Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Päikesejaam

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    Vs: Päikesejaam

    https://goo.gl/photos/2CU2mSNK5R6NS5M4A

    Kui träkker annab juurde 30% suvel ja kevadel-sügisel 50% siis on ju sellel asjal mõte. Üleüldiselt on nii, et millal naine ära tasub ?

    Comment


      #32
      Vs: Päikesejaam

      Suvei ikka 50 ja kevad-sügisel 30%. Tracker annab stabiilsemat energiavoogu päeva jooksul. Kui suvel lõunasse suunatud paneelid annavad arvestatavat voolu u.6 tundi, millest täisvõimsusel töötavad ainult paar tundi, siis trackeriga on nende korralikult töötamise aeg kuni 15 tundi, täisvõimsus aga saavutatav kella 7-st kuni 6-ni vähemalt. Lisaks on paneelide jahutus parem kui nad on "vabalthingavad" vs. katusel. Ja mis peamine, omatarbitud elektri osakaal on tunduvalt suurem, sest majapidamine tarbib voolu iga ajahetk ja kui seda on ainult 6 tundi saada, siis enamuse ikka ostame võrgust. Sügisel-kevadel on nii ja naa, kasutegur on asjal ilmselt väiksem, talvel aga pole trackimisel üldse mõtet, päike kust tõuseb sinna ka loojub. Majanduslikult päikeseenergial on üleüldse suht pikk tasuvusaeg, eks rohkem ikka sportliku huviga on tegemist. Aga kodus on ju nii palju asju mida ehitatakse "niisama ilu pärast" näiteks, miks mitte ehitada vahelduseks ka midagi mis reaalset kasu teenib. Aeglaselt küll, aga ikka teenib.

      Comment


        #33
        Vs: Päikesejaam

        Kevadel ja sügisel on tootlikus suurem seepärast, et on jahedam. Katsu sa suvel saada 3kw paneelidest see 3kw kätte. Suvel on paneelid kuumad, +70C ja tootliks maas. Keegi seletas kellel on träkker töös. Katusele panna ? No mina ei paneks. Mul ruumi ka rohkem tegelt. +1C langeb tootlikus –0.48%. See on siis üle +25C. Paneel on näiteks +70 kraadi siis teeb see juba -21.6%. Viiendik. Sellest ei räägi sulle ükski müüja ega paigaldaja. Ma olen saanud maapinnal ja hiljem oli see paneel puuotsas kätte maksimumi. Ampermeetriga mõõtes. Paneel ka ainult 80w. Kasvuhoone jaoks.

        Siin on slewing drive igas hinnas
        https://www.alibaba.com/products/F0/slewing_drive_solar_tracker.html
        viimati muutis kasutaja insippo; 22 12 2016, 20:12.

        Comment


          #34
          Vs: Päikesejaam

          Esmalt postitatud insippo poolt Vaata postitust
          Üleüldiselt on nii, et millal naine ära tasub ?
          Eneseväärikus.
          Erilahendused.
          PS või mail.

          Comment


            #35
            Vs: Päikesejaam

            Niisiis, väike tagasiside sellisest (pildil) Hiina päikesejälgija kontrollerist. See siis jälgib päikese reaalset asukohta ja korrigeerib trackeri suunda kahes teljes. 12-24V, kuni 6A. Lisafunktsioonid - tagasikeeramine tagasi itta peale tööpäeva lõppu, klappimine horisontaalasendisse ööseks või pilvise ilmaga, päikesekiirguse timmimisvõimalus (ehk kui heledale laigule taevas see reageerib), tööintervalide timmimisvõimalus (ehk mis aja tagant tema korrigeerib trackeri asendit), tuuleanduri lisamisvalmidus, kaugjuhtimispult. Paberil kõik ilus ja tore. Reaalselt aga see käitub järgmiselt:

            1) Päikese jälgimine. Jah, nii kui Päike välja tuleb - keerab trackerit koheselt selle suunas. Küll aga see ei suuda leitud päikest stabiilselt hoida, see pidevalt korrigeerib asendit, klõbistab releesid, tõmbleb ühesõnaga. Mida udusem päike on - seda rohkem see tõmbleb ja ei suuda ära otsustada, kus see päike õieti on. Probleem esineb hommikuti päikesetõusuga, õhtul loojanguga ja ka siis kui päike paistab läbi õhema pilve või udu. Päeval selge ilmaga nii hull asi ei ole, küll aga asendi korrigeerimine ei toimu sujuvalt: ikka üks samm edasi toimud mitmekordsete releede klõbistamistega. Niisuguse töörežiimi juures ma kardan seda kauaks ei ole. Ajamid samuti kannatavad. Lahendus - ei ole veel, eksperimenteerin anduri mikropäikesepaneelide nurga muutmisega ja varjamisega.

            2) Tagasikeeramine itta. Jah, nii kui ilm läheb pilviseks või Päike loojub, nii see itta keerabki. Teeb see seda aga nii: 45 sekundit itta ja siis veel 10 sekundit läände. Ei tea, milleks seda 10s läände vaja on, aga nii see teeb. Kui on tracker väike ja ajamid kiired, siis selline lahendus isegi toimiks. Suurematel trackeritel on aga ajamid aeglased ja 45-st sekundist tagasi keeramiseks ilmselgelt ei piisa. Minu tracker vajab täielikuks tagasikeeramiseks 9,5 minutit, seega see kontroller sellega hakkama ei saa. Lahendus - eraldi ajataimeriga relee, mis õhtul või öösel siis annab tagasikeeramiskäsu. Liiga palju ei lase niikuinii keerata lõpulüliti.

            3) Klappimine horisontaalasendisse. Sellist funktsiooni mina selles avastanud ei ole. No ei klapi kokku, ei pilvise ilmaga, ei vihmaga, ei öösel. No ja las olla, ongi parem, ajamid ei kulu nii palju. Lahendust ei olegi vaja, las olla tracker ööotsa oma viimati jäetud nurga all.

            4) Päikesekiirguse timmimine. Jah, on võimalik timmida asja nii, et see tuvastab ka pilvise ilmaga igat heledamat täppi taevas ja kohe keerab ennast sinna. Mina aga seda ei taha, keerasin nii maha kui saab. Aga ikka vähe, veel oleks vaja tundlikust natuke maha keerata. Rohkem ei saa, niikui kasvõi mikron veel maha keerata - ei tuvasta enam päikestki. Siit järeldus - tegelikkuses ei ole tegemist sujuva reguleerimisvõimalusega, vaid timminine toimub "astmeliselt". Lahendus - ei olegi, las jääda nii.

            5) Tööintervalide timmimine. Võimalik on timmida ainult pause 0-500 sekundit. Tööaeg pauside vahel on aga alati 2 sekundit. Tundub nagu hea asi oleks, keerame aga pausid pikemaks ja "tõmblemine" kaob ära. Jah, nii on. Küll aga mis saab, kui päike ära kaob näiteks paariks tunniks ja siis taas paistma hakkab. Siis on tracker päikesest maha jäänud ja kahe sekundiga + pausidega ei jõua see iial enam Päikesele järgi. Seda enam kui Päike tuleb näiteks alles lõuna ajal välja või hoopiski õhtul. Lahendus - intervallid nulli keeratud "always tracking", sellega kaasneb aga pideva asendi korrigeerimise probleem.

            6) Lisaks veel üks probleem. Keerates trackerit Päikese suunas annab see käsku kahele ajamile samaaegselt. Väiksema trackeri puhul olekski kõik vast ok, aga suurematel on võimsamad mootorid ja siis on juba vaja võimsamat toiteplokki kahe mootori üheaegseks tööks ja ka kontrolleri lubatud voolutugevus ületaks piiri. Lahendus - panin vahele relee, mis ühe mootori sisselülitamisel lahutab teise mootori vooluahelat. Töötab väga hästi, kui ida-lääs asend on ära timmitud alles siis hakkame põhi-lõuna asendit timmima.

            7) Tuuleandur. Ei hakkagi ilmselt soetama, usun et saan rohkem jama kaela kui kasu. Tuul on ebastabiilne nähtus ja ilmselt hakkab iga tuuleiiliga kinni-lahti klappima, on mul seda jama vaja. Tormihoiatusi on meil harva, nii et kui on tormi oodat,a saan selle kaugjuhtimispuldist horisontaali keerata ja jälgimise välja lülitada. Pult on siis ainus hea asi, millega hiinlaste leiutise juures võib rahule jääda.

            Lõpetuseks võin öelda et kui saan lahendatud "tõmblemise" probleemi, võib asja hästi toimivaks nimetada. Niiet kui keegi plaanib omale sellist "all in one" odavat hiinlaste kontrollerit soetada, arvestagu kõikide nende jamade ja ümberehituste vajadustega. Päikest.
            Lisatud failid
            viimati muutis kasutaja Scott; 23 01 2017, 02:18. Põhjus: pilt oli puudu; tekst loetavuse huvides liigendatud lõikudeks

            Comment


              #36
              Vs: Päikesejaam

              Ma tahtsin osta seda mingi aeg tagasi. Täna on mul arduino ja soft. Töötab laual. Pole aega saanud panna karpi. Mõtlesin,et panen eraldi arduinod asimuudile ja elevatsioonile. Mul on lineaarset aktuaatorit pööramas. Raud on nagu 99,8% valmis. 4 paneeli on küljes. Akult igatahes pöörab. Softi on vaja timmida veel reaalses töös. See on kõik köömes. Mõtlen , et kas panen fototakisti või foto dioodi. Vaatab mida saab paremini ilmastiku eest kaitsta https://www.youtube.com/watch?v=DMegLXm8Ghg Murutraktori akult. 24v keerab kiiremini.Plaanis panna. Kõige kuivem ja puhtam tunne oleks kui pööraks ajaga. Näiteks iga 30 min tagant käivitab mootorit 3 sek. No 10 sek. Asimuuti. Elevatsiooniga sama teema. Lihtsalt peaks saama timmida. Mitte arvutiga ronima träkkeri juurde,.Punt juhtmeid kaelas. Mõtteid on ja aega ka. Ma juba tean, et varsti hakkab tormamine tööle saamiseks.

              Comment


                #37
                Vs: Päikesejaam

                Ma tahtsin ka vahepeal selle hiina lolluse prügikasti minema visata ja taimeri pealt asja tööle panna. Pommikindel ja igavene. Aga sellel on jällegi omad miinused: tracker liigutab ennast iga ilmaga, suvel on azimuut palju laiem kui kevadel/sügisel, taimereid on mitu tükki vaja: azimuut, elevatsioon, tagasi keeramine ja need ka maksavad. Vaatasin et see hiina tükk on kõige odavam lahendus, all in one noh. Kui natuke täiustada ja ümber ehitada saab asja küll. Aga sa pane azimuut taimeriga tööle ja elevatsiooni jaoks võta samasugune hiina üheteljeline kontroller, see poole odavam. Üheteljelisel vist pole pulti, aga võiks olla, hea toast enne tormi horisontaali klappida. Minu omal tuleb suvel veel üks pisiviga: hommikul ootab tracker päikest azimuudis 45° ja kui on kogu päev pilvine ja alles õhtul hakkab päike paistma, üritab tracker päikse poole ennast keerata põhja kaudu (sealt on ju otsem minna) mis aga on võimatu ja lõpulülitid ei lase. Siis tuleb teda natuke "aidata" või siis jääb see õhtune päike kätte saamata. Aga no seda juhtub harva.

                Comment


                  #38
                  Vs: Päikesejaam

                  Kas seda ümber progeda ei saaks kuidagi ?

                  Comment


                    #39
                    Vs: Päikesejaam

                    Lisaks jagan katsetustulemusi faaside jaotusest ja tootlikusest. Kui nt. 1kWh toodetud energiat lasta ühte faasi ja tarbida samal ajal 1kWh teisest faasist, siis arvesti arvestab et oled "müünud võrkku" 1kWh ja "ostnud võrgust" 1kWh. Ei nulli ära. Ja saldeeritud võrkku müüdud energia sel juhul = 0, niiet ei saa isegi taastuvenergia toetust sellelt energialt. See tähendab et kuhu faasi lased sealt ka tarbi, muidu pole asjal jumet. Ise olen trackeriga ühendatud faasi alla pand päevased põhitarbijad, ehk siis kõik pistikud, vannitoa põrandakütte ja väikse radika esikus. Suvel kütteseadmed lähvad järelt ära, asemele tuleb basseinipump.
                    Tootmisest. 12x290W paneeli annavad päikesega 2000-2500W energiat, sombuse ilmaga 100W ringis (alumisi paneele novembris, detsembris ja jaanuaris varjavad õunapuu oksad). Kui päike vähe kõrgemalt käima hakkab eks siis näib mis tootlikus tuleb. Õiget päikest pole süsteem veel näind (selle aasta jaanuar on kuidagi päikesevaene), ikka mingi pilvisus rikub päeva ära. Trackimist ka ei toimu (3 päeva on timmimise käigus osaliselt trackinud).
                    Kui kedagi huvitavad täpsemad tootmisandmed võin saata monitooringu portaali http.
                    viimati muutis kasutaja jaguar3; 23 01 2017, 15:48.

                    Comment


                      #40
                      Vs: Päikesejaam

                      Esmalt postitatud jaguar3 poolt Vaata postitust
                      12x290W paneeli annavad päikesega 2000-2500W energiat, sombuse ilmaga 100W ringis

                      Comment


                        #41
                        Vs: Päikesejaam

                        Miks peab päikest taevas taga ajama? Üldiselt on päikese asukoht ajas täpselt teada.
                        Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                        Comment


                          #42
                          Vs: Päikesejaam

                          Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
                          No ärme nüüd noki. Igaüks saab aru et ja oskab ise välja arvutada et kui seadme aktiivvõimsuseks on 2500W ja see tunni lõikes ei muutu siis seade toodab 2500Wh energiat. Aga kuna see siiski muutub pidevalt siis kirjutasingi hetkevõimsuse vahemiku 2000-2500W. Toodetud energiakoguse arvestab igaüks ise peas hõlpsasti.

                          Comment


                            #43
                            Vs: Päikesejaam

                            Kas paneelide temperatuur mõjutab nii palju?

                            Comment


                              #44
                              Vs: Päikesejaam

                              Esmalt postitatud insippo poolt Vaata postitust
                              Kas paneelide temperatuur mõjutab nii palju?
                              Ei mõjuta. Lihtsalt meil pole 100% päikesepaistelist ilma veel olnd. Ikka mingid kiudrünkpilved liiguvad taevas. 3 päeva ainult on päikeselist ilma olnd see aasta meil.

                              Comment


                                #45
                                Vs: Päikesejaam

                                Päike madalal kah. Mul on 2 265Wp paneeli taevaalla pandud aga pole veel mõõtnud sealt tulevat. Mikroinverter ja vajab monitoorimiseks gateway-d. Kallis kah. Järgmised inverterid ostan sellised millel on sisse ehitatud. Eestis tehakse neid kah. Hetkel on katsetuses. Milline inverter sul on ? Palju paneelidel 1 Wp hind oli ? 0,4€ ?

                                Comment

                                Working...
                                X