Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Päikesejaam

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Päikesejaam

    Plaanin ehitada endale väikese päikesejaama ja vajan targa elektriku tarkka nõu.

    Ühesõnaga, plaan selline:

    Trackerile (päikesejälgijale) 12 paneeli x 290W = 3480W
    Katusele (kagu suund) 12 paneeli x 290W = 3480W
    Seinale (edela suund) 5 paneeli x 290W = 1450W

    Kokku võimsuseks siis 8400W

    Kuna paneelide suunad on erinevad (ehk nende max väljaantava võimsuse tipp) jääb erinevatele kellaaegadele, tuleb paigaldada igale paneeligruppile eraldi ühefaasiline inverter. Paneeligruppe mul 3, inverteerid tuleb ka 3. Elamine mul 3x16A. Ise mõtlesin, et väga hästi sobiks igale faasile oma inverter.

    Faas1 tracker
    Faas2 katus
    Faas3 sein

    Kuna tracker annab päikeselise ilmaga elektrit ehast koiduni, peaks maja enimkasutatavad suurtarbijad ümber tõstma faasi1 alla (pistikupesad, põrandaküte (500W),radikas (2000W)). Sellest siis saaks kõige koormatuim faas majapidamises.
    Katus näeb päikest hommikust kuni u. kella 2-ni. Sellele faasile ühendaks näiteks eelsoojendusboileri (2000W), mis läheks järgi ainult päikeselise ilmaga vastava anduri abil.
    Seinale paistab päike u. kella 11-st õhtuni välja. Kuna sinna ei mahu paneele rohkem kui 5, jääb see selliseks alla 1,5kW mänguasjaks ja eraldi sättida selle alla pole vist mõtet midagi, ilmselt enamus energiast läheb võrkku müüki.

    Nüüd siis küsimused:
    1) Kas võrguettevõte lubab mul ühendada eraldi faasidele eraldi erinevate võimsustega inverterid?
    2) Kas juba olemasolevale 3x16A ühendusele on sobilik ühendada 3480x3480x1450W päikesejaama?
    3) Kas võrguettevõte lubab mul omavoliliselt tarbijaid faaside vahel jaotada vastavalt minu vajadustele?
    4) Kuhu oleks kõige mõistlikkum paigaldada inverterid? Kas võimalikult lähemale paneelidele või võimalikult lähemale peakilbile? Vahemaa umbes 35m. Juhul kui kilbile, siis paneelide ja inverterite vahelised kaablid peavad ju olema suht paksud. Kui paksud? Vooluks siis 400V DC 3500W max.
    5) Ühendus plaanis teha maakaabli kaudu. Kui sügavale kaabel maasse kaevata? Tahaks võimalikult vähem kaevamist. Kaablid võin panna näiteks PVC veetoru sisse. Ohtu, et kunagi kaablisse labida, kangi või kopa löön ei ole. Ainus, mis silmas pidada, on maa külmumine.

    Tänan.
    viimati muutis kasutaja Scott; 07 10 2016, 05:56. Põhjus: punased topeltähed on liigsed

    #2
    Vs: Päikesejaam

    Vabandust selle ala kogemuste puudumise tõttu, aga vana mehe sisetunne ütleb, et nn. võrguettevõte tuleks üldse mängust välja jätta.Kujutan ette, et 24/48V DC kodune võrk koos akupangaga oleks ok?

    Comment


      #3
      Vs: Päikesejaam

      Peale selle peaks sul korralik posu kõva ampriga akusid olema kuhu voolu talletada eesti ilm on nagu on päikest suht vähe.
      88

      Comment


        #4
        Vs: Päikesejaam

        Äkki paneks küttetarvis vaakumtorud hoopis?
        Sõber väikestviisi tegeleb sellega (http://arileht.delfi.ee/news/uudised...ga?id=51281079), võin kokku viia.
        Erilahendused.
        PS või mail.

        Comment


          #5
          Vs: Päikesejaam

          Waldur: kütet pole vaja, puukute on majas. Ainult põrandasoojendus vannitoas on elektriga ja seegi ainult mugavuse pärast järgi. Suure pakasega panen ka väikse radika esikus sisse. Kõik.
          Shele, Janar: Olen kaalunud, aga võrguettevõte tundub hetkel kõige paremaks alternatiiviks akupangale. Akupanga miinused minu meelest on: hirmkallid akud, vajavad suht hiiglaslikku hetkelist investeeringut. Vajavad sooja ruumi talvel. Ei ole igavesed, vajavad kunagi tulevikus taas väljavahetamist. Suvel päikest liiga palju, kogu energiat niikuinii ei salvesta, hakkab üle jääma ja raisku minema. Ja kui isegi salvestaks, niikuinii suvel tarbimine mul niivõrd väike, et ei jõuaks kõik ära tarbida mitte mingi väega. Lihtsam on see võrkku müüa ja ettemaksu EE kontole tekitada ja talvega taas tasa teha. Salvestus talveks mingis mõttes. Pluss veel toetust makstakse. Hinnad on paraku nii nagu nad on, aga las läheb pigem võrguettevõttele, kui niisama raisku.
          Arvestus on tunnipõhine. Raha saad ainult saldeeritud energia eest, mis tähendab toodetud elekter miinis võrgust tarbitud elekter.
          Küll aga kolmefaasilise ühenduse puhul on üks veealune kivi, millest keegi kuskil ei räägi:
          Oletame, et jaam tootis tunnis 6 kW/h elektrienergiat, mis jagunes võrdselt faaside vahel 2+2+2. Oletame et ma ise tarbisin samas tunnis 4 kW/h elektrit näiteks faasis nr.3. Oleks loogiline arvata, et ma tootsin 6 kW/h, millest 4 tarbisin ära ja 2 läks raha eest müüki. Paraku see nii ei ole. Arvestus käib nii et sellises olukorras ma olen sunnitud müüma 4 kW/h maha faasides 2 ja 2 (odava hinnaga) ja samal ajal juurde ostma 2 kW/h faasist 3 (kalli hinnaga). Niiet ei ole nii, et kõik mis ma tootsin kasutasin ise ka ära ja jäi ülegi. Ei. Et sellist paradoksi vältida on vaja meeletult keerulisi kommuteerimislahendusi, mis muidugi teevad asja liigkeeruliseks ja ka kalliks. Sellegipoolest, las olla pigem võrguettevõttja salvestuse asemel.
          Aga vastust oma küsimustele ootan jätkuvalt.

          Comment


            #6
            Vs: Päikesejaam

            Kaudselt läheb ka vesi soojendades soojemaks
            Erilahendused.
            PS või mail.

            Comment


              #7
              Vs: Päikesejaam

              Esmalt postitatud jaguar3 poolt Vaata postitust
              jaam tootis tunnis 6 kW/h elektrienergiat
              Alustame algtõdedest ja õigetest ühikutest. Energia ühik on kWh.

              Comment


                #8
                Vs: Päikesejaam

                Milleks võtta asja nii suurelt ette, kui teadmised on alles kesised? Mõistan, kui sa teed seda hobi mõttes, kuid mingit kulude kokkuhoidu siin küll ei ole. Elektri tootmine müügiks ei ole kasumlik.

                Comment


                  #9
                  Vs: Päikesejaam

                  Ma vb ei tea süsteemi, aga miks mitte kogu paneelide kupatus ühe süsteemi taha lükata ja stabiilselt 3faasi võrdselt võrku müüa, hommikupäikese suunas paneelid annavad oma max-i, see tark kontroller vast arvestab vist ju kogu kolmesuunalise paneelide kompleksi koguvõimsuse, mis siis, et 2 osa on alles varjus ja toodavad 2kW asemel kõigest 0,2kW, kui päikese suund muutub, siis toodavad vastava suunaga paneelid edasi. Kui tekib häda, et varjus olevad paneelid koormavad päikese käes olevat süsteemi, siis igale grupile diood vahele, see pool volti ei tapa ju kasutegurit nii rängalt, et maailmalõpp saabuks, kui targelt teha, siis saaks ilmselt FET-i abil isegi sobival hetkel teatud gruppe otse lülitada. Ainuke asi on siis see, et väljundpinged peaksid lõpuks samaks jääma, ehk siis kas 12v paneele igas suunas sama arv, ehk siis igas suunas näiteks jadapinge oleks 400v, millest muundatakse 230V vahelduv või siis kasutada iga suuna jaoks erinevat muundurit.
                  otsija

                  Comment


                    #10
                    Vs: Päikesejaam

                    Aga Otsija, kasutangi iga suuna jaoks erinevad muundurid, täpselt nii plaanis ongi. Ühe kupatuse alla lükata ei saa, sest erinevatel kellaaegadel on erinevad võimsused aga inverteril on siiski oma "parim" paneelide kogus. Siis peaks olema igaks erinevaks kellaajaks erinev inverter. Minul on pindala ja kohad kuhu paneele panna piiratud. Kuhu saan sinna panengi. Ja sellisel juhul on hommikul 24 paneeli töös, lõuna ajal 29, õhtul 17, suure tuulega on tracker üleüldse mängust väljas.. Ei ole olemas inverterit, mis nii suures diapasoonis töötaks. Sellepärast pnengi 3 tk ja kuidas veel teisiti kui mitte iga faasi kohta üks.
                    Maidor, kas siis päikesejaama tohivad endale ehitada ainult päikesepaneelide/inverteerite tootjad, kellel teadmisi rohkem? Eestis on neid juba päris palju ja tellivad inimesed kellel pole üldse elektrialaseid teadmisi ja tellivad kogu projekti "võtmed kätte". Mina teen ise ära nii palju kui võimalik. Ei hakkagi arvutama kui kiiresti see ära tasub, jah, mitte niipea. Aga mul kujuneb see projekt ikka palju odavamaks võrreldes "võtmed kätte" lahendusega. Trackeri ehitan ise, paneelid paigaldan ise, kaablid vean ise. Las elektrik tuleb ja teeb ühendused ära ainult (ise ei tohi).
                    Eks ta rohkem ikka hobi poole kaldub kui kasumi teenimisele jah.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Päikesejaam

                      Esmalt postitatud jaguar3 poolt Vaata postitust
                      1) Kas võrguettevõte lubab mul ühendada eraldi faasidele eraldi erinevate võimsustega inverteerid?
                      3) Kas võrguettevõte lubab mul omavoliliselt tarbijaid faaside vahel jaotada vastavalt minu vajadustele?
                      4) Kuhu oleks kõige mõistlikkum paigaldada inverterid? Kas võimalikult lähemale paneelidele või võimalikult lähemale peakilbile? Vahemaa umbes 35m. Juhul kui kilbile, siis paneelide ja inverteerite vahelised kaablid peavad ju olema suht paksud. Kui paksud? Vooluks siis 400V DC 3500W max.
                      5) Kui sügavale kaabel maasse kaevata? Tahaks võimalikult vähem kaevamist. Kaablid võin panna näiteks PVC veetoru sisse. Ohtu et kunagi kaablisse labida, kangi või kopa löön ei ole. Ainus mis silmas pidada on maa külmumine.
                      1) See on küsimus võrguettevõttele.
                      3) Talupojana arvan, et pole võrguettevõtte asi, millisesse pistikupessa ja millal ma veekeetja ühendan. Iseasi, et milleks mu majale üldse kolmefaasiline ühendus, kui kõik veeketjad ühele faasile lülin ja erinevatel aegadel kasutan.
                      4) Kalkulatsiooni teema, kas osta jämedam kaabel või ehitada inverteritele varjualune. Pistikupesadele (16A) veetakse 2,5mm2 kaablid, välisühendus (pikem vahemaa) tehakse vist jämedamaga.
                      5) Külmumine ei puutu asjasse, küll aga puutub asjasse "ohtu ei ole". Näiteks sokli soojustamisel ei tule paljud selle peale, et kunagi on paigaldatud mingid kaablid. Sügavus 0,7m on ok ja PVC toru on igati asjakohane. Ma paneks mingi kontrollkaabli (CAT5?) veel lisaks.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Päikesejaam

                        Esmalt postitatud jaguar3 poolt Vaata postitust
                        Plaanin ehitada endale väikese päikesejaama ja vajan targa elektriku tarkka nõu.

                        Nüüd siis küsimused:
                        1) Kas võrguettevõte lubab mul ühendada eraldi faasidele eraldi erinevate võimsustega inverteerid?
                        2) Kas juba olemasolevale 3x16A ühendusele on sobilik ühendada 3480x3480x1450W päikesejaama?
                        3) Kas võrguettevõte lubab mul omavoliliselt tarbijaid faaside vahel jaotada vastavalt minu vajadustele?
                        4) Kuhu oleks kõige mõistlikkum paigaldada inverterid? Kas võimalikult lähemale paneelidele või võimalikult lähemale peakilbile? Vahemaa umbes 35m. Juhul kui kilbile, siis paneelide ja inverteerite vahelised kaablid peavad ju olema suht paksud. Kui paksud? Vooluks siis 400V DC 3500W max.
                        5) Ühendus plaanis teha maakaabli kaudu. Kui sügavale kaabel maasse kaevata? Tahaks võimalikult vähem kaevamist. Kaablid võin panna näiteks PVC veetoru sisse. Ohtu et kunagi kaablisse labida, kangi või kopa löön ei ole. Ainus mis silmas pidada on maa külmumine.

                        Tänan.
                        1) Kindlasti peab tegemist olema võrguinverteritega, mis on lubatud selle võrgupiirkonna võrku ühendada. Elektrilevi võrgus on lubatud kasutada neid invertereid - https://www.elektrilevi.ee/-/doc/630...e_nimekiri.pdf
                        2) Enamik meil kasutuseks lubatud 1-faasilistest võrguinverteritest on maks. võimsusega 3kW, seega pole suurt mõtet neile sisendisse ühendada ca 3,5kW PV-paneele. Peakaitsme osas - 3x16A probleemi pole, kokku võib selle külge ühendada PV-jaam võimsusega kuni 11kW, tingimusel, et võrguparameetrid (kolmefaasiline lühisvool ja pingelang on normis - nenda vastavuse kontrollib ja annab teada võgruettevõte) paigas.
                        3) Võrguettevõte ikka lubab tarbijad (koormused) faaside vahel jaotada, tegevus toimub ju peale mõõtepunkti, ehk arvestit, kuid teha tuleb vastavad skeemiparandused, mõõtmised ja deklaratsiooni. Eraldi elektripaigaldise auditit selleks tegema ei pea. See on seaduse järgi. Kuidas reaalses elus tehakse...jätaks lahtiseks.
                        4) Väike rusikareegel - jäta võimalusel inverter võimalikult lähedale PV-paneelidele. Pärineb sellest, et DC-kaablid on reeglina 4 või 6 mm² ning mida lühemad need on, seda väiksemad on pingekaod inverteri sisendites. Lisaks, on DC-kaabel ka kallim, kui AC-kaabel. Välitingimustes on mõistlik kasutada AXPK4G16 kaablit.
                        5) Maa külmumine ei avalda eketrikaablitele mingit märgatavat mõju. Normide kohane paigaldussügavus elektrikaablitel on min. 70cm, PVC veetoru kasutada pole hea mõte, elektrikaablite jaoks on olemas kollast värvi kaitsetoru ning see pole üldse kallis.

                        Igal juhul, tore ettevõtmine, kuid vajab veel paremat planeerimist ja võimsuste paika sättimist. Elektrienergia tootmine müügiks ei anna plaanitud investeeringule suurt väärtust ning päikesejaama üledimensioneerimine pole otstarbekas.

                        Edu

                        Comment


                          #13
                          Vs: Päikesejaam

                          kindlasti soovitaks sellisel juhul teha liitumise mikrotootjaks. Kui seda ei tee, siis jääb sulle arvesti, mis ei oska energia kahesuunalist liikumist arvestada ja maksad ka oma toodangu kinni. Isegi juhul kui hiljem liitumist ei tee (ülejäägi eest raha ei taha samuti rohelist toetus). Inverter peab olema monopoli poolt heakskiidetud nimekirjast, vähemasti siis kui asjale kontrolli tehakse ja lepinguni jõuad, edasi tee mis tahad, piiriks on kaitse 3x16A ehk 16kW koguvõimsus.
                          Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Päikesejaam

                            Esmalt postitatud macman poolt Vaata postitust
                            ... piiriks on kaitse 3x16A ehk 16kW koguvõimsus.
                            Paraku on 3x16A ligi 11kW.
                            viimati muutis kasutaja Scott; 08 10 2016, 01:20. Põhjus: ei pea kõike täielikult tsiteerima

                            Comment


                              #15
                              Vs: Päikesejaam

                              just õige, väike viga tuli sisse!
                              Esmalt postitatud robema poolt Vaata postitust
                              Paraku on 3x16A ligi 11kW.
                              Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

                              Comment

                              Working...
                              X