Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Katsetus jah, mis kiirelt asendas eelmise 10" inverter bassi. Mõned kuud nii kuulanud ja mulje stabiilselt hea. Kui valjukate vahed katta, tuleb seda kardetud kuminat juurde, mis vokaale määrib ja muidu häirib.

    Comment


      Tänu nendele aukudele on see 35 Hz ilmselt ainult tänu toa toele olemas. Õigem oleks ikka augud kinni panna ja tekkiv dipole peak EQ-ga maha korrigeerida, et kuminat ei oleks. Korralikku OB bassi ei olegi ilma korrigeerimiseta võimalik saada.
      Hetkel jääb dipole peak ülespoole madalpääsfiltri lõikesagedust ja pole ilmselt eriti kuulda aga samas on ka päris alumine bassi ots lahja.

      Comment


        Nõus, et tuba toetab, tagaseina lähedus eriti.
        ​​​​​See vähemkorralik bass rahuldab vajadused, sest too woofer pole osa hi-fi süsteemist, kuulan tahvlist (hq) netiraadioid enamasti, võimendi pärit arvutikõlarite süsteemist jne. Kõik komponendid on second hand ning naeruväärselt soodsalt soetatud. Naeruväärne on ka põhikõlarite välimus. Valjukad aga hea tundlikkusega ja mängivad piisavalt tasakaalukalt, et tahvlist EQ-d pole vaja torkida.

        Comment


          No aga potentsiaali võiks ju paremini ära kasutada. Ei nõuaks ka eriti suuri kulutusi kaks mõistlikus mõõdus U-frame OB bassi kokku panna juba olemas olevatest komponentidest. Kui kuulamine nagunii arvuti põhine on, siis saaks ilmselt ka seal arvutis vajalikud EQ timmimised kasutusele võtta.

          Comment


            Võiks, aga vaata mulle just praeguse lahenduse puhul meeldib, millisena ta nii kõlab ja see kaalub üle selle võidukese sub bassi nivoo osas. Pole ka probleem, kui nt alla 40 Hzi miskit ei toimu. Praegu on rahulolu saavutatud, mis muidugi ei välista uusi katsetusi millalgi hiljem, et see korralik lahendus ära proovida.

            Comment


              https://www.diyaudio.com/forums/mult...er-baffle.html

              Selle teema kolmandas postituses olev pdf jutustab just sellest. Paistab, et H-raam tõmbab tundlikkust liiga alla. Suurendasin prooviks koonuse massi, et kuulata, kuidas madalam resonants kõlaks, jama oli kokkuvõttes. Katsetamise tuhinas paigaldasin suured lisamagnetid, tundlikkus grammike suurenes ja Qts vähenes, bass ei ole enam nii lodev ja joonistab madalaid noote paremini välja. Meeldib see muutus hetkel, palju õigem tundub. Enne elektroonilise muusika monotoonne bass oli vahvalt pehme ja madal, kuid kippus kohati ka tüütama, kuna resonantsi sagedusel koonus käitus veidi kontrollimatult (liiga suur Qts).

              Comment


                Sisulist vahet ei ole kas paljas paneel, U-frame või H-frame, kõik oleneb tegelikult paneelide mõõtmetest, mis panevad paika kõigi nende kolme variandi puhul dipole peak sageduse, sealt alla hakkab kõigil variantidel langus 6 dB oktavi kohta, väikeste kõrvalekalletega kui valjukas on eriti suure Qts-iga nii nagu on Eminence Alpha 15A. Suurim erinevus tekib membraaniga liituva õhu massist, palja paneeli puhul on see kõige väiksem, H-frame puhul kõige suurem. Sellest ka tundlikus H-frame variandis kõige väiksem aga selle eest mängib H-frame kõige madalamale kuna lisanduv õhu mass toob alla valjuka resonantsi sageduse. Kui tead mida tahad, siis on mille vahel valida.
                Sinu variandi puhul aga on sisuliselt paljad valjukad riputusraami küljes, mis viib dipole peaki väga kõrgele sagedusele ja bass kukub väga vara ära.

                Comment


                  See kõik on arusaadav, antud juhul tõesti on ruum väga palju toeks, polegi muud punkti toas, kus bass oleks veel valjem kui kuulamiskohas. Ja väga vara ta siinkohal ei kuku, suurem langus algab 40Hzist allapoole. Mulle on olulisem, millisena see bassimoodustis wooferina mängib, mitte subwooferina, ning lisamagnetid andsid vähemalt 2dB tundlikkust juurde, mis kuulamismuljes on palju suuremaks muutuseks, kui mõne parameetri muutus andmetes seda ennustada lubaks..
                  Hetkel barokki kuulates mõtlen, milliste stiilide puhul see 25...35Hzi üldse nii oluline on?

                  Comment


                    Üks pilt ka viimaste mõõtmistega
                    Click image for larger version

Name:	HframeMesurementSimu.png
Views:	393
Size:	75,2 KB
ID:	1114833

                    Comment


                      Mis selle 70Hzi peal toimub?

                      Teemavälist:
                      ​​​​​​​kuna väga paljud foorumlased on mulle kirjutanud, mõned ukse taga kraapimas käinud ja paar tegelast aknastki piiluda proovinud, et näha saada neid naeruväärse välimusega kõlarikesi, siis panen pildi siia, et ometigi see luuretegevus lõppeks:

                      Comment


                        See 70 Hz on ruumi mõju, ei saa kuidagi ilma selleta.

                        Teemavälist: kuidas sa muidu nalja saad, kui ise ei tee, otseselt.

                        Comment


                          Täisriba pilt kuulamiskohalt, absoluutne nivoo on tegelikult kuskil 90 ja 80 dB vahel, suht toores veel aga juba midagi nagu oleks.
                          Click image for larger version

Name:	täisriba2.png
Views:	279
Size:	157,8 KB
ID:	1115030

                          Comment


                            Paistab jah, et midagi on. Pildid ja kuulamismuljed ei teeks paha, nt kuidas orel kõlab, kui nii madalale eq/dsp-ga sekkutud on?

                            Comment


                              EQ-ga ei ole sekkutud otseselt madalamale kui 26 Hz, muu on ruumi omadus, muidugi üldine dipooli korrektsioon +6 db/oktav on kogu bassi otsas olemas. Orel mängib muidu hästi kuigi nii madalale mineva oreliga mul ühtegi lugu ei ole.
                              Nagu moonutustest näha ei ole alla 40 Hz midagi muusikalist väga oodata, ainult efekti mõttes mängib sealt alla poole ikka ka natuke.

                              Comment


                                Okei, ma ise sagedusgene äpiga tuvastan sagedusala kuulamiskohalt, milleks siis on 35...16kHzi kõrvaga registreerides. Huvitakski, kuidas su süsteemiga need alla 35Hzi sagedused toorelt genereerides kuuldavad on ja milliseid moonutusi täheldad? Ehk siis reaalselt millise sagedusala ära kuuleb?

                                Comment

                                Working...
                                X