Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Robot - muruniiduk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #91
    Vs: Robot - muruniiduk

    muruniitja purustab mänguasju ja võib jäsemete otsast tükke kaksata, see ei ole enam naljaasi
    Jutt Jumala õige.Näiteks,kui peres on väikesed lapsed,siis mina küll ei julgeks lapsi selleks ajaks õue mängima saata,kui muruniitja seal üksi toimetab....Igasugusel tehnikal on omadus mingil ajal (tavaliselt kõige ebasobivamal ajal) rikki minna.See on veel hea variant,kui niiduk lihtsalt seisma jääb.Hullem on siis,kui niiduk kaotab mingil põhjusel oma kordinaadid ja läheb suvaliselt ringi lammutama....
    Vana helitehnika remont Pärnus

    Comment


      #92
      Re: Vs: Robot - muruniiduk

      selleks on kontrolltsüklid!
      Tuleb masinale ette anda ka erinevad maksimum kaldenurgad (et ta uperkuuti lennates oma tera tööle ei jätaks ja kedagi/midagi hakkima hakkas või ise ei õhku lendaks) jne. samuti tuleb iga mingi aja tagant peekoniga nõu pidada ja küsida talt, kas ma ikka enamvähem iges kohas olen, et mitte vahepeal (nagu Uuspõld) Tartu jõudnud pole.

      samuti oleks võimalus ka see tegelane tööle panna oopis öösel. nt kl 3.00 sõidab kuuri alt välja sihhuke kuri monstrum. Aga seda sel juhul, kui naabrid head on. Muidu võtavad püssi ja tõmbavad tule peale (päeval sulle ja öösel masinale).


      Kui nyyd väga HiTechiks minna, siis võiks kasudada pisikest kaamerat, nt mingist mobiilist vmt. Kütab pilte järjest murust ja arvutab selle järgi kui kiiresti edasi kulgeb ja mis suunas. Natuke kindlam, kui ratta pöördeid jälgida. Seda muidugi juhul, kui töötab.
      [sidenote] Tean et "kõvemate" kopterite (RC) güroskoobid töötavad sellel põhimõttel. Ja tegelane on õhku "riputatud" nagu oleks kuue knopkaga kinni. kohe mitte ei liigu, olgu kasvõi 20m/s tuul. [/sidenote]

      Noh nüüd on ideid kuipalju ma loodan.

      Edu jälle Kahjuks pole omalt poolt võimalik raha pakkuda. Piirdun nõuga

      Comment


        #93
        Vs: Robot - muruniiduk

        Tekkis veel selline mõte, et kas mingid digitaalset kompassi pole olemas, siis saaks ju niiduki täpse suuna peale. Täisaautomaatseks ma niidukit esialgu vast ei ehita, aga kui juba iseliikuvaks saaks, siis võiks nagu järjest targemaks teha, alustades näiteks mehaanilise tundla põhimõttel töötava anduriga niidukist paarkümmend sentimeetrit eemal, mis takistuse puhul signaali annab. Siis võiks veel mõned programmilõigud automaatseks ümberkeeramiseks ja takistusest ümbersõiduks teha. Teekonna salvestamine on veidi kaugem tulevik juba.

        Comment


          #94
          Vs: Robot - muruniiduk

          Rääkisin hiljuti sellel "robot-muruniiduk" teemal oma onupojaga kes õpib Tartu Ülikoolis doktoriõppes füüsikateaduskonnas ja kelle tööks on pic`ide ning muude prosedele tarkvara kirjutamine. Tema arvamus oli selline, Et üks väheseid viise seda "imemasinat" enam vähem turvaliselt, täpselt, kordineeritult tööle saada on kaamerate kaudu info kogumine pardakompuutrisse, mis eeldab vägagi pikaajalisi katseid teatud valdkondades(optika,taimestik, loomastik, sensorid, peenmehhaanika jne). Kõiksugused GPS`i, niitmisplatsimõõtkavapõhised kalkuleerimised soovitas ta mängust välja jätta, kuna nood pole piisavalt töökindlad. See eelpool nimetatud mees on palju aastaid TÜ käinud ja ülimalt edukas õpingutes seal olnud ning isegi temale tundub see robot-muruniiduki projekt üle jõu käima, sest see aeg mis tolle monstrumi ehitamiseks üksipäini kuluks on mõõdetav mitte kuudes vaid aastates võib olla veel kauemgi. Isegi ülimalt kõrgete teadmiste korral pidi sellist "Kõrge intelikentsiga" robotit valmistada olema tõeline "ime". Üks asi on teooria ning reaalsus on hoopis midagi muud. Aga eks aeg näitab, mis saab, olen juba ise liiga vana selleks, et "jõulu imedesse" uskuda.

          Comment


            #95
            Vs: Robot - muruniiduk

            Hm... http://www.friendlyrobotics.com/videos/robomow/

            ~20k

            Näib hea, huvitav, kuidas on lood töökindlusega?

            Comment


              #96
              Re: Vs: Robot - muruniiduk

              Esmalt postitatud virx5 poolt
              Tekkis veel selline mõte, et kas mingid digitaalset kompassi pole olemas...
              Kompass on täitsa olemas. maksab mingi 10$ vmt. Eestist pole õnnestunud leida sellist veel. Otsi googelist . On müüa nii analoog, kui digital tegelasi (soovitan alati digitali; töökindlam). Sellega saad midagi vb käima peale.

              Aga kuidas siis lahendad selle süsteemi? kas teed ikka ühe rattaga tõmbamise (nagu kirjeldasin ülal), või ajad oma rada kahe rattaga lükates? Usu mind, ühega on kõvasti lihtsam tõmmata. Tasub 100% ära see vaev seda asja disainida.

              EDIT: Kuidas saada veel ohutust ja "ÖÖ kindlust" juurde on kasutada bensu asemel elektrit. Akusid müüakse ju igas suuruses... lihtsalt võta ja pista sisse. Sellega võidad seda, et ei käi endale see pidev põrin närvidele ja saad lõpptulemusena öösel kasutada (lapsi on vähem ja pole IR'i segavat kollast beebinägu seal üleval sinise lataka keskel).
              viimati muutis kasutaja bloody-orc; 30 m 2007, 19:26.

              Comment


                #97
                Vs: Robot - muruniiduk

                Kindlasti on hea mõte vabaneda igasugustest üleliiigsetest komponentidest nagu mootor ja sellega seotu ülekanded ja juhtsüsteemid. Seega pooldan seda ühe vedava ratta varjanti. Bensu asemel elektri kasutamine tundub kah päris hea vajandina esialgu, kuna see tähendab, et ei pea olemasolevat niidukit rikkuma hakkama. Seega tuleks siis esimese sammuna vast aku toitel töötav niiduk valmis saada, mis tunni ajaga akut kohe tühjaks ei imeks. Huvitav, kuidas oleks energiasäästlikum, kas kasutada niitmiseks ühte võimast või kolme pisemat mootorit? Ise arvan, et kolm väikest oleks äkki parem.

                Comment


                  #98
                  Vs: Robot - muruniiduk

                  Esmalt postitatud virx5 poolt
                  ... esimese sammuna vast aku toitel töötav niiduk valmis saada, mis tunni ajaga akut kohe tühjaks ei imeks ...
                  mõtlemisainet: http://www.bosch-pt.de/boptocs-de/Pr...5&prod_id=9980

                  Comment


                    #99
                    Re: Vs: Robot - muruniiduk

                    1 võimas iga kell. kolm pisikest ei anna kokku võimsamat mootorit eriti. kasutegur on alla 50 (omade kogemuste põhjal). need võimsamad mootorid on tavaliselt ka paremini ehitatud ja püsivad kauem terve. Arvatavasti ka ökonoomsemad (oleneb kust ja mis mootori pätsad/ostad).

                    Comment


                      Vs: Robot - muruniiduk

                      kui otsustad tavalise rootorniiduki kasuks, siis elektri peale tegemine ilmselt ei ole eriti kaval. tavalisel niidukil on 3,5hp mootor, mis oleks jämedalt 2,5kW. oletame, et selle sisse mahub ka veoenergia ära. arvuta ise, minu elektriliikuril on peal 4800Wh energiat, mis kaalub 140kg, seega sinu niiduk saaks selle pealt hakkama ca 2h. konstruktsioon lisaks ja saad 200 kg kaaluva masina... pm alla kilovati ei ole rootoriga mõtet muru peale minna. tera ulatus jääb nii pisikeseks, et teise platsi otsa jõudes on algus juba pikaks kasvanud
                      rootori puhul jää ikka bensiini juurde, sellele lihtsalt läbi kontrolleri süütekatkesti külge. energia ja massi suhe on karjuvalt elektri kahjuks. rootori puhul jääb nagunii teramüra ja pealegi summuti modimisega saab oluliselt mootori detsibelle alla tuua
                      lattvikati kasutamine on oluliselt ökonoomsem, aga puuduseks on vähegi pikema muru korral peale niitmist maha jääv sodi.

                      olemasolevat niidukit ei pea kohe retsima hakkama. otsi külapealt/prügimäelt mõni pees niiduki raam ja hakka sellele tegema. vb paar vinklit toeks peale ja voilaa. alguses masina katsetamiseks pane mootori jagu raskust nt tellistena sinna peale, et veenduda veoskeemi toimimises. hiljem, kui miski vähegi toimib, saad teiselt niidukilt mootori katseks peale toppida või poest uue mootori osta. niitmine on nagunii see kõige pisem mure - küll ta juba niidab ka, kui liikumise suudad talle selgeks teha. katsetamise ja leiutamise ajal tuleb leida kõige odavam tee, et luhtunud üritus nälga ei jätaks
                      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                      Comment


                        Vs: Robot - muruniiduk

                        Mina alustaksin kõige pealt sellest,et teeksin mingi väikese (kolme?) nelja rattalise mudeli,mida püüaksin toas liikuma õpetada.See oleks n.ö. kondiprooviks,et kas üldse jätkub teadmisi,oskusi ja rahalisi võimalusi keerukama projekti jaoks.
                        Vana helitehnika remont Pärnus

                        Comment


                          Vs: Robot - muruniiduk

                          Mina virx asemel üritaks soojenduseks elektroonikat ja elektrotehnikat ning google kasutamist õppida.

                          Comment


                            Vs: Robot - muruniiduk

                            Aitäh nõuannete eest Lõplik lahendus jääb siis esialgu lahtiseks aga, kui atmeliga ledi vilkuma saan, siis mõtlen edasi.

                            Comment


                              Vs: Robot - muruniiduk

                              Väga hea lahendus oleks mu aust, kui niiduk mõistaks, kus on niidetud ja kus niitmata muru. Mõtlesin, et võiks niiduki niitmisjoont jälgima õpetada. Siis saaks teha nii, et niidaks käsitsi platsile ringi peale ja niiduk läheks ise ringiratast sissepoole. Äkki saaks mingeid optilisi andureid kasutada? Paneks selliseid andureid näiteks niiduki vasakusse nurka kaks tükki, et siis parempoolne võiks jälgida, et muru oleks niitmata ja vasakpoolne, et muru oleks niidetud. Siis niiduk võiks ise keerata vastavalt anduri signaalile ja tiirutaks päripäeva, kui jõuab keskele. Ei tea kas mingi optilise saatja ja vastuvõtja süsteem hakkaks tööle?

                              Comment


                                Re: Vs: Robot - muruniiduk

                                kõik on võimalik. aga sa saa kõigepealt oma niiduk valmis. siis mõtle, kuidas seda automaatselt niitma panna. see jääb ma kahtlustan järgmisesse suvve vmt.

                                Comment

                                Working...
                                X