Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Toroid Trafo Mähkimine?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Toroid Trafo Mähkimine?

    Tere.

    On olemas üks Trafo mis on umbes 200 Watti võimas.
    Tahan selle võimendi jaoks ümber mähkida.Vaja on kahepolaarset toidet mis on 2 x 20 Volti.

    Trafol on 9 peenikest otsa ja neis 2 otsa läheb sisse pinge 220 Volti.Ning 8 jämedat otsa millest ma ei saa ühtegi pinget millegi pärast.

    Saan aru,et pean maha kerima Sekundaar mähise.(Kas kõik mähised peale selle millesse läheb 220 Volti otsad.)

    Kuidas käib kahepolaarse Trafo mähkimine (kodus).

    Lugesin ka läbi niisuguse lehekülje http://www.hot.ee/qwerty009/trafo.htm

    Vajan abi Trafo arvutamisel ja uue kerimisel!

    Varem ei ole olnud kokkupuudet trafo mähkimisega.Üsna uus asi minu jaoks.Palun olla mõistlik kui mõni loll küsimus minu poolt tuleb.
    Ehk keegi viitsib mulle need valemid ja muud juurde kuuluvad asjad selgeks teha.
    Usun,et õpetaja abiga saan asjaga hakkama.

    #2
    Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

    Pea natuke hoogu!
    Las see trafo olla täna öösel, maga natuke (no kui uus hobi nii huvitav on siis on magada raske aga püüa vähemalt natukene ).
    Tegeleme selle trafoga homme edasi.
    Asi siis niisugune, et ma alguses pilte ei näinud seal teemas. Tegu on ühe helisagedusgeneraatori trafoga.
    Võimsust sel nii palju siiski ei ole kui algselt oletasin.
    Kui saad teada otsad kuhu sisse lasta 230V (katsetada ei soovitaks, pigem testriga mõõta nende takistus) - on võimalus et see trafo mõeldud töötama 115 ja 220V ja võib olla primaarmähis mitmes sektsioonis, kui sel juhul valedesse otstesse 230V satub siis võib käia päris kõva pauk ja seal sekundaarpoolel peavad mõnedel otstel olema üsna kõrged pinged, kui nüüd ütleme, mõnekümnekeerusele mähisele rakendad pinge 230V ja sekundaari, mille keerdude arv on ühel juhul pea 1500 väljastused juhtuvad sattuma võrku ühendamise hetkel valesse kohta siis see hetk võib olla oi-kui-valus!!!

    Üks on aga selge, primaarmähis oli (kui mul nüüd meeles õigesti) 810 keerust 0,35mm traadist või oli 0,53mm...kontrollin homme selle üle.
    Seega ei ole vajadust seda laiali lammutada, kui see primaar kuhu selle 230V sisse võib lasta, on leitud siis kerid prooviks lihtsalt sinna trafole veel uue mähise, näit. 40 keerdu suvalise mõõduga traati, ühendad trafo võrku ja mõõdad testriga vhelduvpinge piirkonnas selle ise keritud mähie otstelt pinge. see peaks olema antud juhul u. 10V. Kui see nii on siis on võrgumähis OK ja selle järgi nüüd arvutades leiad, et 2*20V saamiseks näit. pead kerima siis 80 keerdu kumbagi mähist, seda siis teed 2 traadiga korraga! sobiv on antud juhul 1mm või 1,2mm mähisetraat.2 traati seepärast, et lõpuks ühendad ühe traadi lõpu teise algusega ja saadud punkt on võimendi maapunkt, teised 2 lähevad üks alaldi ühe ja teine teise vahelduvpinge viigu külge.
    Aga sellega oota, homme siis lahkame. Kui miskit arusaamatuks jäi siis kirjuta siiasamasse.

    Kui öösel rahu siiski ei saa siis mähi kõik üleliigsed otsad isoleerlindiga üle ja ära neid ühte punti seejuures seo!
    -superradical-

    Comment


      #3
      Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

      Ma juba võtsin esimese kihi isolatsiooni maha.Kuid traati maha ei ole veel kerima hakanud.Trafo peal oli kirjas "cet612-13"ehk siis võrk.Sellest oletasin,et need 220 V otsad.
      Eks tegeleb selle asjaga homme edasi

      Comment


        #4
        Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

        Otstel millesse lasin 220 V sisse on takistus 10 Oomi.Need 8 jämedamat otsa on keritud 1 kihina.Sealt edasi tuleb juba uus kiht isolatsiooni.2 otsale on keritud 25 keerdu ja ülejäänud 6 otsa paistab et on 1 pundis ja 42 keerdu on kokku seal pundis.Kas kerin need maha ja kerin peale prooviks mingit suvalist traati 40 keerdu?

        Ma proovin fotoka ka käima ajada,siis saan ka korralikke pilte näidata sellest mida ma teinud olen.

        Muidu need 220 V otsad on teistest värvi poolest erinevad(Valged)Ja teised on oranzid.Jämetatele on lihtsalt isolatsioon torud peale tõmmatud.

        Voolu olen juba järgi pannud.Pauku käinud ei ole.Imelikult undama ka ei ole hakanud.Kui mul õigesti meeles.Sain peenematelt otstelt Volte ligi 40 , 20 , 6 ja mingi oli veel.
        viimati muutis kasutaja plaaster; 01 m 2010, 09:59.

        Comment


          #5
          Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

          Trafo muude näitajate seas on üks selline millel nimeks - keerdu voldile. Sellest 40 keerust oli juttu selleks, et see tegur teada saada. Kui on mingid voldid vaja saada korrutad need selle teguriga läbi ja kerid niipalju. Kui juba saad lugeda olemasolevaid keerde siis pole seda vaja.

          Comment


            #6
            Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

            Imelik on see,et olemas olevatel keerdudel ei ole pinget sees.

            Comment


              #7
              Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

              Kui keerud on ühes kihis, pole vaja tühja tööd teha. Leiad mähise keskpunkti, välisküljel, kus keerud on hõredalt, teed naksti ja ongi kaks võrdset mähist. Nüüd sillad ja lüüdid ja mingi koormus järgi ja mõõtma- pinged trafost ja peale lüüte. Kui on palju, võtad mõlemast poolest maha, kui vähe, kerid natuke juurde analoogilise traadiga. Kui kõlbab, siis vormistad. Ja ongi olemas.

              Comment


                #8
                Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                Esmalt postitatud mikumaku poolt Vaata postitust
                Kui keerud on ühes kihis, pole vaja tühja tööd teha. Leiad mähise keskpunkti, välisküljel, kus keerud on hõredalt, teed naksti ja ongi kaks võrdset mähist. Nüüd sillad ja lüüdid ja mingi koormus järgi ja mõõtma- pinged trafost ja peale lüüte. Kui on palju, võtad mõlemast poolest maha, kui vähe, kerid natuke juurde analoogilise traadiga. Kui kõlbab, siis vormistad. Ja ongi olemas.

                Päris seda tehnoloogiat mina esmategijale ei soovitaks. Samuti on sümmeetria seisukohast parem kerida sekundaarmähis 2 traadiga. Selle "keskkoha naksutamise" puhul on esmategijal suur oht saada ka mähiste ebavõrdne takistus mis võimendit toites ei ole hea. Muidugi on erinevus ilmselt väike kuid parem püüda kohe algusest teha asi korralikult. See, et kulub aega - ei, see ei ole sita lõpptulemuse ettekääne.
                Mul läheb näit. 300VA toroidi kerimiseks (primaarpool) julgelt 8 tundi kui soovida tulemust kaubandusliku välimusega ja ei ole argumenti kulutamas 6 tundi sita tulemuse peale.
                Kui enda jaoks teha siis tuleb teha korralikult ja kogemused on tulevikuks hindamatu vara!

                Anyway, see trafo sisaldab primaarpoolel 810 keerdu, keri 2 traadiga uus mähis (80 keerdu) kõigi olemasolevate peale, isoleeri see praegu seal olev mähis korralikult ära. Kõik need üleliigsed vanad otsad soovitan samuti korralikult isoleerida mitte, et lõikad need trafo lähedalt lihtsalt ära - kusagil võid mähist selle tegevuse käigus vigastada ja töö on ikka asjata (esmakordsel aretamisel tasuks mõtelda nende asjade peale).
                Isoleerimiseks võid kasutad seda vene "riideisoleeri" - neid PVC omi ei soovitaks, kui trafo ülekoormust saab siis kuumeneb ja see PVC kipub sulama, kui siis otsi mõni teip mis kestab 100 kraadi või kõrgemat temperatuuri (kaptonit siiski ära ostma hakka-see on kallim kui poes sobiv trafo).
                Mina kasutan juba mõnda aega PTFE (tefloni baasil) teipi, see kannatab isegi üle 300 kraadi temperatuuri. Küll on see kallim kui PVC või riideteip kuid enda jaoks ei ole see nii oluline. Kui hind on piiritletud siis peab mõtlema...

                Igaljuhul paar pisemat erinevas tööfaasis, nendest mis teinud olen. 50-300VA:



                viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 01 m 2010, 13:03.
                -superradical-

                Comment


                  #9
                  Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                  Igaljuhul paar pisemat erinevas tööfaasis, nendest mis teinud olen. 50-300VA:

                  Väga ilus töö, ainult aega ja kannatlikkust on vaja, kui käsitsi nii hoolikalt teha.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                    Tegin pildi trafost. http://img143.imageshack.us/img143/8515/dsc05137b.jpg Nüüd mul kukkus see veel näppude vahelt maha.Sai natuke vigastada.Traat õnneks pooleks ei läinud.Nüüd pean vist küll maha kerima hakkama.Kui pole viga ,siis keriksin vast need 8 jämedamat ikkagist maha,siis ei peaks uuesti isoleerima hakkama ja mul neid vahendeid hetkel pole ka.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                      Esmalt postitatud plaaster poolt Vaata postitust
                      mul neid vahendeid hetkel pole ka.
                      Mõtle enne selle peale, kiiret nagunii sellega ei ole ju hetkel. TEED JU IKKA ENDA JAOKS. Samas kui oled veendunud, et need vanad sekundaarid ilusasti ilma primaarmähist vigastamata maha saad kerida siis keri nad maha aga primaari ära näpi esialgu kindlasti.

                      Aeg ja kannatus on vahel selle tegevuse juures tõesti olulisim. Õnneks või kahjuks kipub aega olema neil pimedatel sügise/talve perioodidel ja siis saab nokitseda. Head toorikud on näit. just sekundaarideta trafod aga muidugi ka päris paljad südamikud mida on paraku väga raske siitmailt leida, tellida on küll võimalik kuid hinnad on hullumeelsed ja kui arvestada, et u. 500VA võtab julgelt kogu päeva (ca. 10 tundi tööd) siis kaob asjal mõte. Kuigi neid siingi mitmetele inimestele teinud siis ometi see seni olnud lihtsalt suure probleemi ees olnud (enamasti) kooliealiste aitamine. Rikastuda sellega ei ole võimalik, käsitsi mähkides.
                      Masina soetamiseks/ehitamiseks puudub aga klientuur ning oma tarbeks ja vahel viimase võimaluse korral ka mõne noore aitamine, ei ole nii hull.

                      Pisikeste mähkimine on tüütu, suured aga rahustavad ka närvi ning ajakulu ja töökiirust arvestades saab sellega vaba aega väga hõlpsalt sisustada .
                      -superradical-

                      Comment


                        #12
                        Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                        Kerin kuni primaar mähiseni vana traadi maha.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                          Sain ilusti maha vana traadi.Nüüd sain enamvähem aimu ka kuidas asi käib.Primaar mähis on puutumatta.Järele jäi 2 otsa ja nendel otstel on 10 Oomine takistus.
                          Trafo on nüüd 6 Cm kõrge ja läbimõõt on 9 Cm.Kui võimsa Trafo selles saab?Ise pakun-Umbes 150 Watti.

                          Need 2 0tsa murdusid ära vahepeal kuid õnneks jäi natuke ruumi,et jupp juhet otsa tinutada.

                          Nüüd on mul vaja 1mm või 1,2mm mähisetraati,Isoleeri mis kannatab kuumust.On mul mingisugust liimi ka vaja?Kas Epo või Kummiliimist on abi.Kas nüüd sai kõik materjalid kirja pandud või on veel neid vaja?

                          Kas igal Trafol on primaarpoolel 810 keerdu?

                          Comment


                            #14
                            Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                            Esmalt postitatud plaaster poolt Vaata postitust
                            Nüüd on mul vaja 1mm või 1,2mm mähisetraati,Isoleeri mis kannatab kuumust.On mul mingisugust liimi ka vaja?Kas Epo või Kummiliimist on abi.Kas nüüd sai kõik materjalid kirja pandud või on veel neid vaja?
                            Traat jah, kui saad siis võta parem 1,2mm.
                            Isoleeri või näit. PTFE teipi. Tegelikult võid Elfast küsida ka impulsstrafode teipi, seal oli vahepeal, see kollaka tooniga spetsiaalne teip trafode isolatsiooni jaoks, ka see sobib antud juhul kasutamiseks. Võta kitsam teip, 19mm näit. või sarnane on hea - 38mm või 50mm on liiga lai, neid ei soovita toroidi juurde -paras pusimine ja tulemus saab liiga voltis välimuse.
                            Liimi pole tarvis aga nagu nägid siis keerud peavad olema üsna TUGEVALT, lõdva käega neid ära keri. Ja kui kerimisjärgsel hommikul on käed valusad siis arsti juurde kohe minema ei pea mina alguses ehmatsin, et mis tõbi nüüd külge on tulnud - pärast taipasin...


                            Esmalt postitatud plaaster poolt Vaata postitust
                            Kas igal Trafol on primaarpoolel 810 keerdu?
                            Kindlasti mitte, see sõltub ikka trafo südamiku suurusest ja primaarpingest.
                            -superradical-

                            Comment


                              #15
                              Vs: Toroid Trafo Mähkimine?

                              Esmalt postitatud plaaster poolt Vaata postitust
                              ....Kas igal Trafol on primaarpoolel 810 keerdu?
                              Kirjutasin ju et trafot iseloomustab ka keerdu voldile. Võimsamal on see väiksem, pisikestel suurem. Kui sellel on 810 keerdu primaaris siis see teeb 810/220=3,6 k/V. Mõnevatistel sai kunagi ka üle 10-e k/V pandud. Selleks graafikud.

                              Comment

                              Working...
                              X