Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

hõõglampide asendajad

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    Vs: hõõglampide asendajad

    Kui mul 36v 40W pirn läbi läheb siis kuda ma selle säästukaga asendan?
    Või köögis H4 20W pirn

    Äriidee, osta hunnik hõõgniidiga pirne kokku, ja oi kus pärast müües alles teenib
    EE orjusest vaba!

    Comment


      #32
      Vs: hõõglampide asendajad

      Esmalt postitatud cyrix poolt
      Häirib just see, kui ühte, ütleme rohelist, tooni valgustatakse valgustugevusega a, teist, ütleme 20 nm lainepikkuses kõrvalasuvat valgustugevusega 5a. See just tekitab kromaatilisi moonutusi, võimendades teatud värve ja jättes teised varju.
      Ilmselt on asi inimese silma kohastumuses. Võimalik et mingi aja möödudes kohanetakse igasuguse spektriga aga see aeg ei saa mitte olema EU direktiivides soovitatud kestusega (järgmiseks ehk keelatakse loodusseadused?) .
      Huvitav tõesti, millist tulevikku EU ametnikud oma kodustes valgustites näevad ja mõtlevad..kui näevad ja eriti kui mõtlevad. Aga võimalik ka et raha räägib kõige kõvem häälega.
      Õnneks on minul karbitäis pirne varutud...
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

      Comment


        #33
        Vs: hõõglampide asendajad

        palju sa seda hõõglampi ikka vahid päevas tegemiste kõrvalt, panin esinavemale, ka eelmine aasta 2x36W luminofoori. Alguses ytles et imelik, siis keerasin yhe toru välja ja oli ok. Enne 100W hõõglamp, valgust vb 2x rohkem, mu pea jääb terveks sest enne pidi see seasilm nii madalal hõõguma et lõin kogu aeg pea ära vastu kuplit. Tihti pole asi spektris vaid heleduses. Osa luminofoore tõesti sinaka tooniga. Need head kööki vms kus vaja teravat valgust.
        Tuba köetake puudega üldjuhul. Narva katlast elektriga läheb enamus teepeal kaotsi.
        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

        Comment


          #34
          Vs: hõõglampide asendajad

          Toas polegi niiväga selle luminofooriga probleemi, selle kannatan ära (nende jaoks ma seda kastitäit ei vaja), kuid just õue pole ametlikult 27 sokli omi saada. Umbes iga 4 müüja julges hästi peenikeses kirjas kirjutada, et ei või õues kasutada. Ülejäänud loodavad kasutaja lollusele, kes varsti peab ostma uue. Sama esik ja WC - paps ostis, iga kuu ostab uue, need luminofoorid hakavad sagedase lülitamise korral rõve ruttu vilkuma.

          Brüsselis olen isiklikult suhelnud selle hõõglampide ärakeelamise autoriga. Ta ei hakanud vastama ja ütles, et neil on tellimus ärakeelamiseks, nende kohus on välja mõelda vabandamine rahvale, tavatellimuste puhul annab parlament juba ette oma hääletamise ära. Edasi järgnes loogiline jutt kasumitest ja miks peab rahvale nende raha alles jätma kui tööstus soovib seda endale saada. Neil on ette teada, et lääne euroopa inimesele on see hinnavahe niivõrd tühine, et sealt ei tule mingit probleemi.
          Elektriradiaatori ärakeelamine sai ka väljapakutud, selle peale vastati, et seda ei tohi teha mitte mingil juhul. Puudub tellimus ja Prantsusmaa ei ole nõus (Prantsusmaal köetakse enamus maju elektriga).

          Minul on ca 3 kastitäit varutud, loodan, et halogeene hakatakse mõistliku hinnaga pakkuma. Samuti saavad LED-id kindlasti 10 aasta jooksul hea lahenduse ja soodsa hinna, ma ise koliks neile üle. Praegu on nagu narr põlve otsas ise LED valgusteid teha siis on hind soodne. Eesti õnneks saab Narvas kindlasti kotitäie vajadusel osta.

          Comment


            #35
            Vs: hõõglampide asendajad

            Kui keegi pole veel lugenud, siis siin valgustatakse veidi asja tagamaid: http://www.ekspress.ee/2009/09/18/va...op-hooglambile
            Praegu oleks hoopis soodne võimalus saastalampidele hinda otsa kruvida, sest vastikult odavad ja meie põrgulikult palavas kliimas koledasti energiat raiskavad hõõglambid on edukalt jalust koristatud.
            Nii tähtsaid otsuseid ei saagi rahvale närida anda, sest juba ette on teada, et nad hääletavad jälle valesti...
            Harjutamine teeb harjutajaks.

            Comment


              #36
              Vs: hõõglampide asendajad

              Ainus tõsine probleem on läbviik klaasist.

              Võtame vana suure GU50.
              Lõikame pea maha.
              Vahetame sisu volframtraatide vastu.
              Ühendame kvartstoruga.
              Pumpame õhust tühjaks.

              Ja meil ongi mitte 2 ühes, vaid 6 ühes lamp.
              Tahad suurt valgust, palun.
              Tahad väikest seasilma, palun.

              Põleb üks läbi, teised jäävad alles.

              Kui sinna veel võrgud vahele panna, siis saame lisaks ka muusikakeskuse.

              Minu keskkooliaegne raadiosaatja töötas kahe GU50 peal

              Comment


                #37
                Vs: hõõglampide asendajad

                Ausalt öeldes ära tüütab see üleüldine nutulaul hõõglampide kadumise teemal.

                Esiteks, on tänu sellele aktsioonile tootjad olnud sunnitud pingutama ja turule on hakanud tulema endistest oluliselt efektiivsemad ja vastupidavamad halogeenlambid.

                Mul on esikus ja söögitoas paar lühtrit, kus E14 küünlad kasutusel ja ma mäletan ainult pidevat lampide vahetamist iga paari-kolme kuu järel. Olenemata tootjast kusjuures.
                Minu jaoks ei ole küsimus maksta ka kallimat hinda (6 kr. tava-lambi asemel nt. 30 kr. samaväärse halogeeni eest), ainuüksi selle nimel, kui ma pean lampe poole harvem vahetama. Boonuseks on veel asjaolu, et saan kuplitesse, kus on võimsuse piirang nt. 40W, keerata nüüd (sama võimsuse juures) märksa eredamad pirnid sisse.

                Et ka halogeenidel on veel piisavalt arenguruumi, oli näha isegi taskulambipirnides. Tellisin hiljuti oma 6D MagLitele ELFA-st krüptoonpirni asemele ksenoonpirni. Valgusvoog läks oluliselt eredamaks, ning tööaeg (ühe patareikomplektiga) muutus isegi PIKEMAKS kui vana pirniga.
                Maglite® - 45+ years of designing and manufacturing America’s best flashlights and accessories. Innovation includes: patented Heat-Sink LED technology, fast-charging rechargeable flashlights, Quick-click tail-cap mode selection, programmable, multiple-functions and long run-times. Durable, Functional, & Long-lasting!

                6 D-cell Krypron pirn annab 162.6 luumenit ja battery life on 9-10 tundi,
                6 D-cell Xenon pirn annab 233.5 luumenit ja battery life on 10-11 tundi.

                Kui mõni sõna veel säästulampidest rääkida, siis ostke korraliku firma pirn ning see ei vilgu ja on kena sooja valgusega. Näiteks Osrami ja Philips-i Warm Whited. Nendest "saastakatest", mida supermarketis või ehituspoes kassa juures suures kastis 2-3 kaupa pakendis pakutakse, tuleks kauge kaarega mööda käia.

                Samuti ei ole säästukat ostes mõtet koonerdada võimsusega. 9...11W on naljategemine, 20W annab juba korralikult valgust ja 27W lööb juba terve toa korralikult valgeks. Minul isiklikult on mulje jäänud, et võimsam pirn on kuskuures ilusama tooniga valgusega.

                Ainus asi, mille üle nuriseda võib, et korralikel firmapirnidel on sujuv start (mis on tehtud justnimelt selleks, et lülitamine pirni ei tapaks), aga ma ei näe põhjust, miks ma peaksin neid säästukaid üldse õhtu jooksul välja lülitama. Pimeduse saabudes lülitan sisse ja magama minnes välja.

                Samuti ei kurda säästukate töökindluse üle külmas. Nii kütmata garaazis, vahekoridoris kui väljas trepivalgustis on juba aastaid säästukad, mis põlevad ööpäev läbi. Taimer või fotorelee oleks kallimaks läinud, kui kõigi nende aastate elektriarve 24h põlemise eest. Maja ümbrus on ka meeldivalt valge ja ei pea sügisõhtutel koju tulles pimedas koperdama ja käsikaudu seina pealt lülitit otsima.

                Dimmitavad säästukad on ammu olemas. Endal on elutoa lühtris dimmitavad ja raadio teel puldiga juhitavad Govena pirnid. Väga mugav on diivanil istudes enne filmivaatamist puldist tuled sujuvalt hämaraks lasta ja pausi ajal kohvivalamiseks vahepeal heledamaks panna.

                Kõiki lühtris olevaid lampe saab muide ükshaaval eraldi juhtida ja selleks ei olnudki vaja vanas majas laekrohvi lõhkuda ja iga pirnini eraldi juhtmepundart vedada - piisas ainult raadioteel juhitava pirni pessakeeramisest.

                Edit näpukad: krüptoonid-ksenoonid olid tekstis vahetusse läinud.
                viimati muutis kasutaja vtl; 20 m 2009, 15:10.
                GSM: 5039624

                Comment


                  #38
                  Vs: hõõglampide asendajad

                  Esmalt postitatud GU50 poolt
                  Esmalt postitatud Kalvis poolt
                  Pead kasutama halogeene.
                  Ei saa. Sest halogeen on ka hõõglamp ja kuulub samuti lähitulevikus käibelt kõrvaldamisele.
                  Ära ei keelata mitte hõõglambid nime või tööpõhimõtte pärast, vaid siiski ainult madala kasuteguriga eksemplarid.
                  Mõningat selgust annab selline dokument: http://www.vtl.ee/files/pkldok10571.ppt

                  Sellest nähtub muuhulgas, et ka peale 2016. a. EI keelata ära lampe, mille valgusvoog on alla 60lm (5W), majapidamismasinate- ja signaallampe ehk n.ö. erilampe ning G9/R7s halogeenlampe, mille energiaklass on C.
                  GSM: 5039624

                  Comment


                    #39
                    Vs: hõõglampide asendajad

                    Esmalt postitatud felch poolt
                    ...saastavad keskkonda (Hg!)...
                    Üks kuradi patarei saastab keskkonda oluliselt rohkem, kui purunenud säästulamp. Käsi püsti, kui paljud teist viivad kasutatud patareid ilusasti kogumispunkti?
                    Teiseks, selleks, et elavhõbe keskkonda jõuaks, peab selle eelnevalt ära lõhkuma. Mitu pirni oled Sina elu jooksul ära lõhkunud?
                    GSM: 5039624

                    Comment


                      #40
                      Vs: hõõglampide asendajad

                      Esmalt postitatud vtl poolt
                      Ausalt öeldes ära tüütab see üleüldine nutulaul hõõglampide kadumise teemal.
                      Õigust räägid, tüütab jah. Ostsin varu hõõglampe, millest piisab minu elueaks, peale mind tulgu või veeuputus... Ei nuta

                      Minu jaoks ei ole küsimus maksta ka kallimat hinda (6 kr. tava-lambi asemel nt. 30 kr. samaväärse halogeeni eest)
                      Väike eksitus - 28W halogeen (kvaliteetne Osram, pidada =40W tavapirn) maksab 63.- kr. Hinnaerinevus pigem 11x. Kui palju aega sa pead rohkem tegema (enamasti moel või teisel keskkonda koormavat, energiat kulutavat) tööd, et soetada hõõglambi asemele halogeenpirn? Ilmselt sureb see halogeen enne ära ka, kui oma väiksema energiakulutuse tagasi teenib. Kas halogeengaasid on keskkonnarisk..?

                      Nendest "saastakatest", mida supermarketis või ehituspoes kassa juures suures kastis 2-3 kaupa pakendis pakutakse, tuleks kauge kaarega mööda käia.
                      Valikud-valikud... Elu muutub tas keerulisemaks - kuidas eristada head ja kurja. Mis sa arvad, kas vanamammi ostab kalli kvaliteetpirni, või kassa juurest selle odavama..? Ja kui palju siis maailmale (ja keskkonnale) summa summarum kokku maksumus vanamammi komplektile "enne odav, siis hea"?

                      ma ei näe põhjust, miks ma peaksin neid säästukaid üldse õhtu jooksul välja lülitama.
                      No lambid ikka energia säästmise jaoks välja lülitatakse. Enamasti pole vaja, et kõik lambid õhtu otsa majas ergaksid. Põgus arvutus annab taas megalomaanilisi säästunumbreid, kui kogu Euroliit piiraks ka oma säästupirnide igaõhtust pikka põletamist. Think Big!

                      Samuti ei kurda säästukate töökindluse üle külmas.
                      Jälle õigust räägid Kvaliteetsed säästulambid peavad külmas õues vastu terve aasta, samas kui hõõglambid peavad samades tingimustes vastu... terve aasta...

                      Aga kuidas on lugu vastupidavusega kuumas? Mind ikka see saunalampide teema huvitab.
                      Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

                      Comment


                        #41
                        Vs: hõõglampide asendajad

                        Esmalt postitatud vtl poolt
                        Üks kuradi patarei saastab keskkonda oluliselt rohkem, kui purunenud säästulamp. Käsi püsti, kui paljud teist viivad kasutatud patareid ilusasti kogumispunkti?
                        Teiseks, selleks, et elavhõbe keskkonda jõuaks, peab selle eelnevalt ära lõhkuma. Mitu pirni oled Sina elu jooksul ära lõhkunud?
                        Vaidleks vastu. Tänapäeva patareid ei ole kaugelt enam nii ohtlikud, esiteks. Säästulambis on 5 mg elavhõbedat, mis satub pinnasesse juba siis, kui viskad selle tavalisse prügikasti, läheb prügimäele ja buldooser sõidab üle. 5 mg on Hg kohta (kumuleeruv ja kontsentreeruv mürk) ikka pagana palju. 200 lampi sisaldavad juba terve grammi. Prügila valgveega läheb see lähimasse järve, seal veetaimedesse, kalad söövad taimi, suuremad kalad kalu ja inimesed neid viimaseid - japsid juba said oma vitsad sellega, elavhõbe pole naljaasi.

                        Teine asi on, et tavalised poest ostetavad CFL ei ole tavaliste dimmeritega dimmitavad ja häda on inimestele, kes on enda maja/korteri elektrisüsteemi ehitamisel paigaldanud kõikjale vahele juba sisseehitatud dimmerid, need tuleb välja korjata, mis võib päris palju tööd-vaeva olla.

                        Comment


                          #42
                          Vs: hõõglampide asendajad

                          Mõtle vähe suuremalt, elavhõbe pole miski tuumasynteesil tekkinud aine. Võetakse maast , kasutatakse ja pannakse maha. Sinu jutu järgi oleks kõik juba surnud, põhjavesi peseks selle algse kaevantamatta elavhõbeda välja maaseest. Ohtlik on kui sa ajad suure koguse yhte kohta.
                          Arvuta välja mitu % on su prügist säästulamp. Eeldades et vahetad aastas 10 lampi. Prügi veo järgi koguseid tead. Netist saad ka teada keskmise elavhõbeda sisalduse pinnases. Vaata kas tuleb oluliselt suurem.
                          Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                          1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                          2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                          Comment


                            #43
                            Vs: hõõglampide asendajad

                            Looduses on elavhõbe praktiliselt ainult vees lahustumatute ühenditena, iooni kontsentratsioon vees on väga väike. Prügila ongi koht, kus ühte kohta saab kõike väga palju. Hetkel enam eriti keegi ei kipu julgema väita, et elavhõbe ei oleks keskkonnakahjulik või toksiline aine. See oleks päris julge väide.

                            Üks infoallikas kus on ka tarka juttu ning minu arust mõned päris head pointid:
                            http://www.sound.westhost.com/articles/incandescent.htm
                            Seal räägitakse muuhulgas, et üks tegelane lõhkus tollesamuse CFL ära oma kodus ning see klassifitseeriti ohtlikus reostuseks, mille likvideerimine olla maksnud 2000$. Ameerikamaal on küll kõik võimalik, aga siiski, huvitav...

                            Comment


                              #44
                              Vs: hõõglampide asendajad

                              Siis pakendada, koos törtsu väävliga, väävlit saab aianduspoest. Lähebgi katki on väävel seealsamas. HgS on juba lahustutamtu ühend. Üldiselt moodustab elavhõbe kiirelt palju lahustumatuid yhendeid.
                              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                              Comment


                                #45
                                Vs: hõõglampide asendajad

                                Esmalt postitatud GU50 poolt
                                ...Väike eksitus - 28W halogeen (kvaliteetne Osram, pidada =40W tavapirn) maksab 63.- kr. Hinnaerinevus pigem 11x...
                                Minu mäletamist mööda maksin ma mingite Osrami E14 40W halogeenide eest küll poole vähem, aga pead panti ei anna.

                                Esmalt postitatud GU50 poolt
                                ...Kui palju aega sa pead rohkem tegema (enamasti moel või teisel keskkonda koormavat, energiat kulutavat) tööd, et soetada hõõglambi asemele halogeenpirn?
                                Kui Sa juba nii otse küsid, siis mina pean selleks et Sinu toodud hinnaga halogeenpirni osta, tegema erialast tööd ca 15...20 minutit.

                                Esmalt postitatud GU50 poolt
                                Valikud-valikud... Elu muutub tas keerulisemaks - kuidas eristada head ja kurja. Mis sa arvad, kas vanamammi ostab kalli kvaliteetpirni, või kassa juurest selle odavama..?
                                Hea ja kurja eristamiseks poes peaks olema tarbijakaitse, mis peaks nõudma mingeid tehnilisi tingimusi, et konkreetset pirni müüa tohiks. Alates pakendil olevast märgistusest (heledus luumenites, värvustemperatuur) ja lõpetades lubatud pulsatsiooni ja häiretega.

                                See, kas vanamammi ostab odava säästupirni või lasnamäe turult kunstkarusnahast äärisega ja eest lukuga saapad, on sotsiaalne probleem, mitte tehniline.

                                Esmalt postitatud GU50 poolt
                                ...No lambid ikka energia säästmise jaoks välja lülitatakse. Enamasti pole vaja, et kõik lambid õhtu otsa majas ergaksid.
                                Mina hoian säästulampide pideva põletamisega rohkem kokku, kui teine mees, kes enda järelt pidevalt tulesid kustutab. Ütleme nii, et tegu on käiguteedel mugavusfunktsiooniga.
                                Kui nii võtta, siis tänavavalgustuslaternad võiksid samuti PIR-ide peale rakenduda või iga laterna all taimeriga nupp olla nagu trepikodades.

                                Esmalt postitatud GU50 poolt
                                ...Jälle õigust räägid Kvaliteetsed säästulambid peavad külmas õues vastu terve aasta, samas kui hõõglambid peavad samades tingimustes vastu... terve aasta... ...
                                Sul jäi vist minu eelmist kirja lugedes kahe silma vahele sõna aastaid. Täpsemalt siis, mul ei ole ükski firmasäästukas siiani veel (vanuse tõttu) läbi läinud. Mingid 24W Philips kunagi osutus kahe nädala möödumisel praagiks ja lõpetas töötamise, aga see vahetati pikema jututa ringi.

                                Esmalt postitatud GU50 poolt
                                Aga kuidas on lugu vastupidavusega kuumas? Mind ikka see saunalampide teema huvitab.
                                Tõesti ei tea. Saunas ei ole tugevat valgust vaja, ja sinna võib panna mida iganes - LED-ist kuni optiliste valgusjuhtideni. Pealegi ei pea lampi füüsiliselt kohe kerise kohale panema ning lava all on temp oluliselt madalam.
                                GSM: 5039624

                                Comment

                                Working...
                                X