Teade

Collapse
No announcement yet.

Arvutile kõlareid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Arvutile kõlareid

    Noneh. Mul on majas mitu digivõimu, 2 sama kiviga mis sinu kõlarite sees ja üks Tripathi konstruktor elab siin juba pikemat aega.
    Esimestel on kummalgi kaasas tootja enda valitud SMPS. Nende vahel on juba kuuldavad kõlalised erinevused. Tripathi taga on läbi aegade käinud erinevaid 12V toiteid (ja kogemata ka üks 19 voldine, mis lõppes kivi vahetusega ) ja läbi selle olen õppinud, et mõju helile on väga suur.
    Sinu kõlaritele sobiks sappa see https://www.aliexpress.com/item/32487451197.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.1aba2e0eerQ NsB
    T
    egelikult plaanin endalegi ühe tellida. Ega teda ise odavam teha ei ole.
    Edit: Väidetakse, et see toide, olles arvutatud 220V jaoks, võib 240V puhul tühijooksul pisut liiga kõrge väljundpingega olla.
    viimati muutis kasutaja redart; 28 m 2019, 18:54.
    Toidan trolle!

    Comment


      Vs: Arvutile kõlareid

      Tegelikult mõõtsin ja pildistasin ka mõnda aega tagasi toiteid, aga see teema ärgitas lõpuks end kokku võtma ja postitama, paraku see foorumi redaktor natuke vanaaegne ja mitte nii mugav.

      Muu läbu pole tegelikult väga oluline, jälgisin RMS pinget.
      Siin on Alientek D8 toide ilma märkimisväärse koormuseta
      Click image for larger version

Name:	Alientek-playback.jpg
Views:	1
Size:	79,6 KB
ID:	872204

      Siin sama mõõdukalt heliga koormatuna
      Click image for larger version

Name:	Alientek-silence.jpg
Views:	1
Size:	72,6 KB
ID:	872205

      Siin sama kiviga võimu FX-Audio D802 toide, ei mäleta koormusolukorda.
      Click image for larger version

Name:	FX-audio_psu.jpg
Views:	1
Size:	93,9 KB
ID:	872206

      Mõtteaineks veel kõrvale, milline näeb välja võimusisene 5V
      Click image for larger version

Name:	Onboard-5V-choke.jpg
Views:	1
Size:	68,3 KB
ID:	872207

      Ja võrdluseks odava buck converteri DD40AJSA mooduli väljund
      Click image for larger version

Name:	Cheap-Buck-DD40AJSA.jpg
Views:	1
Size:	66,4 KB
ID:	872208

      Ning maasikaks kõrvale TPS74700 mooduli väljund.
      Click image for larger version

Name:	TPS74700-module.jpg
Views:	1
Size:	52,0 KB
ID:	872209

      Viimased kaks on mõõdetud laboritoite taga, mille enda väljund oli mäletamist mööda ka kusagil 6mV kandis mürane.
      TPS74700 on aliexpressist, ei tea, kas originaal. Spekkide järgi lubatud koormuse all läks kahtlaselt kuumaks, aga mürade mõttes, nagu näha, on väljund väga ilus.
      Plaanis on nii 5 kui 3 voldi toide võimendil nende peale ringi teha, lisaks eelmises postis mainitud lineaartoite hankimisele.
      Edit: Lisan selle mooduli lingi ka, tegelikkuses on nad väikse radikaga, mitte nagu tootepildil.
      Toidan trolle!

      Comment


        Vs: Arvutile kõlareid

        Mul omal oli küll esimene idee lihtsalt korralik CLC filter ette panna, mul neid C-sid ja L-isid üsna mitmes variandis olemas, ainult mingi kest tuleks juurde leida.
        STA350 loogika toide on mul aga selline, et 24V-st teeb 7,5V odav LM2596 moodul ja sellest 3,3 V lineaarne stabikas, sama 3,3V peal on ka SPDIF to I2SD konverter. Ainult võimu väljund sillad on otse selle 24V peal. Arduino saab oma toite 7,5V pealt aga tema otseselt heliga ei manipuleeri ja tal on oma lineaarne 5V stabikas sees.
        viimati muutis kasutaja moi; 28 m 2019, 22:16.

        Comment


          Vs: Arvutile kõlareid

          Sai filter vahele pandud toitele ja selgus huvitav asi. Hulka olulisem kui filter, on korralik kaabel toiteplokist võimuni. Oli mul mingi suvaline hiina toiteploki 1,5 m kaabel väga peenikese soonega, millel juhuslikult õige pistik küljes, sellega filtrist võimule toidet andes tekkisid valjuka near field mõõtmistesse imelikud kitsad augud 1-2 dB ja mõõtmiste korratavus oli väga kehv. No name toidete enda väljundtakistused olid nii madalad, et 15000 mkF konde lisamine toitesse valjuka nearfield mõõdetud ASK-d kuidagi ei muutnud, kui kaabli korraliku 1 mm2 vastu vahetasin. Kui toite väljundtakistus oleks olnud mõni oom või rohkem, oleks pidanud ASK-s näha olema tuntavad erinevused, sest jadamisi takistus valjukaga muudaks valjuka Q-d, ehk alumise piirsageduse ümbruse ASK-d..
          Filter muidugi vähendas tuntavalt mõõdetavaid mürasid, plti ei teinud. Selgus, et esimene digi ossiga tehtud mõõtmine ei olnud päris korrektne, kuna võimu toide ja digi ossi toide/null ei olnud galvaaniliselt lahti sidestatud ja sealt tuli ilmselt osa mürasid. Analoog ossiga, millel oma trafo, sain palju pisemad mürad. Kuulamiseni pole veel otseselt jõudnud, kuna vaja enne hankida veel korralikud pistikud mõlemale kõlarile.
          Filtriks läksid vene 2,2 mkF kile konded, 3x4700 mkF ja üks kõlari filtrist üle jäänud 4,43 mH induktiivsus CLC konfiguratsioonis.
          viimati muutis kasutaja moi; 02 m 2019, 19:02.

          Comment


            Vs: Arvutile kõlareid

            Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
            Selgus, et esimene digi ossiga tehtud mõõtmine ei olnud päris korrektne, kuna võimu toide ja digi oss toide/null ei olnud galvaaniliselt lahti sidestatud ja sealt tuli ilmselt osa mürasid.
            Tubli. See probleem on digiossil tavaliselt väga tugev, seetõttu siin foorumis kirjeldatud probleemide korral ma ei usu eriti mõõtmistulemusi. Sama asi tekitab probleeme ka arvuti helikaardiga mingi seadme mõõtmisel, sest ühine maandus mõjutab nii oluliselt mõõtmistulemusi et pole nagu mõtet neid usaldada.
            Olen proovinud digiossile 230v poolele eraldustrafo vahele panna aga ka see ei aita sest trafo mähiste vahel on piisavalt suur mahtuvus ja häired tulevad läbi.
            Oss tuleb kõigepealt ühendada maa ja sisend maaga kokku. Kui oss seejuures ei hakka häireid näitama siis on mõtet edasi mõõta.
            Jõudu jaksu.

            Comment


              Vs: Arvutile kõlareid

              Nii on, et kui midagi mõõdad, tuleb alati mingi teise meetodiga asju natukegi kontrollida, et ikka päris jama ei mõõdaks.

              Comment


                Vs: Arvutile kõlareid

                Said nüüd filtri taha normaalsed pistikud ja toitekaablid mõlemale kõlarile ja heli paranes tunduvalt. Müra kõrgete valjukas, mida ma algul arvasin PWM modulatori müraks ning mis oli küll kuuldav ainult kõrv vastu valjukat, on nüüd kadunud. Bass läks ka paremaks, ei ole enam nii laiali määritud ning stereo pilt muutus ka täpsemaks ja sügavamaks. See "midagi on kogu aeg nagu heli ümber", mis kasutajale redart kõrva hakkas on ka kadunud koos müraga ja kõik on palju selgem ning puhtam.

                Comment


                  Vs: Arvutile kõlareid

                  See on suurepärane. Ja viib taas mõttele, et (eriti SMPS puhul) kui sageli me tegelikult võimendi (või ka dac-i) asemel tegelikult kuuleme toiteplokke, või ka skeemisiseseid toitestabikaid...
                  viimati muutis kasutaja Scott; 05 m 2019, 03:35. Põhjus: eelnevat ei pea täielikult tsiteerima
                  Toidan trolle!

                  Comment


                    Vs: Arvutile kõlareid

                    Toide mõjub muidugi.
                    Kuigi STA350 PSRR (Power Supply Rejection Ratio) on 80 dB, tuleb müra ikka sisse, ilmselt konkreetsel juhul osalt ka selle pärast, et see number on meelega ilustatud number ja antud all 5kHz ribas, reaalne SMPS müra on just sealt 5 kHz kõrgemal.
                    Samas on SMPS toite mürasid palju lihtsam filtreerida, kui tavalise alaldi 50 ja 100Hz, vajalikud konded ja induktiivsused on palju väiksemad, kuna SMPS toite mürad algavad sealt mitukümmend kilohertsi ja ülesse.
                    Mõõtmiste järgi hakkab ka STM350 PWM muunduse müra kuskil 7 kHz juurest ja on täpselt samasugune kahe erineva toitega mõõdetult, neist üks oli 24V teine 12V ning ei muutu praktiliselt üldse võimsuse muutumisega.
                    viimati muutis kasutaja moi; 04 m 2019, 15:47.

                    Comment


                      Vs: Arvutile kõlareid

                      Peab vist oma sõnu sööma hakkama. Üritasin seda toite filtriga müra vähendamist otse valjukast mõõta ja ei õnnestunud. Mingit sisulist vahet, kas filter on vahel või toide on otse, ei leidnud. Küll on aga ilusti näha PWM või üldisest digi muundusest tekkiv müra. Pildil siis kõrgete valjukast 3 cm kauguselt tehtud mõõtmised ilma signaalita ja 18 kHz signaaliga, filtriga ja SMPS otse toiteks.
                      Kõrvaga kuulates tundus müra kadunud olevat kuna kui SPDIFist mingit infot ei tule, siis võim lükkab kogu muunduse automaatselt nulli ja arvasin selle toite filtrist tekkinud müra vähenemiseks. Samas mingi parenemine ikkagi nagu oleks ka helis olemas, kuigi mõõta seda ei õnnestunud.

                      Kui nüüd seda 18 kHz signaaliga pildi müra vaadata, siis on selle müra ASK väga sarnane kõrgete valjuka ilma filtrita ASK-ga, mida saab näha postitusest: https://www.elfafoorum.eu/threads/81...l=1#post589698
                      Seega võiks nagu järeldada, et see müra on otseselt PWM muundusest pärit, mitte DSP-st või enne seda toimuvatest muundustest.

                      viimati muutis kasutaja moi; 05 m 2019, 11:47.

                      Comment


                        Vs: Arvutile kõlareid

                        Panin oma STA standalone võimule nüüd lineaarse toite taha, mille käigus millegipärast lasi pardal olev 5V jaoks kasutatav buck converter oma võlusuitsu välja, seega asendasin ka selle DD40ASJA-ga. Kahjuks TPS74700 soojuseraldus 500mA juures oli liiga suur, mul pole seda seal väikses korpuses kuhugi juhtida, nii et seda ei saanud kasutada.
                        Kõrvaga kuuldavaks erinevuseks on täpsem lavapilt ja sound on kuidagi puhtam ja kihilisem, vähem maskimist.
                        Toidan trolle!

                        Comment


                          Vs: Arvutile kõlareid

                          Filtrid võimus on hetkel sellised:

                          Comment


                            Vs: Arvutile kõlareid

                            Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                            Kuna on olemas selline asi kui Recursive Ambiophonic Crosstalk Eliminator (RACE), siis on üsna kindel, et see ei ole minu väljamõeldis. Miks seda enamus stereo kõlarite kaudu muusika kuulajaid tähele ei pane, seda ma ei oska arvata.
                            Ühte teist asja otsides jäi ette selline asi selle stereo kammfiltri kohta: https://www.diyaudio.com/forums/mult...st4729749.html

                            Comment


                              Vs: Arvutile kõlareid

                              Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                              Sai filter vahele pandud toitele ja selgus huvitav asi. Hulka olulisem kui filter, on korralik kaabel toiteplokist võimuni.
                              Veel tuleks lisada, et neid Hiina no-name toiteid ei saa kohe üldse usaldada. Seoses uue helikaardi hankimisega tekkisid kõlarites probleemid SPDIF-i müradega. SPDIF müra probleeme oli ka enne aga mitte nii pidevaid. Asja lähemalt uurides selgus, et kasutatud toite moodulites, puudusid sisendfiltri kondekad ning väljundi nulli ja PE-d kõrgsagedusel lühistav kondekas. Selle tulemusena olid väljundpinge nulli ja PE vahel väga suured kõrgsageduslikud mürad, mis SPDIF-i ära solkisid. Kohad trükiplaadil olid olemas aga kondekad ise puudusid. Sai analoogsete skeemide alusel sinna umbes sobivad kondekad sisse pandud ja SPDIF probleemid kadusid.

                              Comment


                                Vs: Arvutile kõlareid

                                Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                                Adami S2V kõrgete võim on analoog, hind on ka üle mõistliku. Ei hakka sellega stuudio tööd tegema vaid vahest arvuti taga ühteist niisama kuulama.
                                Kuulasin täna neid adam S2V-sid. Väga väga head kõlarid muusika kuulamiseks. Kirjeldamiseks pean paraku "esoteerilist" sõnavara kasutama - väga musikaalsed, samas detailsed ilma teravaks minemata. Kahe ribaga ilmselt palju paremaks minna ei saa - mõistetavalt on seal päris all otsas pisut kicki vähem kui suure papiga kolmeribalistel. Arvuti kõlariteks pisut suurepoolsed küll, aga õnneks lähevad monitorid ka järjest suuremaks
                                DSP sees, DSP soft kaasas, tuuni oma ruumile ja maitsele kuidas õigeks pead.
                                Kallimapoolsed ka, paraku. Ja kui digisisendit kasutad, pead voluumi muidugi digis piirama.
                                Toidan trolle!

                                Comment

                                Working...
                                X