Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Seal alla 40 Hz on inimese THD moonutuste kuulmine väga kehv, seda 20 Hz ja 5% THD on ilmselt väga raske ära kuulda.

    Comment


      Pilt siis selline.

      Click image for larger version

Name:	OBpur2.JPG
Views:	321
Size:	453,8 KB
ID:	1115183

      Comment


        Kuidas siis üleüldine mulje on ?

        Comment


          Bass on parem, kesksagedus on parem kui eelmistel OB kõlaritel, kõrgete osas ei ole nii kindel, kasutatud valjukas on natuke keeruline OB-na kasutada ja ise olen ka natuke mööda pannud selle ruupori ja tema servade difraktsiooniga. Elu on kuidagi rohkem sees või peaks selle kohta ütlema, et on parema resolutsiooniga.

          Comment


            Tore, et muutused ja muljed positiivsed. Ma siin kruvisin just bassivaljukad kirjutuslaua küljest lahti, et neid alasti kuulata - vat ei meeldi nii, toimis see laud ikka palju rohkem kui lihtsalt riputusraam. Nüüd siis mõtisklengi, milline raam neile asemele ehitada? 2 eraldi kergetoimelist (st. mitte väga sügavat) U-raami hetkel mõttes.

            Comment


              U-raamiga on see mitte just kõige positiivsem asi, et suunakarakteristik on erinevatel sagedustel üsna erinev, seega ka ruumiga suhestumine on erinev eri sagedustel. Dipole peaki juures on ta peaaegu omnidirectional. See on olenevalt raami sügavusest kuskil seal 100-300 Hz juures, mis on tavalise koduse ruumi jaoks väga keeruline sagedus, kus peegeldused lähevad üle seisulaineteks. Mul omal see praktikas läbi tehtud, väga keeruline on hästi mängima saad. H-frame variandiga sisuliselt kohe esimese katsetusega mängis hästi. U-frame on aga muidu säästlikum, alumise sageduse osas mängib sama madalale kui 2 korda suuremate mõõtmetega H-frame.

              Comment


                Huvitav, et Lampizator nii rahul on oma P-17 kõlaritega, kus bass on ilma tagaseinata kastis, passiivne teist järku lõige, sagedusel 300...400Hzi.
                Kommertslikus versioonis on lõikesageduseks märgitud suisa 700Hzi. Samas soovitanud max bassivaljuka Qts-ks 1.0, optimaalseks 0.35.
                Pakun ise, et kuna algse P-17 valjukad on ilmselt üsna hüppelise ASK-ga, siis äkki need dipole peak sagedused (paneeli oma pluss U-raami) mängivad hästi kokku ning loovad enam-vähem tasakaalus üldmulje, sest ega need piigid nii halastamatud ka pole, kuulamisruum keerab tavaliselt hullemaid jamasid kokku.
                ​​​

                Comment


                  Selle P-17-ga peaks asjad ikka väga valesti olema kui bassikas mängib kuni 700 või isegi kui mängib 300 Hz-ini. 60 cm sügavuse U-frame'i esimene dipole miinimum on kuskil 150 Hz juures, see tähendab, et reaalselt kasutatav on selline U-frame kuhugi umbes sageduseni 100 Hz.
                  ASK-l on tal sarnane pilt, kus esimene miinimum on 150 Hz peal, ja sealt edasi tulevad iga oktavi tagant miinimumid.
                  Click image for larger version

Name:	DPOB2a.gif
Views:	245
Size:	4,9 KB
ID:	1115306

                  Comment


                    H- frame tõesti toimib hästi, veidi asju uurinud ja katsetanud, alphadele saab üsna kompaktse tarastuse teha.

                    Vahepeal positiivseks muutuseks oli see, kui keerasin laua kummuli, et mõlemad bassid saaksid vahetu põranda toe. Soovitan proovida, kasvõi ajutiselt.

                    ​​​​​​Kõik kõlarid on pool meetrikest kuulamiskohalt lähemale ka kolinud, see liigutus pani bassid mõne Hzi võrra madalamale mängima.

                    Comment


                      P-17 jutu jätkuks ma pane siia mu eelmise 30 cm sügavuse U-frame kõlari simulatsiooni, mõõta on teda toas väga raske. Seal on esimene dipooli miinimum 280 Hz ja esimene dipooli tipp 192 Hz ning sellel sagedusel on suunakarakteristik peaaegu ring. P-17-l on sama asi aga 2 korda madalamal sagedusel, kuidagi ei saa seda kuhugi 300 Hz-ini mängima panna normaalselt.

                      Click image for larger version  Name:	OB_UframeOmni.PNG Views:	0 Size:	253,1 KB ID:	1115320

                      Comment


                        Panen teise pildi veel H-frame 31+31 cm, küll DSP korrektsioonidega mida U-frame pildi juures ei ole aga see ei muuda suunakarakteristikus midagi. Suunakarakteristik on dipooli kaheksa kujuline üle kogu sagedusirba.

                        Click image for larger version  Name:	OB_Hframe1.PNG Views:	0 Size:	211,8 KB ID:	1115322

                        Comment


                          Seda on hea teada, plaanitav H-frame tuleb u. 18+18cm sügav. Poleks arvanud, et U nii omniks kisub osadel sagedusel..

                          Comment


                            Esimene dipooli tipp tuleb sellel kuhugi 330 Hz peale, aga bassi otsas kukub kiiresti ära, täpselt kiirgusteljel on ASK umbes samasugune kui U-frame pildil aga tipp on 330 Hz koha peal ja selle tipuga on mõistlik midagi ette võtta, muidu tuleb heli üsna kumisev.

                            Comment


                              Huvitav, kas oleks mõistlik neid sügavuse mõõte veel vähendada, et esimene tipp tuleks täpselt 500 Hz-i peale? Seda sagedust on lihtne ekvalaiseriga maha tõmmata.
                              Millised sel juhul need sügavuse mõõdud oleksid? Tnx

                              Comment


                                Tegelikult olen ma teinud ühe 20+20 cm H-frame simulatsiooni kahe Monacor SPP-250 valjukaga, mis pole väga palju erineva Ots-iga kui ALPHA-15A.
                                ASK on ilma igasuguse korrektsioonita. Suurem probleem kui dipooli tipp on kiirelt ära kukkuv bass aga kui toa ASK on vastupidine, siis võib sobida kokku suht hästi. Tipp on sellel 440 Hz, 18 cm puhul peaks natuke kõrgem tulema aga sõltub ka laiusest ja kõrgusest.

                                Click image for larger version  Name:	OB_d200mmSimu1.PNG Views:	0 Size:	275,2 KB ID:	1115327
                                viimati muutis kasutaja moi; 01 09 2021, 08:30.

                                Comment

                                Working...
                                X