Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Robot - muruniiduk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Robot - muruniiduk

    vaata Husqvarna poodi, paar aastat tagasi oli Pärnu poe territooriumil selline riist, piiriks oli traat maapinnal, ise tundis suured takistused ära ja läks neist mööda, samuti leidis alati laadimisekoha üles ja käis laadimas, aku täis ,siis jällegi niitis ja niimoodi 24/7 ! hindki polnud enam mis kallis, võibolla saab sellise isegi juba alla 10T kätte. Eelmisel aastal nägin põtrade juures hotelli territooriumil sellist niitjat, mis seal ringi askeldas.
    Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

    Comment


      #17
      Vs: Robot - muruniiduk

      Esmalt postitatud KaruTEC poolt
      Ma ikka imestan suhtumise üle et "noh mis see siis ära pole ja uurin natuke küll hakkama saab". Kuskohast inimesed võtavad et elektroonika on mingi lumme kusemine ? Raadiolokatsiooni võid krt 5 aastat õppida, kõrgem matt ja füüsika jne jne ja sina mõtled et istud maha ja saad kohe selgeks ?
      Ei, ma lihtsalt arvan, et asja keerulisuse pärast ei tasu kaotada positiivset mõtlemist ning tuleks probleemidele tasapisi lahendusi otsida. Kui on olemas konkreetne probleem, mis vajab hulga teadmisi, siis tekib ka motivatsioon asja õppida ja uurida. Niisama teooria tuupimisest pole eriti kasu, kui ei teki otsest seost õpitava ja reaalsuse vahel.

      Esialgu tundub see elektrimootoriga vedav varjant päris hea mu arust. Saaks kasutada raadioteel juhitava mudelauto juhtsüsteemi. Elektriline starter oleks esialgu vast liiast. Võib ju niisama kah käima tõmmata. Aku jaoks võib ju pisikese raami ise kah keevitada. Võiks kasutada kahte akut, et kui ühega töötab, siis teine laeb. Tuleb kasutada vist kahte el mootorit kahe tagaratta jaoks ning esirattad vabalt liikuvad. Vaja veidi raha koguda

      Comment


        #18
        Vs: Robot - muruniiduk

        Kui niita ei jõua, siis selleks leiutatigi murutraktor.
        Ise ma olen muruniidukiga maha kõndinud ikka päris pika maa, üle 8 kilomeetri ja rohkemgi mõõda maasika vagusid.
        Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

        Comment


          #19
          Vs: Robot - muruniiduk

          Hirmuäratav tundub juba see, et ühe hektati niitmiseks tuleks läbi käia umbes 20 km. Kes tänapäeval sellist maad jala käib ? Ok, enamikul küll nii suur muruplats pole aga mul küll on umbes hektari jagul.

          Comment


            #20
            Vs: Robot - muruniiduk

            Reaalne lahendus on ikkagi tavaline bensuga niiduk ja "neeger". Tean, et noored trimmerdasid Tartus Toomemäge(kaldpinnad...) 40eeku/h.
            Ja hektari niitmiseks on murutraktorid, endal kahjuks trimmer...
            -

            Comment


              #21
              Vs: Robot - muruniiduk

              Ma just mõtlesin seda pidi, et ostad elektristarteriga niiduki, et juhtskeemi jaoks toidet saada. Sellised täiesti olemas(ehitus service jne).

              Comment


                #22
                Vs: Robot - muruniiduk

                tee kõigepealt valmis väike robotkäru (patareide ja mikromootoritega kasvõi), mis suudab 1m2 sileda põranda enda laiuste ribadena (või väikse ülekattega) läbi sõita, ilma et ta oluliselt teelt eksiks.
                Seejärel õpeta talle selgeks samas alas takistustest möödumine (piisab, kui ta seda etteantud "kaardi" ehk programmi järgi teha suudab).

                Siis oled suure osa tööst ära teinud robotniiduki ehitamise teel. (asukoha tagasiside ja korrigeerimine oleks juba ülikõva pluss sinna juurde)

                Aga kui hakkad muruniitjale kõigepealt aku alust keevitama, on see eesmärki silmas pidades umbes sama sihipärane tegevus nagu kosmoselendu alustada puutüvest raketikere treimisega ja sinna BMW armatuurlaua installeerimisega,- et oleks ikka Maalt lahkumise kiirus ka näha ja tuled vilguksid nagu päris lennukis...

                Comment


                  #23
                  Vs: Robot - muruniiduk

                  Kõigepealt tuleks ikka kahe elektrimootori raadioteel juhtimine tööle saada. Siis vaataks edasi.

                  Comment


                    #24
                    Vs: Robot - muruniiduk

                    Samas kui oma kodu õue teed ja mingil moel võiks arvuti sellega seotud olla, siis saad ehk arvutisse õue nn. maketi, milles on takistused ära märgitud. Siis saaks see juhtida masinat neist mööda, samas jällegi see objektide ära tundmine...

                    Comment


                      #25
                      Vs: Robot - muruniiduk

                      Terve eelmise suve nuputasin mina ka, kuidas selle masendava tegevuse kaelast ära saaks. Erinevalt KaruTEC'ist ma ei ütleks, et mul pea eriti puhkaks, kui ma palava päikese käes rasket, mürisevat kolakat, kaks korda nädalas enda ees lükkama pean.

                      Siis jäi minu silme ette eelkõige selline masin:

                      http://www.friendlyrobotics.com/

                      Aga ma jäin selle masina töö tulemuse suhtes natuke kahtlevaks. Kuna selle raha(~20'000kr) eest saaks ka juba murutraktori osta, millega ka kindlasti saaks minu väikese aiakese üsna kiresti ära pügada. Samas tundub mulle jällegi kuidagi koomiline nii väikese aia jaoks osta murutraktorit, lisaks on ka lärm üks kindel asi, millest tahaksin vabaneda.

                      Mõtlesin ka isetegemise peale. Muidugi mõistlikuse piirides(võibolla peaks seda nimetama isegi rohkem komplekteerimiseks, kui isetegemiseks).
                      Lõpuks jõudsin siiski selleni, et niidukit juhib toast arvuti(kuna olen sellise progemisega rohkem kodus), samuti on nii ka lihtsam igasuguseid muudatusi sisse viia. Sidekanalit arvuti ja muruniiduki vahele ei jõudnud veel välja valida, aga ilmselt midagi sobiliku ikka keegi pakub.
                      Niiduki liikumist plaanisin juhtida siis stepperitega. Aia legend tuleb siis esimene kord vastavalt sammudele arvutisse sisestada(erinevad võimalused), vastavalt vajadustele annaks seda koguaeg lihtsalt arvutist parandada.
                      Maastik on mul üsna sile(probleemiks võivad olla mutid, kes aegajalt aeda eksivad) ja puid/põõsaid murulapil ja majaääres praktiliselt pole. Kuna plaanisin kasutada autoakut, siis peaks niiduk tulema piisavalt massiivne, et et impulssidega rattaid liigutades ta peaks ikka enamvähem õiget kurssi hoidma. Kindlasti aitavad sellele kaasa võimalikult suured ja laiad rattad. Aga eks seda leiutamist oleks muidugi päris pikalt, jõudsin siiski järeldusele, et elu on ikkagi liiga lühike, et seda muruniitja ehitamisele raisata
                      Vot sellised mõtted olid.

                      Comment


                        #26
                        Vs: Robot - muruniiduk

                        Parem raisata aega niiduki ehitamise, kui niitmise peale Loomulikult oleks hea kui niiduk suudaks aru saada, kus ta aias parasjagu asub ja seda arvutile öelda aga nagu eelnevalt keegi mainis, et kõigepealt tuleks masin liikumisvõimeliseks teha ja seejärel vaikselt tuunima hakata

                        Comment


                          #27
                          Vs: Robot - muruniiduk

                          Ise tehes läheb see jura min. 50k maksma, oluliselt rohkem kui murutraktor.

                          Aga eks te elage mullis edasi, fakt on see et ehitamiseni enivei ei jõua. Selleks on tarvis reaalseid teadmisi ning raha ja käelisi oskusi.

                          See "vaikselt" jutt on umbes sama et proovime "vaikselt" miljardäriks saada või "vaikselt" naist rasedaks teha. Lineaarsust leiab ainult matemaatikast ja sealt ka piiratud määral.

                          Comment


                            #28
                            Vs: Robot - muruniiduk

                            Automaatse muruniiduki leiutamisega oled lootusetult hiljaks jäänud, nagu eespool olevalt pildilt näha võib.
                            If you think education is expensive, try ignorance.

                            Comment


                              #29
                              Vs: Robot - muruniiduk

                              Järgminseks aastaks saab aparaadi tööle! Ootaks ikka rohkem positiivseid ideid asja kohta Esialgse varjandi võiks max 5k eest valmis ehitada. Mõtlesin et 2x100W 12V mootorid võiks lükata niidukit. Aga ei tea kas selliseid olemas üldse on ja kust neid saada? Kahju et kellelgi siinolijatest sellise aparaadi ehitamisega kogemusi pole

                              Comment


                                #30
                                Vs: Robot - muruniiduk

                                Nojah, lase käia. 5k eest võiks tõesti valmis ehitada. Ilm võiks ka soojem olla ja maakera võiks lapik olla.
                                Mees ei tea kuskohast mootorit osta aga on kindel et niiduki saab valmis.

                                Kui sa demonstreerid täpselt aasta pärast isetehtud niidukit mis suudab platsil iseseisvalt orienteeruda ja muru niita vähemalt 20% tempos võrreldes inimese lükatud niidukiga siis panen omalt poolt preemiaks 3000,-
                                Ootaks ka vaheetappide kokkuvõtteid.

                                Comment

                                Working...
                                X