Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Viirused ja UVC

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Viirused ja UVC

    SAT oli saade, kus oli juttu inimkonda viimasel ajal tabanud väga rasketest viirushaigustest. Kummalisel kombel oli kordumise perioodiks 6 aastat. Ilmselt on mingi seos arvuga 666

    Õhu puhastamiseks viirustest ja bakteritest kasutatakse UVC kiirgust. Parima tulemuse annab lainepikkus 254nm.





    Ka vee puhastamisel kasutatakse sama tehnoloogiat:



    Ultraviolet water and wastewater disinfection


    Bakteritsiidlampi kasutatakse ruumide mikrobioloogiliseks puhastuseks. Lamp desinfitseerib tõhusalt õhku, vett ja lahtiseid pindu, neutraliseerib bakterid ja viirused, hallituse, seened ja muud mikroorganismid. Lamp on mõeldud kasutamiseks operatsioonisaalides, haiglapalatites, ravi- ja haavahoolduskabinettides, laborites, apteekides, farmaatsia-, toiduaine- ja kosmeetikatööstuses.

    Bakteritsiidlambiga töötamisel tuleb kindlasti meeles pidada, et ultraviolettkiirgus on ohtlik nägemisele ja nahale. Lühilaineline UV-kiirgus võib põhjustada põletust ja nahavähki, see võib olla valulik silma sarvkestale ning põhjustada ajutise või püsiva nägemiskahjustuse. Seetõttu tuleb kaitsta silmi bakteritsiidlambi valguse eest.




    UVC lampi võib kasutada kas ruumis, kus pole inimesi või siis inimesed on kaitstud otsese kiirguse eest.

    Kuna tööstuslikke seadmeid liigub vähe, keegi ei oska ennustada ohtliku perioodi kestvust ja ulatust, siis ei jäägi muud üle kui ise tegutseda.
    Otsustasin ehitada 2 seadet. Ühega puhastan poest ostetud toidukraami ja teisega õhku. Põhiliselt kasutaks tuulekojas, kus on välisriided ja -jalanõud. Lisaks kasutan vajadusel ka eluruumides.

    Toidukraami jaoks panen vana demonteeritud nõudemasina korpusesse UVC lambi ja ventilaatori. Liigutatav korv teeb kasutamine mugavaks. Seadme varustan aegrelee ja ohutuse mõttes kasutan ära allesjäänud ukselüliti. See katkestab valguse kohe ukse avamisel. Ilmselt teen ka vastava juhtploki.

    Õhu jaoks kasutan ära kodus oleva 100mm ventilatsioonitoru, mille alumises otsas on tolmufilter, ventilaator. Torus on UVC lamp ja ballast. Ülemises otsas on võre, mis ei lase UVC kiirgust ruumi paista. Toru tuleb seest katta fooliumiga ja ühendusjuhtmed on ftoroplst tüüpi isolatsiooniga. Kunagi hiljem läheb ilmselt kogu kupatus roostevaba torusse (korstnahülss). Ka sellele tuleb vastav juhtosa.

    UVC bakteritsiidlampe müüvad Philipsi ja Osrami maaletoojad ja ka Westbalti kodulehelt või neid leida. Tegelikku olukorda tuleb telefoni teel täpsustada.
    viimati muutis kasutaja Svago; 30 m 2020, 14:28. Põhjus: täht

    #2
    Vs: Viirused ja UVC

    Ja kuidas sa kavatsed kindlaks teha, et bakterid ja viirused on tõesti hävinenud?

    Comment


      #3
      Vs: Viirused ja UVC

      Seadmed peavad töötama arvutatud aja, mis sõltub ruumalast, UVC kiirguse võimsusest jne. Tuleb arvestada ka ventilaatori tootlikkust m3/h, õhu liikumise kiirust torus, õhu kontaktiaega kiirgusega. Ma valisingi seetõttu vanema standardiga torud T8, mis on pikemad. T5 on muidugi kaasaegsemad ja neid liigub rohkem, on suurem valik ühenduspesasid jne. Tuleb valida õige ballast nagu luminofoortorude puhul. Ballastid on tänapäeval elektroonilised, kuid kõlbavad ka vanemad drosseli - starteriga lahendused. Lampide järel käisin ise. Postiga, eriti praeguse ülekoormatuse korral, ei riskinud – on kole õrnad. 2 komplekti maksis kokku 61Eur. Vendid tellisin eraldi ehituspoest ja Smardini läheb veel aega.

      Kui see arvutatud aeg on täis, siis on enamus kutud. Tegelikult polegi kõiki vaja hävitada, piisab ohutu hulga saavutamisest - viimane sõltub muidugi inimesest. Mul oli kunagi ühel Piiteri tuttaval selline tööstuslik. Ütles, et lülitab iga sügis-talvel enne gripiperioodi sisse ja tervel perel pole ei grippi, nohu ega köha.

      Nõuka ajal oli tsiviilkaitse koolitused ja treeningud. Ka TPI sõjalise kateedris oli juttu massihävitusrelvadest – tuumarelv, bakterrelv.

      Meil räägitakse millegipärast ainult kätepesu olulisusest. Tollal räägiti, et kõige tähtsam on jalanõude ja välisriiete desinfitseerimine – näiteks tassid poriste jalanõudega saastunud piirkonnast bakterid-viirused koju. Vaadates ka hiinlaste tööd – seal käib lausa tänavate pesu desoainetega.
      viimati muutis kasutaja Svago; 30 m 2020, 18:02. Põhjus: lisa

      Comment


        #4
        Vs: Viirused ja UVC

        Lisaks UV kiirgusele on ka selline asi nagu osoneerimine, see toimib ka n.ö. nurga taha, kuhu UV otse ei paista. Kas selle peale on keegi mõelnud?
        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
        Konfutsius

        Comment


          #5
          Vs: Viirused ja UVC

          Antud lampide puhul pidavat osooni O3 tekkima 1%. Väikeses koguses on see kasulik, kuid suuremas on ohtlik. Vanemate vene lampide korral oli olnud tugev osoonihais. Eks neid UVC lahendusi ole erinevaid. Nagu ikka, on uuemad LED baasil. Aga mul puudub usk, vähemalt esialgu, nende spektrite tõesuse osas. Lisaks on nende kiirgus tugevalt suunatud.

          Meenus veel üks tollane tarkusetera. Kui käed on saastunud, siis on õigem hoida käed taskus ja hiljem riided desinfitseerida (pesta kuumas 80C vees). Kui tõsta saastunud käed näo kõrgusele või tuulega „õiges“ suunas, siis oled nakatunud.
          viimati muutis kasutaja Svago; 30 m 2020, 18:41. Põhjus: lisa

          Comment


            #6
            Vs: Viirused ja UVC

            Mõned allikad on konkreetselt koroonaviiruste juures sobivaimaks pidanud kuhugi 380nm jäävat linepikkust. Mine võta kinni, mis see õigem on.

            Vaatasin mingit History saadet, kus näitati et "hispaania gripp" algas planeedil korraga ühel samal päeval nii Ameerikas kui ka miskipärast Bankokis, Indias. Seletuseks olevat et viirus on kandunud planeedile kosmilise tolmuga. Seal niisugust seost arvuga 6 ei toodud, kuid anti mõista et kõik laastavamad viirused on pärinenud kosmosest, seejuures ebola on "külastanud" Maad kaks korda, eelmine kord üle 200 aasta tagasi.

            Kui viirus on võimeline säilitama oma teovõime kosmilistes tingimustes, kus on kõvad miinuskraadid, UV- ja muud kiirgused, ekstreemsed kuumused, siis tekib küsimusi nende efektiivse vältimise ja tõrje seisukohalt.

            Selles mõttes oleks kaval küll teeselda et "kedagi ei ole kodus", tähendab siis et minna mingiks perioodiks täielikku karantiini oleks päris tõhus lahendus. Kahjuks paljud n.ö. "ärksad" inimesed seda ei mõista ja töllavad lausa meelega ringi, et vähem rahvast segamas või nagu mõned õpilased - nii kestab "vaheaeg" veel kauem kui välja öeldud.
            viimati muutis kasutaja OSX; 30 m 2020, 19:32.
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

            Comment


              #7
              Re: Vs: Viirused ja UVC

              380 nm? Et seal kuskil violeti lühemas otsas?
              A' selle kosmosest tulnud epideemiate jutu kohta ma ütlen, et need History poisid on lapsepõlves küllap Crichtoni "Andromeda liini" lugenud ja hirm on sisse jäänud. Või mõnd ollivuudi filmi vaadanud. Kosmosest on meile orgaanilisi aineid tulnud küll, kuigi ei saa öelda, et need peavad eluga seotud olema. Ja see on ka õige, et viirus on nii pagana lihtne, et elabki seal kuskil elusa ja mitte-elusa aine piiri peal.
              A' öelge, kuidas kuskilt kosmosest tulnud elukas suudab nii keerulise asja kui inimese keemiasse nii kavalalt sekkuda? Oleks veel kaaliumtsüaniid, see sekkub lihtsalt ja arusaadavalt...
              Isegi Maa peal, kus meie kõigi DNA-d on ühe malli järgi tehtud, ei nakatu inimesed jalakasurma. Ega jalakad tripperisse.

              Comment


                #8
                Vs: Re: Vs: Viirused ja UVC

                Kui on tehtud, siis küsin - kes tegi? ...Sellest see saade oligi kusjuures.
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

                Comment


                  #9
                  Re: Vs: Re: Vs: Viirused ja UVC

                  Ise tegi
                  Milleri ja Urey katsetest peale on kaunis selge, et elu isetekkimine (piisava aja olemasolul) on suurema tõenäosusega kui väljast sissetoomine. Pealegi ei lahenda panspermia hüpotees mitte midagi. Kui elu toodi (kosmilise tolmuga või ükskõik millega) planeedile B planeedilt A, siis kuskohast sai ta planeedile A?
                  Ma telekat praktiliselt ei vaata ja seetõttu võin olla millestki ses saates näidatust ilma jäänud. Kui seal tõesti uusi teaduslikke avastusi näidati, siis palun allikaid

                  Comment


                    #10
                    Vs: Re: Vs: Viirused ja UVC

                    siia kõlbaks nüüd kasesalu pildike hoidiseid revideerivast vanajumalast, hoidised olid katk, leetrid, punetised, gripp, jne.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Re: Vs: Viirused ja UVC

                      Keemikud kasutasid UV lampi.
                      Sai ehitatud neile lihtsa UV LED abi kiirgaja selle lambi asemele.
                      Siis sai võetud 3W 365 um LEDid ja tehtud neist.
                      Seade ise on 16 LEDi 16 erinevas pesas aine jaoks.
                      Neil on seal ka tark tööstuslik masin, mis mõõdab mis ja kuidas UV toimis.

                      Kiirgus muudab nend sünteesitud keemilist ainet - mingi keeruline ühend.
                      Lamp pidi toime jaoks kiirgama 39 minutit, lihtne UV LED 10 min ja 3W LED 1 min.
                      Proovitud

                      Nende 365 lainepikkust ja võimu sai kontrollitud FI UV spektromeetriga.
                      Üsna vastas passile.

                      Kui hommikul lugesin seda lugu vaatasin TME pakkumisi ja seal oli kolm sinna kanti LEDi

                      Küsisin. keemikud 280 kanti LEDe ei tahtnud, see kiirgus pidi kogu aine ära lammutama.
                      ***
                      Kunagi uurisid nad looduslikku ainet, mis oli aktiivne teatud vähkkasvaja vastu, Hiirtel töötas.
                      Kui nad katsusid seda ainet enne kasutust UV abil steriliseerida siis aine aktiivsus kadus.
                      See elu on keeruline.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Re: Vs: Re: Vs: Viirused ja UVC

                        Esmalt postitatud olevtoom poolt Vaata postitust
                        Pealegi ei lahenda panspermia hüpotees mitte midagi. Kui elu toodi (kosmilise tolmuga või ükskõik millega) planeedile B planeedilt A, siis kuskohast sai ta planeedile A?
                        Umbes sama küsimus tekkis ka mul. Saatetegijate versioon ei mahu siia teemasse, seepärast ma ei nimeta seda, aga oled terminites õigel teel.
                        Teisalt, lõpuni välistada seda võimalust ju ei saa, nagu ka seda et "keegi" mängib numbriga kuus .

                        Kunagi juhtus lauale selline lamp nagu DRL-400. See oli niimoodi katki et lambi sisu oli töökorras, aga see ovaalne kest oli puruks. Proovisin mis teeb kui tööle panna, noh nagu taimede kasvatuseks või nii. Esiteks tekkis osoon, mis muutus vastikuks umbes 15 minutiga. Ruumis kus viibida polnud vaja, sai mõned tunnid ööpäevas põletatud, tulemus oli et mingile kaktusele oli super, läks väge täis ja tumeroheliseks. Sibulale aga tundus palju olema, olid nagu päikesepõletuse tunnused. Üldiselt pikalt ei mänginud sellega, aga selline tähelepanek oli veel, et igasugu sääsed ja muud insektid, arvasid aknast sisse lennates paremaks mõne aja pärast külili visata... Ehk viskaks viirus kah end külili kui selle alla jääks.
                        viimati muutis kasutaja OSX; 30 m 2020, 21:06.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          #13
                          Vs: Viirused ja UVC

                          Ma ka ei usu seda, et viirused tulevad kosmosest või toovad siin käivad tulnukad Atmosfäär on see, mis meid kaitseb kiirguste eest.
                          Kuidagi kummaline on see 6 aastane tsükkel ja tekkekohad. Ma usun pigem vandenõuteooriatesse…

                          380nm – siis aitab sinine lamp. Üks meditsiinitöötaja just küsis eelmine nädal minult, et kas UVC on see nn. sinine lamp

                          Ma usun, et päikesevalguse kahjulik mõju nahale, sellest põhjustatud terviseriskid ning fotovananemine on enamusele meist tuttav teema. Kas te olete mõelnud ka sellele, et on valgus, mida me näeme ja selline valgus, mida silm ei püüa…Päikesevalgust me näeme, tema peegeldusi ning varjundeid, aga päikesest tulevad UVA (aging ehk vananemine) ja UVB (burning ehk põletus) kiirgusvalgused […]

                          Comment


                            #14
                            Vs: Viirused ja UVC

                            Telhvist käis selline artikkel juba paar aastat tagasi läbi: https://forte.delfi.ee/news/teadus/lambist-terveks-eriline-uv-valgus-voiks-gripiepideemiad-peatada-juba-enne-puhkemist?id=81113535

                            A.R., Kas Eestist ka sellist LED lampi leiab või peab Hiinast tellima? Iseasi kas need toimivad ka mis seal pakutakse.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Re: Vs:
                              viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 22 m 2023, 12:45.
                              -superradical-

                              Comment

                              Working...
                              X