Teade

Collapse
No announcement yet.

Audes A101 ...?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Originally posted by Tony_T@Apr 8 2005, 21:33
    Madal anoodikoormus. Näiteks toodud EL34-ja puhul peab panema 2 paari paraleelselt. Lampide paraleelimise kohta on mul oma arvamus.
    Palju EL34 siis tahab anoodkoormust?
    Mäletamist mööda oli priboi trafol anoodkoormus (Rp-p) 2,5k või 4,5k kaheksa oomisele väljundile, oleneb kas 8 või 4 oomiste klemmide alt. Samas on trafot võimalik ka ümber kerimata, ainult sektsioone ümber ühendades natuke teisele koormusele ajada.

    Comment


      #17
      Originally posted by moi+Apr 11 2005, 09:40--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (moi &#064; Apr 11 2005, 09:40)</td></tr><tr><td id='QUOTE'><!--QuoteBegin-Tony_T@Apr 8 2005, 21:33
      Madal anoodikoormus. Näiteks toodud EL34-ja puhul peab panema 2 paari paraleelselt. Lampide paraleelimise kohta on mul oma arvamus.
      Palju EL34 siis tahab anoodkoormust?
      Mäletamist mööda oli priboi trafol anoodkoormus (Rp-p) 2,5k või 4,5k kaheksa oomisele väljundile, oleneb kas 8 või 4 oomiste klemmide alt. Samas on trafot võimalik ka ümber kerimata, ainult sektsioone ümber ühendades natuke teisele koormusele ajada.[/b][/quote]
      Terv.

      El34 (6V6, 6l6, 807, KT88), anoodikoormus alates u. 2,5k. 6V6, 6l6, 807 puhul tegelikult isegi 3k, KT88 puhul vähem, alates u. 2k. Ühe lambi kohta, R p-p siis topelt. Töötavad madalamaga ka, kindel see, lihtsalt sellest madalamale ei oleks mõistlik minna.
      Jah muidugi võib lihtsalt 8 oomise kõlari 4-se asemele ühendada, 4-seid siis enam kasutada ei saa, 6-oomistega läheb kah nadiks...
      Tõenäoliselt pole see eriti suur kaotus aga mine sa tea? Muidugi ma räägin siin justkui kõlarid oleksid tegelikult 4 või 8 oomised takistid .
      Kõiki asjaolusid arvestades - midagi võimatut pole. Aga seda ma ju ei öelnudki?

      Kui seal on võimalik sektsioone ümber ühendada? Ja palju sedasi mänguruumi on? Pean tunnistama, et torkisin viimati Priboid aastaid tagasi ja siis oli tegu pigem remondiga kui ümberehitusega, ei ole selle aparaadiga kunagi midagi tõsisemat üritanud teha.
      Võib-olla peaks?

      Comment


        #18
        Teema alustaja ilmselt soovis leida ideid selle võimu "parendamiseks".
        Lisaks siis võib-olla paar ideed, kes teab, äkki areneb sellest veel mõistlik arutelu B-)



        Ma tean, see faasipööraja näeb esmapilgul välja veidi kummaline, siiski võin kinnitada, et töötab suurepäraselt. Olen proovinud, EL84 väljundis ja trioodühenduses samuti. Väga lihtne, suht odav ja tõesti musikaalne võim oli.



        Nii, nüüd midagi tõsist. Skeemi omanik on Thorsten Loesch. Arvestatud on balanced sisendsignaaliga, parim lahendus oleks kasutada sisendtrafot, mis vajaduse korral signaali konverteeriks.

        On kellelgil veel ideid?

        Comment


          #19
          Veel üks:

          Comment


            #20

            Nikolai käe all moditud Priboi tundub vägagi sarnane sellele skeemile siin. link teemale oli eespool.

            Comment


              #21
              Nii, väga tore väga tore. Olen saanud palju teada aga nagu arvata võis mida rohkem teada saan seda rohkem küsimusi tekib Sain kokkuleppele ka ühe tegijaga kes aitab asja kokku joota ja on nii nõu kui jõuga abiks&#33; Ainuke asi et pean selgeks tegema endale mida ma täpselt tahan. Siinjuures ma loodangi teie abile. Oleks tore kui moi viitsiks natuke iseloomustada "oma" skeemi, et miks see hea on (kui on) et mis silma hakkab ja kuidas ta teoreetiliselt peaks kõlama?

              Enda mõtted on niisugused et tahaks suht sihukest universaalset võimu, ses mõttes et ei aja seda viimast taga. Tahaks lihtsalt korralikku asja ja isetegemise rõõmu&#33; Samas ei taha ka lihtsama vastupanu teed minna.

              Ja üks asi veel kahjuks vene keelt ei oska, tänu sellele ilmselt ei ole ma leidnud Audes A101 orig. skeemi

              tänud,

              e.

              Comment


                #22
                Minu variandis pole võimul tegelikult seda "lambi heli" ehk see mida pakuvad SE trioodidega võimud ja mida enamus lambihuvilisi õigeks peab. Selle eest on vägagi korralik bass (muidugi mitte nii hea kui saab korraliku transvõimuga) suht karmid kõrged ja väga konkreetne helipilt. Vahest tundub et isegi liiga konkreetne, võtab mõne plaadi liiga eraldi pulkadeks lahti ja ei teki sellist kompaktset kodust tunnet. Vahel on tekkinud mõte, et peaks teda kuidagi hägustama aga ma olen aru saanud, et see käib natukene kõrgete karmusega koos ja see mulle tegelikult meeldib (või tuleb öelda, et olen ära harjunud??).
                Headus kui selline on põhiliselt asja odavus ja mõõteriistadega kallale asudes ei ole millegi üle norida.

                Kui sul originaalis asi töötab, siis võiksid panna ehk kirja mida sa tahad, et oleks helis teistmoodi, oskaks midagi pakkuda kuhu suunda liikuda. Skeemi kõrval mõjutavad heli piisavalt palju ka kondekate ja takistite margid.

                Comment


                  #23
                  originaalskeem on siin http://igdrassil.narod.ru/audio/pamps/prschem.djvu

                  Mis puutub aga moi juttu helipildi konkreetsusest on tõepoolest tõsi, sain oma algses konfiguratsioonis proboi ka läbi häda tööle ja enamvähem häälestatud. Helis on tõepoolest vähem basse kui transsvõimul, samas kõrged on minul talutaval nivool, võibolla ka seepärast et kasutan -76a Estonia valjukaid

                  Comment


                    #24
                    Minu originallil ja ka nüüd ei ole mitte bassi liiga väha vaid, ta ei mängi piisavalt madalale, piisavalt konkreetselt (moonutusteta?) ja kiiresti.
                    Kõrgeid oli minu oliginaalil küll vähe, -3 db oli kuskil 10kHz juures, ega moditud variandli kõrgeid üle normi ei ole vaid nad on "karmid" ilma selleta, et neid oleks nagu peale keeratud.

                    Comment


                      #25
                      millega avada seda skeemifaili: prschem.djvu

                      e.

                      Comment


                        #26
                        Originally posted by moi@Apr 11 2005, 18:09
                        Minu variandis pole võimul tegelikult seda "lambi heli" ehk see mida pakuvad SE trioodidega võimud ja mida enamus lambihuvilisi õigeks peab.
                        At-at-at...
                        Siit see tuleb... Eih, sain ikka sabast kinni õnneks B-)

                        Märgiks ainult seda, et mida keegi Iseenda jaoks Õigeks peab, on sügavalt isiklik asi. Laiemas mõiste Õigus on seotud helisalvestise võimalikult suure loomutruudusega taasesitamisega.
                        Muuseas, mis asi see "lambi heli" siis ikkagi on?

                        Comment


                          #27
                          No lase tulla ega ma põdema ei hakka B-)
                          Mis see "lambi heli" sinu arust siis on, kui üritada väha täpsemalt kirjeldada?

                          Comment


                            #28
                            Originally posted by moi@Apr 12 2005, 09:16
                            No lase tulla ega ma põdema ei hakka B-)
                            Mis see "lambi heli" sinu arust siis on, kui üritada väha täpsemalt kirjeldada?
                            Asi ongi selles, et ma ei tea, mida keegi selle "lambi heli" all mõtleb.
                            Kui inimeste käest küsida siis tuleb igasugu põnevaid vastuseid. Põhiliselt: "selline pehme ja mõnus ja karvane".
                            Mis aga pahatihti inimestele teadmata on, õieti disainitad ja suht kompromissitult lahendatud SE DHT võimule on raske leida võrdväärset resolutsioonilt, detailsuselt ja neutraalsuselt, KUI ta on "paaritatud" õigete kõlaritega. Ilmselgelt on tarvis kõrge tundlikkusega ja võimendi-sõbraliku takistuskaraga kõlareid.

                            Veel, see bassi asi pooljuht- vs. pentood p-p vaatevinklist. Tegelikult hea pentoodvõim on tihtipeale ka ses suhtes parem sama võimsast pooljuhtvõimust, arvestades, et väljundtrafo ei ole takistuseks. IMHO, kui juba bassi peale välja minna, peaks võmendi võimaldama -3dB @ <20Hz, täisvõimsusel. Kui tahad lihtsalt "täidet" sagedustel alla ca 40Hz, on niikuinii mõtekas kasutada selleks otstarbeks loodud "infrawoofrit", loomulikult pooljuhtvõimuga.

                            Comment


                              #29
                              Originally posted by Tony_T@Apr 12 2005, 10:05
                              Tegelikult hea pentoodvõim on tihtipeale ka ses suhtes parem sama võimsast pooljuhtvõimust, arvestades, et väljundtrafo ei ole takistuseks. IMHO, kui juba bassi peale välja minna, peaks võmendi võimaldama -3dB @ <20Hz, täisvõimsusel. Kui tahad lihtsalt "täidet" sagedustel alla ca 40Hz, on niikuinii mõtekas kasutada selleks otstarbeks loodud "infrawoofrit", loomulikult pooljuhtvõimuga.
                              Suht odav transvõim teeb eriliselt punnitamat bassi osas kallist p-p pentoodist paremat häält.
                              See trafo ongi põhiline, mis on alati takistuseks. Isegi kui sama võimsuse juures mõlemad 20Hz välja mängivad. Moonutused on trafost tingitult suuremad, väljundtakistus on suurem tänu trafole ja suht väiksemale tagasisidele (muidu ei saaks jälle kõrges ja keskosas lambiga head heli käte). Ehk transvõim, kui see on ka keskmiselt tehtud, kontrollib bassi valjukat tunduvalt paremini kui p-p pentood.
                              Spets woofrit ma juba põhimõtteliselt ei kasuta, kõlar peab ikka ise mängima ka madalast otsast kõike korralikult maha mis salvestatud on ja sellise kõlari bassiotsas jääb lampvõimust natuke vajaka.

                              Comment


                                #30
                                Suht odav transvõim teeb eriliselt punnitamat bassi osas kallist p-p pentoodist paremat häält.
                                Ehk transvõim, kui see on ka keskmiselt tehtud, kontrollib bassi valjukat tunduvalt paremini kui p-p pentood.
                                Jah, minu viga, tunnistan. Millegipärast ei rääkinud ma, milliseid kõlareid mõtlen. Valdav osa tänapäeval toodetavatest kõlaritest on loodud, arvestades elektrilist summutust (kõrge DF-ga võimud). Need ei ole paraku eriti sobilikud enamike lampvõimudega kasutamiseks. Kui sellest seisukohast lähtuda, siis jäävad mängust välja võib-olla 90-95% müügil olevatest kõlaritest. Ilmselgelt tuleb mingi kompromiss leida. Juhul kui sõltud sellest, mis poodides müüakse.
                                Nüüd aga, kes on öelnud, et lampvõim ei saa olla praktiliselt olematu väljundtakistusega? Ma ei ütle, et peaks olema.

                                See trafo ongi põhiline, mis on alati takistuseks. Isegi kui sama võimsuse juures mõlemad 20Hz välja mängivad.
                                Vabandust, milline trafo? Priboi trafo, mingi muu või "kõik need trafod"?
                                See tähendab, takistuseks on ta küll, kui suureks, see oleneb väga palju trafost.

                                Moonutused on trafost tingitult suuremad
                                Millised moonutused täpsemalt? Kui arvestada harmoonilismoonutust, siis kui palju see ikkagi on kuuldav nii umbes 50Hz juures?
                                Või mõtled faasinihet?
                                Ja kui suured need on "heal" trafol?

                                väljundtakistus on suurem tänu trafole ja suht väiksemale tagasisidele
                                Kas suurem väljundtakistus on hea või halb asi oleneb kõlaritest. Siiski, lampvõimu väljundtakistus pole mingi kindel ja muutmatu suurus, saab rääkida ainult konkreetse näite (võimu) varal.

                                (muidu ei saaks jälle kõrges ja keskosas lambiga head heli käte).
                                Jah, siin see lõks ongi. Muuseas, need pooljuhtvõimud, mis hästi kõlavad kipuvad kah olema suht lihtsa skeemiga, vähese arvu võimendusastmetega ja suhteliselt vähese tagasisidega. Ja samas ei saa hästi hakkama raskete loadidega. isiklikult kasutaks keskmiste ja kõrgete jaoks ainult SE, klass A võimu ja ilma tagasisideta. Tegelikult kasutangi, ainult et peaaegu kogu sagedusala ulatuses.

                                Ehk transvõim, kui see on ka keskmiselt tehtud, kontrollib bassi valjukat tunduvalt paremini kui p-p pentood.
                                Näiteks need kõlarid, mida mina kasutan, ei vaja olulisel määral võimendipoolset kontrolli. Ja jumalaeest, pole erilist stiimulit teistsugustega enam vaevelda.
                                Nüüd, nagu ma juba ennist mainisin, sub/infrawoofri puhul, muidugi pooljuhtvõim, kuna seal on tarvis suuremat võimsust (200-500W?) ja ka kõrget DF-i.

                                Spets woofrit ma juba põhimõtteliselt ei kasuta, kõlar peab ikka ise mängima ka madalast otsast kõike korralikult maha mis salvestatud on ja sellise kõlari bassiotsas jääb lampvõimust natuke vajaka.
                                Kas ei kasuta põhimõtteliselt või oled leidnud mingil põhjusel, et nii pole hea?

                                Muuseas, kus on piir, mis on mitmeribaline kõlar ja mis subwoofer ja kõlar? Kas asi on lihtsalt selles, et kõik valjukad peavad olema tingimata ühes kastis? On sel mingi tähtsus, kas sagedused alla, ütleme 40-50Hz saavad taasesitatud stereo või mono süsteemi poolt?

                                Ps. Ma ei nori, lihtsalt väga uudishimulik olen

                                Edit:

                                Millistest kõlaritest räägid?

                                Comment

                                Working...
                                X