Elektri lülitamise nõuded ja ohutus
Collapse
X
-
Kui koosinus fii võrdub ühega, on tegemist puhtalt aktiivse koormusega ja
kontakti vahele ei teki lülitamise ajal sädet, mis seda pikapeale "hävitaks".
Sellel tingimusel kannatab relee nii suurt voolu ka lülitada, nagu märgitud.
Kui aga koosinus fii ei võrdu ühega, kes oskaks öelda lubatavad A või VA...
Tariifikellana kasutades on relee kontakti läbiv vool päris pisike ja pole mingit
probleemi, aga kui sellega juhtida näiteks kontaktori mähist, võib juba väikest
sädelemist olla...viimati muutis kasutaja fre; 24 April 2022, 14:27.Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.Comment
-
Ma ei oska ka seda nüüd kuskilt välja võtta.
Ma enne lülitasin sellega mitu korda otse 1,7kW radikat, probleeme ei täheldanud, aga ma ei julge seda hetkel edasi teha enne, kui saan vastused.
Ma võisin seda vähe julgemalt teha ka, kuna see programmkell asub plekist kapis.
Kuna konkreetsel on mingi jama, lööb kella nulli lampi iga mingi 3-4 päeva järel, siis panin teise täpselt samasuguse kilpi, kuid pole seda veel programmeerinud.
Sel on patarei või aku ka kehv.
Seega õnneks pole probleeme ka, kui selle kontaktid kahjustada said.
Ma heameelega lülitaksin sellega otse, aga enne tahan kindel olla.Comment
-
1700W aktiivkoormust, nagu selleks elektriradiaatorit võiks pidada,
teeks programmkella releele 7,4A koormust. Polegi ju palju.
Kunagi tegin ühele tuttavale (kes käis kaugemal tööl vahetustega)
programmkellaga vahejuhtme elektriradiaatori lülitamiseks (et tuba
saaks talvel natukenegi soojaks enne kaugelt kojujõudmist).
Ei arvanud küll, et mingit probleemi võiks tekkida ja ega tekkinudki.
Nüüdseks on see radikas tal kaks talve sellega töötanud.
Kellaks on küll Theben TR610 (lihtsam programmeerida).viimati muutis kasutaja fre; 24 April 2022, 18:10.Elektroonika töötab suitsu baasil.
-
Kuid, mis arvad lülitushetkest, kui hull see võib olla sellele kellale?
Niipalju saan aru, et 3,4kW puhul ma panen kindlasti eraldi relee vahele, aga sellega 1,7kW ehk kannatab siis? Või seab keegi kahtluse alla ?
Ma eeldan, et radikas hakkab kohe tarbima seda 1,7kW, ma ei tea muidugi.Comment
-
mitte üllatuslikult viiekordne (või umbes nii) nagu hõõglambiga
(alguses külm volframniit) see suhe oleks.
3,4kW on minu arvates jah liiga ülemise lubatava piiri juures.
Elektroonika töötab suitsu baasil.
-
Erinevad asjad; mis on lülitus- ja baasmäärad ja mille jaoks on seade koostatud.
(Kui sõna "lülituse kapatsiteet, ehk maht" tundub üle võlli, siis huvi korral tasub uurida seda, mis kontekstis ja kus seda kasutatakse.)
Mida sellega on ette nähtud lülitada, määrab ära standardi järgi 16A/250V ~µ cos φ=1.
~µ (µ = micro-gap) üldine jutt küll kätkeb endas, et "juhtmed ja pistikud peavad pakkuma alternatiivset vahendit peamise toiteallika küljest lahtiühendamiseks"; aga standardites on paraku ka märge, et "vähendatud mikropiluga kontaktide korral on tegemist juhtahelatega ja nende kontaktidega ei lülitata reeglina võimsus-seadmeid otse võrgus".
Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saaComment
-
Õnnetuseks leidsin ka Thebeni programmkellal sellise tähise kontakti tingmärgi juures.
Eks programmkellade tootja peab ka ette nägema võimalikke teistsuguse kasutuse
juhtumeid, et sellise märgi sinna on lisanud. Sees on tal siiski üsna tavaline relee,
mille kontaktide vahe on üle 1mm. See ehk polegi veel mikropilu?
Elektroonika töötab suitsu baasil.
-
Comment
-
Esmalt postitatud erku poolt4000 VA/448 W ... on mitu levinud vaatenurka.
Comment
-
Mina näiteks veel ei tea, miks on seal viimati lingitud tabelis: "Operating rate <= 600 cycles/hour under load" .. eks tuleb õppida juurde, kui vaja on.
Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saaComment
-
Esmalt postitatud erku pooltKirjaviga ei ole, täiesti levinud see 4000 VA/448 W, uuri seda näiteks: (Link)
Jah, kuidas keegi oma töödes seda kasutab, on mitu levinud vaatenurka.
Maximum switching capacity4000 VA/448 W
Resistive rated load
16 A at 250 V AC
16 A at 28 V DC
Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.Comment
-
Tehnikavallas peaks ikka kõik üheselt mõistetav olema.
Sellest loen mina välja, et selle kella kontakt kannatab otse lülitada teemaalgataja radikaid (ükshaaval muidugi). Ise ma paneksin küll kontaktori vahele, tegelikult paningi, mul lülitab samasugune (kahe kanaliga) kell 1,7 kW salvestavaid radikaid ja 3 kW boilerit.Comment
-
Mõistetav võib koguneda aastatega.. (IMHO)
Toon ühe näite elust enesest: Tallinas oli juhkentali tn korterelamu, kus trepikoja valgustus kolm korrust käis A2B viiterelee peal. Seal sees ilutseb samasugune pisike relee-kökats.
Samuti olid needki andmed küljel ja kuna oli tegemist just valgustuse jaoks tuunitud asjaga, oli lisaks ka passis TV-5 ja "rating" 500W kandis.
Kolm korrust, igal korrusel kaks lampi, igal lambil sees 40W hõõgpirn- kokku 240W.
Iga ca paari aasta takka viskas see suitsu küljepragudest välja. Sai "thebenit" proovitud; see ei kestnud niikauagi. Siis sai pandud lisaks üks mini signaalikontaktor ja sellel ka kontaktid veel paraleeli- ning enam polnud sellega vaja tegeleda/ unustatud. Eks neid sarnaseid "omapärasi" on palju ka muidki välja tulnud.Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saaComment
Comment