Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED-i toitmine 230V võrgust

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

    Vabandan, et natuke ärritusin.

    Täna jõudis mulle Hiinast teine pakk kohale. Praeguse seisuga on siis kokku 100 x 2W jagu LED-e. Samuti tellisin 3 alusplaati 28 LED-ile.
    Enne lõunat ladusin ühe plaadi täis, termopastat keskele ja jalad plaadikülge.
    Algselt oli plaanis 2 välivalgustit teha ja tundub, et ehitan ka. Üks plaat siis peaks olema max 56W, tööle panen arvatavasti 50W-ga. Plaat ise nõuab 24V, selle arvatavasti võlun välja ATX toitekalt. -12V siini ehitan parema ning tagasisidele pote. Saab siis voolutarve parajaks keerata.
    Jahutust vajab ka ta vist kenasti, hetkel proovisin 0.8A-ga. Plaat hakkab vaikselt soojaks minema, kaua ei lasknud. Ühele plaadile panen arvatavasti 2x 700cm2 jahutusega radikad külge, natuke ribisi vaja eemaldada ja sobitada.

    Seoses LED-i toitmisega läbi kondensaatori, on lood veidi nutused. Tööstuslikult on pandud palju väikesevõimsuselisi jadamisi ja vool üpris väike. Suur konde aga sisselülimisel tapab kõik ära. Põhimõtteliselt selle 1uF kondega saab kenasti asja ära aetud, aga tulekski palju väikseid LED-e jadasse panna. Minu katsetused 2.2uF kondega polnud head. Proovisin siis 2.2uF konde, dioodsild, 1F 5.5V lüüt ja 2W LED. Sisselülimisel lõi LED-i läbi. Sama katset tegin ka 4.75V 0.5A hõõrpirniga. Siis oli ka nii, et mõnikord sisselülimisel oli asi justkui ok, aga pirn hakkas ainult õrnalt hõõguma. Paari korral veel sisselülimisel aga pirn tegi kõva vilksatuse.

    Ehk siis minu arvamus ongi see, et väikese vooluga võib veel asja rahuldavalt tööle saada, aga suuremaga pole mõtet.

    Comment


      #17
      Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

      Arutleks seda siiski veel (2 W LED- i puhul ). Kui ainult kondega pinget maha võtta, on eeliseks see, et energiakadu praktiliselt pole, miinuseks aga suured gabariidid ja kondede ja lüütide küllalt suur maksumus. Lõi dioodi läbi ja seda ka siis kui ma õigesti aru saan 1F lüüdi puhul, mis on dioodiga paralleelselt. Aga kui katsetada pinge alandamist kombineeritult st. lisaks kondedele kasutada ka takisteid. Sel puhul on väiksema mahtuvusega konde puhul väiksem voolutõuge ( oht väiksem, et dioodi läbi lööb ), samas aga tekib takistitel energiakadu, mis pole hea, sest iga watt on tähtis Kas ei ole mingit kompromisslahendust, mis rahuldaks ( paraja suurusega konde, selliselt valitud takisti (id), mille soojus eraldusvõimsus rahuldab, sobiv lüüt, et ei löö dioodi läbi. Kas ei oleks mõtekas kasutada katsetustel autotrafot, et sisselülimisel mats oleks väiksem. Hea oleks kasutada kunagi koolis nähtud reostaate või traatpotekaid (tavalised potekad ja takistusmagasinid jäävad nõrgaks ).
      Huvitav, kuidas tööstuslikel LED-idel ( võimsustel 2 - 9W) see pinge alandamise probleem on lahendatud. Pole ühelegi sinna sisse piilunud ega uurinud. Igatahes, mida võimsam LED, seda suurem radikas, nii et ei saa ka tööstuslikult toodetud ja inseneride poolt laborites välja töötatud LED- ide puhul läbi oluliste soojuskadudeta.
      Need olid mõningad minu mõtted.
      viimati muutis kasutaja etsv56; 10 m 2012, 17:59. Põhjus: valikuline

      Comment


        #18
        Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

        Mida arvata järgmisest mõttest:
        Makettplaadile ca 100 x 5mm sooja valgusega LED-i jadamisi. Toide otse seinast, ST. 230V =>sulavkaitse=>dioodsild=>silukonde. Kokku tuleks siis ca 320V DC, mis jaguneb ilusti ca 100LED-i vahel ära. Ei mingit jamamist jahutuse ja toitega.

        Comment


          #19
          Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

          Sellise asja jaoks oleks parem ikka päris toitekat kasutada, kondega toitmisel ongi see risk alati et seal võib kõvasti ülepinget saada. Ja asi pole mitte selles millisel siinuse hetkel asja lülitada vaid kui lüliti vähegi säriseb siis selle särtsu ajal on kondeka takistus kaduvväike ehk siis tarbija võib hetkeks täispinge peale saada. See võib juhtuda ka väljalülitusel.
          Võib ka mingi pinge piiraja tekitada, aga ise eelistaks trafoga lahendust.
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

          Comment


            #20
            Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

            Esmalt postitatud tiidu93 poolt Vaata postitust
            Toide otse seinast, ST. 230V =>sulavkaitse=>dioodsild=>silukonde. Kokku tuleks siis ca 320V DC, mis jaguneb ilusti ca 100LED-i vahel ära.
            Kui võrgupinge on madalam, ei saa Sa maksimaalset võimalikku valgust kätte. Kui on kõrgem, siis minuarust ei oma sulavkaitse enam tähtsust, sest nõrgim lüli on pooljuhtide seas. Valgusdioodide toitmisel tuleb hoida voolu. Pinge hoidmise üritamine lõppeb varem või veel varem fataalselt.

            Comment


              #21
              Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

              Esmalt postitatud etsv56 poolt Vaata postitust
              Seda ma usun, asi hakkab veel rohkem huvitama. Pole kunagi sealt ostnud. Aga..., kui harva ostad, kas siis tasub krediitkaarti soetada. See on vist tasuline. Deebetkaardiga ju maksta ei saa. Ehk valgustad mind tumedat natuke oma kogemuste põhjal.
              OFFTOPIC

              Omal nii SEB kui Swedpanki deebetkaardid variandis Visa/Mastercard vastavalt. Omavad krediitkaardiostuks tarvilikku koodi, ei nõua mingit lisatasu kasutamiseks. Saab maksta netis, välismaal ja loomulikult ka kodumaal probleemideta. Suurim erinevus krediitkaardist - kasutab kontol olevat summat, miinusesse ei saa minna.

              Comment


                #22
                Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                Sain vahepeal natuke katseid tehtud ning probleemile lahendus leitud. Praegult oli 0.22uF konde, dioodsild, 5mm 20mA LED koos 47uF lüüdiga paralleeli ja klõpsi palju tahad, läbi ei lähe midagi .

                Proovisin 2.2uF konde ja 2W LED-iga, vool 150mA kandis, tuleb veel mahtuvust suurendada.
                Probleemi lahendus on idiootselt lihtne. Pisike skeem:
                Click image for larger version

Name:	LED.jpg
Views:	1
Size:	78,2 KB
ID:	867153
                Praktiliselt siis väljalülitatult lüliti suletud ja konde on võrgupingega rööbiti, lüliti avamisel ei teki mingit impulsse vms ning LED-id hakkavad ilusti tööle.
                Ainuke probleem see, et kui elekter peaks vahepeal töötamise ajal ära minema ja tagasi tulema siis LED lendab ribadeks arvatavasti.
                viimati muutis kasutaja tiidu93; 11 m 2012, 11:25. Põhjus: lisa2

                Comment


                  #23
                  Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                  Tubli!

                  Comment


                    #24
                    Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                    Kui probleem oli liiga väike energiakulu, siis nüüd on see tõesti lahendatud. Väljalülitatud olekus tarbib rohkem kui katkinehõõglamp!

                    lähen ja häbenen.
                    viimati muutis kasutaja a1; 11 m 2012, 14:30. Põhjus: tuhka endale pähe

                    Comment


                      #25
                      Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                      Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                      Kui probleem oli liiga väike energiakulu, siis nüüd on see tõesti lahendatud. Väljalülitatud olekus tarbib rohkem kui hõõglamp!
                      On su väitele pakkuda faktilist kinnitust?
                      Võtame 2.2uF konde, vool 150mA. Üks diood järgi (pinge umbes 3V) võimsuseks 0.45W. Asendame 1 dioodi 10 jadamisi dioodidega. Pinge 30V, vool 150mA, võimsus 4.5W. Mida märkad? Lühise korral kui suur on pinge 150mA juures?

                      Comment


                        #26
                        Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                        Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                        Kui probleem oli liiga väike energiakulu, siis nüüd on see tõesti lahendatud. Väljalülitatud olekus tarbib rohkem kui hõõglamp!
                        Jah, see on tõesti probleemiks. Ma kujutan ette kasutada näiteks minu köögikubu valgustuse modernseerimiseks, kasutades nullblokeeringut. Näitaks 40W asemel 2x2 W - pole paha. Miinuseks on kahe lüliti olemasolu. Autori poolt märgitud voolukatkestus poleks ka probleemiks...

                        Comment


                          #27
                          Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                          Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                          Kui probleem oli liiga väike energiakulu, siis nüüd on see tõesti lahendatud. Väljalülitatud olekus tarbib rohkem kui katkinehõõglamp!

                          lähen ja häbenen.
                          Ära mine veel kuskile ära! Argumenteeri oma seisukohti, ootaks heameelega põhjendusi.
                          PS Väike märkus, katkine hõõglamp ei tarbi energiat!
                          viimati muutis kasutaja etsv56; 11 m 2012, 16:22. Põhjus: PS

                          Comment


                            #28
                            Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                            Olen ise ka nende LED-idega natukene jagelenud. Üritanud 10W power LED-ile kõikvõimalikke odavaid ja võimalikult lihtsaid toitelahendusi leida. 12V ahelas stabiilset voolu suurepärase kasuteguriga hoida on edukalt teostatav TL494 ja P-FET-iga. Võrgupingel asi hapum. Parima kasuteguri olen kättejuhtuvatest vidinatest kokku monteerituna saanud 70 protsenti plokile. Kasutasin UC3842 kivi, mis siis lülitas FET-i ja trafona ATX toitekast pisike standby trafo jäi näppu, polnud vaja ümber ka kerida ega midagi. 3842 kivil väljundpingele tagasisidet ega midagi ei pannud, lihtsalt kui skeeme olete uurinud, siis seal primaarahelas FET-i ees tihtipeale voolupiiramistakisti, selle valisin sinna sobiva väärtusega ning hoidis väljundis üsna stabiilselt pinget sõltumata sisendpingest(normaalses vahemikus muidugi).Trükkplaat õnnestus ka kenasti samas mõõdus teha, mis saastalampide sees olev elektroonika ning seega mahtus toide ilusti saastaka soklisse ära. Aga jah see 70 protsendine kasutegur jama natuke pluss veel see toiteosa keerukus ja ka maksumus. 10W LED vajab pääris kobedat radikat ka sinna, eriti veel kuna LEd hiinakas, siis radika temp 30-40 kraadi vast võiks olla, niisiis kasutasingi 0,5A voolutugevusel seda LED-i, aga ka siis vajab üsna asist radikat, et temperatuur all hoida. Ühe võrgutoitel LED valguse ladusin kokku tsirka 90-st pisikesest LED-ist, 230V järgi sild, pinge siluda ning eeltakiga voolutugevus parajaks, sellise labase lahenduse tegin seal, samas toimib siiani pelleris poole aasta jagu, tibake voolukõikumiste aeg tõmbab tuhmimaks õrnalt, samas siiski linnas üsna stabiilne võrgupinge ja midagi hullu pole. Nüüd tellisin sellist varianti ja katsetan, kuidas nendega lood, üks LED peaks 0,15W kusagil olema ja loodan, et ehk jahutuse tagab piisava vahega trükkplaadile paigutamine ning jootekontaktidele jätaks suured vaskrajad jahutusena toimima. Selliste pisikeste LED-ide eelised võrgupingele ehitades oleksid toiteploki puudumie põhimõtteliselt( isegi lineaarselt voolutugevust piirates saab nii väikese voolu ja pingevahega väga hea kasuteguri) ja ka jahutuse peaks saama jätta trükkplaadi vaskpindade kanda. Kusagilt nagu lugenud, et LED-i kasutegur ei sõltu eriti(kui üldse) kristalli võimsusest, seega 100 tk 0,1W LED-e annab sama palju valgust, kui 1 10W LED(samal tehnoloogial valmistatud kristallidel muidugi), võib mul õigus olla või eksin? Kui kohale jõuavad, siis hindan silmaga olukorda. Need pisikesed LED-id tulevad küll mõnevõrra kallimad soetada, samas toite ja jahutuse eraldi juurde hankimisega kukub nii kasutegur kui ka materiaalne tasuvus minu eelduste kohaselt 100 pisikese kasuks. Pealegi saab pisikesi kenasti ümberringi sättida, kui vaja ca 360 kraadine nurk valgustada, ühe suurevõimsuselise LED-i puhul see nurk maksimaalselt 180 kraadi saaks olla ideaalis, kuplis kusagil näeb see üsna nõme välja.

                            Nüüd sai jube pikk tekst.
                            otsija

                            Comment


                              #29
                              Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                              Päris huvitav. Näiteks 50 LED-i ja tuleb 7,5 W, kuskilt on meelde jäänud, et see võrdub ca 75 W hõõglambi valgusega. Maksumus tuleb vist kuskil 2,5€ + oma töö. Pole ka paha.

                              Muide ma tegin täpselt sama lihtlabase skeemi järgi välja puu otsa jõulutuled. Mul olid saadaval vene LED-id ja panin 80 LED-i järgi, tuli 32 m pikk see kett. Panin nad max voolu peale ( 20 mA ), et nad natukenegi eredamad oleks , aga nende valgus on ikka üsna vilets. Panin nad 1. advendil põlema, preguseks on nad tiksunud 9 päeva. Eks näis. Tegin ka skeemi vene dinistoride baasil, et nad vilguksid, aga selle võtsin vahelt välja - vähendas LED-ide heledust. Praegu vilkumist ei ole.
                              viimati muutis kasutaja etsv56; 11 m 2012, 19:56. Põhjus: kirjavead

                              Comment


                                #30
                                Vs: LED-i toitmine 230V võrgust

                                Eelneva "pirni" ladusin tavalistest 5mm koibadega dioodidest kokku, see ehk 25W hõõglambi väärne. Need 5050 LED-id peaksid 3 dioodi ühes kestas olema, kõike 90-t kindlasti ühe sokli peale ehitada ei kannataks, jahutusega tuleks jama, pigem tikutopsi mõõdus neljast tahust teeks trükkplaadist sellise niiöelda kuubiku ja seal peal siis kas ca 30 LED-i või kui kannatab, siis 60. 30 LED-i peaksid 400 lm ikka kiirgama vast, 3 lambipesa on laes, seega 1200 lm rahuldaks mind küll ma usun.
                                otsija

                                Comment

                                Working...
                                X