aga ma loodan varsti sellega tegelema hakata

      Comment


        #78
        Vs: Robot - muruniiduk

        Kaugel niiduk on juba? Kas saab kevadeks valmis?
        If you think education is expensive, try ignorance.

        Comment


          #79
          Vs: Robot - muruniiduk

          Niiduk on sõna otseses mõttes kaugel aga plaan on endiselt jõus ja tahaks ikka kevadeks midagi valmis saada.

          Comment


            #80
            Vs: Robot - muruniiduk

            Igaljuhul kui robotniiduki ehitamine käiku läheb, anna foorumisse sellest kindlasti teada. Kogu kaadervärgi aretamisest tahaks korra igas kuus vahekokkuvõtteid ka näha(fotod, skeemid, proged) ja kui ükskord see "issandasigitis" tõesti iseseisvaks murupügamiseks valmis on ning asi toimib, panen omalt pool ka soliidse rahalise preemia välja.

            Comment


              #81
              Vs: Robot - muruniiduk

              Eitea kas see rahaline preemia on nagu motivatsiooni tõstmiseks või lihtsalt vihje projekti võimatusest Igatahes, mina ei sea endale eesmärgiks nüüd täpselt kevadeks robot valmis saada vaid tahaks veidi aretada ja leiutada lihtsama niitmise suunas. Tahes tahtmata tekib ajanappus

              Comment


                #82
                Vs: Robot - muruniiduk

                vaid tahaks veidi aretada ja leiutada lihtsama niitmise suunas.
                Kui seda sinu ideed oleks LIHTNE teostada,siis oleks see juba ammu valmis tehtud....
                Vana helitehnika remont Pärnus

                Comment


                  #83
                  Vs: Robot - muruniiduk

                  Esmalt postitatud Ints poolt
                  Kui seda sinu ideed oleks LIHTNE teostada,siis oleks see juba ammu valmis tehtud....
                  Keegi pole öelnud, et elu lihtne on. Tuleb lihtsalt anda endast parim ja vaadata, mis välja kukub.

                  Comment


                    #84
                    Vs: Robot - muruniiduk

                    Aga kui jätaks sellise üldise verbaalse onaneerimise ja räägiks asjast ? Sa praalid et vot hakkan ehitama ja siis ütled et sittagi pole teinud ja sind ei huvita ja et elu ei peagi lihtne olema ?

                    Räägi parem mida ja kuidas sa teha plaanid ja räägi asjast. Sest suuga võid sa Deathstari ka valmis ehitada, samas mingit austust ja tähelepanu saad sa ainult reaalsete asjade eest.

                    Comment


                      #85
                      Vs: Robot - muruniiduk

                      Teema eesmärk pole ei austus ega tähelepanu, vaid soov leida abistavaid ideid.

                      Praegune idee siis selline: Töötab tavalise bensiinimootoriga, liikumine toimub kahe ratta abil 12V elektrimootorite jõul, niiduk toetub veel kolmandale rattale, mis ise keerab vastavalt suunale, mootorile tuleb külge generaator, mis laeb akut, el mootorit juhivad transid või türistorid, kasutada võiks puldiga juhitava mudelauto juhtimissüsteemi. Täpsemaid lahendusi pole julgenud veel mõelda...

                      Comment


                        #86
                        Re: Vs: Robot - muruniiduk

                        Genekas viska pealt minema. Kasutegur on negatiivne (raiskad rohkem energiat selle kaasas vedamiseks ja sellega "laadimiseks", kui sealt pärast positiivselt kätte saad. Mõttetu.
                        Mudelauto juhtimissüsteemist pole nagu ka midagi kasutada... Võta kohe mingi prose (AVR nt) ja hakka seda õppima ja kasutama. Andureid on niikuinii miljon tükki vaja panna, seega alusta nt ATMEGA88'st (või midagi veel kõvemat).

                        juhtimiseks soovitaks mina kasutada oopis sellist süsteemi, et too "kolmas" ratas, mis sul pöörleb võiks ka vedada. e siis paned sellele nii vedava, kui ka pöörava mootori. Siis saad lihtsamalt manööverdada IMHO. samas alguses raskem teha, aga arvatavasti tasub end hiljem ära. Ühte ratast on lihtsam synci ka ajada, et masin otse sõidaks. õigemini... teda polegi vaja syncida! jälle 3 päeva nuputamist säästetud.

                        Noh ideid kuipalju... võid alustada ehitamist.
                        Kui niiduk füüsiliselt kaugel (maal nt ja ise linnas), alusta joonistest. võta paberileht, terav harilik ja kuku kütma. Kõik mehhanismid on mõtekas paberil valmis teha (kui pole arvutis joonestamise programme, millega täpsemalt ja ilusamalt arvatavasti saaks).

                        EDU

                        Comment


                          #87
                          Vs: Robot - muruniiduk

                          Soovin jõudu!

                          Panen omalt poolt ka 3000 krooni välja samadel tingimustel, mis KaruTEC.
                          If you think education is expensive, try ignorance.

                          Comment


                            #88
                            Vs: Robot - muruniiduk

                            Nii, et Virx5, põhimõtteliselt on sul juba enam kui 10000 EEK potensiaalselt käes, mis pole üldsegi paha tulemus sellise "väikse" aja eest aga seda muidugi tingimusel, et "ime-masin" funktsioneerib vähemalt 99% ulatuses ja ei rikkneks 24h jooksul.

                            Comment


                              #89
                              Vs: Robot - muruniiduk

                              Jätkake panustamist Kui 100k kokku tuleb siis hakkaks juba ise tegutsema.

                              Comment


                                #90
                                Vs: Robot - muruniiduk

                                veoskeemis oleks vb tõesti mõttekam kasutada ühte veoratast või vähemalt selle üksiku ratta juhtimist koos asendianduritega. kui kasutad seda üksikut veorattana, siis on võimalik ka seda ratast 90 kraadise nurga all pöörama panna, mis tagaks aiaäärse ala parema kaetuse.
                                asukoha määramist ei tasu GPS`ga jamada, sest tavakasutaja seadmed on nii masendava täpsusega, et hiljem on sul kõik peenrad segi küntud ja samas aias võib heinamaa olla teatud lõikudel.
                                teoreetiliselt peaks saama veoratta korraliku haakumise korral teha kogu süsteem ajalise/teepikkuse mõõtmise peale. selleks, et selline asi jälle toimida saaks, peaksid sa kogu platsi ise niiduki järel läbi käima ise teda samaaegselt juhtides. nt rattal on andur või mitu, liikudes ühes suunas loed impulsid kokku ja siis pööramise impulss, ratas teeb pööramise ajal n impulssi ja siis keeratakse jälle otseks. pm ei tohiks selline loendamine keeruline olla. tingimuseks peab olema väga hea ratta haakumine + minimaalselt konarusi, mis võiksid põhjustada ratta kaapimist. puuduseks on nt aeda laua vms takistuse lisamine. lastest ja koduloomadest üldse ei räägigi.
                                üleüldse on muruniitja piisavalt ohtlik asi, et mina teda ilma järelvalveta vähegi ligipääsetavale territooriumile ise uitama ei laseks. tolmuimeja sõidab üle varba, luristab soki või sõrmuse sisse ja kõik. muruniitja purustab mänguasju ja võib jäsemete otsast tükke kaksata, see ei ole enam naljaasi
                                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                                Comment

                                Working...
                                X