Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Piksekaitse

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Vs: Piksekaitse

    ZnO varistor: https://et.wikipedia.org/wiki/Varistor

    Antud V10 compact kaitseseade on 3+1 TN või siis TT lülitusega. (Mingis õhtul vaadatud allikas oli lülituse tüüp valesti märgitud või oli skeem mingi teise margi oma?)

    S.t., et tal on sees 3 varistori ja 1 sädevahemik. 3 varistori on ühendatud läbi kuni 63A sulavkaitsmete või automaadi paralleelselt 3f tarbijatega. N ja PE vahel on sädevahemik. Varistoridega on järjestikku normaalselt suletud kontaktid, millised katkestatakse termilise ülekoormuse korral. Varistoride rakenduspinge peab olema nominaalpingest efektiivväärtusega 230V kõrgem – tüüpiline on 230VACX1,41V= ca 320-330VDC.
    255VAC (amplituud üle 360V) pinge juures kasvab varistoride vool märgatavalt. Pinge kasvades suureneb varistore läbiv vool järsult kuni valitud kaitsme rakendumiseni. Lühiajaliselt (8/20µs - 100% ja 50%) kannatab V10 compact 3X20kA voolu, siis on pinge varistoridel kuni 1100V. Varistoride reageerimisaeg on nanosekundites. Lühikese impulsi ajal ei rakendu ees olev sulavkaitse või automaat – rakendusaeg sõltub nagu ikka valitud tüübist.
    Kuna varistoridega pole järjestikku sädevahemikku, siis töötavad need ka pinge aeglasema kasvu korral. Seda ülepingest tekkinud varistori + tarbijate voolu piirab ees olev kaitse või rakendub ülekuumenemisel termokontakt.

    Mõnel teisel tüübil on varistoridega järjestikku sädevahemikud, siis on olukord teine.

    Korra olen V10 Compact 255 rakendumise tagajärge näinud, kui alajaama poolt tuli mingi ülepinge impulss? Ilm oli ilus ja äikest polnud. Tulemuseks oli see, et majakilbis lõi välja 20A automaadi ja mõõtekilbis 32A automaadi. Ükski seade rikki ei läinud. Mul on toas lisaks elektroonika ees varistoridel 255V ühefaasilised ülepingekaitsed.

    Rohkem kui 100 aasta jooksul pole äike lähedalasuvatesse väga kõrgetesse ja vanadesse puudesse löönud. Põhiprobleemid on olnud madalpingega, põhiliselt keskmise ja suurema tuulega või siis hooldamata korduvalt pikalikukkunud liinipostidega või pingutamata liinidega. Oma osa on andnud ka pädevusega elektrikud, kes vahetasid näiteks õhuliini vahetusel 2 korda faaside järjestust. Ja alajaamades puudub millegipärast nõutud alapinge kaitse. EL nõuete kohaselt võib alla 207V pinge olla max 1min.
    viimati muutis kasutaja Svago; 30 m 2019, 20:04.

    Comment

    Working...
    X