Teade

Collapse
No announcement yet.

Foorumlaste audiosüsteemid!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Foorumlaste audiosüsteemid!

    Click image for larger version

Name:	20200330_181932.jpg
Views:	1
Size:	493,4 KB
ID:	872690
    Köögis olev süsteem. 2.0. Eesmärk võimalikult odavalt saada mulle endale sobiv sound kätte. Võimalikult vähe kola. Kollane odav tehnika enamuses või vintage tavakasutaja hifi. Huvi oli võimalikul soodsalt parim lõpptulemus saada. Enamuses "kokku klopsitud" meelesegaduses eri aegadel soetatud komponentidest. Lõpptulemusega olen rahul. Ausalt. Saaks natuke paremaks helipidi veel veel kõlarite paigutusega, basstrap`idega aga eelistasin esteetiliselt korrektset poolt rohkem. Ikkagi korter milles elan, mitte stuudio. Magamistoas on Heed Obelisk koos Audiovectori riiulikõlaritaga, upgrade aga ei plaani ka seal. Kui helipilt sobib ja meeldib, siis milleks upgrade. Teadvustasin juba ammu endale, et magamistoa süsteemi upgrade puhul saadav muusikalise naudingu kasv ei ole enam võrdne minu jaoks upradeks vajaliku kulutatava rahahulgaga. Magamistoa set`iag võrreldes ei ole köögis oleval "kollasel" odaval süsteemil kõrva järgi suurt midagi häda. Kuniks muidugi noname kollane tehnika kestab, see on iseküsimus. Magamistoa süsteemi madamat otsa toetab Swissonic`u subwoofer. Riiulikõlaritest üksi minu muusikalise maitse jaoks ei piisa. Magamistoa süsteemis muusika allikaks on tavaline DAP player.

    Comment


      Vs: Foorumlaste audiosüsteemid!

      Tere.
      Olen viimasel ajal järjest tihemini foorumisse sattunud ja mõtlesin, et jagan enda teekonda tänasesse päeva:
      Huvi muusika vastu hakkas tekkima 2010 paiku, kui tõin Euronicsist koju esimese ettejuhtuva Yamaha 5.1 komplekti (ressiiver, 2 põrandakõlarit, 3 väiksemat kõlarit ja supakas).
      2016 paiku sain aru, et tahaks midagi enamat ja sellest alates on käest läbi käinud järgnevad asjad:
      Kõlaritest: Audes 064 ja 170AC-015. Ressiiverid: Pioneer VSX-922, Onkyo TX-NR696, Denon AVR-X3500h. Stereovõimendid: Pioneer A70 (2014) ja Denon PMA-1500R.

      Fast forward 2020-sse: ostsin esikõlariteks Polk RTI12 (RTI A9 eelkäija). Edasiminek Audestega võrreldes oli tuntav. Küll aga hakkas aja jooksul tunduma, et A70 ega PMA-1500R neid väga hästi ära ei toitnud ja otsisin tükk aega mõistliku hinnaga võimsamat võimendit. Okidokist leidsin 00ndate lõpu Primare SPA21 5x100W AV-protsessori/võimendi. Kuigi võimsusnumbrite järgi pigem tagasihoidlik masin, hakkas välimus niivõrd meeldima, et vedasin koju ära. Esimesest sisselülitusest sain kohe aru, et Polkid teevad hoopis paremat ja suuremat häält. Eelmistel võimenditel pidin bassi juurde keerama, aga Primarel see võimalus puudus ja polnud vajagi, sest kõik oli paigas. Kui olin kõlareid mitu päeva toas nihutanud, suutsin tekitada helipildi, mida eelmiste komplektidega ei osanud saavutada.
      Esimestel nädalatel kimbutas Primarel ühe kanali heli kadumine suvalistel hetkedel, aga paranes iseenesest ära ja tänaseni mängib ägedalt. Ptüi-ptüi-ptüi!

      Kuna lähiaastatel prooviks suurema kodu eraldi kinotoaga hankida, otsustasin, et ei hakka praegusesse elutuppa Atmost ehitama ja müüsin ressiiverid maha ning ühendasin kõik kõlarid ja heliallikad otse Primaresse (HTPC ja Playstation optilisega, ülejäänud analoogkaablitega). Pilt liigub allikatest HDMI switchi kaudu projektorisse. Ühtlasi meeldib, et sain riiulisse ruumi juurde. Odav 10-eurone HDMI switch lülitab küll sisendid automaatselt ümber, kui midagi sisse lülitan, aga signaali võimendus vist on piisavalt kehv, et 15-meetrise kaabli otsas projektorist pilt vahepeal ära kaoks. Proovin mingi asjalikuma switchi leida.

      Kõlarite konfiguratsioon on 5.0 ehk ilma bassikõlarita. Kesk- ja tagakõlarid on 80Hz juurest ära lõigatud ja nende bass tuleb esikõlaritest. Primare toetab õnneks ka mõningaid surround-formaate: Dolby Pro Logic II, Dolby Digital 5.1 DTS, Neo:6 DTS, 5.1 DTS, ES 6.1 DTS, ES 6.1 Discrete. Keskkõlar on Polk CS245i, tagakõlariteks soodsad, aga väga asjalikud Wharfedale Crystal CR2-40 põrandakõlarid.

      Põhiliselt kuulan muusikat HTPC-sse installitud Tidal Hi-Fi kaudu nii, et olen diivanil läpakaga remote desktopi kaudu sees.
      Hõbedase Denon DCD-1500AE asemele õnnestus hiljuti Saksamaalt leida must Primare DVD30 universaalmängija. Sobib visuaalselt kokku.
      Vinüüli mängib NAD C555 (tehniliselt vist Rega P2) Goldring Elektra pea ja Musical Fidelity V90-LPS fonokorrektori kaudu.
      Projektor on 2017 lõpus ostetud ja nüüdseks juba asenduslambi peal toimetav Optoma HD142X. Ekraan on DIY 110" Tikkurila Harmony J499 tooniga.
      Muusika ja filmide suhe 50/50

      Tulevased uuendusmõtted käivad esikõlarite ja vinüülimängija helipea ümber, aga hetkel pigem ei kiirusta nendega.


      Pika jutu lõpetuseks pilt hetkeolukorrast:
      Click image for larger version

Name:	_DSC6228_1200.jpg
Views:	1
Size:	311,3 KB
ID:	873120

      Parimat
      Allan

      Comment


        Vs: Foorumlaste audiosüsteemid!

        TIDALI juhtimiseks sobib AUDIRVANA, peaaegu mugav lahendus HTPC jaoks üle telefoni. Neil 1 kuu tasuta proovimist. https://audirvana.com/

        Comment


          Vs: Foorumlaste audiosüsteemid!

          Tänud. Tundus paljulubav, aga kahjuks paistab suht ebastabiilne asi olevat. Tidalist logib ~kord päevas välja ("Token expired" veateatega) ja äpp ei leia arvutit üles. Ühendamise juhend käsitleb ainult olukorda, kus arvuti ja telefon on mõlemad Wifis, aga mul on arvuti võrgukaabli otsas. Lisasin tulemüürile erandid, lubasin sissetulevad ühendused ja lülitasin viirusetõrje välja, siis sain korraks pildi ette, aga katkes ära ja enam pole õnnestunud.

          PS. Avastasin just kogemata, et Androidi Remote desktop app on vahepeal uuenenud ja nüüd lubab heli esitada ka arvutist, mitte telefonikõlarist ja suurema telefoni peal ei tundugi väga ebamugav lahendus olevat
          Lisatud failid
          viimati muutis kasutaja alpal664; 19 11 2020, 11:38.

          Comment


            Vs: Foorumlaste audiosüsteemid!

            Proovi Roon-13 euri nüüd kuu.Ise ca 3 kuud kasutanud.

            Comment




              Mu nädalaalguse katse midagi silmale huvitavat odava rahaga tallinnast kokku osta, kusjuures Tallinna sattusin täiesti teisel eesmärgil.
              Lugu algas selliselt, et leidsin teel tallinna osta.ee oksjoni milles müüdi lintmakki AKAI GX230, kuna maki omanik saanuks minuga kohtuda alles õhtul siis otsustasin läbi astuda ka kahest pealinna komisjonikauplusest. Esimesest leidsin akai lintmakile ettenähtud kõlarid ja kuigi makki mul veel polnud siis lihtsalt pidin need ostma. Mõeldes kodus olevale hõbedasele technics Sl-Q2 vinüülimänijale vaatasin üle kõik türi tn kaupluse riiulid otsides sobivaid technicsi decke. Esimesena jäi silma Kassettmakk, seejärel teises seinas sellega väga kenasti mätsiv võimendi SU-Z55, kuna kuulan palju ka CD-d ning mu Q2 on plasti korpusega siis leppisin seekord ka plastik korpuses CD mängijaga SL-P202 (samast poest) ja võtsin sammud ka komisjonikaup.ee poodi kus ma polnud varem käinud. Kõik riiulid läbi vaadanuna leidsin metalsete technicsitega mätsiva tuuneri ST-S7 ja omistasin ka selle

              Audiofiil ma pole ja minu muuskikakuulamisvajadused hetkel rahuldab Tore oli ka esimest korda elus lintmakiga mängida. Kõik seadmed töötavad, Ainus puudus on seoses lintmakiga see, et kui ühel rullil on väga vähe linti siis pole mõtet teises suunas mängima panna kuna kerib veidi viltu selle lindi. Ning ühes suunas mängib märksa puhtamalt ja selgemalt kui teises suunas kuid eks ma õpin ja emotsioon on sellest olenematta hea

              Ps kui keegi lindimees viitsib täielikku rookiet veidi abistada palun saatke mulle privaatteade
              viimati muutis kasutaja jeff01; 10 12 2020, 20:42.

              Comment


                Esmalt postitatud jeff01 poolt Vaata postitust
                [ Mõeldes kodus olevale hõbedasele technics Sl-Q2 vinüülimänijale ... mu Q2 on plasti korpusega
                See mudel oli alumiinium/silumiin korpusega, kui tehasest tuli:
                https://www.stereo.net.au/forums/top...q2-freshen-up/

                Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                Comment


                  Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
                  See mudel oli alumiinium/silumiin korpusega, kui tehasest tuli:
                  https://www.stereo.net.au/forums/top...q2-freshen-up/
                  Sul on õigus ei märganud seda sest see on siiski värvitud korpus mitte harjatud alumiinium nagu neil teistel. Aga sobivamat alumiiniumkorpuses technicsi cd mängijat pole vast ikka olemas, et praegust välja vahetada.

                  Comment


                    Kuna foorum on viimasel ajal talveunes, siis otsustasin kirjutada üle pika aja enda stereo - kodukinosüsteemist. Olen saavutanud enam-vähem sellise taseme, kus helikvaliteet ei jää tehnika, vaid toa akustika taha. Momendil realiseerub kusagil 70% tehnika võimekusest, seda siis stereorežiimis kuulates.

                    Aga panen siis kirja, mis tehnika mul momendil kasutuses on: Vahelduvvoolufilter ISOL - 8 MiniSub 2, Teler LG 65UH7707-ZA, blu-ray Sony UBP- X800, ressiiver Marantz SR6010, võimendi Hegel H 160, DAC RME ADI 2 fs, striimer - ripper- muusikaserver Innuos ZENith Mk 2 ( 2 TB SSD), esikõlarid Marten Miles 3, keskkõlar MA Silver Center, surround SA Aura 1, esimesed kõrged MA Radius 90, Atmos Tannoy DVS 8, subwooferid BK Electronics XXLS 400. Voolukaablid ja pistikud on Supra, usb kaabel samuti, kõlarikaablid VDH M.C. CS 122 Hybrid Halogen free.

                    Kõlareid olen nihutanud ja otsinud paremat asukohta, aga selles asukohas nad toast ära ei " kao". Ideaalis peaks nad olema toa lühemas seinas ja ilma telerita nende vahel. Momendil kõlarite tagumine peegeldus läheb otse telerisse... Samas ka toa lühem sein on mul tegelikult aken, seega on ka see asukoht komplitseeritud, pealegi ei saaks siis kasutada süsteemi kodukinona.

                    Momendil on kõlarite kaugus seinast 60 cm, kuulamiskaugus 265 cm ja kaugus kuulajast tagaseinani 60 cm. Kõlarite vahe keskelt keskele 180 cm.

                    Akustika parandamiseks riputasin laepõrke kohta Ecophon Pop akustilised plaadid, liimisin kaks 15 mm plaati tagumist külge pidi kokku, Tänu sellele vähenes kuulamiskohas toa RT60 sagedusalas 700 - 5500 Hz 620 millisekundilt 580 millisekundini. Plaadid ripuvad 20 cm laest allpool. Igaljuhul oleks veel hea tuba summutada kusagil 400 ms juurde.

                    Eelmised kõlarid, SA Pandion 30-d panin müüki. Kui nüüd keegi küsib, kas nad on paremad või halvemad kui Marten Milesid, siis nad on heli poolest erinevad, tasemelt aga samad. Momendil on nad foorumlase Novembre juures ja seal nad on toast "kadunud", toa akustika on hulga parem kui minul. Foorumlasele moi meeldisid minu juures Pandionid rohkem, aga kui ta viitsib, siis eks ta ise kommenteerib, samuti Novembre.

                    Panen toast mõned pildid kah.
                    Lisatud failid
                    viimati muutis kasutaja Veix7; 10 03 2021, 10:25.

                    Comment


                      Ega väga palju pole midagi lisada. See kõlarite "kadumine" on toa-kõlari koostöö tulemus. Või siis piisav otse heli. Praegu tuli veel selline mõte. Et sellise paigutusega kõlarid ei tööta koos toaga, ei saa mingit abi. Vasak, parem peegeldus puudub. Taga, ees peegeldused teevad asja hullemaks. Kõlarid ise on nn tornid, mitte väga võimsa otse heliga. Vajavad nii või naa toa abi. Selle pärast ka Kudos-ed ära haihtusid. Ma millegi pärast kaldun arvama, et Pandionid sobivad paremini su tuppa. D-appolito "lööb" kaugemale välja ja andsid üldiselt laiema, võimsama helipildi.

                      Comment


                        See sõnadega heli kirjeldamine on üsna keeruline asi aga mingil määral ma arvan sama moodi kui Novembre nendest Pandionidest. Lisaks veel see, et Pandionid on üsna minu kuulamisharjumustega kokku sobiva heliga, mul enda kõlaritel ka D'Appolito keskriba ja Scanspeak valjukatega, kuigi palju odavamatega. Pandionid andsid kuidagi parema fokuseerituse helidele, mis peavad olema täpselt kahe kõlari vahel. Martenitel on lisaks ülemine keskriba kuidagi omapärase tämbriga, mitte eriti neutraalne. Ruumist need erinevused otseselt tuleneda ei saa, kuna sai mõlemaid kõlareid samas ruumis ja sama koha peal kuulatud.

                        Comment


                          Tõsi ta on, Pandionid on minu tuppa sobinud kõigist mul olnud üheksast kõlaripaarist kõige paremini. See ühtlasi ka näitab, et küsida kellegi soovitust, et mis kõlar osta, on mõttetus, sest kuidas tuba ja kõlar koos tööle hakkavad on väga raske ennustada. Loomulikult saab salongis mingi mulje, näiteks kuidas kõlari helitoon on, aga see on ka kõik. Võib tõesti öelda, et tuba on muusikainstrument.

                          Peale moi külastust olen ma kõlarite asendit korrigeerinud, enne olid subwooferid telerikapi kõrval ja kõlarite vahe oli 250 cm, peale viimast liigutamist on 190 cm ja ka varvas on sissepoole keeratud, nii, et näha on ainult kõlari esipaneel. Samuti on kuulamiskaugus nüüd 250 cm, kuna liigutasin diivani tagaseinast kaugemale. Tundub, et see on optimaalne kaugus, kuna kõrged sagedused pead kõlaritele lähemale liigutades enam ei muutu. Vanasti oli tahtmine kuulates ettepoole nõjatuda, tõsi küll, see vähendas ka tagumise peegelduse mõju, enam seda ei taju. Sain ka fokuseerimise paremaks, loomulikult seda efekti, mis Pandionid Novembre pool ma ei saa ja ma ei usu, et kunagi saangi, sõltumata kõlaritest. Samas ka Novembre eelmised seitse paari pole tema pool seda kunagi andnud, seega Pandioni vist ei valitud ilmaasjata Põhjamaade ajakirja Lyd & Bilde poolt 2016 aasta kõlariks tippklassis.

                          Lisan pildi, kuidas kõlarid olid moi külaskäigu ajal, kuulasime kordamööda ja teise paari viisime eemale. Asukoht oli subwooferite kõrval.

                          Lisatud failid

                          Comment


                            Niimoodi on siis momendil. Paar lisavaipa ka põrandal.
                            Lisatud failid

                            Comment


                              Esmalt postitatud Veix7 poolt Vaata postitust
                              . Võib tõesti öelda, et tuba on muusikainstrument.

                              Kui vaadata mis võib tekitada ebaühtlust sageduskarakteristikus: raud ilmseld -1 dB, kõlarid -6 dB (pluss/miinus 3 dB ebatasasuste korral), aga ruumis võib esineda kuni 20 dB. Samas mida selle ruumiga ikka teha, ehitamine on kallis, ja võib juhtuda nägu Aleksela kontserdimajaga - kõik on korras aga väga "steriilne". Minu arvates mõjutavad kõlari disainielemendid oluliselt seda kuidas laine ruumis levima hakkab. Ja mida kitsamalt on see suunatud, seda vähem ergutab ruumi. Seetõttu ilmselt d'Appolito on nii populaarne inimeste seas. Soetasin endale ka MTM paigutusega kõlarid, aga tarnimisega on mingit probleemit. Kui kätte saan, astun koos nendega, läbi.
                              Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

                              Comment


                                Martenid saaks kah d` Appolitoks muuta, tuleks veel üks paar osta ja ülemine osa all alumiste kõlarite peale panna , Soomes ongi momendil müügis.
                                Kui kätte saad, astu läbi jah, täitsa huvitav oleks kuulata.

                                Comment

                                Working...
                                X