Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid ~100 dB/W tundlikkusega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kui sa need simulatsioonid ebausaldusväärseks arvad, siis sa pead ka kogu OB kohta käiva teooria maha kandma. Lisaks muidugi veel see, et minu konkreetsete OB kõlaritega läheb see teooria ja simulatsioonid ilusti kokku ning veel kahes eri variandis, nii vanade kui uute OB-dega. Ilmselt seal mängib ruum seda puuduvat osa mõistatusest.

    Comment


      Nende teooriatega olen ammu kursis, ja hea, simulatsioonid sind aidanud. Antud juhul osutub aga kompensatsioon ebavajalikuks. Kui EQ-ga mänginud, siis olen isegi neid kõige madalamaid mõned dB maha tõmmanud.
      Proovi lihtsalt aktsepteerida, et mõningatel juhtudel saab ka ilma ja pole vaja maha teha neid, kes kompenseerimist rakendanud pole.

      Comment


        Ka härra ise on passiivse filtriga OB kõlari loonud:

        Linkwitz's first dynamic dipole design was a tri-amped system. Although he protested that a bi-amped
        system was not possible, Kay pushed him until he found a way to bi-amp the Dvorák. Then Kay started
        pushing again - this time toward a full-range dynamic dipole speaker, with a purely passive crossover
        that could be driven by one amplifier. "Impossible!" cried Linkwitz.
        Now, for your reading and listening pleasure, the impossible speaker - Audio Artistry's $4,495 Vivaldi.

        Comment


          Hakkas minugi OB pihta passiivsena aga mind see ei rahuldanud.
          Kunagi tehtud esimese analoog korrektsiooniga variandi erinevus korrigeerimata variandiga kuulamiskohalt mõõdetuna oli selline, seal on sees tugevad ruumi seisulained, neid ei ole välja korrigeeritud.
          Click image for larger version

Name:	AktiivVSpasiiv(1).PNG
Views:	372
Size:	9,9 KB
ID:	1116084

          Ma olen ennegi lugenud, et keegi on saanud OB bassi otsa ilma korrektsioonita nii madalalt ja nii kõrge nivooga mängima, et see ei peaks olema võimalik teooria ja simulatsioonide järgi. Selles ma ei kahtle, et selline asi on juhtunud aga keegi nendest väitjatest ei ole viitsinud täpsemalt järgi uurida või mõõta, miks ja mis nippiga see võimalik on.
          Ma ei üritagi neid maha teha, ma üritan ärgitada selgust saama kuidas see võimalik on.

          Comment


            Sai vahepeal natuke kõlari ruumis nihutamisega tegeletud ja OB puhul see mõjutab ikka päris tugevasti aga mõjutab kõige rohkem just kesksagedusi.
            Kui vaadata pilti, siis seal on ilusti näha kuidas tagaseinast heli peegeldumise tõttu tekkivad augud/tipud ASK-s nihkuvad natukene madalamale kui kõlar seinast eemal nihutada.
            Tähele tuleks panna 300-400 Hz, 500 Hz ja 1 kHz juures toimunud muutusi, kus tagaseinast 10% kaugema variandi puhul ka aukude/tippude sagedused umbes 20% madalamale langesid. Nihutus oli umbes selline, et 1 m pealt (roheline joon) 1,1 m peale (punane joon).
            Bassi ja päris kõrgete otsas midagi sisuliselt ei muutunud.


            Click image for larger version  Name:	OBnihutus1.png Views:	0 Size:	65,4 KB ID:	1116314
            viimati muutis kasutaja moi; 27 10 2021, 09:03.

            Comment


              Endagi kogemused, et paigutus on kriitilise tähtsusega, mõni cm siia-sinna ja juba muutub. Ja kõrvaga kuuled seda muutust kesksagedustes hõlpsasti.
              Sama põhjus miks oma kõlareid sai kallutatud natuke tahapoole - et vabaneda kuulamiskohas, mingist kesksageduse "kriipivast " toonist.
              Suvel proovin "teaduse" huvides viia ühe kõlari õue, seal üks külg "lõputu" (kilomeetrites) ja kordusmõõtmised teostada.
              -

              Comment


                Nojah aga sarnaste muudatustega (vb küll kitsamas sagedusribas) peaks ju päädima ka mõõtemikrofoni nihutamine paar cm vasakule paremale? Või ei?
                Toidan trolle!

                Comment


                  Mikri nihutamisega tekkib umbes sarnaseid nähtuseid aga nihutada on palju rohkem vaja ja see rohkem tekitab teisi muutusi veel, mis võivad olla suuremad kui kõlari ja tagaseina kauguse muutmisest tekib.

                  Comment


                    See on see OB downside, et kesksagedused on väga kuuldavalt ruumist mõjutatud. See tekitab võltsruumilisuse, mis võib olla, aga võib ka mitte olla meeldiv. Lihtsalt sõltub kui loomutruult tahta kuulda ja mida üldse kuulatakse. Mina läksin seda teed, et kõrg- ja keskribad ei ole dipoolid, bass ja midbass on. Kui sain võrrelda samas ruumis samade valjukatega n.ö. suletud ja OB heli, siis oli minu jaoks asi selge, mis on õige, selleni viis ehtsa saaliheli jälgimine. Ma ei suutnud selle võltsruumilisusega leppida, samas loomutruumat bassi ka millegi muu kui dipooliga ei oska saada. Nii on mul siis pigem hübriidid kui OB'd...
                    viimati muutis kasutaja OSX; 28 10 2021, 19:06.
                    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                    Konfutsius

                    Comment


                      Ma ei ütleks, et OB-l kesksagedusel mingi suur probleem oleks, pigem on eeliseid.
                      Kesksagedustel on tavaline kõlari ikka veel üsna laias suunas kiirgav, eriti külgedele kiirgav aga ka üles ja alla. OB (dipool siis) kiirgab külgedele, üles ja alla umbes 20 dB vähem kui ette ja taha ehk külgmiste, ülemiste ja alumiste peegelduste pärast tuleb palju vähem muretseda.
                      Mul on kesksagedus MTM konfiguratsioonis, mis veel vähendab üles ja alla kiirgamise koridori laiust.
                      Samas käib ka kastis kesksageduste heliga ikka kaasas "kasti maitse", mida OB puhul ei ole.
                      Muidugi poleks paha natuke tagaseina summutada, seda pole kesksageduse vahemikus nii keeruline teha kui bassi osas ja ka pind on palju väiksem kui kõiki külgseinu, lage ja põrandata summutada.
                      Üks asi veel mis ma oma viimase OB variandi puhul olen märganud on see, et ruumiline stereo helipilt (ehk stage, mitte see "helipilt" mida valesti kasutatakse ASK sirguse, kõveruse või üldisemalt ASK kuju kohta) on tulnud ka kesksageduse madalamasse otsa, varemalt domineeris pildi tekitamisel ülemine kesksagedus ja kõrged, nüüd on ka madalam kesksagedus palju ruumilisem kuhugi peaaegu midbassini välja.

                      Comment


                        Ma ei muretsegi külgpeegelduste osakaalu pärast (seda saab ruumi omadustega ju muuta), hoopis tagakülje peegelduse ajaline viide on see mis tekitab kunstliku ruumi, mida tegelikult pole salvestises. Mõnele instumendile see sobib, mõnele mitte, aga kui võrrelda salvestisel olevat ruumilisust kasvõi avatud klappidega või kõlaritega kus saab tagakülje sulgeda, on vahe vaidlematult selge. Kõlarid on suunatud kuulamiskohale, nii on peegelduse osakaal kasulikus signaalis väiksem ja MTM on minulgi kasutusel. Keskribas pole ka keeruline vabaneda "kasti maitsest", sest seal pole vaja omada ülemäärast avatud mahtu nagu basside puhul.
                        viimati muutis kasutaja OSX; 29 10 2021, 17:41.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          Summutasin, hajutasin ja suunasin OB tagumise poole kiirgust ning tagaseina peegeldusi natuke ja helipilt (see stereo oma) muutus tuntavalt. Kõlarid jätsin hetkel täpselt samale kohale.Tekkis rohkem konkreetsust ja fokusseeritust, seda mida mu eelmistel OB-del oli vist isegi liiga palju, kuigi ka neil on keskriba MTM ja kõik lahtine, kõrged aga on seal tagant kinnised ja üsna laial paneelil. Väiksed muutused kesksagedusel tekkisid ka ASK-sse.
                          Ehk üsna väikse ruumi akustilise kohendamisega saab üsna oluliselt muuta helipilti.

                          Comment


                            [QUOTE=moi;n1116660]Summutasin, hajutasin ja suunasin OB tagumise poole kiirgust ning tagaseina peegeldusi natuke ja helipilt (see stereo oma) muutus tuntavalt. Kõlarid jätsin hetkel täpselt samale kohale.Tekkis rohkem konkreetsust ja fokusseeritust, seda mida mu eelmistel OB-del oli vist isegi liiga palju, kuigi ka neil on keskriba MTM ja kõik lahtine, kõrged aga on seal tagant kinnised ja üsna laial paneelil. Väiksed muutused kesksagedusel tekkisid ka ASK-sse.
                            Ehk üsna väikse ruumi akustilise kohendamisega saab üsna oluliselt muuta helipilti.


                            Kas mõni pilt oleks paljub tahta?

                            Comment


                              Ei ole plaanis pilte panna, asjad ei ole fotogeenilised.

                              Comment


                                Ühe naljapildi võib ju panna, pimedas ja teki all.

                                Click image for larger version

Name:	Summutus.JPG
Views:	172
Size:	51,9 KB
ID:	1116702

                                Comment

                                Working...
                                X