Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Arvuti "Juku"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Arvuti "Juku"

    Esmalt postitatud pehka1985 poolt Vaata postitust
    Ise ka ei tahaks uskuda, et midagi asendada poleks võimalik, aga ilmselt peab ka need 3Л307Б asendama siis? Proovisin asendada АЛ108А dioodiga, Need "põlesid" kenasti, kuid kursor ei liigu... äkki loogikakiviga midagi? samas vahepeal nagu mingite lääne IR dioodidega nagu natuke liikus kursor..
    Vastuvõtjad jätaks ma paigale, need ju fikseeritud ka ja kui neid asendada, siis tekkib juba liiga palju muutujaid. Loogikakivi saab testriga ilmselt mõõta, olen neid kunagi vahetanud.
    Kas korpuse avatud olek ka mõjuda võib, ei tea.
    Esimese hooga pakuks kiirguriks: https://www.elfadistrelec.ee/et/ir-e...=10&track=true
    aga eeltakisti tuleb siis uus arvutada ja kas kiirguse hulk ka mingit mõju avaldab, ei oska kommenteerida,

    edit, veel paar:
    https://www.elfadistrelec.ee/et/infr...=10&track=true
    https://www.elfadistrelec.ee/et/ir-l...=10&track=true
    viimati muutis kasutaja a1; 19 01 2020, 12:57.

    Comment


      Arvuti "Juku"

      Korpuse avatud olek ei mõjunud töötavale hiirele kuidagi. Seega katsetada peaks lihsam olema Loogikakivi tööd peaks jah kotrollima...

      Hiire viga tundub olema ikka nõrgas IR valguses (või mine tea, vb isegi vastuvõtus, mis oleks palju kahtlasem, kuid mitte ilmvõimatu), Korras hiirel kukub pinge 3,8-lt voldilt 0,6-le voldile, kui IR valgust maksimaalselt saab. Teisel pinge IR valguse "peale paistmisel" kukub kõigest 0,3 volti. Mida on loogika lülitamiseks ikka väga vähe. Kui aega saan, tegelen sellega veel.
      viimati muutis kasutaja Scott; 21 01 2020, 01:51. Põhjus: järjestikpostitused kokku

      Comment


        Vs: Arvuti "Juku"

        Nüüd siis hakkab Jukule floppysid tulema, ja mitte vähe Üks hea inimene andis mulle terve hunniku, suur osa neis pole küll loetavad, kuid olen hetkel alles alguses. väga lahedad mängud, tetris, male, atskoo, uss, xonix, catchum koos modx driveriga, mis ekraani 80 tähemärgiseks teeb jne jne jne
        Panen siia selle osa, mis hetkel olen sisse lugenud, ImageDisk programmiga, ja nii, et "keep bad sectors", siis tuleb suurus õige. Kuigi kõik asjad ei pruugi tööle hakata, siis enamus nendest, mis praegu proovisin töötab!
        https://drive.google.com/open?id=1vc...UkhBhkqVAI2oWl
        viimati muutis kasutaja pehka1985; 20 01 2020, 22:26. Põhjus: lisasin kõigile .imd failidele .cpm binaarsed

        Comment


          Vs: Arvuti "Juku"

          Vapsjee, superlahe!

          Nende diskidega on sul küll kõvasti rohkem õnneks läinud - seitsmest viis on täiesti puhtsalt välja loetud ja ülejäänud kahel kummalgi ainult üks bad sector ja seegi mõlemil andmete poolt kasutamata alas!
          Click image for larger version

Name:	MAALT01 BAD.png
Views:	1
Size:	15,1 KB
ID:	872441Click image for larger version

Name:	MAALT03 BAD.png
Views:	1
Size:	14,7 KB
ID:	872442


          Ise siin proovisin veel igasugu nippe ja värki, et võimalikult palju andmeid neilt hädistelt kätte saada (üks sisukas tuli veel välja) aga nüüd tuleb välja, et tühi töö enamvähem :P


          Panin lõpupoole ka "keep bad sectors" peale aga selle arvestusega, et algul eemaldan tõmmiselt vigased sektorid ja vaatan, palju asju nii kätte saada õnnestub ja hiljem "äärmise vajaduse korral" siis võibolla õnnestub nende abiga midagi veel taastada - kui näiteks mingi tekstilise infoga tegemist vms.

          Muidu kui niisama "binary"'ks teha ja jättagi, siis ei tea pärast kes k**atki, millises failis (proge/mäng/...) võib kusagil X kohas mingi bait või paar vale väärtusega olla ja mis see proge siis seetõttu teeb, tegemata jätab või teisiti teeb...


          "Full analyze" tasub ka peal hoida - ei pannud isegi tähele, et eriti aeglasemalt loeks (ka korras alasid). Küll aga ei ole enam seda ohtu, et kui mingi vigane rada valede parameetritega tuvastatakse (vähem sektoreid näit.), siis järgnevad korras rajad loetakse rõõmsalt nende valede parameetritega edasi!
          Nii ei jäeta lugematu raja ettejuhtumisel lugemist poolepealt katki ka enam.

          Vigaste kohtade lugemine muutub kohati oluliselt kiiremaks, kui floppy seadme andmeedastus kiirus (või mis ta on) käsuga "LR=250" ära fikseerida. 250 siis QD (Quad Density) ehk Juku enda seadme puhul ja 300 HD (High Density) seadme puhul.

          Üks kaasaegsema olemisega Mitsumi HD seade luges kusjuures "sitax" paremini neid vigaseid Juku diske - mingi 10x vähem vigaseid kohti isegi või nii!

          Mul oli ImageDisk kausta tehtud fail "IMD.CMD", mis paneb "vaikimisi" seaded kohe õigeks, niiet ei pea igal käivitusel sättima:
          /F
          /H
          /K
          C=80
          CP=1
          D=D:\JUKUST3\
          DS=0
          GF=14
          GW=7
          IL=3
          LR=250
          ;R=3
          S=2
          T5=250
          T3=250
          ;T2=250

          Need "Format GAP" ja "R/W GAP" panin selle järgi, mis muidu korras alade lugemisel õigeks tuvastati/arvutati. Igaks juhuks panin aga ei tea kindlalt kas/mis see annab.


          Kahju, et sektorite arvu ja suurust ei saa ka kindlaks ära määrata, vaid peab lootma iga raja puhul õigele tuvastamisele. Sellest suuresti vigaste puhul ka "binary" faili vale suurus. Bad sektorid (kui ei ole pandud, et säilitaks) täidab niisamagi tühjusega (E5 väärtusega baidid) ära, kui ma ei eksi.


          Aga tuleb välja, et kõik vigased on võimalik õige suuruse peale saada, kui teha "merge" tüjha (E5 väärtustega siis) õiges Juku formaadis genereeritud tõmmisega enne "binary"'ks tegemist.
          Kui käsitsi vaja tõmmisest asju otsima/taastama hakata, siis ehk parem isegi "merge" fail mingi muu väärtusega täita (näit. A5), siis hiljem näha, mis kohad pididki tüjhad olema ja mis kohad ei ole välja loetud.

          Siia juurde veel tähelepanek, et kui tõmmise sisselugemisel on mõni rada vahele jäetud automaatselt, siis enne "merge" tegemist on vaja kõigepealt see "fantoom" rada IMDU.COM abiga eemaldada, muidu ei tule ikka õige suurus.

          -------------------------------------------

          Kui esineb diske, mis justkui täiesti tühjad (isegi ImageDisk'i "Analyse" all mittemidagi ei leia), siis vast ei tasu kohe ära visata/üle formaatida vms. - ehk on mingisuguse teise vana arvuti formaadis, mida antud arvuti, floppyseadme ja tarkvara kombinatsioon ei suuda lugeda.

          ImageDisk manualis näiteks kirjutab, et SD (Single Density) floppysid ei suuda enamus arvuti ja floppyseadme kombinatsioone lugeda ja kui üldse, siis vanema DD (Double Density) floppy seadmega!


          Mul näiteks mitmeid selliseid ja ühel isegi tehase silt peal, kus venekeeles kirjas, et "elektroonilised mängud" ja märge SS/SD.

          Peab mingi aeg oma DD floppyseadmetega 086'e välja kraamima ja tööle ajama - asi vist tükkmaad vanem isegi, kui Juku
          Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
          Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

          Comment


            Vs: Arvuti "Juku"

            Praegugi loen floppysid, panin "Full analyze" ka sisse nüüd. Suurem hunnik lugemata veel, täna 15. floppy juba. paar tükki on täiesti veatult lugenud. Juku flopyiseadet lugemiseks ei kasuta, kuna see jah robustne ja ei loe kõige paremini. Mul on endal TEAC FD-55 F. Kusjuures see loeb tõesti hästi Kasutan lugemiseks koguaeg 250kbps kiirust, loeb jah paremini (aeglasematl)
            viimati muutis kasutaja pehka1985; 21 01 2020, 17:52. Põhjus: vead

            Comment


              Vs: Arvuti "Juku"

              Ootan huviga
              Kuigi enamus kraami vist käes ka juba - need esimesed olid sul ikka väga head - spets mängude kogumik ja poha!
              Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
              Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

              Comment


                Vs: Arvuti "Juku"

                Esmalt postitatud Mees Metsast poolt Vaata postitust
                Ootan huviga
                Kuigi enamus kraami vist käes ka juba - need esimesed olid sul ikka väga head - spets mängude kogumik ja poha!
                Jah, mul lõid silmad särama, kui nägin faile Riputan kindlasti netti kraami, enne loen sisse võimalikut palju neid floppysid.

                Comment


                  Vs: Arvuti "Juku"

                  Nonii, tänane kraam siis (koos eilsete floppydega): https://drive.google.com/open?id=1h1...ocyfk-znIgz5-M

                  Comment


                    Vs: Arvuti "Juku"

                    PS! reziim 64x20 ei tööta emulaatoris, seega osad mängud lähevad nagu ekraanil segi, aga reaalselt need mängud jukus töötavad.

                    Comment


                      Vs: Arvuti "Juku"

                      Paljud floppid ei tulnud emulaatoris lahti, kuna sisaldasid vigu ekdos (cp/m) süsteemi osas, neid sai lihtsalt parandatud, asendades töötava osaga. Nüüd emulaator ja ja "Juku" avab neid kenasti. Failide suurused said ka õigeks. Osad failid on aga ilmselt vigased, kuid suurem enamus hakkavad kenasti tööle: https://drive.google.com/open?id=1T1...rljl5QDw3Rv4ec

                      Comment


                        Vs: Arvuti "Juku"

                        Hiire sain ka tööle, leidsin tundmatud IR dioodid, ajasin paika, toimib
                        Click image for larger version

Name:	20200125_122048.jpg
Views:	1
Size:	489,9 KB
ID:	872449Click image for larger version

Name:	20200125_123435.jpg
Views:	1
Size:	477,8 KB
ID:	872450Click image for larger version

Name:	20200125_131055.jpg
Views:	1
Size:	495,3 KB
ID:	872451

                        Comment


                          Vs: Arvuti "Juku"

                          Sai kõik juku disketid uuesti sisse loetud, seekord hoopis kryofluxiga ja Teac FD-55GFR floppydrivega
                          Kes viitsib saab võrdlema hakata, HxD editoriga näiteks. https://drive.google.com/open?id=1w3...-Q7PDPiepTCLOy

                          Comment


                            Vs: Arvuti "Juku"

                            Mingis failis on selline tekst:
                            Labradori poolsaare loodusgeograafiline kirjeldus....

                            Kas nende failide sisu peaks kõik identne olema ?
                            Ma ei tea Jukust midagi.
                            http://hparchive.com/
                            https://worldradiohistory.com/index.htm

                            Comment


                              Vs: Arvuti "Juku"

                              Jah, seal on palju teksti faile, omast ajast. Floppysid kokku 31tk. Proovitud nii ImageDiskiga kui ka kyrofluxiga, erinevate floppydrivedega. Kindlasti on Eelnevatel päevadel üles laetud failid, mille lugesin ImageDisk programmiga DOS süsteemis ja need mis kryofluxiga täna lugesin, veidi erinevad, kuna kyroflux peaks rohkem suutma lugeda, kui see ImageDisk. Aga samas iga lugemisega vanad floppyd kuluvad ja nende seisukord muutub kehvemaks. Neid kahte erinevalt loetud samade floppyde kogu saab ehk kompunnida veidi, kui mõni fail vigane. Mõni asi on aga juba ilmselt omast ajast vigasena floppyl, nagu ütles nende omanik, näiteks mäng bowling, mis andis "saba" juba ammustel aegadel.

                              Siin mõned parandatud floppyimage failid, mis on nüüd enamjaolt töövõimelised https://drive.google.com/open?id=1TA...dz1S64EWyLeohy
                              viimati muutis kasutaja pehka1985; 25 01 2020, 22:28.

                              Comment


                                Vs: Arvuti "Juku"

                                Koondasin siin vahepeal enamvähem kõik leitava kraami neljale tõmmisele kokku (üks spets mängude oma):
                                https://webzone.ee/mrmuff/vabad_failid/JUKU2.7Z
                                Seejuures jälgides, et ühtegi programmi/mängu faili ei oleks pärit bad sectoritelt (IMD failides on õnneks see info olemas)!

                                Sain puhtalt kätte ka selle EKDOS lähtekoodi:
                                https://webzone.ee/mrmuff/vabad_failid/EKDOSSRC.7Z


                                Niimõnelgi (täpsemalt siis "maalt" 05, 07, 12, 15, 20, 21, 23, 24) tõmmisel on rada number 2 pealt mõned sektorid puudu ja kui õieti aru sain, siis need rajad sisaldavad faili tabeleid, niiet praegu ei saa kindlalt näha, mis seal veel "peidus" võiks olla.
                                Uute (Kryo) kohta kindlalt ei tea (ei sisalda vastavat infot) aga "dir" käsk niimõnelgi annab ikka tühje ridu näit.

                                Uute tõmmistega see jama jah, et need ei sisalda informatsiooni, et mis on puudu ja veel hullem, et mis on bad'ide pealt pärit.


                                Aga jah no nüüd peaks ikkagi kõik suht käes olema ka juba (päris vägev kogumik) (isegi enne Kryo mängu tulemist). Ainult paaril mängul (shot, loger) on üks või rohkem faile puudu ja neid ei õnnestunud kusagilt leida. "Loger" kusjuures kirjade järgi veel hiire toega muidu!


                                Endal oli alguses ka selle "JUKU PC UTILITIES DISK #4" diskiga sama teema, et rajad 2 osaliselt või täielikult puudu (+suure hulga muid puuduvaid ja bad sektoreid) aga peale mitme korduva (täieliku ja ainult vigaste kohtade) lugemise (algul Juku seadmega ja hiljem selle uuemaga) ja pärast tõmmiste "merge"'mist oli lõpptulemuseks kõik 1600 sektorit olemas ja ainult 9 nendest bad staatusega! 2 nendest küll paraku radade nr 2 peal aga seal rohkem tekstiline info ka, niiet vähemalt saab aimu ikka, mis failid peaks olema (EKDOS30.ASM oli näit. faililistis kirjas, kui DKDOS30.ASM).

                                Esimesel täielikul lugemisel uue seadmega oli seejuures tulemuseks 6 puuduvat sektorit (kolme olemasolu üldse ei tuvastatudki st. rajad tuvastati, kui 9x512) ja 20 bad'i. Nendest radade 2/0 ja 2/1 pealt 2 täitsa puudu ja 1 bad.

                                Kusjuures ImageDisk'i enda IMDU ei oska "merge" käigus ühest tõmmisest mitte bad staatusega sektoreid teisse panna aga SAMdisk õnneks aitas selles osas välja - IMD failide tugi isegi olemas ja poha
                                Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
                                Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

                                Comment

                                Working...
                                X