Teade

Collapse
No announcement yet.

Arvutist muusika kuulamine, olgu selleks siis PC, mäkk või lausa vaarikas

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

    parem on kui ei väidaks mingil muunduril DSD võimekuse olemasolu, kui see sealt mõnelt jalast välja ei tule ega sisse ei saa minna.
    jätab täiesti külmaks, et kivi sees toimub ΔΣ nõidus, see on kõigis.

    selles on siis mõlemad PCM ja DSD väljundid olemas http://www.ti.com/lit/ds/sbas290b/sbas290b.pdf

    Comment


      Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

      Nii et teeme siis jaanalindu - peidame pea liiva alla nagu DS muundust ei olekski olemas? Sest kõigis ju on... Krt, ei saa sellest "loogikast" sugugi aru. See muidugi lihtsustab arusaamist kui öeldakse et "jätab täiesti külmaks" - see on teie õigus. Kuid teeks siis äkki hoopis nii et te ei küsi ega väida midagi asjadest mis ei paista/kosta liiva alla ja mis teid "täiesti külmaks" jätavad - muidu võib jääda ekslik mulje et te kohe väga olete huvitatud miks asjad on nagu nad on.
      Lingil olev chip on minust hetkel nii 90cm kaugusel, asub seadmes mida saab kasutada täiesti sihipäraselt DSD'ga, ma olen päris rahul sellega.
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

      Comment


        Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

        Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust

        Et ma puudutasin ka kuulamise ehk DA poolt, siis ennetan vusserdaja järgmist sammu et kus on PCMi muundamine DSD'ks kui mp3'e kuulame... Märkasin nimelt oma siinse foorumi pildihalduris üht vana pilti mis just sobib.
        [ATTACH=CONFIG]14448[/ATTACH]
        See on nüüd ühest CD mängijast mis toodeti 1990 ja mis kandis põnevat kirja "1Bit Bitstream Conversion" Seal on Philipsi SAA7350 muunduriks, enne seda aga "filtriks" SM5840, mille väljundis on huvitavad signaalid, DOL ja DOR... Need L ja R lõpud võiks panna midagi helisema, vähemalt nendel kes on kunagi mõnd inglise kirjadega heliseadet ühendanud, kus sisend oli ka markeeritud värvidega valge ja punane ning lisaks tähtedega L ja R. DOL/R tähendab Digital Output Left ja Right - I2S aga selliseid nimesid ei tunne. Selles konkreetses masinas oli parameetriteks 1 Bit ja 8x oversampling ehk 352,8kHz. Nii madal sagedus seepärast et kõrgemat ei osatud veel oluliseks pidada, ja seetõttu ei ole ta täpselt tänase DSD kohane, kuid erinevus ongi ainult sageduses, ei milleski muus. Nii nagu keegi ei keela teha PCMi sagedusega 64kHz, ei keela ka DSD juures 2,8MHz suhtes madalamaid või kõrgemaid sagedusi kasutada, eriti seadmesiseselt.
        Ei ole kuigi õnnestunud näide. SM5840 DOL ja DOR väljundis on nn. Sony Serial format koos WSI ja SCKI otstega ja pole seotud DSD-ga, seda bitstreami teeb ikka SAA7350 kivi ise.

        Comment


          Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

          Huvitav... millega SAA7350 kivi seda siis teeb? Kivi sees siukseid tükke pole millega teha:
          Click image for larger version

Name:	Screen shot 2017-04-11 at 5.14.04 PM.png
Views:	1
Size:	38,0 KB
ID:	869978
          Et siis Noise Shaperiga? Vaevalt. Peale seda tuleb juba Switched Capasitor network, no ei oskaks sellest ka seda uskuda.

          Sony Serial Format? Äkki ongi. Neid on nimelt kaks versiooni: SDIF-2 ja SDIF-3. Esimene on selline kus kell ei ole signaalile sisse ehitatud, st läheb vaja igal juhul minimaalselt kolme signaali: WCK, DOL, DOR. Teine on uuem, seal on kell juba signaalis sees ja vaja läheb ainult DOL ja DOR signaali. See on sul moi kodus olemas - Amanero väljundis nimelt kui see juhtub DSD formaadis töötama... ja seda saab taki ja kondekaga puhtaks heliks teha . Aga sa ei ole ju proovinud.
          Mina olen. Ja olen ka SAA kivi ümber mänginud, seega võin öelda et mida madalam on sagedus, seda raskem on mõistlikku tulemust saada, sest kasulik signaal ja filtreeritav signaal on liiga lähestikku. Sellepärast on ka SAA7350 kivil olemas täiendav reziim, kus tema väljundisse läheb hoopis TDA1547, mis saab siis signaali SAA DOL ja DOR väljundist, mitte SM5840 omast.

          Et DSD ei ole asjaga seotud on puhas jura. Nimetatud signaalid on SDM signaalid. Sigma-Delta Modulated. DSD on SDM'i tehnilise nime kaubanimi, ongi kogu erinevus, lisaks sellele et signaali sagedus ei ole SACD standardiseeritud väärtusega 2,8MHz mida publik tunneks. Saage üle. DSD võib olla mis iganes sagedusega, kasvõi 100MHz nagu Mola-Mola või PS Audio DirectStream DAC teevad.

          Nõustun et vähem nimesid, oleks lihtsam olnud aga mina pole neid nimesid kasutusele pannud. Üks teab ühte ja teine teist, omavahel siduda aga ei oska. Nimetamata on veel DSM ehk Delta-Sigma Modulated, isegi mul läheb tihtilugu segamini kumapidi parasjagu on õigem, seepärast oleks DSD kohasem sest see märgib sama asja kuid n.ö. sooneutraalselt .
          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

          Comment


            Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

            Ega ma seda ise välja ei mõelnud. Kui lugeda SAA7350 andmeid ja sisendite kirjeldusi, siis on seal kirjas mitme bitine PCM serial sisenditele söödav on:
            Click image for larger version

Name:	Saa7350Capture.JPG
Views:	1
Size:	86,4 KB
ID:	869979
            See bitstream SAA7350 sees ei ole ka otseselt DSM või DSD vaid muu PDM. Suht sarnased asjad aga mitte päris samad, vähemalt ei reklaamita teda kui DSD.

            Panin selle SAA7350 bitsterami seletuse ka, nii vähe kui teda on:
            Click image for larger version

Name:	SAA7350Bitsteram.JPG
Views:	1
Size:	134,8 KB
ID:	869980
            viimati muutis kasutaja moi; 11 m 2017, 18:15.

            Comment


              Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

              Ma ei taha tehnilisse labürinti süveneda. Ma olen tavakasutaja. Kuidas see teadmine mul aitab arvutist/failides parema heli kätte saada? Mis lahendust pakute? DSD ok, on aasta 2017 kus kohast ma need DSD failid kätte saan? Ma pole kaasagses muusikas kursis aga võtame näiteks Metallica uus album, raha, stuudiod, tehnoloogia kõik on taga. Kus kohas on DSD? Vaatasin seda SACD artistide nimekirja, ma ei taha ühtegi neist kuulata. Milleks mul seda DSD vaja on? Praegu pean kahjuks tõdema, et oleme seisus, kus kohalikud tehnikud väidavad, et microrendu ja vaarika usb väljundist tulevast pole mingit vahet. Et Linn-i digiväljundi signaal on sama mis 200e pioneeril. Siit ka võib järeldada, et kõik tava CD transpordid kõlavad ühtemoodi, sest nad edastavad ainult CD formaati.

              Comment


                Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                Esmalt postitatud Novembre poolt Vaata postitust
                Ma ei taha tehnilisse labürinti süveneda.
                ...
                Milleks mul seda DSD vaja on? Praegu pean kahjuks tõdema, et oleme seisus, kus kohalikud tehnikud väidavad, et microrendu ja vaarika usb väljundist tulevast pole mingit vahet. Et Linn-i digiväljundi signaal on sama mis 200e pioneeril. Siit ka võib järeldada, et kõik tava CD transpordid kõlavad ühtemoodi, sest nad edastavad ainult CD formaati.
                Valaks õli tulle ;-) ja väidaks, et ülisuur enamus muusikakuulajaid (mina kaasa arvatud) ei jaga sellest krüptilisest arutelust ööd ega mütsi ning neil puudub ka kodus tehnika, millega need vahed (CD vs DSD) välja tuleksid.

                Comment


                  Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                  moi, semikoolonit ei näe pinni kommentaaris? Selline ( ; ). Miks see seal on? Keeleinimene ütleb et semikoolon eraldab lauses omavahel vähem seotud osalauseid. Käesoleval juhul oleks pinni kirjeldamiseks oluline osalause see - "in simultaneous mode this pin is used for the the left channel signal" ja parema kanali jaoks "used in simultaneous mode only (for the right channel signal)". Kui kivi võtaks vastu serial data't, oleks see pin kasutamata (nagu I2S puhul ju loogiline), aga et on kasutusel, siis peab olema tegu simultaneous mode'ga - kus serial data 16-20 bitid ei puhu üldse pilli.

                  PDM. Suht sarnased aga mitte päris samad... ...Wikist leiab lause "there are other methods such as pulse-density modulation (used also on Super Audio CD)." Kui maailmas midagi väga valesti pole läinud, siis SACD on DSD baasil lahendatud.

                  "PDM is the encoding used in Sony's Super Audio CD (SACD) format, under the name Direct Stream Digital."

                  Ja wikist veel:
                  Analog-to-digital conversion[edit]

                  A PDM bitstream is encoded from an analog signal through the process of delta-sigma modulation. This process uses a one bit quantizer that produces either a 1 or 0 depending on the amplitude of the analog signal. A 1 or 0 corresponds to a signal that is all the way up or all the way down, respectively. Because in the real world, analog signals are rarely all the way in one direction, there is a quantization error, the difference between the 1 or 0 and the actual amplitude it represents. This error is fed back negatively in the ΔΣ process loop. In this way, every error successively influences every other quantization measurement and its error. This has the effect of averaging out the quantization error.
                  Digital-to-analog conversion[edit]

                  The process of decoding a PDM signal into an analog one is simple: one only has to pass the PDM signal through a low-pass filter. This works because the function of a low-pass filter is essentially to average the signal. The average amplitude of pulses is measured by the density of those pulses over time, thus a low pass filter is the only step required in the decoding process.

                  moi, ma rääkisin et DSD taha peitub mitmeid nimesid, PDM on üks nendest nimedest mis kasutusel, see on sama mis DSD. Tahad või mitte.

                  Ma lõpetan praeguseks.
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

                  Comment


                    Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                    No valame siis veel

                    Tegin katse kolme erineva arvutiga kust usb (async) samasse dac-i. Vahet pole mis formaat mängib flac/flac hd/dsd, mina vahet ei tee. Loomulikult sama fail kõikides "mängijates", ainult usb otsa tõstmine. Testitavad olid Raspberry Pi3 millel Moodeaudio, tavaline x86 nuc millel Volumio ja Macbook Pro millel Jriver/Audirvana. Heal juhul võis tuvastada, et mingi looga oli üks parem ja mingi looga teine ja mingiga kolmas. Dac, võim, kõllid - iga jupp ~3k€, ehk mitte mingi paari sotane ress. See Raspberry usb "müra" jutt on küll BS, või siis vähemalt async dac-i see ei mõjuta. Kuna minu jaoks on UX kõige olulisem, siis pi3+moode võidab pika puuga, viimane 3. koht Macbook.

                    Comment


                      Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                      See SAA7350 andmeleht on muidugi üsna segane aga kui WSI koha peal kirjutatut ka sinu kirjeldatud tõlgendusega lugeda, siis see ainult kinnitab arusaama, et tegu ikka PCM dataga. Kui veel sisendite andmete kirjeldust lugeda, ei saaks kuidagi arvata, et seal mingi DSD oleks.

                      Click image for larger version

Name:	SAA7350inputs.JPG
Views:	1
Size:	207,5 KB
ID:	869981

                      Lisaks kui lugeda SM5840 andmeid, siis seal on üks näidis skeem kus DOL ja DOR data jookseb otse PCM58P data sisendisse.

                      Üldnimi on PDM, sinna alla läheb ka DSD aga neid eri PDM kodeeringuid on peoga.

                      Comment


                        Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                        Esmalt postitatud Novembre poolt Vaata postitust
                        Kus kohas on DSD? Vaatasin seda SACD artistide nimekirja, ma ei taha ühtegi neist kuulata. Milleks mul seda DSD vaja on?
                        Üks asi on SACD, teine on DSD nimekiri. On päris palju contenti mis pole SACD peale jõudnud ega ilmselt ei jõuagi kunagi.

                        Ükski artist ei ütle ise, mis formaadis ta midagi teeb. Lepingud on suurte plaadifirmadega, kus on produtsendid kes määravad mis toimub. Need isikud on rohkem väljas raha peale, mitte kvaliteedile orienteeritud. Nemad on need kes küsivad "milleks mul seda DSD vaja on?". Neil ei olegi, neid ei huvita, tegelikult ka PCM ei huvita. Vaadake meie kohalikku maailmavallutusprojecti "sinilinnuga", kas erineb suhtumine kuidagi? Põhimõtteliselt on suhtumine selline et ei kannata isegi sõna võtta.

                        Probleem ongi selles - "ei taha süveneda" - ma kirjutasin seda juba enne. Kes ei viitsi kuna raha tuleb niigi ja kes ei saa lihtsalt aru millest üldse jutt - sest lihtsalt ei viitsi. Ja seetõttu jääbki see tsirkus koos oma klounidega traalivaalitama.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                          Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
                          No valame siis veel
                          Kahjuks ei tea me mis kombel seda ühte faili kuulatud sai, kas 3k€ oskab/saab üldse DSD puhtalt teha jne. KODI on üks põnev soft mis oskab DSD'd mängida. Aga mitte mingit moodi ei väljasta seda puhtalt, vaid teeb PCM'i ainult. Aga linnuke on kirjas "DSD is supported"... Sama jura on JRiver. Niipea kui miski protsessing nagu kasvõi Volume on kasutusel, on sisemine töötlus PCM.
                          Nii et me ei tea mis õli tulle valati... kas valatigi.
                          viimati muutis kasutaja OSX; 11 m 2017, 19:40. Põhjus: typo
                          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                          Konfutsius

                          Comment


                            Vs: Arvutist muusika kuulamine, olgu selleks siis PC, mäkk või lausa vaarikas

                            moi, on küll aprill aga las olla. Kui on PDM siis on PDM, mitte miski PCM. Aastal 1991 datasheeti kirjutamise ajal ei olnud olemas nimetust DSD. Seega ei saa seda kirjas olla. On see PDM nagu.
                            Võta parem üks mängija ette ja proovi kuulata või filtreerida seda DOL/DOR signaali, või parem alusta Amanero uurimist.
                            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                            Konfutsius

                            Comment


                              Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                              Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                              Kahjuks ei tea me mis kombel seda ühte faili kuulatud sai, kas 3k€ oskab/saab üldse DSD puhtalt teha jne. KODI on üks põnev soft mis oskab DSD'd mängida. Aga mitte mingit moodi ei väljasta seda puhtalt, vaid teeb PCM'i ainult. Aga linnuke on kirjas "DSD is supported"... Sama jura on JRiver. Niipea kui miski protsessing nagu kasvõi Volume on kasutusel, on sisemine töötlus PCM.
                              Nii et me ei tea mis õli tulle valati... kas valatigi.
                              DAC näitas kõikidega DSD 2,8, olgu see siis puhas või must. Kodiga ma pole saanud DSD kirja dac-ile, pole väga pingutanud ka kuna see rohkem pildikastiga seotud.

                              Comment


                                Vs: Minu kodukino ja HI-FI tehnika

                                Kodiga ei saagi saama, pinguta palju tahad. Aga kas "puhas või must" on väga määrava tähtsusega detail. Seda on vaja teada kuidas signaali käsitletakse, vaatamata sellele mis kiri lõpuks DACi ekraanil on. Nagu ütlesin - süveneda on vaja.
                                Päris paljud on nimelt Jriveriga selle reha otsa koperdanud et fail on dsd64 ja mängib väljundisse ka nagu dsd64 aga no ei kõla nagu. See siis ongi et tegelikult vahepeal käkitakse signaal täiendavalt ära, see on lausa ära mõõdetud et nii tehakse, lõpuks tunnistas ka koodikirjutaja et jah... Samamoodi võib osutuda et DACina kasutatud ress võtab küll vastu DSD, näitab et see on DSD aga kuniks ressi väljundisse signaal rändab, on ta ikka muutunud PCMiks. Hinnalipik siinkohal ei määra midagi. Eriti kurb on et seda praktikat kohtab ka Sony enda ülemise otsa mudelites, ka neis mis S-Master võimenditega varustatud.
                                viimati muutis kasutaja OSX; 11 m 2017, 22:17.
                                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                                Konfutsius

                                Comment

                                Working...
                                X