Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Robot - muruniiduk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Robot - muruniiduk

    Lihtsam oleks võibolla leiutada mingi vedelik, mis aeglustaks muru kasvamist ~10x. Aga mis poleks keskkonnale kahjulik. Niidad muru ära ja piserdad peale. Aga see läheb juba geenitehnoloogia valdkonda.
    EE orjusest vaba!

    Comment


      Vs: Robot - muruniiduk

      Muru niitmine on mõnus kerge füüsiline tegevus värskes õhus ja taimemahlaaurus. Mida tuleb teha kord 2 nädala tagant. Nautige, inimesed !

      7k eest saab nii hea niiduki, et jaluta ainult sabas.

      Comment


        Vs: Robot - muruniiduk

        Õige!
        Mul niitmisel on ka tihti käinud läbi mõte robotniiduki ehitamisest.
        Aga kui näen oma kaalu kasvu, kaob see mõte kohe ära
        Isegi murutraktori ostmisest ei unista enam.
        Füüsilist tuleb ka teha ja miks mitte midagi kasulikku tehes, mitte kuskil jõusaalis.
        EE orjusest vaba!

        Comment


          Vs: Robot - muruniiduk

          Kuldsed sõnad:
          Füüsilist tuleb ka teha ja miks mitte midagi kasulikku tehes, mitte kuskil jõusaalis.
          Ja kui see põhjapoolne poolikas veel kuivab, siis vaatate oma murust ainult pilte.

          Comment


            Vs: Robot - muruniiduk

            Elou!

            Aga mina panin GPS'i mudelautole :P
            http://foorum.pistik.com/viewtopic.p...er=asc&start=0

            Muru vast niitma, küll ei hakka

            Parimat soovides,
            gOb(-Ilmar-)
            Meie üle nalja ei mõisteta!

            Comment


              Vs: Robot - muruniiduk

              sry, husqvarna sai millegi sellisega juba hakkama...http://www.automower.com/

              Comment


                Vs: Robot - muruniiduk

                paned lülitiga elektri mootori

                Comment


                  Vs: Robot - muruniiduk

                  Esmalt postitatud henri503 poolt
                  paned lülitiga elektri mootori
                  Ega sa teemat ometi algusest peale lugema ei hakanud?
                  Erilahendused.
                  PS või mail.

                  Comment


                    Vs: Robot - muruniiduk

                    Teadja mees ütleb kohe välja,kuidas asi peaks olema.

                    Comment


                      Vs: Robot - muruniiduk

                      Härrased, minul on plaan valmis. Homme alustan prototüübiga.
                      Lisatud failid

                      Comment


                        Vs: Robot - muruniiduk

                        Ma arvan, et henri503 lihtsalt ei avalda tervet oma ideed foorumis, vaid tõi välja elementaarsed asjad, mis robotil olema peaks: Elektrimootor ja lüliti, millega robotit välja lülitada, juhul, kui too maailma vallutama läheb

                        Comment


                          Vs: Robot - muruniiduk

                          Ka niimoodi
                          Lisatud failid
                          päike, õhk ja ...

                          Comment


                            Vs: Robot - muruniiduk

                            Ilmaasjata mõnitate algajaid. See, et keegi lolli küsimuse küsib ei tähenda, et tuleks ebaviisakusega ennast halba valgusse panna. Kes midagi ehitanud on teab jah, milline kepp on iga etapp selles ettevõtmises. Püüaks nüüd konstruktiivsemalt asja ajada?

                            Üldiselt minagi olen isetehtud automaatniiduki ideed heietanud. Ja praktilisus pole üldse ainuke kriteerium. Ikka see, et ise midagi huvitavat hobi korras ehitada ja naabreid kadedaks ajada on ka oluline .

                            Teades, et mehaanikas ma jään jänni ostsin endale robotplatvormi, millel on 150kg kandevõimet, liigub elektrimootorite abil kuni 10km/h ja akusid jätkub 40km läbimiseks. http://www.rteq.co.uk/acatalog/wheelchairs.html pildid on analoogsest isendist, mis mul siin toas seisab selleks. Veel kord - muru niitmisest tähtsam on ehitamise rõõm ja kogemus.

                            Minu plaan on kasutada klassikalist niidukit, mille ma talle sleppi haagin. Nii ei riku niidukit ära ja ei pea mingit pervot lahendust otsima. Ainuke probleem saab olema navigatsioon jms.

                            Füüsiliselt olen elektroonika maketilaua peal nii kaugele ajanud, et saan läpakast käsurealt seda platvormi käsutada baastasemel. Saan öelda "sõida kiirusega x edasi/tagasi" või "keera kiirusega x kohapeal vasakule/paremale" ning "stopp". Realisatsioon imelihtne http://www.harbaum.org/till/i2c_tiny_usb/index.shtml pluss kivid PCA9554, TDA8444 ja 4N33. Ülejäänud jõuosa on ratastooli enda oma.

                            Siin on juttu olnud probleemist, et kuidas osata navigeerida platsil nii, et muru niidetud saaks. Ma juhin tähelepanu, et niiduk on kontrollitud keskkonnas, milles me saame kasutada kunstlikke markereid jms tehnikat asja lihtsustamiseks. Näiteks võime kasutada viimase Robotexi juhtumit, kus platsil oli navigeerumiseks kahes otsas infrapuna saatjad, mis andsid eri signaale. Paljud robotid trianguleerisid oma asukoha nende järgi. Kui juba tead, kus sa kahe majaka suhtes asud siis on kaardil oma asukoha arvutamine köömes. Ja kaart on meil ju teada. Selle saab ise sisse joonistada ning kompott mahub ka mikrokontrollerisse rääkimata PC-st.

                            Olen ligi aasta aktiivselt õppinud OpenCV teeki. CV on "Computer Vision" antud kontekstis. Kõigile, kes soovivad midagigi teha kaamera+robot kombinatsioonis soovitan väga lugeda raamatut "Learning OpenCV". See annab ilusti pildi ette, et mida saab ja kuidas saab. Ilma sellele lugemisele kulutatud ajata ei saa asjast naguinii aru kui varasemat tausta ei ole. PDF formaadis leiab ta ka internetist kui rahast kahju on.

                            Kuna tänapäeval WiFi robotile selga istutamine ei maksa midagi siis pakun välja navigatsiooni idee: robotile selga marker (punane ruut, malelaua muster vms), robot wifi võrku ja siis oma maja ülevalt aknast veebikaameraga vaatad hoovi. OpenCV abil saab üsna lihtsalt määrata malelaua asukoha ja asendi 3D ruumis. Ja kui siis robotile käske sealt anda, saabki toimiva lahenduse.

                            Millelegi mitte otsa sõitmise turva on vajalik kasvõi selleks, et robot ise viga ei saaks. Robootikud kasutavad ohtralt ultraheli ja infrapuna andureid selleks. On suht odav panna robotile ette ultraheli andur, mis takistuse ilmnemisel ajule teada annab, et tuleb ringi pöörata.

                            Endal on veel idee monitoorida muruniiduki pöördeid. Seda saab ehk teha ka akustiliselt aga süütepooli pealt juhtmetega kindlasti. Asi selles, et paksema rohu sisse sõites koormus suureneb, niidumootor aeglustub ning kui kohe käiku ei aeglusta siis niiduk seiskub ülekoormuse tõttu. Vähemalt minu laiskuse juures on seda featuuri mõistlik omada. Samuti on mõistlik teada saada kui mootor bensiini puudusel seiskub.

                            Kes tahab kõrgemal tasemel roboteid ehitada, see vaatab http://ros.org peale. Seal on kogu kupatus mis sinu eest navigeerib, juhib ja sokid peseb.

                            Mis puudutab neid müüdavaid robot-niidukeid siis see on minu silmis porno. Need masinad on lollid ja kallid. Neil puudub igasugune arusaam sellest, et kust on juba niidetud. Nad lihtsalt siblivad ringi lootuses, et ehk saab pikapeale kõik tehtud. Samuti peab nende toimimiseks kogu aeg muru niidetud olema. Viiekohalise hinna eest on see napakas idee. Lisaks sarnaselt tindiprinterite äriideele müüakse neile plastiknugasid, mida siis iga veidi aja tagant juurde ostad.

                            Oehh, aitab praegu ehk...

                            Comment


                              Vs: Robot - muruniiduk

                              All oleval lehel on algus ära tehtud. Niitmine bensiini peal ja edasi liikumine elektri jõul. Kasutatud nagu eelkõnelejagi soovitas ratastooli mootoreid. Juhtimine raadio teel.

                              Arduino R/C Lawnmower (painted): What this is: This instructable will show you how to make your Arduino into an R/C interface that you can use for just about anything requiring remote control. I will also show you how I built an R/C lawnmower using my Arduino, a cheap R/…

                              Comment


                                Vs: Robot - muruniiduk

                                Lugesin tonuonu viidatud materjale ja OpenCV tundus pilditöötluse kohapealt vägagi tõsiseltvõetav teek olevat. Tõmbasin alustuseks ka raamatu ja võimalik, et see annab mulle lõputöö tegemiseks inspiratsiooni.
                                Üks mõte veel. TTÜ vennad said oma GPSi katsetustega täpsuseks keskmiselt 3-5m. Keegi mainis ülal nende suurte autoge sõitu, millel oli vist 7 GPSi peal. Kui üks GPS käib ringiratast mõne meetri täpsusega siis 1+n GPSi keskmiste koordinaatide puhul peaks ju täpsus teoreetiliselt suurenema. Võimalik, et 7GPSi puhul suudeti täpsus piisavaks ajada. Huvitav oleks logida mitme GPSi andmed ja siis keskmisi võrrelda, kui palju hälve tuleb.
                                On keegi proovinud?

                                Comment

                                Working...
                                X