Teade

Collapse
No announcement yet.

Foorumlaste audiosüsteemid!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Esmalt postitatud Veix7 poolt Vaata postitust
    loomulikult seda efekti, mis Pandionid Novembre pool ma ei saa ja ma ei usu, et kunagi saangi, sõltumata kõlaritest. Samas ka Novembre eelmised seitse paari pole tema pool seda kunagi andnud
    Miks ei saa, peaks saama, aga Feng shui sekkub vahele. Sinu tuba on tunduvalt parem kui minu oma. Tööd tuleb sellega teha. Paksud kardinad ja akustilised paneelid toovad RT60, 300-400ms vahele. Vähem peegeldusi, selgem otseheli. See, et pandionid 8-na kõlaripaarina toast "kadusid" on kokkusattumiste jada. Et nad õigesse kohta sattusid ja muidugi peamine, et teler kadus kõlarite tagant ära.
    Kui kõlarite ehitus võtta, sinu tuppa sobiksid Dynaudio C2, C4. C2-si nimetakse suurteks kõrvaklappideks.

    Comment


      Täiesti nõus, teler kõlarite taga on halb. Paksud kardinad ma kindlasti panen, momendil aga salongid ju suletud, kui see jama läbi saab, tuleb tellida. Akustilised paneelid samuti, tehakse täitsa maitseka välimusega, selliste vastu pole mul midagi.

      Mis otsehelisse puutub, siis algselt oli mul kuulamiskoht kõlaritest 3,2 meetri kaugusel, praeguse 2,6 asemel ja tänu sellele on kõrvadesse jõudvas helis peegeldusi vähem. Lõviosa kõlareid ongi ette nähtud mängima 1,5 - 3 meetri kauguselt.

      Marteni ja Pandioni pluss on hea tundlikus, nad vajavad head võimendit, mitte aga võimast. Hegel H 160 tuleb mõlemaga vabalt toime. Dynaudiod on väga head, kahjuks aga väga võimuahned, neile ei piisa isegi Hegel H 390-st. Vähemalt nii kirjutatakse Hifisentraleni foorumis, eks toime ju tuleks, aga potensiaal jääks kasutamata.

      Comment


        Hetkel mul poolsurnud Sony MHC-801 selle originaalkõlaritega ja leitud Philipsi PS7450E kõlarid tagakõlariteks, ühendatud arvutiga RCA pesade kaudu. Võimsust jätkub piisavalt et naabriteks olnud noored venelased mürasõja kaotajateks jätta._
        -Artificial_Intelligent-

        Comment


          Viimasest postitusest aasta möödas ja üht-teist on vahepeal muutunud.
          Elutoa kontsetpsioonist niipalju, et 110" projektorilahenduse asendasin 85" TV-ga ja kolisin vastasseina.
          Polk RTI12 esikõlarid asendasin ksf Anc käest ostetud Sonus Faber Concerto Domus-tega. Ei ütleks, et mingi mäekõrgune vahe on, aga Sonused kõlavad loomulikumalt ja neid võib kuulata hommikust õhtuni ilma kõrva väsitamata. Ja noh, viimistlus on ikka tiptop, järgmiseks võiks Cremonadest vist unistada Sonustega ostsin kaasa ka XLO Reference 2 kõlarikaablid.
          NAD C555 vinüülimängija ja Goldring Elektra helipea asendasin Rega P6 mängija ja Ania MC helipeaga. Tagantjärele mõeldes oleks võinud juba P8 vaadata, et tulevikus helipea upgradega suurema sammu saaks teha, aga tol hetkel tundus, et uus P6 on vanema RP6-ga võrreldes juba päris suur edasiminek (väline toitekas, metallist subplatter, EBLT Reference rihm, plindi tugevdused jne). Aga hetkel olen praegusega ka väga rahul ja eks alati saab jälle upgradeda
          Phono eelvõim on Primare R32, mille importisin kasutatuna Soomest.

          Võimendi on endiselt Primare SPA21 ja CD/SACD mängib endiselt Primare DVD30. Tidal HiFi ja FLAC-ide allikaks on endiselt meediaarvuti, kust Wireworld Supernova 7 optilise kaabli kaudu läheb heli võimendisse ja olles katsetanud nii Audirvanat kui Rooni, olen Rooni peale pidama jäänud, telefoniga juhtides mugav ja ilus kasutajaliides (tänud soovitajatele).

          Keskkõlarist loobusin, seega kõlarikonfiguratsioon on nüüd 4.0 ja ütleks, et filme vaadates tunnen keskkõlarist puudust ainult diivani otsa peal istudes. Sweetspotis või meeter siin/sealpool istudes tulevad dialoogid ilusti teleka keskelt.

          Üks pilt kah:

          Comment


            Kas sul pole nende kõlarite kuulamisel tekkinud tunnet või kahtlust, et natukene jääks justkui detailsusest ja täpsusest puudu ning et instrumentide fokuseeritus ruumis oleks justkui pisut umbamäärane ja laialivalguv...?

            Comment


              Mul ei ole eriti palju võrdlusmomente olnud ja kindlasti on ju paremaid kõlareid, aga ma ütleks, et kui ma nad seintest eemale tirisin, siis läks asi üsna mõnusaks, lava on lai ja sügav ja üpris täpne, aga jah kui tahaks peenikese nööpnõelaga instrumente fokuseerida, siis peaksin kõlaritel rohkem varbad sisse keerama ja siis läheb lava minu maitsele kitsaks ja hetkel olen leidnud kompromissi nende vahel. Vb parematel kõlaritel on vaja vähem kompromisse teha. Detailsuse ja täpsuse osas olen nõus, aga mulle pigem vist sobib selline pisut laid-back heli, praegu. Aga eks muusikahuvi süveneb, kõrv areneb ja kui tekib võimalus kallimaid-paremaid süsteeme kuulata, siis ilmselt hakkab ka upgraditis-e pisik külge. Kui kohe maailma kõige parem süsteem osta, siis kaob ju järk-järgult arenemise lõbu ära

              Comment


                alpal664, saatsin sulle pm-i

                Comment


                  Mitmelt foorumlaselt olen kõlarite osas häid soovitusi ja pakkumisi saanud, tänud selle eest. Aga kõlarivahetuse motivatsioon käis üles-alla ja seega väga aktiivselt sellega ei tegelenud, kuigi üks õngekonks oli pidevalt sees ja ligi pooleaastase õngitsemise tulemusel ka läks kaubaks - õnnestus omandada (minu hinnangul) ühed ilusamad kõlarid, mis kunagi tehtud - Sonus Faber Cremonad. Kindlasti oleks sama raha eest detailsemaid, sirgema graafikuga jne kõlareid saanud, aga need itaallaste tehtud kastid lihtsalt panevad südame kiiremini tuksuma, midagi pole teha.

                  Kunagi enne Cremonasid hankisin REL T5 bassikõlari ka, sest eelmised esikõlarid SF Concerto Domused olid juba 1,5m esiseinast eemale nihkunud ja alumine ots jäi niruks. Bassikõlari erinevate asukohtade katsetamise teel õnnestus ta üllatavalt nähtamatult süsteemi sulatada, ilma et tema olemasolust aru saada oleks. Ühendamiseks kasutasin Hi-Level kaablit võimendi kõlariväljundi klemmide otsas. Cremonasid proovisin ilma ja koos bassikõlariga, aga otsustasin ta ikka alles jätta, sest nii tundus pisut parem. Saaks ka ilma hakkama, kui vaja oleks.

                  Kui Cremonasid ja Concerto Domuseid võrrelda, siis vahe on kindlasti sees - detaile ja dünaamikat on rohkem, kõlarite paigutusega ei muutu helipilt nii drastiliselt ja diivanil istumise "magusala" on suurem. Teisalt on nende kõla väga sarnane - mõnusalt värvikas kesksagedus ja kumbki ei väsita kõrva, kuula või hommikust õhtuni. Selles mõttes olid Concerto Domused oma hinnaklassis väga tublid ja nüüd täidavad nad tagakõlarite rolli. Esikõlarite kaablid XLO Reference 2 asendasin ammusest ajast sahtlis olnud MIT Terminator 5-ga, mis hetkel tundub selle comboga paremini sobivat.

                  Cremonasid üksi osta ei õnnestunud ja tehingu toimumiseks pidin kaasa haarama ka peremehel kasutusel olnud A-klassi lõppvõimendi Plinius SA-50 mkIII. Lõppvõimendi ühendasin Primare SPA21 eelväljundisse, mis aitas helile kaalu lisada ja trummilöökide "kick" on veidi järsem. Kui esialgu oli plaanis Plinius turustada, et pauku rahakotile veidi leevendada, siis enam hästi ei raatsigi ja tundub, et tegelikult võiks hoopis mingi peenema eelvõimendi otsida (äkki isegi lampidega?). Igatahes maru kurb oli omaniku nägu vaadata, kui asjad autosse saime tõstetud. Andsin lubaduse nende eest hästi hoolitseda

                  Enne võimendiseiklusi on vist tegelikult plaanis hoopis akustikaga tegeleda ja diivani taga asetseva projektoriekraani asemele mingi akustiline paneel riputada. Ei kujuta ainult ette, kas enne peaks midagi toas mõõtma ka või tuimalt poodi astuma ja "palun mulle üks akustiline paneel". DIY on kah võimalus. Esialgu tundub, et projektoriajastust kasutusel olevad paksud ja rasked kardinad aitavad ka juba tublisti.

                  Samuti tuleks ühel hetkel otsustada, kas üritada ruumilist heli edasi viljeleda või paneks kõik munad stereo korvi...

                  Jutt kisub maru pikale, peaks vist otsad kokku tõmbama ja pilti näitama:


                  Comment


                    Heli kohta midagi rohkemat - helid kõlarites kinni või valjukatest lahti , lava on kõlaritest laiem ,laval pillimeste paigutus on arusaadav- kes ees, kestagapool ,lava on sügav või kõlarite joonel , bass on kiire kuiv või lihane ümargune ?

                    Comment


                      Kui omanik pole neid scanspeakiga koostatud sonus faber cremona kõlareid muutnud, pakun et see 2003a 3osaline jutt on suht põhjalik:
                      https://www.stereophile.com/content/...g-january-2003
                      viimati muutis kasutaja martk; 28 06 2023, 18:38.
                      Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                      Comment


                        Vabandust, olen kehv jälgija olnud ja ei pannud kommentaare tähele.
                        Tegelikult on asi nii, et olen täpselt aasta aega elanud uues (kasutatud) kodus ja pisut kogemusi juurde saanud.
                        Kuna 80m2 elutoas on 16 jooksvat meetrit klaasi ja ebaühtlase kõrgusega lagi, ei saanud seal kuidagi muusikat kriitiliseks kuulamiseks sobivalt mängima. Kardinaid ja paneele oleme siiani vältinud (WAF-faktor), kuigi mingid kardinad ilmselt ikkagi lähiajal tulevad (rulood, mis hetkel kasutusel on, ei aita kuidagi kaja vähendamisele kaasa). Seega tegin tühjana seisvast garaažist endale kodukontori/koopa.

                        Proovin läbi käinud helitehnika enamvähem järjekorda panna:
                        Plinius lõppvõimule tuli paariliseks Plinius M8 eelvõimendi. Striimijaks ostsin Hifi Rose RS150 (AKM daciga versioon) ja algul lasin heli läbi USB-kaabli LKS MH-DA004 DAC-i, aga hiljem välisest dacist loobusin, kuna erinevus oli piisavalt väike, et raha vabastada ja uusi asju proovida. Tuli Soomest Leben CS300XS integreeritud lampvõimendi ja Vivo VS20 lairibakõlarid (Audio Nirvana Super 10" valjukatega). Kasutasin neid mõnda aega elutoas Bluesound Node 2 striimeriga, aga suvel võtsime 2 kassipoega ja probleemide ennetamiseks sai raske südamega nii võim kui kõlarid maha müüdud.

                        Kevadel küsisin GIK Acousticsist nõu ja tellisin koopasse mõned akustilised paneelid: esiseina ja lakke "244 Full Range" 118mm paneelid ja selja taha "Impression" seeria 150mm paneelid difuusorplaatidega. Tõmbas bassikumina maha ja tegi lava täpsemaks.

                        Vahepeal sai ostetud veel üks lampvõimendi - Unison Research S6, mis toimis kenasti ka Cremonadega. Leben kõlas ka Cremonadega väga hästi, aga 15W võimsusest ei piisanud, et bass oleks kiire ja konkreetne.
                        Pliniused müüsin maha, sest lambiheli hakkas kuidagi rohkem meeldima. S6-le tellisin Tube Amp Doctorist natuke ägedamad lambid, kuigi kunagi tahaks mingeid NOS torusid ka proovida. Lebeni omamise ajal leppisin tehasest tulnud vene lampidega.
                        Rega P6 olin ka vahepeal maha müünud, sest kvalitatiivne erinevus striimeri kasuks oli suur, aga kuna hing ikkagi ihkas vinüülindust, sai ligi võetud teine inglane Nottingham Analogue Ace Spacedeck koos Ace Space käpaga. Helipeaks võtsin Hana ML ja fonokorrektoriks Tom Evans Microgroove+ (Tom Evansit soovitas üks Saksa sõber ja peab tunnistama, et sobib Hanaga pisut paremini kui mu teine korrektor Primare R32).

                        Kunagi talvel testisin üpris suurt portsu kõlarikaableid ja tol hetkel Pliniuste ja Cremonadega sobisid kõige paremini Wireworld Eclipse 8 kaablid, mis on praeguseni kasutusel.
                        Ise olen teinud mõned toitekaablid ja RCA-kaablid ja erinevaid tehasekaableid hankinud/testinud. Saksast ostsin Phonosophie hifi riiuli ja võrdluseks on sealt siiapoole tulemas ka Finite Elemente Spider riiul. Huvi riiulite testimise vastu tekkis, kui Norstone Stäbbl klaasriiuli maha müüsin ja tehnika ümber tõstsin ja avastasin, et heli muutus väga palju. Klaasi peal oli kõrgeid sagedusi rohkem ja esialgu tundus Phonosophie lausa tuhm, kuid hiljem harjusin selle neutraalsusega ära. Katsetamiseks hankisin ka mõned isolatsioonijalad, erinevad DIY ja Finite Elemente Ceraballid. Õige jubin õiges kohas pisut aitab, kuigi öö/päev erinevust pole tuvastanud. Lampvõimendi all tundub (olemasolevatest) parim kombo Phonosophie control boardiga riiul, kummipatjadega jalad, Ikea Aptitlig lõikelaud ja Ceraballid selle peal, seal peal siis võimendi Kuigi jällegi, täitsa kuulatav ka ilma kogu selle kremplita.

                        Rose striimeri müüsin vahepeal maha, kuna tundus, et olen nüüd analoogimees (hahah), aga tegelikult igatsen seda tagasi. Lebenit tahaks ka kunagi uuesti omada ja erinevaid lampe proovida.
                        Sonus Faber Concerto Domused müüsin maha, siis ostsin tagasi ja lõpuks müüsin vennale, seega jäid ikkagi pereringi.

                        Mis siis veel...samas toas vaatan ka filme 85" telekast. Ressiiveriks on Marantz Cinema 70s, keskkõlariks on Sonus Faber Center Domus ja tagakõlariteks Sonus Faber Wall Domus. Bassikõlariks endiselt REL T5. Esikõlarid lähevad läbi stereovõimendi.

                        Vahepeal hankisin juurde ühed tillukesed Sonus Faberi riiulikõlarid ebaõnnestunud nimega Toy. Mänguasjast on asi muidugi kaugel, sest teevad väga ilusat häält ja mu 25m2 koopas isegi hingavad veidi paremini kui Cremonad, kuigi Cremona heli on täidlasem ja pisut voolavam, loomulikum. Lava on mõlema isendiga hea, kuigi Toy on isegi täpsem/sügavam (ilmselt ka ruumi suurusest tulenev, Cremona on siia tuppa vb natuke suur). Toy-d tulid originaalpakendis ja praktiliselt NOS-seisukorras, ühe omaniku käes olnud ja ainult korraks kuulatud. Asendas teiste kõlaritega, aga ei raatsinud kunagi neid ära anda, kuni praeguseni.

                        Võtsin julguse kokku ja proovisin Cremonasid elutoas ka, selle tarbeks sai eelmine nädal ligi võetud D-klassi võimendi Bel Canto S300i, aga kuna kassid hakkasid Cremonade vastu haiglast huvi tundma, sai need ikkagi koopasse tagasi veetud ja Toyd koos REL-iga elutuppa pandud, sisimas lootes, et nad neid ei näpi, ja kui näpivad, siis ei ole ahastus nii suur. Raske ikka see muusikape*e elu

                        Kui mõelda, et kuhu edasi, siis võib-olla tulevikus näen koopas kas suuremaid riiulikõlareid või väiksemaid torne, aga samas ei raatsi olemasolevatest kuidagi loobuda. Kui telekat ei oleks, siis paneks selle asemele ilmselt suure difuusori. Või äkki annab mingi klapitava/eest sõidetava lahenduse praegugi ehitada. Elame-näeme

                        Jutud kipuvad järjest pikemaks minema - aitäh, kui viitsisid lugeda. Siin mõned pildid ka:










                        Comment


                          alpal664
                          Huvi pärast küsin kas oma kõlareid oled viinud õue ja vabas õhus kuulanud?

                          Comment


                            Ei ole sellist asja proovinud.

                            Comment

                            Working...
                            X