Teade

Collapse
No announcement yet.

Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #76
    Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

    Kui jääda teema juurde. Mõõtmisi elutoas on vaja, et kindlaks teha või kinnitada toa olemasolevaid probleeme. Milleks mul vaja teada ask-i 1 m kaugusel? Kui ma mõõdan diivanilt=kuulamisokahast ma saan informatsiooni kuidas tuba käitub, kuidas kõlari paigutus toimib antud keskonnas. Kõlari disainimise jätaks siit teemast välja. Ma olen seda meelt, et ekvalaiserid ja dsp tuleb süsteemist välja jätta ja tegeleda ruumi akustikaga. Madis64 kurtis, et tuba sööb kõrgsageduse ära. Sama efekti annab ka liigne bass. Kui näiteks ekvalaiseris panna kõrg nulli ja maha võtta bassi, on sama mis kõrgeid juurde panna. Bassiga on aga probleeme 99% ruumides.

    Comment


      #77
      Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

      Esmalt postitatud Novembre poolt Vaata postitust
      Milleks mul vaja teada ask-i 1 m kaugusel?
      Selleks, et olla veendunud, et su kõlarid defektsed ei ole.

      Esmalt postitatud Novembre poolt Vaata postitust
      Madis64 kurtis, et tuba sööb kõrgsageduse ära. Sama efekti annab ka liigne bass.
      Minu nime ei tasu liigse bassiga seostada - alla 250Hz on mul ekva (ka mõõtetulemuste ning seejärel kuulamismulje alusel) miinusesse keeratud.
      viimati muutis kasutaja madis64; 20 m 2019, 21:23.

      Comment


        #78
        Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

        Nõustun Novembrega, et tehasemõõdetud või isemõõdetud ASK 1m@?W ei anna üldpilti kuulamisruumist. Valus teema, sest enamusel tekib just ruumiga probleeme. Ja lisaks ruumile on sageli probleem olemasolevate kõlarite sobimatusest ruumi, kuna nende paigutus on pragmaatiliselt/statsionaarselt paigas mistõttu ei teki kuulamisel ruumilist effekti (holographic sound).
        viimati muutis kasutaja martk; 20 m 2019, 22:49.
        Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

        Comment


          #79
          Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

          Selle 3D taga ajamine on valus teema. Mu arvamus on, kui kõlarid ei kao ruumist jättes ainult instrumendid mängima, ei ole päris super süsteemiga tegu. Peamine on siin faasi näitaja. Mis on oma korda seotud ruumi mõõtudega ja kõlari paigutusega. Sellega seoses jäi kohe kripeldama küsimus, miks siis Madis64-le ei avaldanud suurt muljet Sonic-u süsteem? Peaks nagu. Ja head süsteemi on kohe kuulda, kus on 3d paigas on kohe kuulda, ei pea isegi mikrofoni kotist välja võtma, jääd muusikat nautima. Ise olen seda efekti 3 korda elus kohanud. Sai kuulatud enda müüdud kõlareid teises toas. Mul nad tegid ok häält, uues kohas kui kuulsin suu jäi lahti. 3D oli üles, paremale, vasakule ja taha. Mul on õnnetu õismäe paneel karp. Seal aga eesti aegne maja kesklinnas, ca 25m2 ja ca 3m laed. Teine kord, toompuieste mobicom stuudios, 15k ayon kõlaritega ja muu kalli tehnikaga. Tuba oli väike aga ju siis oli süsteem nii hästi tuunitud. 3-s kord oli üks eramaja pääskulas. 3D vast ei olnud nii hea aga üldine tasakaal ja tase jätsid väga hea mulje. Palju sai käidud ka audese laboris, laki tänaval, koplis 1-l ja 2-l korrusel, aga just väga sügavat muljet ei jätnud. Räägitakse, et laki tänaval oli neil parim heli, aga siis ma olin noor, et aru saada. Kuulasin tol ajal bassi ja kõrgsagedust.

          Comment


            #80
            Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

            Ma olen Madisega mõneti ühel arvamusel. Leian et on kasulik teada nii kõlari ASK'i 1m pealt kui tulemust "suvalisel diivanil" ehk ruumis. Nende kahe vahest saab suurepäraselt aimu mida ruum võimendab või sööb - ainult ruumimõõtmine näitaks küll tulemust ruumis kuid me ei teaks mis peak on mille tulemusel. Ja ma ei tõukaks ära ka tehase- või ajakirja mõõtmisi, sest see annab omakorda aimu mis võib olla vahet või valesti 1m mõõtmisel konkreetses kohas. Kui juba, siis tuleb mõõta vähemalt kaks mõõtmist konkreetses ruumis, nii meetri pealt kui diivanil - sest (praktiliselt) igal juhul erinevad soft ja kasutatud tehnika tehase omast, peale selle ei ole kodus 1m pealt mõõtmine ka kaja- ja resonantsivaba.
            Abiks on ka valge müra signaali kasutamine, kui on reaalajas FFT jälgimise võimalus, siis saab nii mikriga liikudes või kõlarit liigutades kiirelt leida eri asukohtade mõju ASK sirgusele. Helivaljus sel ajal ei pea sugugi vali olema, panete faili mängima, FFT akna kuhugi nähtavale ja liigute (või liigutate) ruumis.

            ergo'le eraldi tänud, tunnistan oma laiskust et pole ammu viitsinud Jon'i tegemistel silma peal hoida, olen tema foorumi liige juba varem kui siia üldse registreerisin, veidi üllatav aga minu süsteem mõneti järgib tema väljakäidut, seda siis kuulamiskohal vaadeldes (Madisele tähelepanekuks). See on tõesti teatav kompromiss liiga sirge ja liiga kõvera graafiku vahel, kuid see ei pruugi ka igaühele sobida. Selleks puhuks näiteks... khm, Radiotehnika oma esimestes kõlarites kasutas kesk- ja kõrgribas astmelise reguleerimise võimalust, mille mõõdukas rakendamine andnuks sarnase tulemuse - kui see va tankikaaluga bass poleks oma müdinaga kõike lämmatanud ...
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

            Comment


              #81
              Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

              Ma ei saa hästi aru sellest mõtteviisist, et kui kuulata lineaarselt ilma tämbriploki või toonkompensatsioonita, siis on sama kvaliteetne heli kui stuudios helirežissööril.

              Kunagi ei ole kodus samad kõlarid, sama ruumiakustika. Lisaks on erinevusi ka sama tüüpi kõlarite korral – seeriatootmises on ikka kõrvalekalded valjuhääldite parameetrite osas. Ka kuulmine on inimestel erinev. Kui sama loo salvestaks mõni teine helirežissöör samas või oma stuudios, oleks ka see lugu erinev. Olen näinud kahesuguseid helivaljuse kõveraid, mis on tehtud eri aegadel ja ka need erinevad. Igal inimesel on individuaalne kuulmiskõver ja see muutub pidevalt ajas. Näiteks väheneb aastatega kuuldav ülemine sageduspiir ja kõrva tundlikkus, sest mürad ja pärilikkus teeb oma töö. Vestlesin ühel üritusel doktoriga sellel teemal ja ta rääkis, et mõne helitehniku kuulmine on tänu kutsele päris halb ja peaks ametist loobuma. Samuti võib oma kuulmise rikkuda juba noorelt mitte ainult mürarikas töö, vaid ka pidev kõrvaklappidest muusika kuulamine.

              Aga heade, laias piirides lineaarsete kõlarite vastu pole mul midagi ja ka lineaarne kuulamine on igaühe maitseasi.

              Comment


                #82
                Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                Ülaltoodud "tuning curve" ei pretendeeri sobima igale kõlarile. Allpool kaks näidet Kimmo Saunisto projektidest. Tavalise ilma 'waveguideta' tweeteri suunavus põhjustab tavaliselt 'power response' suurema kukkumise üle 8kHz piirkonnas samas kui waveguide hoiab seda osa sirgena. Need kaks näidet on teljel mõõtes üsnagi sarnased aga ruumis võib sõltuvalt sellest, kui 'elus ruum' juhtub olema, tunduda kõrge tasakaal tuntavalt erinev olema. Seega saab 1m mõõtmistest olla abi küll tõlgendamaks miks üks kõlar rohkem meeldib kui teine antud ruumis. Ainult kuulamiskoha mõõtmisega see tingimata välja ei paista.

                Seega jah ega ei ole ühtset tõde mis iga komplekti ja ruumi puhul aitaks... sellest ka minu valik kõlareid ise ehitada ja siis tuunida filtrid selliseks, et nad just mul kodus ja minu toas sedasi mängivad nagu meeldib.




                Click image for larger version

Name:	Kimmo_2.png
Views:	1
Size:	454,3 KB
ID:	872058
                Lisatud failid

                Comment


                  #83
                  Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                  Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                  .. peale selle ei ole kodus 1m pealt mõõtmine ka kaja- ja resonantsivaba.
                  ..
                  Selle 1m pealt mõõtmisega on spetsiifilised nõksud. Tavalises elutoas ei saa 1 m pealt mõõtes adekvaatset ainult kõlari ASK-d palju alla 300 Hz aga sealt üles on see mõõtmine kindlalt ruumi peegelduste, kaja ja resonantside vaba tänu lühikesele ajalisele mõõtmisaknala, mis peegeldused välja filtreerib. Kõlari peab muidugi siis kõigist peegeldavatest pindadest minimalselt 1 m kaugusele paigutama ja gate tuleb selline määrata, et peegeldused välja jääks. Näiteks Ergo mõõtmise piltidel on kõlar keset tuba spets aluse otsas. Kõige kuuldavamaid ruumi seisulaineid sedasi adekvaatselt välja ei peili kuna need on just seal alla 300 Hz.
                  Arta softis on olemas spets ASK sisuliselt reaalajas mõõtmise signaal ja FFT, mis on palju täpsem valge müraga mõõtmisest.
                  viimati muutis kasutaja moi; 21 m 2019, 10:58.

                  Comment


                    #84
                    Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                    Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                    Ma olen Madisega mõneti ühel arvamusel. Leian et on kasulik teada nii kõlari ASK'i 1m pealt kui tulemust "suvalisel diivanil" ehk ruumis.

                    ... khm, Radiotehnika oma esimestes kõlarites kasutas kesk- ja kõrgribas astmelise reguleerimise võimalust, mille mõõdukas rakendamine andnuks sarnase tulemuse - kui see va tankikaaluga bass poleks oma müdinaga kõike lämmatanud ...
                    Olid ajad, kus tehas ja/või ajakiri andis mõne mudeli puhul peoga graafikuid ja mudelil olid needsamad kesk- ja kõrgribas astmelise reguleerimise võimalused (nüüd 40 aastat hiljem ole vaid mees ja mõõda üle) Ja need kõlarid polnud läti nsv radiotehnika90 toodang, mis "vanale" generatsioonile olid olnud käegakatsutavad ja kuulatavad:

                    viimati muutis kasutaja martk; 21 m 2019, 14:07.
                    Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                    Comment


                      #85
                      Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                      Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                      Tavalises elutoas ei saa 1 m pealt mõõtes adekvaatset ainult kõlari ASK-d palju alla 300 Hz...
                      Seda küll, kuid minu jaoks oli sonicu toa mõõtetulemustes (ja kuulamismuljetes) probleemne ala 500 hertsist ülespoole.


                      Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                      Arta softis on olemas spets ASK sisuliselt reaalajas mõõtmise signaal ja FFT, mis on palju täpsem valge müraga mõõtmisest.
                      Kui mu mälu mind ei peta (viimati sai seda tehtud vist kaks aastat tagasi), siis ka REW signaaligeneraatoril on pulseeriv roosa müra olemas, mis on seatud kokku töötama REW RTA-ga (FFT akna järgi on signaali seatud). Viimaste REW versioonidega tundub signaalivalik olema veelgi laienenud, kuid ei ole olnud põhjust sellesse põhjalikumalt süüvida.


                      Esmalt postitatud Novembre poolt Vaata postitust
                      Sellega seoses jäi kohe kripeldama küsimus, miks siis Madis64-le ei avaldanud suurt muljet Sonic-u süsteem? Peaks nagu. Ja head süsteemi on kohe kuulda, kus on 3d paigas on kohe kuulda...
                      Pakun siin mõned võimalikud põhjused välja:

                      - käisime kuulamas kolmekesi ja igaühel olid oma muusikapalad, mida kuulata sooviti. Nii et enda testmuusika "klõpsimiseks" jäi napp tunnike.

                      - selle 3D parima väljatoomisega on sonicul hetkel tõenäoliselt raskusi, kuna seadmed paiknevad elutoas ja selle sisustus ei ole kuulamistoa jaoks vist mitte ideaalne. Sonic rääkis plaanidest eraldi kuulamistuba endale teha - seal võiks need seadmed parema tulemuse anda.

                      - kuulamiskoha (tugitool) kaugus kõlaritest tundus subjektiivselt ehk natuke suur. Kui kuulamistuba tekib, siis prooviksin ka kuulamiskohta kõlaritele lähemale viia, et milline mõju ilmneb.

                      - bassikõlarid olid keeratud kuulajast eemale (sonic kommenteeris, et temale tundub sedasi parem). Antud toa mööblilahendusega ehk saabki nii parema tulemuse, kuid kui kuulamistoani jõuda, siis ma millegipärast oletaksin, et kuulaja poole töötav bassikõlar annab parema tulemuse kui kuulajast eemale töötav kõlar.

                      Comment


                        #86
                        Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                        Ma olen kõlareid mõõtnud õues kõrgema aluse peal. Kompressioonkõlarite puhul on see olulisem, kuna sageduskarateristik ei kuku nii järsult kui inverteriga kõlaril allpool resonantsi. Ruumiakustika mõjutab esimesel rohkem madalama otsa mõõtmist.
                        Aga küllap mõjutab väikese ruumi akustika ka inverterkõlarite mõõtmist.

                        Comment


                          #87
                          Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                          Õues mõõtmiseks on ka selline variant, et nii kõlar kui mikrofon pannakse maa pinnale (peab muidugi mingi siledam pind olema) ja siis mõõdetakse, kui nii kiirgur kui mikrofon on sama pinna peal, siis ei teki peegeldusi sellelt pinnalt. Nii saab mõõta adekvaatselt madalamat otsa, umbes sealt alla, milleni toas 1 m pealt mõõta saab.

                          Comment


                            #88
                            Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                            Ergo on lingil, kus sõna võtab, soomlasele maininud, et viib kõlari mõõtmiseks välisterrassile/verandale. see-selleks, kuid temalt siiani vastuseta, milleks kasutab tweeteri puhul koonusanumat, kui on olemas tasapinnalised tweeterid.
                            To Svago: mismoodi kinnine kõlar alusel käitub teistmoodi kui aukkõlar. Esimese puhul ju alati/sageli tootja rõhutab, et madalsageduslik väljuhääldi peaks olema toetuspinnast vähemalt bassivaljuka 2 diagonaalipikkust kõrgemal ja tänapäevaste postkõlaritega on see mitmekordselt täidetud, kuid bass ikka kõrvuhäiriv.
                            viimati muutis kasutaja martk; 21 m 2019, 17:58.
                            Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                            Comment


                              #89
                              Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                              Tulles veelkord tagasi sonicu toaheli juurde kuulamiskohal, siis selle (1/6 oktavile silutud, et vähem hüplik oleks) graafiku alusel

                              Click image for larger version

Name:	L+R (diivan) sonic 2019-06-10.jpg
Views:	1
Size:	72,4 KB
ID:	872061

                              üritaksin ma siluda (ühel või teisel moel) kogu ask-d 76,3 db-le lisatud kursorijoonele lähemale:

                              - bassiala alla 100 Hz on ilmselt omaette teema;
                              - sagedusvahemik 300Hz...2kHz tahaks allatõmbamist;
                              - sagedusvahemik 2...5kHz tahaks upitamist.

                              Mul on mingi aimdus, et siis meeldiks see heli (oma kõlalt) mulle rohkem.
                              Vaadates praegu oma ekvalaiseri regulaatorite seadeid, siis korrektsioonid ei ole kuigi suured - jäävad +3...-3 "nupu-dB" piiresse ("nupu dB" on paneelile kirjatud nupuskaala väärtus, tegelikkus võib sellest natuke erineda). Kuid minu jaoks teeb see olulise vahe sisse.
                              viimati muutis kasutaja madis64; 22 m 2019, 14:00. Põhjus: parandused

                              Comment


                                #90
                                Vs: Audiosüsteemi kuulamine ja mõõtmine elutoas

                                Kas môôtmishetkel on signaali eelnevalt ka ekvalaiseriga töödeldud. Vôi oli puhas "sirge"?
                                Kui "eku sirge" siis pole küll suuremat asja tulemusega tegemist. Sry.
                                viimati muutis kasutaja Scott; 26 m 2019, 06:55. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

                                Comment

                                Working...
                                X