Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Elektri lülitamise nõuded ja ohutus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
    selleks küll ei ole mingit nõuet, et pealüliti just peab C gruppi kuuluma. Pane kasvõi A
    Ise ei ole siin midagi panna. Liitumiskilbi peakaitse on Elektrilevi pandud ja plommitud. Oma maja kilpi ei ole mõtet seda kaitset dubleerida, piisab pealülitist. Ja kaitselülitite A B C tunnusjooned ei näita mitte tundlikkust vaid lühisvoolu kordsust rakendumisel.

    Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
    Vahel võib muidugi juhtuda, et mõnest faasist 32A läbi lasen
    Mis seadmed sul on, 32 A on kodumajapidamise kohta päris suur vool?
    viimati muutis kasutaja vanemleitnant; 31 10 2022, 18:08.

    Comment


      Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
      Ja kaitselülitite A B C tunnusjooned ei näita mitte tundlikkust vaid lühisvoolu kordsust rakendumisel.
      Kui läbi lugesid said ka ju aru, et just seda ma mõtlesin. Iseenesest sõnastus tundlikum või vähemtundlikum - kui sul on 10A B ja 10A C grupi lüliti siis võib küll ütelda, et B on "tundlikum" kuna sama ülekoormuse puhul rakendub palju varem.
      BTW - hiljuti siin seda 12A puudujäägi teemat lahates ja kolossaalseid arveid esitavat e-levi õigustades siiski väitsid, et sa nende ridadesse ei kuulu aga mul küll kuri kahtlus, et ikka seotud kui nende totakusi kommenteerida ei taha (nüüd kohe olemas ja nägemas kui tundus, et saaks kuidagi nähvata, samas...kommenteeri seda kuradi "disainposti" ka millepeale terve varandus korstnasse köetakse) ja kasvõi see jutt 12A lisavoolust alajaamade ümberehitamistest (jällegi, faktiliselt tõendamata = loll jutt) jne. Jätab mulje, et loll on justkui see kes vabandus ei leia.

      Ja miks ma nii verine olen?
      Sest siin 2-3 sellist juhust totakate pundi e-leviga:
      Õde ostis maja just, majas juba sügavast nõuka ajast sees 3 faasi, 40A peakaitsmega, e-levi raius nagu rauda, et 20A ja 1 faas, majajuurde on veetud ometi 3 faasi kaabel, lihtsalt majja sisse tuleb ainult 1 faas, 2 ripuvad õhus, kuna leidus inimesi, kes teadsid, et samal krundil samast liinist garaaz kus 3 faasi sees siis jutt ahvidel e-levis kohe muutus, lubati tulla ja need 2 faasi ka ära ühendada, esimesehooga hakati õele kohe pähe määrima, et "osta lisa ampreid" ja muidugi oleks huvitav näha kuidas uus liin siis jälle välja vahetatakse ja alajaam võimsamaks ehitatakse , siis mõniaeg hiljem selgus ja sai ka tõendatud ära, et algne peakaitse oli 40A...nii, nüüd aga siis kui kõik on tõendatud ja e-levi kahjuks tõendatud siis algas tranaha vedamine - kuude viisi tarvis oodata kuna keegi suvatseb 2 juhet 90kraadi keerata ja 2 kruvialla keerata.
      Teine juhus: osteti vana riigiasutuse majalobudik/krunt metsasees, kus oli nõuka ajast olemas elekter ja isegi telefon. Elektriliini olid ee või e-levi asjapulgad lahti ühendnaud ja liinijuhtmed ära rappinud, inimene pidi raibetega kohtus maid jagama, õnneks olid olemas tunnistajad jne ja tõendati ära, et metsasihilt majani kulgenud õhuliini postid ei olnudki pesunööride tarbeks vaid majas oli olemas ka reaalne asutus ja seal inimesed ja hiljem "õndsal" ajal elanik, kes reaalselt ka ee-le ja e-levile elektri eest maksis. Ning e-levi vennidel ei jäänudki muud üle kui tuli aga uus liin paigaldada kuna seadus ütleb, et kui majas on see olnud siis see peab seal näiteks olema ka omanikuvahetuse, müügi, pärimise vms puhul olema.
      Seega - kes ostab kusagile võssa maja mida kõpitseda ja kui seal on kunagi olnud elektriliin ja ideaalne kui eelmine omanik suudab tõendada, et on seal elades elektri eest maksnud siis on e-levi nõuded "liitumise" eest mingeid kosmosest võetud kümneid tuhandeid kasseerida, õigustühine, tõendatud elektriühenduse korral on e-levi KOHUSTATUD rajama krundini seal varem eksisteerinud elektriühendusega samaväärse. See kehtib ka selle plära kohta, et kui inimene sureb näiteks ära, maja jääb tühjaks ja pole enam tarbijat/maksjat siis e-levi rapib liini ära, seda nad võivad teha kuid kui maja/krunt leiab uue omaniku siis on e-levi kohustatud liini ka taastama ja selle eest ei saa liitumistasu nõuda.

      Vene aeg oli sesmõttes võibolla kohati karm aga õiglane - riik rajas võrgu, kui selle võrgu oleks mingi madalamaastme vander kuskil ee või e-levi analoog organis mingi kasuahne ahv ära rappinud oleks suhtkoht kiirest järgnenud põhjendatud sõit mahalaskmis komandoette.
      Narva-Tartu 330kV liin rajati kaugelt üle poole sajandi tagasi, täna kui seda ei oleks siis kogu lõuna eesti istuks pimedas, kujutan ette kui nõuka ajal ei oleks TASUTA igasse majapidamisesse elektrit sisse veetud siis oonia täna kuuluks vaieldamatult perifeeriariikide sekka. Näe, sai teha, elekter, telefon, isegi tsentraalkanalisatsioonivõrke rajati maakohtades...täna ei suuda ausalt makse maksev ausat palka teeniv kodanik mitte ühegi sellise asja/teenuse/kommunikatsiooni eest maksta kuigi "halval" ajal oli see elementaarne ja iseenesest mõistetav, mõtlevaks inimeseks olemise osa ning riik tagas need teenused...
      Ja selle "halva" aja juures veel - huvitav, et miks on selle "halva" riigi leiutaja poolt kasutatav kaarekustustustehnoloogia isegi tänapäevastes kaitseautomaatides kasutuses?
      viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 31 10 2022, 18:35.
      -superradical-

      Comment


        Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
        Ise ei ole siin midagi panna. Liitumiskilbi peakaitse on Elektrilevi pandud ja plommitud. Oma maja kilpi ei ole mõtet seda kaitset dubleerida, piisab pealülitist. Ja kaitselülitite A B C tunnusjooned ei näita mitte tundlikkust vaid lühisvoolu kordsust rakendumisel.


        Mis seadmed sul on, 32 A on kodumajapidamise kohta päris suur vool?

        See on arvestatud halvema stsenaariumiga.
        Salvestusega radiaator 3,4 kW, õliradikad 0,75kW ja 1,25kW, pliidiplaadid 2 tükki kokku mingi 1,4 kW, boiler 2,2 kW, veidi tavatarbimist 0,2kW, kokku saab 9,2kW ehk siis mingi 40A.
        Siin seal on kindlati teatavad vead ja natuke võib üle normi lubada, kuna see on halb stsenaarium, kõike korraga tõenäoliselt järgi ei pane, aga 40A on siiski selgelt palju, pean midagi ringi tõstma. Tegelikult üks 0,75kW õliradikas on veel.
        3,4kW radika ringi tõstmine võiks olukorra ehk lahendada.
        Tegin Excelisse tabeli ja jagan Ampreid seal ringi.

        Ma ei tegele pidevalt elektriga kütmisega, aga aeg-ajalt tuleb seda ette ja tahan, et elektrisüsteem selleks valmis oleks.
        Kuna üritan võimalikult palju öise elektri peale lükata, siis ikkagi võivad vahepeal suured võimsused järgi olla.

        Comment


          Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
          et ma peaksin selle pealüliti omal välja vahetama, sest mitte mingeid probleeme pole kuskilt paistnud, pigem mind huvitaski, kas saan sealt 3x32A ohutult läbi lasta.
          Pane pilt või nimi siia, milline see on.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

          Comment


            Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
            9,2kW ehk siis mingi 40A ... selgelt palju, pean midagi ringi tõstma
            Kas need on sul siis kõik ühe faasi peal praegu?
            Päris võrdselt muidugi ei saa jagada, aga 10 kW ei ole mingi koormus 3F süsteemis, liiatigi kui on 32 A peakaitse. See lubab ju võrdsel koormusel 22 kW.

            Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
            Pane pilt või nimi siia, milline see on.
            Postitus 417 on pilt. Päris viisaka välimusega vene pakettlüliti ПВ3-60.

            Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
            10A B ja 10A C grupi lüliti siis võib küll ütelda, et B on "tundlikum" kuna sama ülekoormuse puhul rakendub palju varem
            Ei rakendu varem. See on samuti levinud valearusaam kaitselülititest. Ülekoormusel rakendub vastavalt standardile 1,13 - 1,45 nimivoolu juures. Ja lühisel rakendub B-tunnusjoonega 3 - 5 x In ning C-tunnusjoonega 5 - 10 x In juures.
            viimati muutis kasutaja vanemleitnant; 01 11 2022, 08:56.

            Comment


              Ma ei saa ju ühest faasist 40A võtta? Mul on ühe faasi peal see, mida loetlesin, kogu süsteemil tuleb veel lisa, teised radikad ja nõudepesumasin ja pesumasin ning võibolla midagi veel. Sellepärast jagan faase ringi praegu.

              Comment


                Lülita enem-vähem kõik asjad sisse ja mõõda igas faasis vool ära (seda peaks liitumiskilbis oleva arvesti pealt ka saama lugeda, kui seda arvestil olevat nuppu vajutada - ise ei ole proovinud). Niimoodi on vast kõige lihtsam.

                Comment


                  Voolumõõtja mul voolutugevust küll ei näita, vähemalt mina ei tea, kuidas.
                  Kuid see ei ole probleem, ma tegin juba mitu päeva tagasi kindlaks, millise faasi taga milline võimas seade asub ja nüüd tahangi mõne asja ringi tõsta. Seadmete võimsust ma ju tean.
                  Mõnel mõõtsin voolutugevust ka testriga, millel on ampertangid, kuid kõiki juhtmeid ei saa täpselt mõõta kilbis, aga see pole ka oluline, kuna ma tean seadmete võimsust ja millise faasi taga need asuvad.

                  Uurisingi siit lihtsalt peakaitsme koormamise kohta ja et see vene lüliti seal vahel ikka kõlbulik selleks võimsuseks.

                  Peamiselt kasutasin seda testrit selle jaoks, et näha mis faas reageerib, kui seadmeid sisse lülitan.

                  Ostsin Aliexpressist sellise testri, just voolu mõõtmise jaoks ümber juhtme ning toimetab täitsa kenasti, mulle piisava täpsusega.
                  viimati muutis kasutaja klemmikas; 01 11 2022, 16:15.

                  Comment


                    Oma koduse elektrisüsteemi detailseks mõõtmiseks on üks väga hea mõõtevahend Bbrennenstuhl PM2314 max. 16A/3600W.
                    https://pood.esvika.ee/tooriistadkai...a-220v-pm-231e
                    https://hammerjack.eu/download/manua...45-1506600.pdf.

                    Comment


                      Kasutan endiselt 1,7 kW soojasalvestiga radika lülitamiseks kella, kuid ühendasin sama kella külge ka relee 20A, mis lülitab samal ajal korraga ka 3,4kW soojasalvestiga radika järgi öösel.

                      Tegin selle releega veel sellist trikki, kuna ta lülitab korraga kahte vooluahelat, panin 3,4kW radika sinna paralleeli, et kontaktidel vähem koormust oleks.
                      Mis sellest releest arvate ja sellisest lülitamisest?
                      Ega nende korraga lülitamine mingit halba piiki ei saa tekitada? nad on erinevate faaside peal, kuigi 3,4kW radikas on faasi peal, mis võib lülitamise hetkel olla koormatud koos radikaga piiri lähedal.

                      Kasutan lülitamiseks releed CTX2020230A 666131 GENERAL ELECTRIC CONTAX contactor 20A 2NO 230Vac

                      https://www.electricautomationnetwor...020230a-666131
                      viimati muutis kasutaja klemmikas; 14 11 2022, 15:57.

                      Comment


                        Releed/kontaktorid on kõik oma füüsiliste parameetritega, mis võivad olla veidi individuaalsed. Nende lülitumine ei ole ilmselt ideaalselt üheaegne ja seetõttu saavad need kontaktid mis esimesena ühenduvad, löögi oma peale. Pärast lahutamisel ka see mis viimasena lahutab, saab koormuse all olles võimalikud kaarleegi probleemid oma kaela.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          Ma ei pannud neid releesid läbi üksteise, nad lülitavad täiesti eraldi vooluringe ja erinevaid faase, lihtsalt üks kell juhib nii enda releed, kui seda eraldi releed.

                          Comment


                            OSX peab silmas kontaktori kontakte 1-2 ja 3-4, mis sa paralleelselt ühendasid, nagu ka mina su jutust aru saan.

                            Comment


                              Hakkasin ka mõtlema, et äkki mõtleb seda.
                              Ma ei oska öelda, kui korraga ta neid lülitab, aga pakuks, et leevendab siiski ka lülitamist natukenegi ja kui ka ei leevenda, siis ühenduses olles leevendab siiski koormust ja kahju kindlasti ei tee.
                              viimati muutis kasutaja klemmikas; 15 11 2022, 14:22.

                              Comment


                                Oskab keegi anomaaliat selgitada.
                                Panin majas korraga järgi mitmed radikad ja nõudepesumasina ja lõi 3x32A peakaitsme välja, mis on ilmselt üle 20a vana.
                                Nõudepesumasin ise on ka üle 20a vana ja pakun, et võimsus võib olla mingi 2kW.
                                Samas Amprid ei olnud ületatud Amprid olid faaside peal, minu arvutuste järgi 15,22A, 9,14A ja 17A, ei tohiks kuidagi peakaitset välja lüüa.
                                Võtsin teise faasi peal olnud boileri järelt äram, ikka lööb välja, lõpuks võtsin ära nii boileri, kui nõudepesumasinaga sama faasi peal olnud 750W õliradika, üks jäi veel järgi ja nüd masin peseb ja enam ei löö peakaitset välja.
                                Kas võib see nõudepesumasin tekitada mingi tohutu piigi või mingi pikema hetkelise tõusu, mis peakaitsme välja lööb? Samal 16A, sulavkaitset ei löö läbi, miks minu andmeil peaks ka vahel olema.

                                Varem ei ole sellist jama olnud ja olen sama kooslusega ennegi nõusid pesnud, küll selle vahega, et ma vist varem ei pannud kõike seda päris korraga järgi, aga üsnagi.

                                Ok, nüüd pesi nõudepesumasin edasi, enamus programmi läbi, aga lõi lõpuks jälle peakaitsme välja, isegi siis, kui ühte 750W radikat järel pole.
                                Seega vist ikkagi nõudepesumasina küttekehaga midagi valesti? Kerge hais oleks ka nagu masina sees.
                                Enne sellist jama ei olnud.
                                viimati muutis kasutaja klemmikas; 21 03 2023, 23:21.

                                Comment

                                Working...
                                X