Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Arvuti "Juku"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Arvuti "Juku"

    cp/m opsüsteemis ei ole exe faile. Sestap ei saa ka f-prot.exe Juku peal käia.
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

    Comment


      Vs: Arvuti "Juku"

      Õigus, see paber seal juku floppude vahel ilmselt oli kuskilt mujalt sattunud omal ajal..

      Comment


        Vs: Arvuti "Juku"

        Mulle saadeti veidi "Juku" teemalist lugemist..
        Click image for larger version

Name:	ScanImage0013.jpg
Views:	1
Size:	536,2 KB
ID:	872955Click image for larger version

Name:	ScanImage0015.jpg
Views:	1
Size:	549,8 KB
ID:	872956Click image for larger version

Name:	ScanImage0014.jpg
Views:	1
Size:	540,9 KB
ID:	872957Click image for larger version

Name:	ScanImage0010.jpg
Views:	1
Size:	550,0 KB
ID:	872958Click image for larger version

Name:	ScanImage0009.jpg
Views:	1
Size:	540,6 KB
ID:	872959
        viimati muutis kasutaja pehka1985; 15 09 2020, 17:52.

        Comment


          Vs: Arvuti "Juku"

          Esmalt postitatud nemps poolt Vaata postitust
          Lugesin siin Juku teemat ja tekkis huvi omagi vana Juku kast järgi proovida. Sai teine lakast alla veetud, toiteploki kodensaatorid igaksjuhuks asendatud ja sisse lülitatud. Ekraanile tekivad peened vertikaalsed tribud, reseti vajutades kaovad ja tekivad uuesti, on kellelgi ideid mida kontrollida ?
          Kui kunagi aega saad Jukuga tegeldeda, siis soovitan teha mäludele dram tester. Arduino nano kloonil töötab väga hästi. https://ezcontents.org/4164-dynamic-ram-arduino
          Just katsetasin sahtilist leitud K565RU5G mälusid. Leidus päris katkiseid, mõned andsid kümmnest korrast ühe või kaks ebaõnnestumist, seega samuti kasutusse ei paneks. Parimad kiibid, mida ise kasutada julgeksin, nende test ei nurjunud kordagi, proovitud sai ca. 60 korda ühe kiibi kohta. RU5G asemele võib panna muidugi lääne analoogi 4164

          Veel üks tester, millega saab testida loogika kive samuti, kindaslti on aliexpressis ka olemas sarnaseid, kui teha ei viitsi. https://trolsoft.ru/ru/sch/ic_tester
          viimati muutis kasutaja pehka1985; 10 10 2020, 20:51.

          Comment


            Üle pika aja sain Jukule veel kaks floppyt. Midagi uut nendel eriti ei olnud, kuid siiski leidsin sealt ühe mängu nimega "9 - Vangla" (diskil 003_ok.cpm fail nimega 9.com). Mängu kohe tööle ei saanud, kuna 9.COM fail ise oli vigane. Aga õnneks oli sellel floppyl algselt kustutatud olekus lähtekood (pascalis kirjutatud) ja sellest saingi lõpuks uuesti mängu taastada. Lähtekoodi nimi on lihtsalt 9 ilma faililaiendita. Floppil oli ka hulk .ERL faile, mida mujal ei pruugi olla ja ilma milleta LINKMT ei suutnud COM faili luua. Mäng ise on päris raske, enne üleslaadimist pidin selle lõpuni mängima, et veenduda selle toimimises. Flopid saab allalaadida siit.
            Mõned pildid mängust:
            Click image for larger version

Name:	juhised.jpg
Views:	910
Size:	52,3 KB
ID:	1118911
            Click image for larger version

Name:	play.jpg
Views:	909
Size:	22,4 KB
ID:	1118912
            Click image for larger version

Name:	valmis.jpg
Views:	915
Size:	54,4 KB
ID:	1118913

            Comment


              mulle tundub, et siit teemast ei ole veel läbi käinud üks kohalik väga põhjalik juku tehnilise infoga sait aastast vist 2019-2020
              https://arti.ee/juku/


              vaatasin seda pascali pela ja mõtlesin oma 20 aastat tagasi kribatud radio-86 emulaatori ümber kohendada juku jooksutamiseks ja googlega korra vaatasin, kas juku rom saadaval on ja oh imet isegi skeemid ja emulaatorid ammu olemas

              Comment


                Selline palve, et kas mõni Juku omanik või Jukust tehtud piltide omanik (autoriõiguse mõttes) võiks laadida valiku pilte üles Vikipeedia pildipanka:

                * https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard

                Täiendasin natuke Juku artiklit Vikipeedias, aga tahaks seda veidi veel viisakamaks teha. Piltide kvaliteet pole esialgu oluline, sest hetkel puudub seal pilt Jukust üldse, aga ideaalis oleks hea, kui pildid dokumenteeriks Juku väliseid iseärasusi (st lisaks funktsioonidele ka disaini ja kuju) ja tehnilisi omadusi (liidesed, pordid, kiibid, ühendused jmt) või kasutuskogemust (mängude jmt ekraanipildid võivad olla küll autorikaitse objekt, aga kui pole tegu kuvatõmmisega ja pilt on piisavalt vanast arvutist, siis seda tavaliselt mõõdukalt ignoreeritakse).

                Kui piltide üleslaadimine pildipanka on on tüütu vmt, siis võib saata ka mulle isiklikult, aga sel juhul tuleks juurde kirjutada nt: "Olen piltide autor ja annan need avaldamiseks CC BY 4.0 vabakasutuslitsentsi all". Pilte võib saata näiteks boamaod@gmail.com, kuigi mugavam on, kui autor laadib nad ise üles -- siis pole vaja mul midagi eraldi tõestam hakata Vikipeedia administraatoritele.

                Comment


                  Natuke veel head lugemist "Juku" ja "Juss"-i kohta saate siit lingilt.

                  Click image for larger version

Name:	89948234.jpg
Views:	781
Size:	211,0 KB
ID:	1120295

                  Comment


                    Esmalt postitatud Mees Metsast poolt Vaata postitust
                    Ma mõtlesin umbes, et on mingi spets programm, kus avad floppy tõmmise, nagu ZIP faili ja tõstad hiirega faile edasi-tagasi
                    Katsetasin Juku ketastega nii emulaatoris kui ilmsi ning sain enda arvates cpmtools/libdsk kombinatsioonis edasi-tagasi tõstmise cpmcp, cmpls jm käskudega tööle:

                    * https://github.com/infoaed/juku3000/...docs/kettad.md

                    Kirjutasin selgitava jutu kõrvale, sest pole päris kindel, kas kõik õigesti sai, aga esialgse suitsutestimise läbis igatahes positiivselt.

                    Esmalt postitatud gnr poolt Vaata postitust
                    Kes vanu kettaid loeb PC peal, siis JUKU DSDD kettaformaat (700k?) luges-kirjutas formaadi "DEC Rainbow" nime all ilusti. Aga mitte DSHD (5" 1,2MB) ketastele eriti. Mälu järgi...
                    Ühtlasi tundus, et DEC Rainbow paisktabel ikkagi erineb Juku omast. Äkki sai selle nime all kettaid lugeda ja kirjutada, aga lõpuks polnud sisu ikkagi korrektne?

                    Ka on saanud esialgsed pildid Vikipeedia artiklid Juku ja Iskra 1080 Tartu kohta, puudu on Enteli omad -- kõik on endiselt oodatud oma pilte üles laadima. Loodan, et Tartu Ülikooli arvutimuuseum võtab sellise materjali kogumise senisest rohkem enda peale -- hetkel on see veidi otsustamatuse taga, et mis muuseumi tulevik võiks olla.

                    Comment


                      Väga lahe. Teeme asja veel huvitavamaks. Lisan siia kaks uut ühepoolset disketti mille sain. Nendel miskit erilist uut ei ole, mõni programm, mida nagu enne pole märganud ja GTR programmile pilte, mida ei ole veel õnnestunud avada.. Ühepoolsete "Juku" diskettidega on naljakas veel see, et kahepoolsele disketile sealt faile copyda ei saagi vist.. Masinat käivitades, vajutades diski valikul "S" loeb ühepoolseid kettaid. Emulaatoris aga sedasi kahjuks ei toimi, aga siiski on võimalik neid kenasti avada. Tuleb emulaatori config kaustas juku config failis muuta rida image[0].geometry=80C2H10S512 selliseks image[0].geometry=80C1H10S512 seejärel saab lugeda ainult ühepoolseid kettaid, kusjuures nende avamiseks emulaatoris peab vajutama ikkagi klahvi "D", nagu ka kahelpoolsel. Kui uuesti kahepoolset vaja avada, tuleb jälle config failis muuta sama rida tagasi selliseks nagu ta enne oli.

                      Mõte oli selline, boamaod, et äkki "DEC Rainbow" formaadis on hoopis ühepoolsed "Juku" kettad.. võiks proovida neid avada selle cpmtoolsiga, kui aega saan proovin ehk isegi
                      viimati muutis kasutaja pehka1985; 28 05 2022, 21:03.

                      Comment


                        Nonii, sain natuke aega. Sobibki ühepoolsete "Juku" floppyde lugemiseks cpmtools-is "Dec Rainbow" parameetritega, välja arvatud blocksize, mida tuleb muuta diskdefs failis (blocksize 4096). Decil oli see 2048. Ja mis veel parem, cpmtoolsist on ka GUI versioon windowsele, väga lahe probramm, lihtsalt võtadki image faili ja saad failid arvutisse, või vastupidi, ei mingit käsureale jama trükkimist. Kahjuks töötab see kõik ainult ühepoolsete diskettidega. Peab veel aega leidma, et aru saada, miks kõik ikkagi segi läheb, kui kahepoolset imaget avada üritan.. proovin veel, kui veel aega tekib.

                        Siin siis cpmtoolsGUI ja "Juku" ühepoolsetele floppydele parajaks tehtud diskdefs failiga (ei hakanud seda ümber nimetama, jäi DEC Rainbow jutuga) + kaks ühepoolset floppyt. Kontrollisin, failid tulevad kenasti ühe klõpsuga ja sisu on õige.

                        Comment


                          Selle GUI programmiga paistabki puudu jäävat libdsk osa, mis on vajalik kahe peaga lugemiseks, st ketta kahe poole eraldi käsitsemiseks. Ehk kui oma kahesammulises juhises jätan tegemata esimese sammu, saan sama tulemuse. Muidu mu seadistusfailid töötasid ka selle GUI all, aga ainult ühepoolsete ketaste jaoks. Kui veel ühepoolsetest Juku ketastest rääkida, siis MAME emuleerib Jukut praegu sel tasemel, et loetavad on ühepoolsed kettad, mh töötavad nii A: kui B: ehk mõlemad kettaseadmed. Ka on emulaatoril tegelikult oma tööriistad nimedega floptool ja imgtool, mis on täpselt sellisteks veidrusteks mõteldud nagu andmete sujuv liigutamine eri vanade platvormide vahel. Panin ka MAME-sõbralikud ROMid huvilistele katsetamiseks üles siia. Kiiresti saab ree peale käsuga:
                          Kood:
                          mame juku -rompath jukuroms -flop1 floppies/jura_tabel.cpm -flop2 floppies/translaatorid.cpm
                          Sain MAME jaoks tegelikult ka kahepoolsed kettad tööle, kui defineerisin korrektselt lugemispea määramise (kuues bitt), aga tahaksin saada tööle ka taimerid, heli jmt, kas keegi oskab nõu anda, mismoodi peaks Juku skeemis need kolm КР580ВИ53 kivi omvahel tööle sättima ja heliväljundiga ühendama? Ka ei tööta emulaatoris kõik EKDOSi funktsioonid, nt ketastele kirjutamine, kõik teksti- ja graafikarežiimid jmt, aga tahaks enne peensuste ja ebastabiilsuste nokitsemist põhiasjad tööle saada. Kellelgi pole põhjalikumat Juku prgrammeerija manuaali, kus oleks lisaks BIOSi funktsioonidele ka süsteemi portide kirjeldused heli, graafika jmt jaoks? Või on kuskil mõni elav käsiraamat?

                          Kui MAME kallal veidi nokitseda, oleks see päris hea platvorm Jukuga eksperimenteerimiseks, sest on üpris standardne ja laiendatav, ka on seal päris asjalik silur jne.

                          Comment


                            Natuke "Juku" hiire hingeelust. Programm hiire näppimiseks on selline: https://github.com/infoaed/juku3000/...estid/hiir.asm
                            Ja resultaat siis järgmine:
                            Click image for larger version

Name:	20220623_120748.jpg
Views:	499
Size:	112,4 KB
ID:	1121164

                            Comment


                              Tegin hiirest ja hiire kontrollerist Eagle formaadis plaadi ja mõned fotod hiire kontrollerist ja hiire sisemusest. Klassikalist skeemi ei viitsinud teha, Eagle plaadilt saab selle kõik nii ehk naa välja lugeda.. pane kasvõi enda hiir kokku https://drive.google.com/file/d/1qbn...ew?usp=sharing
                              viimati muutis kasutaja pehka1985; 25 06 2022, 22:55.

                              Comment


                                Selline ajaviite mäng 2048 sai Jukule sobivaks tehtud... downloadida saab siit

                                Click image for larger version

Name:	2048.jpg
Views:	365
Size:	38,9 KB
ID:	1121887

                                Comment

                                Working...
                                X