Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

    Asi siis sedasi, et vaidlen ühe elektriteemal paistab, et rumala inimesega, seletan talle küll, aga ta ei saa aru.
    Äkki keegi viitsiks siit meie vestlust lugeda ja kommenteerida? Näitan päras talle ka vastuseid, kopeerin siia tema kirjutisi, mis peaks piisavalt ütlema.

    Vaidlus on meil sellest, aeglane versus kiire mobiililaadija.
    Minu väide on see, et erineva kiirusega laadijad kasutavad erinevat pinget, sest muidu ei saaks nad erineva kiiruse mobiiliakut laadida.
    Teine võimalus oleks, et telefon piirab laadimist, aga selleks peaks ta liiga palju soojuseks laskma, mistõttu telefon saab seda piirata minimaalselt.
    Kolmas võimalus on seda piirata juhtmega, mis kuumeneks.
    Tegelikkuse käib aga uute laadijatega, mis võimaldavad erinevat kiirust asi nii, et telefonist annad käsu laadijale, kas ta laeb aeglaselt või kiirelt ja nii annab laaidja telefonile peale laadimiseks erineva pinge.
    Tema, aga räägib vastu rumalat juttu ,kes viitsib läbi lugeda ja kommenteerida, näitan talle seda pärast, äkki ta võtab aru pähe.



    Nüüd tema tekst.

    mul suvakas laadija. programm laeb niimoodi aeglaselt et umbes äratuse ajaks oleks aku täis. ilmselt seal ka vastav elektroonika, mida programmiga piirata saab


    ei ole nii. ega see laadija samal ajal 2A välja ürita pressida, kui telefon otsustab aeglaselt laadida. Laadijast tuleb täpselt nii palju, nagu telefon võtta tahab ja kuni nii palju nagu laadija välja anda suudaks. nagunii aku laadimisel vool väheneb kui aku täitub, seda juba aku omaduste järgi ega siis ka midagi ei kuumene. Liitiumakud on ammu kiipide poolt juhitud ja loendavad tsükleid ja aku seisukorda jms infot. Samamoodi piiravad kiibid voolu välja andmist, et akud üle ei kuumeneks. Kui aku laadimine suudab end piirata teatud pingeni ja seda viimast osa aeglase laadimisega teha, siis ilmselt saab teha selle aeglase laadimise ka madalama pinge juures, siis kui aku on veel tühi


    ja voolu saab kontrollida kiibiga, imelihtne. seal ei ole üleliigset voolu. laadijast tuleb nii palju kui võetakse ja usu mind, kui laadija lahti ühendad, siis midagi sealt laadija otsast välja ei pursku ja laadija oma voolust lõhki ei lähe, sest midagi sealt ei võeta. Samamoodi see pinge ei ole asi, mis kuhugi minna tahab. Kui pole tarbijat, pole ka vooluringi. Kui tarbija saab reguleerida oma tarbimist, sisi regulleerub ka vool. Pinge on alati tuimalt 5V või sinna kanti ja langeb koormuse peale. Samamoodi ei plahvata ega kuumene sul laes 100W pirn sellest tohutust voolust, mida su B10 kaitse välja anda suudab. Igaljuhul kui akut juhib tark elektroonika, siis võtabki see nii palju voolu kui lubatud on ja kuhugi seda soojuseks maha ei suruta. Ja loomulikult kui mu telefon laeb aeglaselt, pole sellel mingit kahtlast kuumust kuskilt eritumas. Ega 2A laadija ei suuda laadida lihtsat telefoni 2A kiirusega, kui telefon ise pole võimeline nii kiiresti laadima

    ehk kui tehnika suudab ise tarkvaraliselt end panna aeglasemalt laadima, siis olgu või 10A võimususega laadija, ta annab välja nii palju kui võetakse

    vool tekib vooluringis, mis sõltub tarbija takistusest pmst. Kui su valgustuse võimuse piirab ära B10 kaitse, siis maksimaalne seal on ligikaudu 2300W Sa paned laes 50W pirni põlema, siis ta põleb 50W võimsusega, paned sinna 100W pirni, siis tarbib 100W ka. täpselt samast toiteallikast, mis ise on 2300W, saad aru, need pirnid ei plahvata, midagi ei kuumene, tarbib nii palju kui võetakse ja ongi asi mutt. Ja kui pirni välja keerad, sisi ei purska seda voolu ka kuskile, sest vool tekib tarbijas, seda ei saagi tekkida "üleliigselt". Kui telefoni aku elektroonika saab reguleerida mitu "watti" ta sisuliselt on, siis reguleeribki ta laadimise voolu sellega. Kui ei tarbi rohkem piiratust, siis laadija ei toodagi rohkem. Laadija annab välja 0 voolu, kui ta on lahti ühendatud.


    ma ei ole huvitatud sinuga arutamast sinu igasuguseid teooriaid, mida sa tuletad põhikooli elektroonikast. Sind huvitab, siis ise uuri. Ära tuleta seda oma algteadmistest ja ära loo mingeid omi teooriaid, kui faktid on igal pool kirjas. Mina ei ole muutnud ja ei muuda siin ühtegi füüsikaseadust, sina lihtsalt ei suuda aru saada, et elektroonika saab olla ka targem kui paar takistit, diood ja transistor, mis ka sinu jaoks on juba keeruline.. Õppimine ei saa iial otsa, aga sa lähtud siiani vanadest teadmistest ja püüad juurde õppimata vanadest teadmistest leida vastuseid.. Ja fakt on see, et mu suvaline usb laadija, ka auto oma, mis võimaldab kiirlaadimist, laeb mu telefoni kiiresti täis, kui valin kiirlaadimise. Ja laeb mu aku hommikuks aeglaselt täis, kui valin nutika aeglase laadimise. Mittemingisugust üleliigset voolu ega kuumust ei teki aeglase laadimise valikuga. Sa vist ei suuda uskuda et on olemas ka elektroonikat, mida igaüks ja ka sina ei peagi mõistma. Kui tahad, uuri ja õpi ise. Mind see ei huvita kuidas laadija töötab, lihtsalt tean et pole vaja mingit spets reguleeritavat laadijat, kui sul on kaasaegne tehnikavidin, millel saab laadimise kiirust valida ja see ei juhi kuidagi laadijat, ei peagi juhtima, sest laadija annab nii palju kui palju võetakse, kuni max limiidini ja seda võtmise osa juhib telefon ja midagi üleliigset soojuseks telefonis aeglase laadimise tõttu ei lähe. Sama lihtne nagu peenike laadimisjuhe ei võimalda kiiret laadimist, olenemata kui võimas laadija on. Paljud vanad telefonid lausa tuvastavad selle et laadimine on nõrk ja kuvavad vastava teate. Saad aru, et laadija hakkab tootma seda voolu siis kui on tarbimine laadimise näol ja see laadija max amprid on kõigest limiit, mida toota suudab. Minu telefon ei juhi ka mitte ühtegi laadiJAT, ta juhib laadiMIST. Kui telefon otsustab laadida aeglaselt a la 500mA, siis mu 2A laadija ei toodagi rohkem kui 500mA + elektri loomulikud kaod komponentides. Voolu ei toodeta ette, ei pressita purskavalt laadija kontaktidest välja, vool tekib alles koormusega, ilma selleta vool on null


    lühidalt fakt, mul 2A laadija ja telefonis valin aeglase laadimise, siis ei kuumene ei telefon ega laadija. mul ükskõik mis sa arvad

    #2
    Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

    Viitsisin läbi lugeda ja võid talle edastada vastuse:

    klemmikas on elektriteemal loll ja pole mõtet talle rohkem seletada, teadmised on kivistunud lineaarlülitustesse.
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

    Comment


      #3
      Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

      Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
      Minu väide on see, et erineva kiirusega laadijad kasutavad erinevat pinget, sest muidu ei saaks nad erineva kiiruse mobiiliakut laadida.
      Vale väide.
      Lugemist.

      PWM.
      Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

      Comment


        #4
        Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

        Siinkohal soovitaks ka uurida selliseid standardeid nagu Qualcomm-i Quickcharge, VOOC, Oneplus Warp Charge, PD jms. Enamus neist saavutavad kiirema laadimisaja suurema pinge abil kuid on ka selliseid mis pinget ei tõsta aga suudavad 5V pealt 4A läbi pumbata.

        Comment


          #5
          Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

          Kehtib lihtne füüsikaseadus, kui tahta tõsta voolutugevust, siis on selleks kaks võimalust.
          Tuleb tõsta kas pinget või langetada tarbitava seadme antud juhul aku takistust, kuid minu teada ei ole akude takistus muudetav.

          Kui tahta voolutugevust oluliselt langetada, siis tuleb langetada, kas laadija pinget või suurendada tarbija takistust, kuid mobiili puhul tähendaks see suurt hulka sooja.

          Lihtsalt läbi suruda voolu ei saa, sellist juttu pole mõtet mulle rääkida, vool ikkagi tekib teatud tingimustel, kui aku takistus ja laadija pinge jäävad samaks ei saa vool, mitte kuidagi tõusta.
          Ok, saab juhul, kui kuskil vahel on generaator, mis pinget tõstab, aga see peaks jällegi tähendama soojuskadu, mis paneks mobiili kuumenema oluliselt.

          Küsimus on antud olukorras ikkagi ühe ja sama mobiili, selle ühe ja sama aku laadimisest aeglasemal ja suurel kiirusel.

          Ja minu teada käib asi nii, et laadija ning telefon suhtlevad omavahel ja telefon annab laadijale käsu, millise pingega laadida.
          Ühte sellist laadijat sai ka oma vana Nokia C2-01 järgi proovitud ja ei laadinud, kuna mu vana telefon ei suutnud talle tarkvaralist käsku anda, et laadima hakata ja millisel kiirusel.
          Samal ajal tuvastas telefon ära, et mingi tarkvaraline seade on tal küljes, kuid rohkem telefon sellega midagi peale hakata ei osanud.


          Too inimene, kellega vaidlen, lõpuks muidugi rääkis ka varianti, mis teoreetiliselt saaks isegi olla.
          Ütles, et telefon piirab laadimisvoolu, järelikult korraks takistust tõstes, laadija saab aru, et suurema vooluga laadida ei saa ja piirab ennast ära selle voolu peale, mis tekkis.
          Selline variant tõesti saaks olla, aga eeldaks väga tarka laadijat.
          Pigem tundub mulle, et need muudetava kiirusega laadijad suhtlevad telefoniga omavahel ja telefon ütleb talle, mis kiirusel laadida, ehk siis mis pinge välja anda.
          Kui telefon seda käsku anda ei suuda, siis laadija, kas ei lae üldse või ei võimalda kiirust muuta.
          viimati muutis kasutaja klemmikas; 01 m 2020, 09:52.

          Comment


            #6
            Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

            On olemas selline suurepäeane asi nagu voolugeneraator. Laialt kasutuses akulaadijates. Surub voolu küll, kui sisse piisavalt pinget tuleb, aga mitte liiga palju.

            Comment


              #7
              Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

              Kuidas see voolugeneraator voolu hoiab? Ikka pinget tõstes või alandades, mitte ei jää see jäigalt 5V peale kinni.
              Aga kuidas ta teab, millist voolu anda? Minu andmeil suhtleb laadija telefoniga ja telefon ütleb, kui kiiresti laadida, kui on muudetava voolutugevusega laadija, ehk siis pinge peab muutuma.
              viimati muutis kasutaja Scott; 01 m 2020, 21:25. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

              Comment


                #8
                Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
                Minu väide on see, et erineva kiirusega laadijad kasutavad erinevat pinget, sest muidu ei saaks nad erineva kiiruse mobiiliakut laadida.
                Teine võimalus oleks, et telefon piirab laadimist, aga selleks peaks ta liiga palju soojuseks laskma, mistõttu telefon saab seda piirata minimaalselt.
                Kolmas võimalus on seda piirata juhtmega, mis kuumeneks.
                Tunnistan, et ei ole viimaste udupeenete tehnoloogiatega kursis, aga:
                1. Erinev laadimiskiirus saab tuleneda kas pinge või voolu piiramisest.
                2. Eelmainitud piiramist saab suht kaovabalt teha nii tarbija kui tootja poolel.
                3. Põhimõtteliselt saab eelmainitud toimingut teha ka juhtmega, sel juhul on see veidi teistsugune juhe.

                Comment


                  #9
                  Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                  Jutt on just olukorrast, kus laadija ja juhe on samad, kuid laadmiskiirus on muudetav, telefonist saad valida, kas aeglasem või ülikiire laadimine. Tegelikult on mõlemad kiirlaadimisega, aga üks on eriti kiire.

                  Tekib tõsine küsimus, kui laadija näiteks vaikimisi juhul tekitab antud telefoni ja akuga 2.4A voolu, siis kuidas võtab telefon maha niipalju, et tekiks 700mA vool? See tähendaks ju tõsist takistamist telefoni enda poolt, mis peab minema soojuseks.
                  Väidad, et tänapäeval on olemas tehnoloogia, mis võimaldab telefoni enda poolt piirata sellisel hulgal voolu sedasi, et ei teki eriti soojust ?
                  viimati muutis kasutaja Scott; 01 m 2020, 21:25. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

                  Comment


                    #10
                    Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                    Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
                    Kehtib lihtne füüsikaseadus, kui tahta tõsta voolutugevust, siis on selleks kaks võimalust.
                    Tuleb tõsta kas pinget või langetada tarbitava seadme antud juhul aku takistust, kuid minu teada ei ole akude takistus muudetav.

                    Kui tahta voolutugevust oluliselt langetada, siis tuleb langetada, kas laadija pinget või suurendada tarbija takistust, kuid mobiili puhul tähendaks see suurt hulka sooja.
                    Siit ehk saab valearusaamadele jälile. Seal ahelas on kolmas komponent, laadimiskontroll mis asub telefoni sees. Aku sisetakistus on päris väike nii et kui pinge otse peale anda läheb see ohtlikult suureks ja piirajaks jääb pigem toitekuubik või juhe mis raskemal juhul põlema võib minna ja aku tagantjärgi kui täis on saanud.

                    Nii et "aku takistus" su pildil on tegelt muudetav. Ja tänapäeval ei kasutata enam lineaarseid regulaatoreid mis kuumenevad vaid PWM on mõiste mis lahendab kõik su segadused.
                    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                      Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
                      Kui tahta voolutugevust oluliselt langetada, siis tuleb langetada, kas laadija pinget või suurendada tarbija takistust, kuid mobiili puhul tähendaks see suurt hulka sooja.
                      Sa siis ei viitsinud lugeda, millele eespool vihjati (PWM). Ehk kui tahad voolu vähendada, siis lased hetkeks voolu läbi, siis mõnda aega ei lase, siis jälle korraks lased. Ja nii kuni võiduka lõpuni. Mida lühemad on voolu impulsid ja pikem nende vahe, seda väiksem ongi keskmine vool. Ja mingit hirmuäratavat soojenemist pole.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                        Ma praegu ei lugenud tõesti, sest polnud hetkel selleks aega.
                        Nii, et mitte ei piira voolu vaid laeb selliste impulssidega ja kindel, et uued telefonid on nii ehitatud?
                        viimati muutis kasutaja Scott; 01 m 2020, 21:26. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

                        Comment


                          #13
                          Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                          Kas mitte kõik telefonid pole nii ehitatud? Ja juba pikka aega on ka tavalised akulaadijad (nikkelakude või mille iganes jaoks) säherdused. Ehk kui keerad voolu kasvõi 100mA peale, lähevad ikka 2A impulsid läbi.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                            Regulaatori taga tõmmatakse vool ilmselt ikkagi sirgeks.
                            Sellised regulaatorikivid olid juba vene ajal olemas.
                            viimati muutis kasutaja Scott; 01 m 2020, 21:27. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

                            Comment


                              #15
                              Vs: Palun aidake kommenteerida vaidlust ühe rumala elektriteemal.

                              Esmalt postitatud A.S. poolt Vaata postitust
                              Kas mitte kõik telefonid pole nii ehitatud? Ja juba pikka aega on ka tavalised akulaadijad (nikkelakude või mille iganes jaoks) säherdused. Ehk kui keerad voolu kasvõi 100mA peale, lähevad ikka 2A impulsid läbi.
                              Siinkohal eksid sa väga rängalt.
                              Esiteks, ei saa ta 2A vooluimplusse anda, kui laadija annab 100mA.
                              Teiseks, olen ise katsetanud mitme telefoniga, et laevad ka 50mA, mitte küll uutega, aga Enda Nokia C2-01-ga ja samuti tahvelarvutiga, mis oli ostetud 2015 aastal uuena.

                              Kui mul mõõdik näitas 50mA, siis ei saanud ta mitte kuidagi kiiremini laadida.

                              Toon veel välja asjaolud, et minu Nokia C2-01 peaks laadima mingi 500mA tehaselaadijaga, või mingi muu säärane vool ja näiteks vana Nokia 2110, millel oli Ni-Mh aku, selle tehase laadija laadis minu mäletamist mööda mingi 300mA.

                              Comment

                              Working...
                              X