Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

    Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
    Aga kui paned bassi ja kõrged oma peenhäälestuse järgi, aga keskriba jätad silumata - kas siis on aneemiline?
    Seda tegin ka ja põhiliselt just seda. Siis on vähem aneemiline.

    Esmalt postitatud home poolt Vaata postitust
    Kuidagi välja mõõta on neid asju väga keeruline, aga kuuldavad on need vist küll, kuidagi “psühho akustika” tasemel, lihtsalt selline asi hakkab pikapeale ära tüütama. Mina ei oska midagi muud tarka teha, kui hoiduda niimoodi projekteeritust seadmetest.
    Praktiliselt iga programm, on lihtsalt selle enam-vähem reaalse füüsilise prototüübi, matemaatiline mudel. Selleks, et simuleerida „digitaalselt” seda, mis on „analoog” on vaja lõpmata suure arvutusvõimsusega arvutit, see on võimatu. Seetõttu peab digitaalse töötlemise saamiseks algoritme “kärpima”, vähendades arvutusmahu mõistliku miinimumini. Mida ja kuidas kärbitud on, no kes seda teab.
    Teoreetiliselt (paberil oleva teooria järgi) on digi filtrid täpselt samasugused ja mõjutavad ASK-d sama moodi kui analoog filtrid. Umbes sama täpsusega kui käib AD- ja DA-muundamine vastava bitilisuse korral ja vastavalt Nyqvisti seadusele, kui rääkida samast filtri elemendist ehk näiteks +6dB PEQ-st, ainult lisandub protsessimisele kuluv aeg. Ülekandefunktsioonid on täpselt samasuguste nullide ja poolustega, üks lihtsalt digitaalsel kujul.
    Lõpmata suurt arvutusvõimsust oleks siis vaja kui DSP viide läheneks nullile ja sageduspiir lõpmatusele, väiksemate nõudmiste puhul saab hakkama reaalsete protsessoritega. Kuidas neid aga praktikas teostatakse on kindlasti eri küsimus. Kindlasti on DSP-de hulgas olemas säästukaid ja korralikke. Nagu igas vallas, kõik üritavad võimalikult palju raha võimalikult odava asja eest küsida.
    Nagu mu viimases võrdluses selgus, on kindlasti üsna suur mõju helile ka selles, kuidas seda DSP-d kasutada, mida talle teha anda, kõik võimalik ei ole alati mõistlik.
    Ma nagu teaks seda aga mingi tõrge on ikka ees ja tahaks ikka sirget ASK-d. Kõrv on ka sellega kuidagi harjunud ja kui need kaks varianti postist 219 kõrvuti võrdlusesse panna, siis mulle meeldib see korrigeeritud rohkem, kui tal ainult seda väikest aneemilisust küljes ei oleks. Selle põhjustele ja kõrvaldamisele olen aga ka tasapisi ikka lähemale jõudnud.

    Comment


      Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

      Mitte norimise pärast aga lihtsalt et info oleks mõlemaid digi filtri tüüpe haarav siis peab ära mainima ka FIR filtrid mis on oma käitumiselt 'erinevad loomad' kui analoog filtrid
      http://digitalroomcorrection.hk/http...Theory%29.html
      "The two most basic categories of digital filters are FIR and IIR. An analog filter will be IIR, while a digital filter can be either FIR or IIR. FIR stands for Finite Impulse Response, and typically, though not necessarily, these will exhibit a linear phase response. IIR stands for Infinite Impulse Response"

      Ma jändasin ka kunagi aktiivse süsteemiga peamiselt Behringer DCX2496 baasil mis samuti toimetas IIR filtritega. Olenevalt DACi headusest võib hakata mingil hetkel helis jama tekkima juhul kui lõppvõimendid on kõik sama gaini peal ja kogu elementide tundlikkuse erinevus tuleb digitaalis ära kompenseerida. Siis võib juhtuda et tweeteri signaal on näiteks -15dB maha surutud ja seega sedajagu lähemal DACi mürale ja SNR kehvem. Praeguste DACidega on seda dünaamika ruumi muidugi enamasti niipalju et isegi see -15dB ei peaks veel kuuldavat vahet tegema.

      Ma igatahes väsisin lõpuks sellest ära et 2 kanali asemele peab kogu aeg mässama x3 või x4 kanali arvuga kui neid ahelaid paremaks tahtmine tuunida ja tundus et lõpuks tuleb ikkagi odavam 2 kanalit käitada ja pasiivseid filtreid ehitada - aga huvitav on vaadata selle projekti arengut sellegipoolest. Kahju et pole OB teadmisi ja ei oska midi probleemi lahenusele piisavalt kaasa rääkida.

      Comment


        Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

        Seda jah, ning FIR lubab teha ka selliseid filtreid mida analoogis pole võimalik, näiteks sellise, kus amplituud kukub aga faas on sirge.
        Samas ma nagu ei karda, et see digis nivoode reguleerimisega kvantimismüra tõusmine on tegeliklut probleem, kui seda väga suurelt ei tehta. Kõlarite juures (eriti OB) on nii palju muid ja suuremaid probleeme, mida DSP aitab parandada ja see kvantimismüra ei ole sisuliselt kuulda. Või noh mina ei ole teda küll kuidagi märganud, erienevalt näiteks mu arvutikõlaritest, mis on otse digist PWM võimuga, seal on PWM muunduse müra kuulda ja mõõdetav.

        Comment


          Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

          Kui külas käisin, jäi see tegevus minule arusaamatuks, vaatamata sellele et olen korduvalt ka päris keerulisi asju häälde pannud. Ergo postitust lugedes, jõudis lõpuks kohale, olen olnud alati olukorras, kus suurem osa tööst oli juba minu eest ära tehtud, kõlarid kui sellised olid juba olemas. Sama olukord on praegu ka minul kodus, mõõta siin midagi vajadust pole, softiga on kõik testsignaalid ja muu vajalik juba kaasas. Piisab müramõõtjast, ja kui sedagi pole, saab ka ilma hakkama. See olukord mis Sinul on, erineb sellest radikaalselt, korra olin ka sama asjaga hädas, ja ei saanud üldse aru mis toimub, pärast selgus et keegi oli valjukad kõlarites odavamate vastu ära vahetanud. Minu meelest selle protsessi peaks etappideks lahti harutama.
          Kõlarid on head, näha et on palju vaeva nähtud, samas ka mingi väike "kala" on juures, mina arvan, et see on elektroonikas.
          Mina küll ei pea õigeks võtta kõike absoluudina, nägu seda Ergo pakutud artiklis, pigem on see alati kompromiss. Kui see viivitus tekib, ja seda faasi keerutatakse (lõpmatuseni), väheusutav et ideaalselt, realistliku signaaliga ja kõikidel sagedustel, see ilusti paika jookseb. Midagi ikka läheb kaduma, ja mõõtmine ei pruugi seda näidata.

          Kuidas muidu seletada, et erinevad DAC lahendused, identsete parameetritega, kõlavad erinevalt. Ja samas mõni oskab teha lindistatud, mis kõlavad igal pool hästi.
          Minu unistus, või utoopia on, midagi sellist nägu oli analoog televisioonis kasutusel: ühe rea pealt saadeti test signaal.
          Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

          Comment


            Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

            Igasuguseid viiteid digi signaali töötlemisel muidugi tekiba aga see ei ole minu süsteemi probleem. Oleks eri ribade vahel mingid tahtmatud viited (ja sellest tulenevad faasidd nihked) oleks see kohe näha ka mõõtmistel. Mul aga ei ole seal näha midagi, mis näitakse, et faasid oleks valed. Ma olen mänginud lisatavate viidetega eri ribade vahel ja need viited toimivad kuidas peab, ehk saab ribade vahel faase nihutada viidetega.

            Comment


              Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

              Ma ei räägi signaali faasist, vaid sellest infinite impulse response. Mõõta seda pole kuidagi võimalik, ja suvaliselt koormata seda ei tohi, peab jälgima teatud reegleid, vähemalt jäi selline mulje, nende näppimisest.
              Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

              Comment


                Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                Saab mõõta impulsskarakteristikut, ma kogu aeg mõõdan.

                Comment


                  Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                  Sa ei viitsi sellese probleemi vist süveneda. Piltlikult käib see nii: kui joonistad oma kõvera 2-3 dB allapoole võibolla ei juhtu midagi, kui aga juba rohkem, siis lihtsalt visatakse signaalist mõned sõnad minema. Kuidagi nii see värk seal toimib.
                  Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                  Comment


                    Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                    Tean seda mis juhtub kui digis signaali novood vähendada, ei midagi hullu, kui seda mitte liiga palju teha. Selle pärast mul näiteks oma süsteemis on bassika bassi ots +6db/oktav korrigeeritud analoogis, muidu oleks digis umbes 20 dB resolutsioonis (kvantimismüra tase oleks kõrgem) kaotanud. Nagu eespool piltidele näha, on mul üldine nivoo 8 dB DSP-s alandatud, et oleks võimalik bassi otsa aukudes nivood tõsta. Vaikselt olen seda aukude silumist vähendanud ja üldist nivood võiks tõsta aga ma ei ole seda teinud, et erinevad DSP seadete komplektid oles omavahel võrreldavad. Muidu ei saaks üldse aru, mis muutunud on kui komplektidel oleks erinev üldine nivoo.

                    Comment


                      Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                      Tegin ära loomkatse ja panin kesksageduse taha paneelile lisaks 20 cm sügavuse U-raami.
                      Võrdluspilt palja paneeliga on selline, 9 ms gated mõõtmine, sinine on U-raamiga, roheline paljas paneel. Tundub, et akustilise lõikesageduse langemine 244 Hz pealt 215 Hz peale ei kaalu üles suuremat dipole peaki ja sügavamaid resonantsi auke ASK-s ja mõistlik on jääda ikka selle lahtise paneeli ja 244 Hz juurde.

                      viimati muutis kasutaja moi; 22 02 2020, 21:19.

                      Comment


                        Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                        Vahepeal olen siis tavalise paneeli ja kahe kesksageduse valjukaga variandi jaoks DSP-d tuntavalt ümber häälestanud.
                        Sai lähenetud natuke teist moodi kui vavarem kesksageduste korrektsioonile. Tegin selle alguses puht teooria järgi, siis tõstsin kõlari toas võimalikult kaugele kõigest ja mõõtsin gated variandis võimalikult madalale (kuhugi 200 Hz juurde sai ilma ruumi peegeldusteta) ära ASK ja seda siis korrigeerisin mõõtmiste järgi ja natuke veel kuulmise järgi. Ruumi resonantside korrektsiooni jätsin ära kesksagedusel. Põhimõtteliselt sain vist lahti sellest aneemilisusest, lisaks läks ruumiline stereo pilt palju fokuseeritumaks, isegi sellistelt plaatidelt leiab mingi lava ja ruumilisuse, kus teda nagu varem ei ole märganud.

                        Pilt ka kus peal siis nüüdse ja ühe eelmise kuulamiskohalt mõõdetud ASK erinevus ehk jagatis, absoluut number pole seal oluline kuna nivood ei olnud võrdsustatud, oluline on sageduste suhteline nivoo. Teravaimaid muhke ja lohke ei maksa tähele panna, need on ruumist, mida viimases variandis ei ole eriti korrigeeritud

                        Comment


                          Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                          Minu respekt, sest väga raske on niimoodi midagi häälde panna. Sellest DPS'st on vist väga raske signaal viisakalt läbi tuua, ja kõlama panna. Valjukate vahetus asja ilmselt lihtsamaks ei tee. Ergol oli sama mure, ei tea kust ta tuli mõttele, et DCX2496 baasil on võimalik heli tekitada. Vähemalt ruumi korrektsioonile, lõid käega. Kui mõõdud on alla 10m, ei ole mingit head lahendust olemas, ja on alati kõlaritega tegeleda palju tõhusam.
                          No ikka ei ole, nende mõõtmistega suurt midagi peale hakata.
                          Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                          Comment


                            Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                            Ei ütleks et asi nii hull on, peab mingi sobiv metoodika olema ja selleni jõudmine võtab aega. Kui seda eelmist pilti vaadata, siis see on ikka natuke korrelatsioonis sellega, mis mul kõrva järgi tundus puudu olevat. Aga seda on üsna raske välja mõõta ja mõõdetust aru saada sagedustel, kus ruumi heli kõlari otse helist raske eristada on toas. Juba 0.5 dB laiemas ribas tõstmine või langetamine on üsna hästi kuuldav ning mõjutaba aga ruumi muhud/lohud võivad rahulikult +/-10 dB olla.
                            Muutsin natuke ka valjukate lõikesagedusi, kesk ja kõrgsageduse lõike tõin 3 kHz pealt 2,6 Khz juurde, natuke nihutasin nende vahelist faasi ka viite lisamisega. Bassi ja kesksageduse lasin DSP järgi väheke ülekattesse, mis tegelikult ülekatet ei tähenda, kuna nii keskasgedusel kui bassil on seal lähedal ka paneeli mõõtmetega määratud akustiline filter.
                            Testisin ka kõlari nihutamist aga bassi sagedusel aukude vähendamiseks on vaja nii palju ikka nihutada, et see ei sobi kuidagi mu praeguse ruumikasutusega kokku.
                            Seda ruumilise stereopildi asja ei saa muidugi kuidagi mõõta. See stereopilt üllatas isegi mind, nii silmatorkav pole ta nende kõlaritega kunagi olnud. Muidugi käib sellega kaasas ka see varem juba arutatud asi, et ruumilise pildi heli tämber on natuke erinev sellest kui midagi puhtalt vasakus või paremas kanalis mängib või ainult ühte kõlarit mängida lasta.
                            viimati muutis kasutaja moi; 28 02 2020, 21:54.

                            Comment


                              Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                              Tasub lugeda tipptootjate manuaale, sealt leiab palju uut ja huvitavat.
                              Minule meeldib see, see termin – aneemilisus, väga lahe, võtsin kasutusse.
                              Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                              Comment


                                Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                                Kui kuulamas käisid, siis olin selle aneemilisuse välja juurimises rohkem kui poolel teel.
                                Praeguse variandi ja selleaegse variandi vahe on alumisel plidil sinisega, vanem rohelisega, kõlarid on ka ruumis umbes 15 cm kuulamiskohale lähemal, sellest need korrapärased lained kesksagedusel ja kesksagedus oli siis passiivselt kaheks ribaks jagatud, enam ei ole:

                                Comment

                                Working...
                                X