Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Mittelineaarne moonutus tuleneb asjaolust, et puht labaselt valjukas pole idealselt jäik, ja mida lähemale Xmaxile seda suuremaks need lähevad. Mismoodi filtrid seda pidurdada saavad? Umbes sama on ruumi korrigeerimisega, kui näiteks kaks lained saavad ruumis kokku, ja üks nendest on veel vastandfaasis, mismoodi filtri abil seda takistada on võimalik? See pole filtri vale kasutamise probleem, vaid seda polegi võimalik teha.
    Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

    Comment


      Seda muidugi, et teatud asju ei saagi filtriga parandada (need samad room mode nullid näiteks) või kompenseerida aga see pole filtri süü või kehvasti tehtud DSP/filtri viga, kui keegi seda üritab ja paranemise asemel heli hullemaks läheb.

      Comment


        Tegin FIR filtrid ümber, enne kasutasin filtritena minimaalfaasi filtreid, nüüd lineaarfaasi filtreid ja ainult teist järku filtreid, Sain ringingust lahti ja mitte ainult preringingust vaid sain vähemaks ka post ringingut. Lineaarfaasi filtritel on selline omadus, et samal sagedusel ja sama järku kõrgpääs ja madalpääs filtritel on nii pre kui postringing osaliselt vastand faasis, kui nivood on enam vähem võrdsed ja tulemusena saadavad elementide ASK-d enam vähem teoreetilise filtri ASK järgsed, kustutavad nii pre kui postringingud osaliselt teineteist. Tavaliste IIR filtritega see võimalik pole, kuigi neil on ainult postringing aga selle võrra ka suurem.
        Seega optimism FIR filtri suhtes tuli tagasi ja heli on tõesti hea ütleks isegi, et parem kui DSP IIR filtritega. Ruumiline stereo pilt on väga palju suurem ja selgem ning ilmselt mitte ainult tänu sirgele faasile.
        Tekkis ka üks idee selle kohta, mida tähendab kui keegi ütleb, et mingil kõlaril on hea resolutsioon. Üks osa selles heas resolutsioonis on kindlasti väike ringing, nii pre kui post.

        Comment


          Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
          Tekkis ka üks idee selle kohta, mida tähendab kui keegi ütleb, et mingil kõlaril on hea resolutsioon. Üks osa selles heas resolutsioonis on kindlasti väike ringing, nii pre kui post.
          Seleta natukene täpsemalt

          Comment


            Ringing lisab helisid mida algses signaalis ei ole. Praktikas suure ringinguga süteemi heli kuulates tundus see väga mudane, laiali määritud ja ebaselge olema. Kuuldamatu ringinguga süsteemi heli on puhas, selge ja väga konkreetne, need ongi ehk ühed osad omadustest, mida suureks resolutsiooniks nimetatakse heli puhul.

            Tavaliste kõlarite ja nende filtrite puhul on ringing muidugi üsna keeruline küsimus. Mõõtmiste puhul maskeerib seda mingis osasa ruumi kaja ja reverberatsioon ning tavaliste filtrite (mis on IIR) puhul jääb see ringing tähelepanu alt välja. FIR kõrgpääs ja madalpääs filtritel on aga nii pre kui post ringing samasugune ja summaarselt energia suuruselt sama suur kui sarnaste IIR filtrite post ringing. FIR filtrite pre ringingut saab aga väga hästi ja täpselt mõõta ning minimiseerida.
            viimati muutis kasutaja moi; 09 04 2021, 13:14.

            Comment


              Ok ma sain korra aru et ringing lisab eraldusvõimet.

              Comment


                "Väike ringing" all ma jah ei mõelnud, et on vaja lisada väheke ringingut, vaid seda, et paratamatult filtritega lisanduv ringing peab olema võimalikult väike.

                Comment


                  Üks pilt veel, kus arvuti FIR ja vana DSP IIR samas graafikus. See ei näita muidugi kogu tõde aga natuke annab aimu mida REW-i PEQ optimeerimisega ja rePhase praktikas pea piiramatu PEQ elementide hulgaga teha saab.
                  House Curve on Bob Katzi välja pakutu. DSP variandis ei ole otseselt seda järgitud vaid kõrva ja tunde järgi korrigeeritud aga on natuke sarnane tulnud kogemata. Kokku langevuse tõttu võiks nagu arvata, et see kõver pole mitte juhuslikult just selline.
                  Suure hulga korrektsioonide lisamine suurendas ka ringingut, kuna kasutasin minimaalfaasi PEQ elemente mitte lineaarfaasi PEQ elemente, siis suurenes küll ainult postringing, mida ruumi heli hilistumine ja kaja maskeerivad aga siin on mõtte koht. Kas parem on muhkude ja lohkudeta ASK või vähene post ringing? Mõlemat korraga füüsika seadused ei luba. Mõlemat korraga lubab ainult ruumi akustika ümber tegemine nii, et ruumi muhke ja lohke ASK-s ei oleks, siis ei peaks PEQ korrektsioone kasutama ja ei oleks ka postringingut, preringingut on nagunii minimaalset.


                  Click image for larger version  Name:	DSP_IIR_vs_PC_FIR.png Views:	0 Size:	99,9 KB ID:	1112708
                  viimati muutis kasutaja moi; 10 04 2021, 22:04.

                  Comment


                    Natuke veel ringingust koos salvestusega.
                    Salvestis selline https://sites.google.com/site/moijmo...edirects=0&d=1
                    Seal on esimene osa tehtud kahe stereosse pandud mõõtemikrofoniga, mis ka kõik ruumi heli üles võtavad, teine lõik on stereo kardioid, kolmas originaal.
                    Pilt ka ühest iseloomulikust kohast, seal on esimene originaal, teine mõõtemikritega ja kolmas kardioid. Ruumi kaja on teisel salvestisel ilusti näha.

                    Click image for larger version

Name:	kickrecord3.PNG
Views:	407
Size:	204,3 KB
ID:	1112722


                    Puhtalt filtrite ringingud on sellised, FIR filtrite puhul saab kõiki filtrite karakteristikuid otse REW-is vaadata kui teha "Import pulse response" ei ole midagi eraldi vaja mõõta.
                    Roheline on üldkorrektsioon, mille preringingu tekitab faasi reguleerimine, postringingus on suur osa bassi muhkude ja lohkude silumise PEQ elementidel.
                    Lillakas on puhas bassi filter, mille postringingus on puhtalt bassi muhkude ja lohkude silumise PEQ elemendid.
                    Kuuldavad ei peaks need ringingud olema kuna on kõik peaaegu madalamad kui 70 dB või põhiimpulsile piisavalt lähedal aga mp3 failist saab ise üle kuulata, võibolla keegi oskab ruumi kajal ja filtri ringingul vahet teha.

                    Click image for larger version

Name:	Impulsid3.png
Views:	390
Size:	84,4 KB
ID:	1112723

                    Comment


                      FIR filtritega saab oluliselt vähendada ka ruumis kuulamiskohas stereokõlaritega tekkivat vasak-parem ülekostvust, mis tekitab kammfiltri efekti helile, mis kuulaja kõrvadesse jõuab
                      Selleks nihutatakse vasaku ja parem kanali faase ülevalpool 1 kH umbes selliselt. Teha saab seda aga ainult FIR filtritega ja enne on mõistlik kõlarite faasikarakteristik enam vähem sirgeks ajada selle sama FIR filtriga. rePhae FIR filtrite valikus on see sisse ehitatud valmis konfiguratsioonina.

                      Click image for larger version  Name:	rephase25.jpg Views:	0 Size:	166,3 KB ID:	1112833

                      Kammfilter kõrvale kõige tundlikumas ribas väheneb oluliselt ja ainult vasakut või paremat kanalit kuulates ASK ei muutu üldse.
                      Proovisin ära ja asi täitsa töötab aga ma pole kindel, et see alati ja igal juhul heli paremaks teeb. Ilmselt on paremate plaatide puhul juba miksimisel ülekostvusega mingil määral arvestatud ja selline kammfiltri silumine keerab ASK tegelikult selliseks nagu see stuudios mõeldud ei olnud.
                      Igal juhul on see palju parem kui samal eesmärgil tehtud RACE, mis heli kohe põhjalikult ära rikub.

                      Comment


                        Panen ühe reaalse mõõtmise pildi ka sellest ülekostvuse ellimineerimisest.

                        Faasid sellised

                        Click image for larger version

Name:	SummFaas1.png
Views:	338
Size:	68,4 KB
ID:	1112894



                        Amplituudis sellised

                        Click image for larger version

Name:	SummAmpl1.png
Views:	336
Size:	54,4 KB
ID:	1112895

                        Comment


                          Natuke OT.
                          paneb imestama, et aastal 2009 alustatud teema on siiamaani elus.
                          keep up.
                          päikest, liblikat ja särisevat jootekolbi

                          Comment


                            See nagu Tallinna linn, ei saa kunagi valmis.
                            Google muidugi pani vanadele piltidele põntsu kuna muutis ära pildi failide lingid.
                            Pildid on kõik alles aga kes kurat neid linke oskab või viitsib parandada.

                            Comment


                              Sai vahepeal FIR filtritega variandis kasutatav 8 kanaliga ESI Gigaport EX DAC ära moditud. Enne oli normaalsel kuulamistugevusel digi poolelt vaja nivood 30-35 dB alla tõmmata. Sai DACi filti võimendust 20dB vähendatud, ja heli muutus oluliselt paremaks ja lahtisemaks. Ei pea enam digi poolel üle 10 dB maksimumist nivood vähendama ja analoog nivoo reguleerimist mul ahelas ei olegi, kõik jookseb DAC-ist otse lõppvõimu.

                              Comment


                                Esmalt postitatud rxs poolt Vaata postitust
                                Natuke OT.
                                paneb imestama, et aastal 2009 alustatud teema on siiamaani elus.
                                keep up.
                                Üldiselt on raske ette kujutada nutikamat printsiipi toas heli tekitamiseks, seetõttu sellised projektid ka püsivad elus. Mul endalgi OB projekt on just täpselt 10 aastat vana, vahetunud on filtrid, juhtmed, mõni valjukas , lisandunud on täpne ribade justeerimine kuulamiskohale, kõige sellega on resultaat niisugune et ei teki naljalt isegi mõtet et peaks veel midagi ehitama. Kuigi selle ajaga ikka on mõni kontseptisoon ette ujunud mida võiks ehk proovida, kuid läbi mõeldes ei leia nii suuri plussi jäävaid argumente, et saag käima lüüa . Tõsi, üks muutus ilmselt veel tuleb, midbass'ist alates kõrgemate ribade tarastuse mõõtmed vist vähendan ja nad ei jää sirgeteks. Nii et ongi nagu Tallinna linna valmimine .
                                viimati muutis kasutaja OSX; 30 05 2021, 02:15. Põhjus: typo
                                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                                Konfutsius

                                Comment

                                Working...
                                X