Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

    Leidsin ka ühe tootja, kes midagi sarnast toodab, täpselt Dayton Audio AMTPRO-4 kõrgete vajukaga. Kesksagedus on neil jagatud kaheks ja bassi osa on inverter.
    http://www.bluemoonaudiotechnology.c...ia-immagini-2/

    Comment


      Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

      Suht hiinlased on need dayton audio air motion kõrged ega ei pruugi väga ühtlased need mõõtmised olla ka.

      Comment


        Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

        Hiinlased on nad kindlasti ja võimalik on ka, et suured erinevused mõõtmistes on tootmise ebaühtlusest tingitud.

        Comment


          Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

          Kui juba mõõtmiseks läks, siis mõõtsin üle ka värskelt kohale jõudnud Dayton Audio AMTPRO-4.

          1 meetri pealt otse teljelt 200x420mm lahtisel paneelil ebasümeetriliselt, filtreerimata, roheline OB, oranž tagant kinni kaasas olud kahe vildi tükiga, sinine OB DSP-ga korrigeeritud ja 900 Hz 24dB/oct LR filtriga.
          Kõik ASK jooned on 1/24 oktav kesmistatud.


          https://drive.google.com/file/d/1rw7...ew?usp=sharing


          THD, DSP korrigeeritud OB, 30 cm kauguselt , umbes 85 dB/1m rõhul nagu muudki hiljuti tehtud THD mõõtmised.




          ASK muutus horisontaalis 10 kraadi tagant, DSP korrigeeritud OB, 1 m kauguselt





          ASK muutus vertikaalis 10 kraadi tagant, DSP korrigeeritud OB, 1 m kauguselt

          viimati muutis kasutaja moi; 27 08 2021, 19:02.

          Comment


            Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

            On kellelgi head ideed, kuidas kesksageduse OB U-frame kasti MTM konfiguratsioonis tagumises otsas teha asümeetrilisena nii, et dipooli muhud ja lohud võimalikult väiksed tuleksid?
            Teoreetiliselt võiks see võimalik olla aga pole üsna pika punnitamise järel suutnud ühtegi sellist lahedust ei teoorias ega praktikas leida.
            Idee on see, et kui dipooli (U-frame) tagumiselt poolelt esimese külje poole levivatel lainetel ümber eri külgede on erinev teepikkus esipaneeli tasapinnani, siis ei peaks dipooli muhkusid ja lohkusid eriti tekkima.
            Probleem on selles, et milline see asümmeetriline kuju täpselt peaks olema, et ümber erinevate külgede tulevate lainete tee oleks selline, te nad satukid esipoole lainetega pärifaasi nii, et liituv energia oleks hajutatud enam vähem võrdselt üle sagedusvahemiku 100-1000 Hz.

            Comment


              Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

              Üks pilt on ilmselt parem kui pikk jutt.
              Simulaatori pilt, kus vasakaul graafikul sinine on ASK esipaneelist 1 m ees, punane 1 m taga. Muhud ja lohud on need, milest tahaks lahti saada.
              OB ise on U-frame, millel tagumine osa on viltu lõigatud ja millel on veel külje peal asümmeetriliselt Karlsoni pilu moodi lõige.
              Tulemus eriti hea ei ole, võrreldes tätsa sirge ja lõiketa variandiga on muhkude-lohkude sagedused liikunud kõrgemale aga sisulist amplituudide vähenemist ei ole.




              Kõlar tagant poolt

              viimati muutis kasutaja moi; 17 10 2020, 18:49.

              Comment


                Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                Üks pilt OB bassika simulatsiooni variandist, veel ilma kompensatsioonita.
                Kumb on parem, ülemine või alumine rida?
                Aamplituud on tegelikult millimeetrites, tarkvaras on viga.

                Comment


                  Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                  Vahepeal üsna palju seda U-frame OB keskriba varianti simulleeritud ja tulemust sisuliselt ei ole.
                  Asümmeetriline korpuse kuju ei vähenda oluliselt tekkivaid lohke muhke. Umbes nagu inverterkõlari puhul on ka kahe erineva pikkusega invertertoru puhul kõlaril ikka üks resonants, nii on ka U-frame OB puhul ikka üks dipooli muhkude ja lohkude rida, ei saa neid kuidagi korpuse kujuga hajutada. Natuke saab vähendada muhkude ja lohkude Q-d ja amplituudi.

                  Comment


                    Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                    Kuna U-frame lisaks muhkudele ja lohkudele vajaliku riba kõrgemas otsas ja oma mahu resonantsi peal ei oma tegelikult dipooli suunakarakteristikut, tekkis idee ehitada midagi sarnast: https://www.baffless.com/unique-design-and-style
                    Ainult MTM konfiguratsioonis.
                    Esimeses lähenduses on simulatsiooni pilt selline ühe valjukaga, madalam ots on korrigeeritu +10 dB. Pildilt on näha, et sai natuke suur, läbimõõt 52 cm. Kui väiksemaks teha, saab dipooli suunakarkteristiku kõrgemale sagedusele korralikult aga tuleb bassiotsa natuke rohkem korrigeerida. Reaalselt vajalik sagedusriba on umbes 150-1000 Hz.

                    Comment


                      Veel üks pilt. Kesksageduse OB H-frame 45-50 mm, simulatsioon võrreldes tegeliku mõõtmisega.

                      Click image for larger version

Name:	OB45_50Simu.png
Views:	347
Size:	52,7 KB
ID:	1108309

                      Comment


                        Siia ka väike monoloog.
                        Ehk keegi veel mäletab, et otsisin taga kesksageduse valjukaid selles teemas https://www.elfafoorum.eu/forum/audi...ifoorum/85283-
                        Nüüd läbi simuleerimiste jõudsin ilmselt natuke lähemale probleemi põhjusele ja see on bassi ja kesksageduse kokku sobituses. Nimelt lahtisel paneelil olevad kesksageduse valjukad on korraliku ja täpse dipooli suunakarakteristikuga (kardioid), bassiks olev U-frame on aga dipooli piigi koha peal ja ka mõistliku lõikesageduse juures peaaegu igas suunas ühtlaselt kiirgav (omni directional). Neid ongi omavahe raske kokku liita, kuna ruumi mõju summaarselt kõrva jõudvale helile on erinevate suunakarakteristikutega kõlarite puhul erinev. Kui kiirgusteljelt mõõdetu põhjal valida filtrite lõikesagedused ja nivood, siis hakkab bass üle mängima, kui koos ruumiheli mõõtmiste põhjal kokku liita, siis ei saa üldse aru, mis sagedusel filtrid peaks olema. Kui simulatsiooni põhjal valida teoorias õiged filtri sagedused ja nivood kuulamise järgi valida ning faasid mõõtmiste järgi paikka panna, siis saab praktikas kõige optimaalsema tulemuse.

                        Comment


                          Tegin väikse katse kas Equalizer APO saab ASIO kaudu 6 kanaliga aktiivkõlarite filtreerimise ja korrigeerimisega hakkama.
                          On täitsa kasutatav.
                          Kui võtta abiks selline programm kui Voicemeeter, mille külge saab Equalizer APO DSP-d tegema istutada nii, et Voicemeeteri sisend on ASIO-na saadaval ja väljundisse saab liita ASIO draiverit omava helikaardi, saab ka Windowsi õnnetust heli haldamisest täielikult mööda hiilida. Maha mängima panin Foobar2000 softi, kuhu panin külge ASIO plugini, ümberkvantimise (Resampler PPHS 96 kHz peale) ja Matrix Mixeri, mis kõigisse kanalitesse heli laiali jaotab. Helikaardina kasutasin ESI Gigaport EX USB kaudu ja arvutiks ühte 4W TDP Atom Z8350 prosega Windows 10 karbikest.
                          Filtritena kasutasin FIR tüüpi lineaarse faasiga filtreid, mille genereerisin rePhaase tarkvaraga, 16384 taps-i pole mingi probleem, võib ka rohkem kasutada. Kõige parematel eraldi DSP-del on taps-ide arv kokku kuskil 10000 juures, antud juhul on igas kanalis 16384 taps-i kasutusel.
                          Kui kõik 6 kanalit on filtreeritud, siis arvuti CPU koormus kõigub FLAC-i maha mängimisel kuskil 50% ümber.
                          Heli poolest jääb see variant veel DSP ja DAC-iga variandile alla, sest vajab veel tublisti tuunimist aga potentsiaali on küll, eriti üllatas ESI Gigaport EX, mis omab just minu süsteemiga kokku sobivat väljundnivood -10 dBV, ei pea tal liialt väljundit vaikseks keerama ja ei lähe kasulikke bitte kaotsi.

                          Comment


                            Tegin väikse võrdlus mõõtmise kuulamiskohast EQ APO FIR ja DSP IIR filtrite ja korrektsiooni vahel, maha mängisid ka erinevad DAC-id, võimud olid samad. Nivood on pildil nihutatud, nende absoluut numbreid ei maksa tähele panna.
                            Pildi järgi on erinevused üsa väiksed aga kõrvaga on heli iseloom üsna erinev. EQ APO puhul oli kuidagi heli rohkem kõlaritest väljas nii keskele, vasakule parmale kui ka ette ja taha.
                            Lisaks tundus heli kuidagi elusam ja rohkem analoogsem olevat. Ehk potentsiaali nagu oleks, kuigi tämbriliselt nagu pole nii neutraalne kui on DSP.
                            Kas seda põhjustavad FIR filtrid ei tea kindlalt väita aga FIR filtritega on kõlari filtreerimist palju lihtsam teha, igasugune faasidega arvestamine ja kombineerimine ning liitmisvigade kompenseerimine jääb ära kui vähegi õiget tüüpi filtrid valida. FIR variandis on umbes 3 korda vähem filtri elemente kasutuses, bassi otsas isegi veel vähem.
                            EQ APO puhul pidi korraliku täpsusega bassi korrigeerimiseks FIR filtri tap-ide hulga tõstma 160000 peale, mis hakkas CPU-l väikselt üle jõu käima kuna ilmeslt ei oska EQ APO ja Voicemeeter kasutada rohkem kui ühte CPU tuuma korraga. Lõpuks jäin pidama 120000 peale, kesk ja kõrgsageduse puhul saab õnneks palju väiksema arvuga piisavalt täpsed filtrid, need panin 20000 tap-i peal tööle. Ribade viited tuli lisada, et need sünkroonis oleksid, kogu viide on umbes 1,2 sekundit.

                            Click image for larger version  Name:	EQAPOvsDSP.png Views:	0 Size:	118,9 KB ID:	1111818
                            Lisatud failid

                            Comment


                              Kas sa need filtrid lood lihtsat esmase mõõtmise järgi silma järgi ja siis mõõtmisega ajad paika, või kasutad mingit rohkem automatiseeritud varianti.
                              Ma jäin seda APO-t kasutama arvutikõlarite jaoks, aga tegin esialgu lihtsalt FIR filtrid, mis baseerusid REW-i profiilil ja natukesel nokitsemisel. Ei oska hästi seda esimest sammu teha, et kuidas IIR-ga katsetama hakata.
                              Toidan trolle!

                              Comment


                                Kuna ma juba pikalt olen oma DSP IIR filtreid tuuninud, siis tegin rePhases põhimõtteliselt samad filtrid ja põhikorrektsioonid käsitsi aga FIR linear phase variandis.
                                Otseselt mingit uute FIR jaoks mõeldud filtrite tegemisega ei tegelenud ja REWi ning rePhase automatiseeritud filtrite genereerimisi ka ei kasutanud. Samuti ei ole ma kogu kõlari faasi eraldi sirgemaks ajanud, see seisab alles ees.

                                Üsna ammendava filtrite automaatse genereerimise selgituse leiab sealt: https://rephase.org/tutorials/REW%20...%20rePhase.pdf
                                See küll subwooferi jaoks orienteeritud aga saab kasutada sama põhimõtet ka täisriba puhul või genereerida akiivkõlarite ribasid.
                                viimati muutis kasutaja moi; 20 03 2021, 11:12.

                                Comment

                                Working...
                                X