Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kui REWi automaatsets PEQ genereerimist kasutada sis on väga oluline millise ASK peale lasta REW häälestada. Lisatud pildil on see kui "Target", mujal REWis on selle nimi "Hause Curve".
    Tehnilisel t on asi REWis üsna konkreetne aga see, milline see target peab olema, ollakse üsna erineval arvamusel ja lisaks sellele sõltub see ka ruumist, milles kuulamine toimub. Mina olen kasutanud lähedast BBC soovitusele, kus 20Hz ja 20kHz nivoode vahe on umbes 7-8 dB. Kasutatakse aga kõiki variante vahemikus 0 kuni 10dB.

    Panen pildi ka REW EQ genereerimisest. rePhase jaoks on võimalik 17 erinevat PEQ elementi lasta genereerida. REW oskab automatselt genereerida ainult amplituudi silumise PEQ-sid, faas tuleb käsitsi sirgeks ajada. Faasi korrigeerimiseks aga peab mõõtmisi mõistlikuse piires keskmistama ja filtreerima, kuna selliseid faasikõikumisi, mis ühe mõõtmisega saab ei ole võimalik ja mõtet kompenseerida.

    Click image for larger version

Name:	REW_Auto_EQ.PNG
Views:	384
Size:	288,0 KB
ID:	1111884
    Lisatud failid

    Comment


      Panen veel ühe pildi, mis näitab ilusti kas faasi korrigeerimisel on mingit mõtet. Pildil on nelinurk signaal sagedusega 1 kHz, mängitud maha EQ APO korrigeerimise ja filtritega OB kaudu ja mõõdetud kuulamiskohalt, sama nagu eelnevad ASK pildid. Tegelikult on pildil see, mis jääb järgi nelinurk signaalist, kui see faasimoonutusega kõlari kaudu maha mängida. Kui kunagi saan faasid sirgemaks aetud, siis panen kindlasti selle pildi ka.

      Click image for larger version  Name:	Nelinurk1.PNG Views:	0 Size:	157,7 KB ID:	1111886

      Comment


        Proovisin faasi sirgeks ajamise ka ära. Teha pole kuigi keeruline aga head tulemust ei ole kerge saada.
        Nelinurk on küll natukene rohkem nelinurk aga mitte päris. Heli aga muutus täitsa tuntavalt, kuidagi selgemaks ja konkreetsemaks, eriti igasugused impulsshelid ning tuli rohkem kõlaritest välja ja läks ruumilisemaks. Lisaks tundus, et sibilants vähenes natuke.
        Ma ütleks, et tasub proovida. Kuigi enda variandis pean vist hakkama ikka nullist pihta filtrite tegemisega, just selle jaoks, et faase sirgeks saada, valjukatel ju ka faas muutub, ega see kui filter on sirge faasiga, ei tee summaarset faasi sirgeks.

        Click image for larger version  Name:	Nelinurk2.PNG Views:	0 Size:	165,7 KB ID:	1112001

        Comment


          Panen siia mõned IIR ja FIR REWis tehtud mõõtmiste võrdlused. FDW on fequency dependent window ehk sagedusest sõltuv mõõtmiste aken, millega saab natuke rohkem kui tavalise keskmistamisega madalatel sagedustel ruumiheli välja filtreerida, sellest ka tavalise keskmistamise ja FWD wahe IIR mõõtmise puhul. FWD mõõtmiste puhul on mõõtmistingimused samad.Click image for larger version  Name:	FIRvsIIR_ASK.png Views:	0 Size:	71,9 KB ID:	1112305 Click image for larger version  Name:	FIRvsIIR_Faas.png Views:	0 Size:	66,6 KB ID:	1112304 Click image for larger version  Name:	FIRvsIIR_Impuls.png Views:	0 Size:	59,3 KB ID:	1112303 Click image for larger version  Name:	FIRvsIIR_Step.png Views:	0 Size:	39,5 KB ID:	1112302

          Comment


            Ja millise variandi sa kuulamiseks aktiivseks jätad?
            Toidan trolle!

            Comment


              Ei tea.
              Esimene vaimustus hakkab natuke lahtuma, hakkavad kõrva ka mõningad miinused aga vist ei ole kogu ahel veel optimaalset/õigesti tehtud - liiga palju filtreid üksteise järel.
              Tuleb täpsemalt võrrelda veel.
              Tegelikult olen ka mõõtmiste osas natuke targemaks saanud ja seda kasutades saaks ka DSP IIR-i ilmselt paremaks timmida. See auk DSP IIR ASK-s FDW filtreerimisega mõõtmisel.
              viimati muutis kasutaja moi; 31 03 2021, 16:54.

              Comment


                Kui keegi tahab ise kuulata, võib kuulata siit failist.
                Võib ka pakkuda, mis seal failis on ja mis kahe esimese lõigu puhul on valesti.

                Comment


                  Tere moi! Ma ütleks puhtalt kuulamise pealt, et kahel esimesel variandil on alumises otsas mingil (või mingitel) filtritel räige preringing...

                  Comment


                    Enamvähem õige.
                    Kaks esimest on stereomikriga salvestatud kuulamiskohalt, kui kõlarid on FIR filtritega filtreeritud, kolmas on originaal otse digi allikast. Räige preringing on esimesel lõigul, teisel peaaegu ei ole, vähemalt mina ei kuule ja editoris ei näe midagi olulist võrreldes esimese lõiguga. Miks sa arvad, et ka teine lõik on tugeva preringinguga?
                    Esimesel lõigul on kõlarite faas peaagu kogu ribas umbes 0 ja ASK väga sirge, teises lõigus ei ole faasi sirgestatud ja AKS on palju lainelisem, on ainult FIR-ina tehtud ribadesse jaotamise filtrid koos mõningase kompensatsiooniga.

                    Selliseid asju juhtub, kui FIR filtriga üle pingutada või seda natuke valesti teha. Siit ka see FIR filtri esimese vaimustuse lahtumine.
                    Kui ASK ja faas jõuga sirgeks ajada, saab väga lihtsalt selle preringingu FIR filtritega. Teatud amplituudi ebaühtlusi just madalatel sagedustel ja faasi pöördeid ei saagi FIR filtritega kompenseerida ilma, et kuuldavat preringingut ei tekiks. Mingi preringing tekib paljude filtritega, ka IIR filtritega aga enamasti pole see kuuldav.
                    Tasuta lõunaid pole olemas, midagi saab paremaks, teine asi läheb halvemaks. Ilmselt tuleks kõlar juba nii ehitada, et faase ning amplituude võimalikult vähe oleks vaja kompenseerida või leida mingi optimum, kus kõik oleks enam vähem aga kas see enam vähem on siis ka hea?
                    viimati muutis kasutaja moi; 02 04 2021, 22:27.

                    Comment


                      Teise lõigu osas võin ka eksida. Igatahes on "efekt" samalaadne ainult tiba nõrgemini tajutav. Kas signaali seisukohast 2=3? Sellisel juhul annab ruum oma "kõva" panuse...

                      Ja et munad oleks homseks kõigil värvitud!

                      Comment


                        Signaal on kõigis kolmes lõigus sama, kahes esimeses lõigus mängitud läbi kõlarite, mikker on kulamiskohas, kolmas on originaal CD pealt.
                        Ega ma ka kindel ei ole, proovin veel täpsemalt üle mõõta. Sellele pre ringingule pole enne tähelepanu pööranud, kuni selline räige variant ette tuli.
                        Üks info ringingu kuuldavuse kohta on olemas siin: http://www.bodziosoftware.com.au/Pre...And_Pulses.pdf
                        Aga ega see ka vist mingil sügaval uurimusel ei põhine, kindlasti on inimesi, kes kuulevad rohkem ja paremini.

                        Põhi pilt ise impulsskarakteristikust ja ringingu kuuldavusest on see. Seal on roheline ja lilla joon ringingu kuuldavuse piir, lilla väikse varuga, roheline algsest dokumendist.
                        Salvestuse esimesel lõigul on preringing alla selle rohelise joone aga üle lillla, teise lõigu puhul alla selle lilla joone.
                        Nagu praktika näitab on roheline joon tublisti alahinnatud kuuldavuse tase, kuuleb ka nõrgemat preringingut.

                        Click image for larger version  Name:	ringing1.PNG Views:	0 Size:	151,4 KB ID:	1112407
                        viimati muutis kasutaja moi; 03 04 2021, 09:58.

                        Comment


                          Vähemalt mina jõudsin sellisele järeldusele, paned ühe filtri paika tekivad harmoonilised, ja kõikidest järgnevatest filtritest lipsavad need harmoonilised ilusasti läbi. Niimoodi tekib olukord, kus korrigeeritakse seda mida korrigeerida ei saa. Just sellepärast ronib bass kesksageduste peale, ja diktsiooni asemel on müra. See tehnoloogia on odav, samas piiranguid on palju rohkem kui meile räägitakse.
                          Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                          Comment


                            Ma natuke ei saa sinu jutust aru.
                            Korralik digitaalne filter LP või HP või ribafilter või EQ või PEQ, olgu ta IIR või FIR ei tekita THD moonutusi, kui tekitab, siis on nende realisatsioon kehvalt teostatud. Mingit teoreetilist või praktilist takistust ei ole neid teha nii, et inimkõrvaga nende THD-d ei kuule. Kui tekkib mingi kuuldav THD, siis ei ole see kindlasti digitaalsest filtrist pärit vaid kuskilt mujalt.
                            FIR tüüpi filter pole kellegi isiklik tehnoloogia, see on puhtalt digitaalsele matemaatikale (vabalt saadaval ainult raamatu hinnaga) toetuv tarkvara lahendus, kus keegi ei varja midagi, aga ka lusikaga ette ei anna midagi, kui natuke uurida, leiab või saab kõik ise teada või mõõta.

                            Minu point eelmistes postitustes FIR kohta oli, et jõuga tehes ei saa head tulemust, peab teadma mida ja miks teha ning mis on iga liigutuse tulemus, ka näiteks ringingu osas.
                            viimati muutis kasutaja moi; 04 04 2021, 09:23.

                            Comment


                              Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                              Ma natuke ei saa sinu jutust aru.
                              Lühidalt on minu juttu mõtte selline, oletame et üks filter on paigas, heli tuleb sealt läbi, kõik on koras. Aga valjukas annab ikkagi oma harmoonilised välja, ja palju kaugemale kuhu meie filter ulatub. Niimoodi võib juhtuda olukord, et järgmise filtriga tegeleme probleemidega mis enam ei allu reguleerimisele. Madalatel sagedustel onju moonutused vähem märgatavad, kõrgetel sagedustel on rohkem, tavapäraselt - 0,5% sagedusel 5-10 kHz, seda on võimatu kuulata ja 0,5% sagedusel 100 Hz on üsna normaalne.
                              Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                              Comment


                                No aga see probleem pole ju filtri enda THD probleem vaid selle filtri vale kasutamise probleem. Sama käib ka minu FIR filtri katsetuse kohta. Kindlasti saab FIR filtreid teha ka nii, et mingit kuuldavat pre või post ringingut ei teki aga seda peab oskama teha ehk õppida on veel palju.

                                FIR filtritest veel seda, et nende filtrite puhul ei pea filtri genereerimine/tegemine ja filtri kasutamine toimuma samas tarkvaras kuna FIR filter on põhimõtteliselt wav või teksti failina vormistatud impulsskrakteristik, mida rakendatakse sisendsignaalile konvolutsiooni (sisuliset funktsioonide korrutis) kasutades. On väga palju tavalisi pleieri tarkvarasid, mis oskavad konvolutsiooni kaudu FIR filtreid kasutada. On olemas nii tasuta kui tasulisi tarkvarasid, mis oskavad FIR filtrite impulsskrakteristikut genereerida. On ka olemas spetsiaalseid filtri tarvarasid, mis oskavad nii konvolutsiooni kaudu FIR filtreid kasutad kui ka neid FIR filtreid genereerida. Samuti oskavad mõned DSP seadmed kasutad FIR wav filtreid.

                                Comment

                                Working...
                                X