Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

TL494 baseeruv SMPS

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    TL494 baseeruv SMPS

    Katsetasin üht skeemi.
    Trafo veel ei ole niisugune nagu ta skeemis on - kerisin unisena natuke valesti ja avastasin, et tarvis 2 sekundaari, mõlemad siis keskvõttega - mina kerisin aga algul ühe, mõtlesin, et katsetuseks on hea küll...

    Samas tekkis SMPS asjatundjatele küsimus:
    Kas seda plokki on võimalik ilma trafota katsetada?
    Tegin maketi suvalistest kättejuhtunud (CRT monitori!) jubinatest valmis ja kõik on plaadil nii nagu skeemis, v.a. trafo siis lõpetamata.
    Lasin talle lab. toitekast elektri sisse (12V) aga huvitaval kombel ei ole isegi TL494 kivil toidet.
    Kas see peabki nii olema, et kui trafot ei ole ühendatud siis see ei tööta?
    See optroniga ahel tekitab segadust. Kas saan õigesti aru, et sellest läbitulev signaal määrab draiveri (TL494) töö?
    Et kui näit. väljund on lühises siis selle optroni kaudu antakse kivile käsk genereerimine peatada?
    Lugesin TI datasheeti selle kivi kohta aga skeeme seal ei olnud ja teiste tootjate omi ei ole samuti veel uurinud.
    Kui kivi peab igal juhul toite saama siis ilmselt mul mõni osa ikka rikkis.

    Kas üldse on mingisugust kirjatükki olemas SMPS kohta kus oleks skeeme ja seletus juures, et milleks üks või teine osa skeemis on jamilleks see seal on - nii nagu vanad head Abo jne raamatud kus on seletatud üksikasjalikult kohati, et mida üks või teine ahel teeb?
    Skeem siis siin:

    Ja pilt poolikust maketist.

    Üks kuramuse segane teema see SMPS.
    Igaljuhul kui tööle saan siis avaldan ta kohta rohkem infot.
    Trafol siis primaar ainult ühendatud, sekundaarid pean uuesti kerima.
    Ja mõned jupid on plaadi teisel küljel, näit. transid mis muunduriFET-e tüürivad.
    Aga - võibolla see skeem ei töötagi??? Või?!
    -superradical-

    #2
    Vs: TL494 baseeruv SMPS

    TL peab toite peale saama skeemi vaadates süsteemi VT1-VT6 kaudu. Kui arvuti toiteka põhimõttel, siis ON tuleb sisselülimiseks massiga ühendada. Optron peaks selleks olema, et väikse koormuse korral väljundis pinge liiga kõrgeks ei läheks, täpselt pole uurinud, aga peaks vist siis impulsi kestvust reguleerima.

    Comment


      #3
      Vs: TL494 baseeruv SMPS

      Vaidlen vastu, TL saab toite, kui ON + otsaga kokku panna. Opto on standardses pingeregulaatori lülituses, väljundpinge suurenedes vool läbi LEDi suureneb, fototranss avaneb ja muudab vastavalt TLi väljundi parameetreid, et pinget vähendada.

      Comment


        #4
        Vs: TL494 baseeruv SMPS


        Kuivõrd on ühesugused TL494 ja KA7500, ma
        pole uurinud, aga võib-olla on ühe kohta infot
        rohkem leida kui teise kohta... Ehk on abiks...
        Elektroonika töötab suitsu baasil.
        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

        Comment


          #5
          Vs: TL494 baseeruv SMPS

          Alustuseks võid siia vaadata. Skeemil paistab olema push-pull tüüpi lülitus (push-pull converter), selle kohta on guuglil päris palju öelda.

          Comment


            #6
            Vs: TL494 baseeruv SMPS

            Trafoosa seal http://www.bcae1.com/trnsfrmr.htm tundub OK, sain käsitsi arvutades lähedase tulemuse. Seega trafoga ilmselt selles osas probleeme ei tohiks tekkida. Aga huvitav on, et näit. ESP lehel on, et trafo primaar tuleks kerida nii, et pool rõngast on ühe poolega täidetud ja teine pool mähist teisel poolele - kerisin ise primaari nii, et 7 keerdu 4*0.35mm traati (see siis ainult katsetamiseks!), siis väljavõte ja siis järgmine 7 keerdu...
            huvitav, ilmselt katsetades selgub kumb variant on parem/õigem. Sellel lehel on aga keritud primaar 2 traadiga ja kogu südamiku ulatuses - ühe "algus" siis teise "lõpuga" ühendatud. Seega nagu 2 "kihti" südamikule - kumbki pool primaarist on oma "kiht".
            E: arvutus andis primaarmähise keerdude arvuks ~4+4 (70kHz sagedusel). Mis üldse trafos toimub kui nüüd on topelt keerde? Kasutegur langeb ilmselt päris kõvasti - samas idee järgi ei tohiks midagi maha põleda, kui keerde liiga väha läheb trafo küllastusse ja miskit põleb maha? Või see reegel kehtib ainult võrgusagedusel?
            Sekundaaride keerud ei oma katsetades ilmselt tähtsust - esialgu rohkem kui primaarkeerud ei keri nagunii - kui töötab eks näis edasi.
            OK. igaljuhul jah, tunne on, et ju mul seal see VT6 on kutu. Võibolla teiselepoole plaati paigutusega viigud vahetusse sattunud (kasutasin teist tüüpi transse 2SA/2SC tüüpe) ja neil viigud erinevad, segaduses võibolla sai mõni ikka valesti. Paari tunni pärast saan edasi tegeleda.
            -superradical-

            Comment


              #7
              Vs: TL494 baseeruv SMPS

              Erinevalt võrgutrahvost on feriitidel VÄGA järks küllastus(vähemalt mu kogemustel). Ja põleb tõesti maha. Kui satud natuke yle kyllastuse siis kuumeneb feriit ise transid ainult veidike. TL494 ise deadtime ei võimaldanud et välise teed?
              Voolupiirajat ka pole, sisselylitamisel käib räme voolupurakas. Feriidil mähised eri servadesse kerid siis annad väikse langeva kara. Koos keritakse traate sest siis on kindel et pinged samad, sul keeru kohta hea pinge. Pool keerdu mööda ja 1 väljund diood saab kõvasti rohkem auru.
              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

              Comment


                #8
                Vs: TL494 baseeruv SMPS

                Sellel trafol jah sekundaarpoole kerimine ses osas paras nikerdamine, et saaks võrdsed.
                Netis ikka hirmsaid harakapesasid silma jäänud ja isegi töötavad - tuleb ise ka vist katsetamisel minna seda teed, et kerida 2 traadiga, õigemini neljaga siis ja pärast need ühendused teha. Kui tööle hakkaks, oleks põhiline - vähemalt annab motiivi edasi tegeleda ja uurida, et miks või kuidas... Seda küllastuse osa ma kardan natuke.

                OK, vahetasin seal kahtlustäratavad tükid välja - pisitransid läksid vahetusse ja said 2N5401/2N5551 nagu skeemis, BD140 asendasin KT814-ga.
                Seis aga jama ikka. VT1 emitterile tuleb ilusti toitepinge (katses 12.30V) peale, baasil on samal ajal olemas 6.14V, kollektoril aga ei toimu midagi...õigemini vist on mingi 0.1V.
                Kas ikka on õige, et ilma trafota see asi mul käima ei saagi minna. mida teeb see TL494 14. koib minu skeemis? Ikka mulle tundub, et sellele tuleb mingi kontrollsignaal väljundosas toimuvast, et kui mul see ahel ilma trafota on siis ju selles on katkestus ja ei tööta siis kivi genereerimine.
                Ah, ega tükki küljest ei võta - kerin mingisugused võimalikult ühesuguste keerdudega mähised trafole ja vaatan, võibolla skeemis kusagil mingi viga või plaat natuke mööda



                To murphy:

                Arvutasin selle ploki trafot mille skeemi mul kunagi aitasid modida, seda kuhu need MIC kivid said. Algne lahendus seal oleva toroidsüdamikuga on mulle kindlasti võimatu teostada - sobivat südamikku lihtsalt ei ole kusagilt võtta. Üritasin siis mingi pidepunkti leida ja arvutada mähised uuesti E tüüpija ka ETD tüüpi südamike jaoks.
                Näit. N87 tüüpi toroid - lähedane M2000NM (ideaalis!), mitu kokkupanduna mõõtudega 45*28*36 sain ma arvutustel asenduseks sobivaks näit. ETD44 südamiku, ma ei tea kas arvutused õiged muidugi, sagedus 70kHz ja võimsuseks ca. 1300W. Ka E42 südamik sobiks sama võimsuse ja sageduse puhul, vaid traadikeerde oleks mõned vähem tarvis. Materjal 3C90 puhul arvutasin...

                Anyway, esialgu võrgupingeid ei taha katsetada. Juppe leidub küll millest makette koostada aga plaadi tegemine ja kõik on ajamahukad ja eitaha päris niisugust teha kohe esimeseks mis hirmsa pauguga tükkideks lendab. vaatab esialgu madalamatel pingetel ja mis oluline -tööpõhimõtet saaks selgemaks ilmselt ka.
                -superradical-

                Comment


                  #9
                  Vs: TL494 baseeruv SMPS

                  See VT1 ei avane korralikult, põhjuseks võib olla, et VT6 ei avane korralikult, kollektoril peaks null olema või tuleb R15 muuta.
                  Siin suvaline arvuti toitekas sama mikroskeemiga. http://www.eserviceinfo.com/download...0%20Watts.html

                  Comment


                    #10
                    Vs: TL494 baseeruv SMPS

                    Panen R15 asemele näit. 5 kilo-oomise trimmeri ja katsun siis sellest reguleerida, et saada VT1 kollektorile 0 ?

                    Uurisin siin skeemi: http://www.pavouk.org/hw/en_atxps.html
                    aga arvutiplokid ju erinevad kõik oma ülesehituselt
                    -superradical-

                    Comment


                      #11
                      Vs: TL494 baseeruv SMPS

                      Nojh, madalatel pingetel ei tule teatud nöansid välja. Deadtime veidi võsa siis 12V peal käib, transid elavad üle, ei pane tähelegi vb. 300V juures lendavad pulkadeks. Mürade kiirgumine on madalatel pingetel ka väike aga mingi põhja saab küll katsetades, eriti kui mõõta ja teha järeldusi. Ma avastasin enda jaoks 1 kordsetes rakendustes halogeenlambi toiteploki. Seal lastakse võrk läbi silla, moduleeritakse kõrgsagedusega ja lastakse läbi trahvo. Neid on saada juba päris asistele võimsustele. Sinna 12V väljundisse paned oma trahvo. dioodsilla ja LC filtri ja saad 50Hz pulseeriva vahelduva nagu peale tavalist trahvo silda. Trahvosid on ka lõbus kerida, 10 keerdu primaar. 1,2V keeru kohta. Neid klotse myyakse umbes 0,1 euri W. Lampide puhul tuleb ilusaid asju. Kogu RF krempel 1 metall karpi. Kohe läbiviigul filter. Parasiitmahtuvused tava trahvoga ei anna võrrelda. Eks sa keri 4 kytet 12KV isolatsiooniga tava trahvol. Aga feriidiga, pole probleemi, igas positsioonis. 10x kompaktsem ka. Väiksed puudused on ka. Ilma koormuseta on pinge 5x kõrgem aga juba natuke koormates kukub normaalsele tasemele.
                      Muide katsetamiseks lase TL494 otse toide.
                      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                      Comment


                        #12
                        Vs: TL494 baseeruv SMPS

                        Lasin toite otse, kivi töötab - vähemalt 9. ja 10. koivalt sain alljärgneva pildi (ei ole küll eriti kvaliteetne - paganama raske on ossi ekraanilt saada fotot, eriti veel kui see ekraan on nii pisike ).
                        Pilt siis saadud 10.00V toitel, küll ähmaselt on jaotusvõrgustik näha ekraanil kuid jaotuste seletus on 1us/jaotus (*us-mikrosekund). Ja 2V jaotus.
                        Nii 9.kui 10 koival niisugune pilt, mõõtsin selle C7 /C8 muunduritransi paisupoolselt viigult. VT4 / VT5 paisule minevatelt R22 / R23 sain natuke puhtama ristküliku võrreldes C7/C8 viikudelt mõõdetuga.

                        Mida sellest pildist nüüd arvata?
                        Kus mul see viga on?
                        Ma ikka kardan, et mul peab trafo olema seal skeemis muidu see asi mul nagunii tööle ei hakka...

                        E: mõõtmisel oli voolutarve umbes 30mA, enne kui üritasin transside vahetuse järel katsetada ja tulemust ei saanud oli voolutarve alla 10mA...Kusagilt midagi ei piiranud testtoitekaga...
                        Kus ma selle vea nüüd võin leida?



                        Vaatan, et imelik, sagedus nagu sellel pildil ei vasta 140kHz-le, mul sagedusekonde on 1200pF asemel hetkel 1100pF, ei leidnud lihtsalt sobivamat aga peaks vist natuke muutma seda. Kuidas üldse kondeka muutmine selle kivi tööd mõjutab - kas parem on vahetada kondekas või takisti hoopis vahetada välja (trimmer)? Millises vahekorras on soovitav see ahel koostada?
                        viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 08 m 2011, 21:04.
                        -superradical-

                        Comment


                          #13
                          Vs: TL494 baseeruv SMPS

                          Sagedust peaks saama muuta vist 6-nda koiva pealt potega http://svarochnic.narod.ru/Shema.jpg
                          TL494 kasutamise kohta veel infot http://yandex.ru/yandsearch?text=TL494&lr=11481
                          Lühista VT6 kollektor ja emitter, vaata, kas VT1 avaneb siis.

                          Comment


                            #14
                            Vs: TL494 baseeruv SMPS

                            Esmalt postitatud Pläsku poolt Vaata postitust
                            Lühista VT6 kollektor ja emitter, vaata, kas VT1 avaneb siis.
                            Nagu üteldakse "reaktsioon puudub", täielikult. Ossi ekraanil ei toimu selle tegemisel mitte midagi. Kummaline. Panen selle R15 asemele mingi trimmeri ja vaatan kas ikka sama lugu. Kas seda ahelat välja ei saa visata? Õigemini kui paneks kivile otse toite kas siis loon eeldused, et kusagil küpseb kindlasti sellepärast mõni element ära, minuarust nagu ei tohiks aga võibolla on mõni "nüanss" märkamata.
                            -superradical-

                            Comment


                              #15
                              Vs: TL494 baseeruv SMPS

                              Nende transsidega tehtud standby lülitus ja peaks töötama, kui VT1 asemel tavaline lüliti on. Mingit tagasisidet skeemist nendele transsidele pole ju, mis mahapõlemist/mitte mahapõlemist reguleeriks.

                              Comment

                              Working...
                              X