Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlarite modimine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Modimisest. Viimati sai tõsisemalt moditud Heco riiulikõlareid, mis lõpuks magmistuppa suundusid.
    Muudetud sai vatiini kogust, inveretertoru pikkust ja muidugi filtreid, mis olid üsna üleehitatud ja palju head heli jäi nende taha kinni. Algselt oli seal 8 komponenti, nüüd esimest järku filtrid ja 2 komponenti. Toimetavad koos Lepai digivõimendiga, millel tämbriplokk, ja neid nuppe on natuke liigutatud ka. Taustaks mängiva süsteemi kohta on tulemus mu kriitilisele kõrvale peaaegu ok.

    OB süsteemist, keskriba on aukliku tagaseinaga tarastuses, mis pole puhas OB, aga nii pääseb dipole peak nähtuse ekvalaiseriga silumisest. Suure osa ajast kuulangi seda enda kokkuklopsitud süsteemi. Viimase aasta jooksul u. 7 paari kastiga kõlareid neile võrdluseks olnud, ja ükski neist pole OB heli ületanud. Siin siis vihje neile, kes pole OB maailmaga tutvunud, et kui võimalus, siis süveneda sellesse...

    Comment


      #47
      Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
      Mulle tundub et ainult sellest see teema ajendatud ongi, kui algust üle lugeda.
      No kui ma kõlareid tahaksin osta või tellida, siis mind absoluutselt ei huvita, kas elemendid maksavad 50 või 350 eurot tükk, kui viimased on paremad.
      Lihtsalt ma tahaksin kuulda, kuidas 50 eurone SEAS mängib üle 350 eurose SEASi. Kusjuures SEAS kohandab Kudose jaoks oma kesksagedus - basselemendi.
      See pole kindlasti odav.

      Comment


        #48
        OSX, scanspeak ja teised pädevad sõnavõtjad, mulle ja ilmselt teistelegi meeldiks näha, millise kõlaripaariga muusikat igapäevaselt naudite?

        Comment


          #49
          Palju huvitavam oleks vaatamise asemel neid kuulata.

          Comment


            #50
            Juhul, kui kõlariomanik kirjeldaks kuulamiselamust oma emotsioonist ja oma kõrvadega, küsitakse kohe miks mikrofoniga ei mõõtnud - ja siis karakteristikut vaadates millise mikriga, kui kaugelt mõõtsid, millise arvutikaardi ja programmimiga, kui palju nuppe keerasid mõõteriistal Taaskordne kinnine ring, nagu misiganes audioseadme puhul.
            Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

            Comment


              #51
              Ma väga vabandan, otseloomulikult, et julgen gurude mõttevahetusse sekkuda... Väga lugupeetud foorumlane Novembre kunagi mõõtis enda
              Dynaudio Countour 1.3 SE-d ja minu SA Pandion 30. enda ruumis , samalt kauguselt.
              Tulemus oli peaaegust identne, kuigi kõlarid kõlasid erinevalt, Kusjuures see riiulikõlar suudabki mingil määral bassi esitada.
              Tuba luges tohutult. selle mõõtmise osas.
              viimati muutis kasutaja Veix7; 23 m 2022, 15:28.

              Comment


                #52
                Kas need kaks olid moditud, et neid näitena tood?
                Novembre Dynaudio Countour 1.3 SE-d ja minu SA Pandion 30

                Kui polnud, siis samamoodi võiks olavsui oma paljumainitud aktiivmonitore nt nendega võrrelda:
                https://www.stereophile.com/content/...speaker-system
                Pakun, et 1 meetri kauguselt spl 86dB kõlaksid nad suht ühtmoodi.
                Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                Comment


                  #53
                  Dutch & Dutch 8c ja odavad Pioneeri monitorid ei kõla kindlasti ühte moodi, isegi mitte sarnaselt. Nad suhestuvad ruumiga väga erinevalt kuna D&D 8c on enamuses sagedusribas kardioidse suunakarakteristikuga aga Pioneeri monitor on tavaline omni madalas otsas ja tugeva suunaga kõrgemas otsas.

                  Comment


                    #54
                    Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust

                    ..... samamoodi võiks olavsui oma paljumainitud aktiivmonitore nt nendega võrrelda:
                    https://www.stereophile.com/content/...speaker-system
                    Pakun, et 1 meetri kauguselt spl 86dB kõlaksid nad suht ühtmoodi.

                    Nende asjade puhul loebki aint see, missugune esipaneel meeldib ja mis värvi membraanid meeldivad ning missugune kaubamärk sümpatiseerib.

                    Heli on normaalsel kasutamisel, ühesugune. Nauditav, olenevalt sellest kes SSL Duality taga oli. või kes kuidas masterdas.

                    Apple music'u lossless pokerface ei kõlba mitte kuhugi, võrreldes youtube vevo versiooniga.

                    Comment


                      #55
                      Esmalt postitatud scanspeak poolt Vaata postitust
                      Tehasest tulnud paarid mängivad väga tihti natukene erinevalt ja selle tõttu kannatab ka helipildi täpsus ja ruum, tõmmates teatud sagedusvahemikus instrumente veidi ühele poole ja teisi teisele poole. Põhjus muidugi lihtne, ega neid seal keegi eriti ei "matchi"
                      Täitsa uskumatu et see nii on. Ostsin uued JBL L100 Classic kõlarid ja arvasin et viga võimendis aga ei. Üks kõlar mängib tuhmimalt. Kuna aja jooksul olen aru saanud et see saund mida nad esitavad ei meeldi enam üldse siis lasin filtrit muuta. Vahetasin ka kõrgsageduse berülliumi vastu. Aga kuna tuttav modis filtreid väga lihtsustatult ongi küsimus kas scanspeak leiaks aega neid põhjalikumalt. tuunida. Mõtlesin algul ka müüa aga kui tehti filtris muudatused siis loobusin. Paistab et võib olla veel potensiaali.

                      Comment


                        #56
                        Esmalt postitatud audiohoolik poolt Vaata postitust
                        Täitsa uskumatu et see nii on. Ostsin uued JBL L100 Classic kõlarid ja arvasin et viga võimendis aga ei. Üks kõlar mängib tuhmimalt. Kuna aja jooksul olen aru saanud et see saund mida nad esitavad ei meeldi enam üldse siis lasin filtrit muuta. Vahetasin ka kõrgsageduse berülliumi vastu. Aga kuna tuttav modis filtreid väga lihtsustatult ongi küsimus kas scanspeak leiaks aega neid põhjalikumalt. tuunida. Mõtlesin algul ka müüa aga kui tehti filtris muudatused siis loobusin. Paistab et võib olla veel potensiaali.
                        Ma usun ka , et neil JBL-del potensiaali on. Aga kõigepealt pean neid natukene aega kuulama, et aru saada "kust king pigistab", mis segab või häirib ja samuti mis on nende tugevad küljed .

                        Seejärel pean tegema mõõtmised, et aru saada kas ja kuidas filter üldse toimib ja mis veelgi tähtsam - kuidas liituvad faasid omavahel.
                        Kas eri ribade levelid on omavahel tasakaalus ja milline on ka üleüldine sageduskarakteristik. Lisaks tuleb uurida filtri enda skeemilahendust... kui mõistlik see on ja kas või kui palju võib ta muutmist vajada. Siis veel lisaks, et kas vasak ja parem kõlar mängivad ühtmoodi ja kui mitte siis miks? Kas probleem on elementides või filtris ja mida annab antud olukorras selles suhtes ära teha.

                        Seejärel teen uued mõõtmised, ilma filtrita (iga element eraldi), et uurida, kas on võibolla mõni parem filtriskeem või lahendus. Eesmärgiks on maksimaalselt lihhtne ja ilma parasiitahelateta filtriskeem, kuid mille komponentide nominaalid on valitud nii, et see tagaks võimalikult sujuva ja ühtlase sageduskarakteristiku, võimalikult hea ja täpse faaside liitumise ja mis kõige olulisem, et ta kõlaks loomulikult, et miski ei jääks kõrva kriipima ja häirima ka pikemal kuulamisel. Selleks peab laskma uutel komponentidel ja uuel (või moditud vanal) filtril mingi aja sisse mängida.
                        Edasi, kõlarit pidevalt kuulates või ka taustal mängida lastes saab vastavalt kõhutundele nominaale muutes tulemust korrigeerida, kuni tekib äratundmine, et asi hakkab valmis saama.

                        Seejärel oleks hea, kui omanikul on võimalik oma "uusi kõlareid" kuulama tulla. Igasugune kriitika ja tähelepanekud on selles faasais alati teretulnud ja abiks. Kui lõpuks on tunne, et asi valmis, või et rohkem sealt "välja ei pigista", siis saab kõlarid lõpuks kokku panna. Nüüd kulub neil veel mingi aeg uuesti sissemängimiseks, enne kui nad uuesti oma maksimumi saavutavad. Aga seda võivad nad juba oma kodus teha...

                        See oli muidugi lihtsustatud protsessi kirjeldus aga üldjoontes umbes nii see asi välja näeb
                        Kui sul huvi on audiohoolik, siis võid privas märku anda, saame asja arutada.

                        Sama kehtib ka kõigi teiste kohta, kes on samas olukorras. Et kõlaril justkui potensiaali oleks aga miski nagu segab ja takistab või pole ikka nagu "päris see"...
                        Sest probleem kui niisugune, on üsna laialt levinud ja alati pole tingimata vajalik kõlareid välja vahetada.

                        Comment


                          #57
                          Miks sa zobel lüli parasiitahelaks nimetad? Tal on oma konkreetne tehniliselt asjakohane põhjus filtris olla ja see võib ka faasi parandada.
                          Sama asi teiselt poolt: kas filtri tegemise juures ei oleks kasulik ka see, et kõlari takistus kogu ribas oleks võimalikult ühesugune (sirgeks nagunii ei saa). See vähendaks oluliselt võimalust, et kõlar mängib erinevate võimude taga erinevalt.

                          Comment


                            #58
                            võibolla sattus neisse jbl'idesse mõni praak komponent. korras asjadel on heli vägagi nauditav.

                            prasiitlülitusi pole üheski HI-end kõlaris. kõik seda klassi asjad kasutavad kõrgemates ribades amplituudikorrektsiooni
                            viimati muutis kasutaja olavsu1; 24 m 2022, 23:18.

                            Comment


                              #59
                              Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                              Miks sa zobel lüli parasiitahelaks nimetad? Tal on oma konkreetne tehniliselt asjakohane põhjus filtris olla ja see võib ka faasi parandada.
                              Sama asi teiselt poolt: kas filtri tegemise juures ei oleks kasulik ka see, et kõlari takistus kogu ribas oleks võimalikult ühesugune (sirgeks nagunii ei saa). See vähendaks oluliselt võimalust, et kõlar mängib erinevate võimude taga erinevalt.
                              Ei ole nimetanud zobelit parasiitahelaks

                              Pidasin silmas kõikvõimalikke Notch ahelaid(series ja parallel).

                              Lisaks, kõik C+R paralleelahelad ei ole alati "zoebelid" . Kasutan neid ahelaid ise ka aegajalt aga mitte impedanssi silumiseks vaid just faasi ja sageduskarakteristiku parandamiseks. Ja nominaalid valin mitte "zobeli järgi" vaid lähtudes konkreetsest situatsioonist ja vajadusest.
                              Võimendid saavad väikese impedanssi muhuga palju paremini hakkama, kui kõrv analoogse sageduskarakteristiku muhuga

                              Comment


                                #60
                                Esmalt postitatud olavsu1 poolt Vaata postitust
                                võibolla sattus neisse jbl'idesse mõni praak komponent. korras asjadel on heli vägagi nauditav.

                                prasiitlülitusi pole üheski HI-end kõlaris. kõik seda klassi asjad kasutavad kõrgemates ribades amplituudikorrektsiooni
                                Väga julge üldistus...

                                Ma vaataks seda natukene teise nurga alt - nimelt kustmaalt lõpeb Hi-Fi ja kust algab Hi-End. Reaalsuses pole see sugugi nii ühene ja selgepiiriline ja lisaks osad tootjad üritavad ennast reklaamida ja positsioneerida sinna kuhu neil tegelikult asja pole. See aga omakorda seab lõpptarbija otsuse tegemisel keerulisse olukorda...
                                Samas sobivate filtrimuudatustega, võib nii mõnigi kõlar selle piiri ületada ja tõepoolest ühest kategooriast teise sattuda.

                                Muide just hiljuti tuli silmitsi seista kõlaritega, mille hind oli üle 35 a tagasi umbes 10K $ ja kus oli ainuüksi tw filtrisse pandud 4 notch ahelat (pluss veel mõned, teistes ribades) ... Muudatused mis lõpuks tehtud said, olid igas mõttes väga kardinaalsed ja sedasama võis ka öelda lõpptulemuse kohta...





                                Comment

                                Working...
                                X