Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

    Tegelikult ei näita see viimane graafik eritii muud kui annab aimu ruumi akustilistest omadustest bassi ja kesksageduse kohal.
    Kui kõlarit lähedalt mõõta, on kõik väga ilus aga eelpool olevad pildid on kuulamis kohast mõõdetud ja seal mõjutab ruum väga palju. Viimane pilt on veel vasak ja parem kanal koos mõõdetud, mis omakorda teeb asja koledamaks.
    Mul on ruumil 200-400 Hz vahel tugevad seisulained ja ka kesksagedusel tugevad peegeldused, mis graafikus aukude ja muhkudena näha.
    Samas pole neid väga mõtet ka DSPga välja siluda kuna eri temperatuuri või niiskusega on nad tiba eri kohtades ja ka mikri liigutamine mõne sentimeetri võrra viib resonantse mujale. Samas bassi otsas (alla 100 Hz) saab DSPga seisulaineid ilusti välja siluda sest bassi otsa seisulained sisuliselt ei muut, ei asukohast ega temperatuurits sõltuvalt.

    Kõrgete lõige on 3600 aga kuna kõrged ei ole dipoolina kiirgavad nii nagu kesksagedus, siis paistab see kanalite summas välja.

    Tavaliselt lisab/vähendab kalibreerimis faili midagi kuksil 5 kHz üleval pool, bassi ja kesksageduse osas on mõõtemikrid kõik üsna sirged ka ilma kalibreerimis failita.

    Comment


      Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

      Lähenesin ruumi 200-400 Hz resonantsidele naatuke tisest küljes, tõstsin bassi lõikesageduse 300 Hz peale ja kesksageduse lasin 180 Hz peal. Tulemuseks on hulka parem ASk 200-400 Hz vahemikus kuna valjukad, mis neid sagedusi esitavad asuvad erinevates kohtades ja tekkivad resonantsid kuulamiskohas natuke hajuvad. Enne ajasin muidugi viidetega bassi ja kesksagedusvaljuka ülekatte vahemikus täpselt samasse faasi kuulamaiskohalt mõõdetuna.



      Comment


        Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

        Kas bassilõike muutmisega ehk tõstmisega on "kick bassi" taasesituses basstrummi ja muude madalama otsa trummidega mingeid olulisi muutusi täheldada?
        Ise olen tajunud rock'i lugudes midbassi pehmepoolset taasesitust, mis samas jazz'i jms fusion muuskastiilide puhul on märkamatu.

        Comment


          Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

          Rohkem kui bassi ots, muutus selle muudatusega kesksageduse madalam osa, vokaalid muutusid kandvamaks ja mehelikulmaks, enne olid tiba nagu poisilikud, raskemad kitarrid tulid ka natuke rohkem esile.
          Nüüd olen veel ühe muudatuse teinud, hankisin kalibreeritud mikrofoni ja selgus, et minu WM61 oli äärtel ikka tiba mööda ja selle järgi normaalne ASK oli tegelikult kerge loudnessiga. Kuulamise järgi oli ka kuidagi imelik aga kuna kuulan suhteliselt vaikselt, siis väga kindel ka ei olnud. Nüüd on hulka parem ja kuivem tunne.
          Pilt on nüüd selline, natuke on vähenenud ka bassi ja kõrgete vahe.


          Lisaks ka nearfiled pilt 1m ja 2 ms aknaga.
          viimati muutis kasutaja moi; 11 m 2014, 09:16.

          Comment


            Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

            Kas on äkki võimalik Tallinna lähistel reaalselt kuulata ka OB kõlarit kellegi juures. Tahaksin saada maigu suhu ja teadmise ,kas see ka minu uude projekti sobiks. Plaan ka alustada ehitamist järgmisel kuul. Ennem seda aga vaja kuulda OB kõlarit reaalselt.
            Kui tahad kvaliteetset bassi oma elutuppa võta ühendust!

            Comment


              Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

              Minu juures kahjuks mitte, kuulamisruum ei oma piisavalt kaubanduslikku välimust, et sinna külalisi kutsuda.
              Kasutaja suur13 pakkus enda OB kõlle müügiks ja lubas huvilistel kuulamas käia, ehk veel ei ole maha müünud: http://www.elfafoorum.eu/threads/66796-OB-k%C3%B5larid

              Comment


                Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                Vabandan kui konkreetset posti lörtsin, kuid leidsin väga huvitava OB kõlari projekti. http://www.audiocircle.com/index.php?topic=85662.0 MIlles probleem on aga konkreetsete elemtide tarne. Neid ei ole väga kuskilt saada. Lisan elemndi tootjate kodulehed kui peaks vaja olema.
                LO15 woofers are designed for open baffle bass applications. Featuring the Full Copper Faraday Sleeve (FCFS) for incredibly accurate reproduction.




                Nende OEM edasimüüjaid aga peab hakkama nüüd uurima.
                Kui tahad kvaliteetset bassi oma elutuppa võta ühendust!

                Comment


                  Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                  Minu omad läksid tookord oktoobris ära kahjuks.

                  Comment


                    Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                    OB tahab kindlasti saada aktiivkrossi vahele eksole?
                    Kui tahad kvaliteetset bassi oma elutuppa võta ühendust!

                    Comment


                      Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                      AE ja Raali saab osta küll, hinnad päris krõbedad ja AE vist ainult USAst, seega transa ka kallis.

                      OB ei pea olema ainult aktiivfiltritega, tehakse suhteliselt palju ka ilma aga kui sa tahad ikka päris bassiga OBd ehitada, siis vähemalt bassi ots peab olema aktiivse filtriga, mis peaks oskama ka dipole peakist madalamaid sagedusi tõsta 6 db/oct. Ehk aktiivne peab bassi otsa filter olema just selle 6 db/oct tõstmise pärast.
                      Minu OB ehitus hakkas täis passiivsest pihta, siis tuli bassile subbaka võim, kus filter sees, sellele ehitasin ise 6 db/oct madala otsa kompensatsiooni juurde. Nüüd aga on kõik ribad DSP taga ja aktiivsed.

                      No ja muidugi saab ka valmis OB kitte või täpseid ehitus kirjeldusi osta, näiteks:

                      Comment


                        Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                        Tegin ka oma OB bassile muudatusi. Huvitaval kombel enne ei saanud valjuka faasimuutusest niipalju abi kui nüüd äkki. 180 kraadi muutus tõi järsku puuduva löögi bassilõike ülemisse otsa.
                        Proovisin ka lõiget tõsta, 109 hz ja 12 db slope kõlavad huvitavalt. Varem varem hakkas bassi ülemine ots lõike tõstmisel ruuporihäälega röökima, nüüd on see äkki kadunud - imelikud asjad toimuvad iseenesest.

                        Comment


                          Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                          Proovi mikrofoniga mõõta, siis saad alati kindel olla mis toimub, muidu pead enne mitu päeva mõistatama kui kohale jõuab.

                          Comment


                            Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                            Kui Moi, enne DSP-d, aktiivfiltrit seadistas - kas selle kohta on mingi simulatsiooniprogramm ka, et mittte-elektroonik saaks olemasoleva aktiivfiltri parameetreid näppides,väljund tulemust näha? Kas linkwitzi ümbernäppides, saaks +6dB muhu tekitada?
                            OB bassikad - Qts 0.7 - kas need on pasiivfiltrile mõeldes, sellised - mitte kõige odavad - võetud? Algselt DSP peale minemisel, oleks tagasihoidlikumad sobinud?
                            -

                            Comment


                              Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                              Aktiiv filtrit modelleerisin progega Tina. Q 0.7 ei olnud passiivfiltrite pärast valitud.

                              Comment


                                Vs: OB kõlarid ~100 dB/W tundlikusega

                                Tegelikuklt oli asi natuke keerulisem. Tinaga arvutasin välja olemasoleva ASK, TI Filter Pro abil arvutasin välja mulle vajalikud filtrid, lisasin need Tinas modelleeritud skeemi, kuhu lisasin ka ABC_Dipole abil arvutatud madala otsa kompensatsiooni. Kompensatsioon ei ole mitte +6 dB muhk vaid kogu alumine ots dipole peak-ist kuni 20 Hz-ini tõstetakse kaldega umbes 6 dB/oct (umbes kuna iga valjukas ja paneel vajab natuke oma lähenemist). Et saada sirget bassi otsa ASKd on näiteks minu OB-l 20 Hz kokkuvõttes tõstetud 100 Hz suhtes 20 dB. Siit paistab ka miks peab OB bassikas aktiivses variandis olema suure võimsustaluvusega. 20 dB tõusu teeb võimsuses umbes 20 korda, ehk valjuks peab 20 Hz suutma ilusti mängida 20 korda suurema võimsuse juures kui on tavaline kuulamis nivoo. Mul küll valjuka võimsus 1200W ja Xmax 12 mm aga tavalisel kuulamisnivool on selle 20 dB tõusu tõttu moonutused 20 Hz juures tunduvalt suuremad kui kõrgematel sagedustel.

                                Postis http://www.elfafoorum.eu/threads/407...l=1#post443296
                                on üks skeemi vahepealne variant näha, U2 on seal ühe ruumi muhu silumiseks, U3 on +6 dB/oct kompensatsioon, U5 reguleeritava sagedusega madalpääs filter, U1 kõrgpääs, mis lõikab kõik alla 10 (või oli see 15) Hz maha.

                                Krt hea on ikka arvuti taga kirjutada, mitte nagu eelmine post, mis sai nutifoni kaudu tehtud, nagu oleks pe*se augu kaudu hambaid puurinud ja foorumi soft ka pani kala pidevalt.
                                viimati muutis kasutaja moi; 13 m 2014, 16:20.

                                Comment

                                Working...
                                X