Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Robot - muruniiduk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Robot - muruniiduk

    Bensumootorist paremat varjanti vist ei leia niitmiseks. Liitri bensuga saaks ikka päris kaua hakkama. Võimsusest peaks ju teoreetiliselt piisama ka auto geneka ringi ajamiseks. Sellise süsteemiga oleks ju energiaprobleem nagu lahendatud (kui hetkel mitte arvestada mehaanika keerukust ). Kahe vedava mootoriga ei tohiks ju sirge liikumisega probleeme tekkida, kui panna tagarattale mingi andur, mis tolle nurka jälgib ja siis vastavalt mootoreid korrigeerib. Aga sel juhul jääb ära releedega varjant ja tuleks kasutada transe ja PWM-i. Üks selline asi muidu vedeleb nurgas(see oleks muidugi inimlikum vist). Tolle võimsusest peaks vist piisama . 6 trasniga peaks ju tegelikult hakkama saama, kui mõlemat mootorit korraga eri suundadesse ei ühenda. Saab ju keerata ka ühe rattaga. Toda ühe mootoriga varjanti ma lihtsalt ei kujuta hästi ette

    Comment


      Vs: Robot - muruniiduk

      Mõte on huvitav ja kuna maal vanematel on samuti 2000-3000m2 suurune muruplats pidevalt niita siis võiks enesearendamise pärast juba sellise asja ette võtta.
      Toiteprobleemi lahendaks nii, et masin tuleb ise õhtul pimedaks minnes end maja juurde laadima. Mingi 14V toiteots kuhu masin end vastu pressib ja laeb kuni vaja.
      Põõsaste lähedalolekust peaks masin ise aru saama sensoritega aga näiteks üksiku peenikese puu võimalikult ligidale paneks mingi välja tekitava asja või mingi asja, millest niiduk aru saab ja hoiab end näiteks 50cm raadiuse kaugusel sellest. Lihtsalt hetke mõte ja võimalik lahendus vb.
      GPS-i ma suurt ei usaldaks kuna proovisin hetkel just kui täpselt koordinaate näidatakse ja 02413.71XX võib vabalt vahepeal olla 0243.73XX ja samamoodi 5919.10XX on vahepeal 5919.06XX. Need siis võetud GPSi enda poolt väljastatud raw datast.
      Ei viitsi arvutada, kui suur see neli kohta peale koma täpsus on aga meetrites võib vabalt mööda panna kui võtta aluseks GPSi koordinaadid.

      Pigem näiteks aeda teatud kohtadesse saatjad ning niitja arvutab ise oma koordinaadid aia suhtes ja data logitakse PICilt näiteks läbi com pordi masinasse.

      Comment


        Vs: Robot - muruniiduk

        Ostsin hiljuti selle explorist 100 GPS seadme. Siin maal leiab ikka vähemalt 7 satelliidiga ühenduse ja juba käes liigutades, või pool sammu astudes saab aru, mis liikumine kus suunas toimus. Numbriline täpsus on kolm kohta peale koma minuteid, mis umbes pakkudes võiks olla täiesti piisav +-10 cm võibolla. Kui kasutada suhtelisi koordinaate, siis polegi ju tähtis, et niiduk teaks kus ta maa peal asub, vaid see, kus ta stardipaiga suhtes asub. Tuleks panna niiduk õigesse stardipaika ja teha kõik koordinaadid sellest sõltuvaks.

        Comment


          Vs: Robot - muruniiduk

          GPSi probleem selles ongi, et kui GPS kohapeal on, siis need komakohad peale koma kõiguvad piisavalt et tekitada piisavalt suur hälve. GPSi abil võid ainult ligikaudselt anda ette koordinaadi kuhu niiduk peaks minema vihma või tühja aku korral.
          Siiani parim lahendus tundub olema kus iga edasi liigutud cm lastakse arvutisse sh näit stepperi abil tehtud pöörded. Kokku saab niitja teekonna.
          Kui GPSi abil sättida nii arvuti kui niitja ajad us täpsusega õigeks siis omaloodud koordinaatide järgi liikumine ka pole nii täpne kuna mikrosekundiga tuleb piisav viga sisse et niitja laseb pool lillepeenart näiteks maha.

          Tuleks midagi etemat välja mõelda. Üks mõte isegi on...

          Esmalt postitatud virx5 poolt
          Tuleks panna niiduk õigesse stardipaika ja teha kõik koordinaadid sellest sõltuvaks.

          Comment


            Vs: Robot - muruniiduk

            Ulmejuttude vahele soovitaks külastada Viljandi mnt. aiatehnika poodi, seal on elektriline niiduk soodushinnaga 600 krooni. Hea toorik aretamiseks.

            Enesearendamiseks soovitan erialast tööd, Helsingi Akadeemilist Raamatupoodi ja piisavalt hea pohhuisminärvi korral ka TTÜd.

            Comment


              Vs: Robot - muruniiduk

              Ulmejutud ulmejutuks aga piisava initsiatiivi, pühendumise ja kõrvalise abiga erinevatest valdkondadest on selline asi siiski tehtav.
              Koerte jaoks on olemas nö elektroonilisi aedasid, mis lasevad koerale ninna haisvat ollust kui koer aia piiri ületada tahab. Aia igasse nurka üks post mille abil määratakse asukoht aias. Keegi loomasõber teab ehk soovitada kus selliseid asju müügil on?
              Sama ideega saaks ära piiritleda peenrad, kivised kohad.
              Murust kõrgemate asjade detectimiseks a la alates 25cm võib panna autode parkimisandurid, millelt saab signaali nii 5 kui 50cm kauguselt mingilt esemelt. Selle skeemi ehitus oli niikuinii juba mul todo listis auto jaoks niiet saab ära testida enne.
              Kui liikumist määrata kaamerate abil siis olen kunagi kasutanud huvitavat softi mis suutis kaamera pilti analüüsida vastavalt eelseatud profiilile ja vastavalt sellele häireid saata.
              Aga igasugu väiksemate takistuste piiritlemiseks kasutaks väljatugevuse mõõtmise põhimõtet. Et kindla suurusega väljatugevuse puhul masina enam sellele ligemale ei liiguks. Võib kasvõi suvalise suvalise TX433 põhjal oleva saatja valmis meisterdada, hermeetilisse karpi ning puu juurde toikasse. Signaalitugevuse mõõtmine samal põhimõttel nagu AM/FM raadiotes raadio signaali mõõtmine.
              Oleks sellisel asjal jumet?

              Comment


                Vs: Robot - muruniiduk

                Oleks sellisel asjal jumet?
                Ma ei väsi kordamast,et puhtalt praktilises ja majanduslikus mõttes asjal jumet EI OLE. Leiutamine ja nokitsemine (kui tegevus selline) on teine asi.
                Vana helitehnika remont Pärnus

                Comment


                  Vs: Robot - muruniiduk

                  Esmalt postitatud Ints poolt
                  Ma ei väsi kordamast,et puhtalt praktilises ja majanduslikus mõttes asjal jumet EI OLE. Leiutamine ja nokitsemine (kui tegevus selline) on teine asi.
                  Majanduslikust mõttest ei räägi hetkel. Praktilisuse kohapealt võib vaielda aga ei viitsi. Küsimus oli mõeldud ülalnimetatud idee kohta, kas seda ideed võiks edasi arendada.

                  599 naela eest saab omale ühe sellise robotniiduki juba: http://www.mower-magic.co.uk/acatalo...ic_Mowers.html
                  viimati muutis kasutaja mairo22; 15 m 2007, 11:29.

                  Comment


                    Vs: Robot - muruniiduk

                    minu elektriliikuril on peal 4800Wh energiat ja see kaalub 140kg. ok pole just tehnoloogia viimane sõna, aga siiski geelid.
                    sellel muruniitjal on 5,5hj mootor, mis on ca 3,9kW. eeldame, et mootor reaalselt niitmisel kasutab pool võimsusest, siis 2h niitmise ajaks vajab ta 3,9kW/h energiat. masin ise kaalub 22,6 kg ja powerpack 12,6...
                    tuleb välja, et kuskil suudetakse pliiakusse 5...8x rohkem energiat mahutada. palun tutvustage mulle ka seda tehnoloogiat. ma hakkan selle tehnoloogia peale siis odavaid elektriautosid ehitama
                    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                    Comment


                      Vs: Robot - muruniiduk

                      Lugesin päeval ühe venna projekti kohta kus ta väitis, et 4kW bensiinimootorile vastab ligikaudu 1kW võimsusega elektrimootor. Ei tea kas see on tõsi aga oletame et on. Kasutas ta 3/4 kW mootorit niitmiseks. Teine variant on kasutada kolme väikeste labadega 150W mootoreid nagu kasutatakse enamustes praegu tootmises olevates robotmuruniitjates.
                      0,75kW ja 12V juures oleks vaja 62A. Kuna kuiva muru ja juba lõigatud muru mööda sõites ei kasutata kogu võimsust ära, oleks vaja kuni 40A pidevat toidet. 45Ah aku puhul töötas see mootor tal tunnike ja et akut mitte täiesti tühjaks laadida siis 45minutit töötamist ja laadima.
                      10tunniga ehk järgmiseks päevaks peaks aku jälle töökorras olema kui teda 4A vooluga laadida.
                      Kui kasutada 3x150W mootoreid pikeneb niitmisaeg oma 1,5 tunnile mis on ligilähedane juba tootmises olevate robotniidukitele pakutavale 2 tunnile.

                      Comment


                        Vs: Robot - muruniiduk

                        Kuna teema jätkuvalt huvitav siis otsustasin asja ära proovida esialgu väikesel mudelil alustades liikuma panemisest, pööramisest, sensoritest. Sai ka selle tarbeks piisavalt suur mudelauto poest toodud kuhu kogu kraam koos akude komplektiga ära peaks mahtuma. Antud juhul telefonide Liitium või Ni-Mh akud kasutuses kuna neid vedeleb parajalt.
                        Objektide avastamise sensorina mõtlesin kasutada optilise asemel hoopis ultraheli oma, mis peaks natuke töökindlam olema.

                        KaruTEC,Max27 ja andreie vist olid kärmed raha pakkuma kui selline asi millalgi valmis peaks saama?

                        Comment


                          Vs: Robot - muruniiduk

                          KaruTEC,Max27 ja andreie vist olid kärmed raha pakkuma kui selline asi millalgi valmis peaks saama? [/quote]

                          Me võime ju "intelligentse robotmuruniiduki" valmimiseni rahalisi panuseid teha aga need jäävad "leiduritel" välja võtmata kuna see projekt ei pruugi ühe inimpõlve jooksul valmis saada ja "nn. teaduse viimanesõna" ei hakka korralikult funktsioneerima.
                          Parem tulge Elektroonikahuviliste kokkutulekule, saate elukogemusi juurde !

                          Comment


                            Vs: Robot - muruniiduk

                            Väita võib igasugu krdi jama ja kui sa seda usud on see sinu probleem.
                            Mina näiteks väidan et valdav osa siinsetest muruniitjaehitajatest ei suuda neljarattalist käru ka liikuma panna.
                            KaruTEC JA andreie on kärmad raha pakkuma, kuid see on irooniaga pooleks - mingit ohtu rahakotile ma siit foorumist tulemas ei näe Aga noh kui tekib siis loomulikult pakume raha. Lisaks veel et need kes on tegijad või need kes suhtuvad elektroonikasse tõsiselt ja on "väiketegijad" (hoogsa arenemise faasis), nendega teen hea meelega koostööd või siis maksan neile suisa palka

                            Comment


                              Vs: Robot - muruniiduk

                              ma natuke toetan väidet, et elektrimootor on sama nimivõimsuse juures "võimsam", kui sisepõlemismootor. paraku kehtib see väide ainult madalatel pööretel, sest sisepõlemismootori väändekõver ei ole eriti soodne laias pööretevahemikus töötamiseks. paraku muruniitja töötab optimaalses vahemikus ja seal on tal ka suht maksimumi lähedane vääne. elektrimootoril seevastu on vääne pea kogu pöörete vahemikus sama, kuna madalamatel pööretel(käivitamine, koormamine) ta on lihtsalt võimeline palju rohkem voolu tarbima. kui keegi arvab, et normaalmõõdus niidukile pannakse 3,5hp(miinimum) niisama peale, siis on ta asjast pisut valesti aru saanud. ok muruniitjal see jänese ja kilpkonna asend mõjutavad ka, aga selle kilpkonna asendis on võimsus ikkagi vähemalt 50% maksimumist.
                              miks keegi arvab, et suudab 50cm laiuse lõikepinnaga rootorniiduki sellest 50%(1,2kW) veel poole väiksema võimsusega tööle panna? saab, aga mitte rootoriga.
                              kui me räägime 1h niitmisest ja 10h laadimisest, siis tuleb ööpäevas 2h niitmisaega. 2h ööpäevas teeb nädalas 14h, mis katab küll minu krundi, aga mitte ka eriti suuremat, kui arvestada järgnevat:
                              mina niidan omal õuel(4400-maja-kõrvalhooned-aiamaa) puude ja põõsaste vahel 5,5hj vedavate ratastega niidukiga ca 8...10h. eeldades, et mina olen intelligentne, liigutan muruniitjat niidetud maal, põõsaste vahelt tagasi jne kiiresti(robot liigub ilmselt pm konstantse kiirusega) ja minul ei kulu suunavahetuseks aega. nukkide ja muti mullahunnikutel ei hakka mina tühja kaapima. muru seest korjan enne niidukiga üle laskmist sinna kukkunud oksad ja tänavalt lennanud kivid, millest masin üle laseb või siis takistusest kõrvale hiilib.
                              ps: 45Ah akust saab kätte alla 40Ah, kui teda koormata 40A vooluga. pliiakude mahutavused antakse minu mäletamist mööda ca 20...30% nimimahutavusele vastava vooluga koormates.

                              reaalselt töötava isendi puhul olen nõus ka mina preemia välja käima.
                              Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                              Comment


                                Vs: Robot - muruniiduk

                                Vaatasin natuke ringi ja 3-4HP bensumootoriga niitja vastu on pakkuda 750-1600W elektriniidukeid. Ja kuna 750W saab juba 800EEKuga kätte, siis polegi mõtet hakata mootorit ise sinna peale aretama koos labadega vaid kasutada valmis lahendust. Lihtsalt väike tähelepanek.

                                Comment

                                Working...
                                X