Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Raadiolevi FM jaamad

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Raadiolevi FM jaamad

    Võru ja Valgamaal peaks olema ka kuulda naaberiigi Läti FM raadiojaamad. Huvitaks kas keegi siinsest rahvast seda võimalust kasutab? Küsimus on selles, et juba pikka aega kasutan võimalust ja kuulan Läti Raadio FM levijaama sagedusel 104.30Mhz. Põhiline programmi osa on muusika ja mis kõige hämmastavam on, et kvaliteet just tehnilises osas on väga hea ja enamuses muusikapaladest põhineb naturaal pillide kasutamisel, seega on seda naturaalsust ja pilli kõla ikka väga nauditav kuulata. Kuna on olemas ka võrdlemise võimalus, nii Skandinaavia jaamade suhtes, sest asukoht on merepinnast 113,6m kõrgusel, siis on kuuldavuses ka Soome ja Rootsi Fm jaamad ja seda enamus ajast nädalas. Üldiselt nauditavat on palju, signaal on tugev ja tuleb stereona, kuid kõige kvaliteetsem on ikka Lätlaste levijaam ja seda just muusika kõla suhtes.See kvaliteet, ilmselt saab alguse juba stuudio tehnikast ja lõpeb ülekande traktiga, aga asi on väga kvaliteetne ja kahju, et meil pole sellise kvaliteediga FM levijaamu. Võrdlesin kvaliteeti ka neti kaudu, kuid see oli hale paroodia.Tehnikaks on taasesitusel lairiba kast valjukaga 4A32+kõrgete toetus ja võimuks täisvõim 2xECC 808 ja 2xEL-34 PP lõpp. max 35 W, norm kastuse puhul võimsus 4 W. Tuuneriks on mingi Pioneeri vanakooli tükk ja pole eriti kindel kas see sag. 104.30Mhz on ikka täpne, sest mine tea kui õieti ta sagedust loeb. Antenniks on katusel 3 elementi tööstuslik yagi FM leviks. Kui keegi selle piirkonna inimestest seda võimalust kasutab siis võiks kirjutada oma arvamuse. Autoraadioga olen seda levijaama ka paari aasta eest isegi Haanjas Munamäe jalamil kuulanud.Lätlased teevad ikka kadedaks küll oma tehnika valikul ja tundub, et teh. personal on neil ikka väga kõrge tasemega, muid poleks resultaat nii kõrgel tasemel ja seda just tehnilise poole pealt. Peaks olema ka Saaremaal kuuldav, kuid ilmselt teisel sagedusel,otsisin netist nende levikaarti kuid ei leidnud.Keelega on raskusi!
    viimati muutis kasutaja humax; 07 m 2012, 13:18.

    #2
    Vs: Raadiolevi FM jaamad.

    Täna on üldse põhja poolt hea levi!

    Comment


      #3
      Vs: Raadiolevi FM jaamad.

      Mulle on ka tundunud, et Läti mõnedel jaamadel on kuidagi parem heli kui meie jaamadel, seda ka Läti sõidu ajal autoraadio kaudu kuulates.
      Üsna hiljuti sai ka enda tuuner ära moditud (täpsem häälestamine siiani vastava generaatori puudumisel tegemata) ja sain ka FM lainealal nägijaks. Mõne jaamaga (klassika raadio näiteks) on heli kohati nii musikaalne, et CD läbi korraliku DACi jääks nagu alla mõnes aspektis. Objektiivsete mõõtmistega ilmselt ei jää alla aga kuidagi läbi FMi käies muutb heli musikaalsemaks. Ilmselt umbes sama effekt nagu vinüülil, mis lisades spetsifilisi moonutusi teeb heli musikaalsemaks.
      Keda täpsemalt huvitab, siis üsna mõistliku raha eest sai ebay kaudu Kenwood K-6040 ostetud, sellel on heli kvaliteedi mõttes üsna hea FM-detektori ja steredekoodri skeem, heli käib läbi ainult ühest kondekast ja see on viimane väljundi lahtisidestuse elektrolüüt konde. Sai see lüüt ja mõned toite lüüdid ära vahetatud, polüpropüleeniga paraleelitatud ning helitraktis olevad 4 opakat LM4562 vastu vahetatud. Tulemus ületas igasugused ootused kokku koos tuuneriga umbes 100 EUR eest. Nüüd vaja veel korralik antenn hankida ja sellele paigalduskoht leida, mis üsna suur peavalu tegelikult.


      Milline neist see sinul kuulda on : http://www.latvijasradio.lv/lapas/lv_frekvences.htm
      viimati muutis kasutaja moi; 07 m 2012, 14:24.

      Comment


        #4
        Vs: Raadiolevi FM jaamad.

        Kuulda on üldse, mis tugevalt tulevad 4 jaama ja ainult üks on selline eriline ja ilmselt on asukoht Rezekne 104,2 ja Rigas Radio-TV 1 programm ja ilmselt riigi programm. Sisu on seinast seina, ainult lätikeelsed laulutekstid ja paganama hästi tehtud ümbertöötlused läbi aegade,Mida pole on vaiba kloppimine! Selle eest kõla on naturaalne ja fantastiline ja seda levijaama kohta, keel minu jaoks on nii ja naa, aga võlub kvaliteet! Teised on mingid kommerts programmid ja kvaliteedilt tunduvalt viletsamad, kui mitte ütelda alla keskmise tasema. Minu jaoks on põhiline meloodia ja pillide naturaalsus ja seal seda on. Autoraadioga ma selle avastasingi ja siis jäi kõrva kraapima, et midagi on väga teist moodi ja nii ma seda asja põhjalikumalt arendama hakkasin.
        viimati muutis kasutaja humax; 07 m 2012, 14:45.

        Comment


          #5
          Vs: Raadiolevi FM jaamad.

          Rezekne Tartust liiga kaugel ei ole, Haanja on ka vahel, võibolla on Valmiera 104?
          LR-1 peaks siis olema RDS-is aga sealt tuleb pea pidevalt uudiseid.

          Äkki ikka on LR-2, kus natuke rohkem muusikat mängitakse, Alūksne 104,3 samas kõrval?

          Comment


            #6
            Vs: Raadiolevi FM jaamad.

            Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
            Rezekne Tartust liiga kaugel ei ole, Haanja on ka vahel, võibolla on Valmiera 104?
            LR-1 peaks siis olema RDS-is aga sealt tuleb pea pidevalt uudiseid.

            Äkki ikka on LR-2, kus natuke rohkem muusikat mängitakse, Alūksne 104,3 samas kõrval?
            http://translate.googleusercontent.c...Tl-Ed5HaFTQDNA
            Tartusse ei tule absoluutselt midagi, Möödunud sügisel sai palju vaeva nähtud kuid asjata, See jutt Võrumaalt, suvekodust.Ma isegi ei tea täpselt öelda mis on konkreetse programmi nimi, see jutt oli arvamuse tasemel. Juttu on vähe ja reklaam on talutaval tasemel, pole just eriti tihedalt. Pilli skaala annab sageduseks 104,30Mhz.digi näit. Minu jaoks vahet pole kas Hiina või Läti keel, ühed võimatud mõlemad.
            viimati muutis kasutaja humax; 07 m 2012, 18:55. Põhjus: j

            Comment


              #7
              Vs: Raadiolevi FM jaamad.

              Kui autoga Rakverest Tallinnasse sõita siis vaheldumisi Soome ja Eesti jaamu kuulates on Eesti jaamade helikvaliteet ikka eriti nutune.
              Ilma RDS -i vaatamata saab aru milline on Eesti, milline Soome jaam. Uuno raadio Tallinna saatja oli ainuke meeldiv erand.
              Üheksakümmendatel sai Tartus (Viljandi ringi lähedal) tihti FM-i peal Soome jaamu kuulatud, Lätlased eriti ei tulnud.
              MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
              KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

              Comment


                #8
                Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                Huvitav mis seda põhjustab, kas tehnika (rahalised ressursid siis) või inimfaktor ? Ja kas põhjus on rohkem stuudio või saatja poole peal ?

                Comment


                  #9
                  Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                  Esmalt postitatud mikumaku poolt Vaata postitust
                  Huvitav mis seda põhjustab, kas tehnika (rahalised ressursid siis) või inimfaktor ? Ja kas põhjus on rohkem stuudio või saatja poole peal ?
                  Hea küsimus? Ise lähtun prohvesionaalsest kertinismist, kuna erialalt raadioside ja levi ja hulga aega elust tegeletud selle valdkonnaga ja sellega tegeletud, siis kindel, et algus pannakse paika ikka stuudio tehnikaga, siis ülekande liinid ja seejärel saatjad.Tänapäeval on valikut kui palju ja mida iganes, seda just tehnika kvaliteedi ja näitajate poolest. Kindlasti raha, sest odavad need asjad pole ja polnud ka seda vene ajal .Kindlasti ka insener- teh. personal, ilma hea spetsialistita ikka hea head resultaati ei saavuta, eks ta ole selline loominguline töö .Kui meeskond koosneb oma eriala fännidest siis on heaks resultaadiks kõik eeldused olemas. Tundub et naabritel on see kõik olemas ja sellest ka tipp resultaat.Tean seda enda kogemustest, kui ikka tahtmist oli siis võisid ( 5KW pilti ja 2.5KW heli) saatjast saada pildi kätte nagu " prillikivi" ja polnud vaja nuputada kas pildil oleval isakesel oli habe aetud või mitte ja seda vene ajal ,oli see FM ja ka kesklaine 30KW saatjaga nii, et võisid juuksekarva pooleks ajada ja oli ka võimalus seda neljaks ajada ja seda pikuti. Asjale võib läheneda mitut moodi. Neil on ikka ilmselt head oma eriala spetsid olemas, kes on vaeva näinud ja tööd teinud, et puldist tuleva heli korrektsioonid on ikka väga hästi paigas ja nii, et see kuulaja kodus on väga tasemel. Neid timmimise võimalusi on mitmeid ja eeldavat head kõrva, palju tööd ja teadmisi. Ainult tehnika ei tee midagi, kui meest asja kallal pole. Hea tulemus koosneb mitmest asjast ja komplektselt, nii nagu helis ikka, See on minu arvamus ja kogemus antud valdkonnas. Mis parata, kui oled elukutse ohver ja kõik sitt jalgu jääb ja head asja saab nautida. Oli see juba kauges vene ajas kui sai soome ULL jaamu kuulatud siis nende maitse oli midagi enamat kui kohalik soust, sest oli nende riba laiem kui meie omadel ja see andis tunda, aga meil oli GOST ja see pani asja paika, olgugi, et tehnika lubas enamat,nüüd on kõik teed lahti aga lahti pole midagi. Võiks olla tunduvalt parem.Eelmise aasta juuni lõpus oli superlevi kaks nädalat, itaallased olid toas ja pill oli nagu headel aegadel kesklaine, jaam jaama kõrval ja millise kvaliteediga, siia maani kratsin kõrvu ja ja meenutan.
                  viimati muutis kasutaja humax; 07 m 2012, 21:39.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                    ka haanjas suviti ja tõsi on, autoraadiost tulevad läti jaamad on parema kvaliteediga, kui meie omad.
                    tuunerile vaja üks neljajalgne asendus leida, siis saaks reaalselt võrrelda, aga praeguse poolivahelise antennigagi kõlab
                    klassikaraadio kordi pearemini, kui muud – no üle fm ja vigase teisest astmest võimendava tuuneri kuuleb ka ära, et muu on pakitud kräpp.
                    ka @lampvõim muidugi.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                      Nujah, kuna mul kah on 3 elemendine FM yagi siis keerasin lõunasse...

                      Tõsi on et kõlavad paremini võrreldes kohalikega. Praegu kuulan Riiast 103,7MHz nende klassikaraadiot - kanalid on võrdsed, stereoeraldus väga hea. 104,3MHz peal oli signatuuriks "European Hit Radio", saatja asukoht on Riia, sealt tuleb mingi moodsam värk vähemalt praegu. Midagi halba ei leia öelda.

                      105,7MHz on mingi venekeelne raadio tundub normaalne olema, kuid moi pakutud tabelist seda ei leia. Edit: signatuur oli Radio SWH Plus. Seni ainult venekeelsed lood.
                      105,2MHz on Radio SWH Latvija, Roxette mängib hetkel, ei paistnud ka möla vahele aetavat.

                      Probleem meil raadiotega on selles et väljastus mastidesse saatjateni on teostatud küllaltki kehva algoritmiga digitaalsel kujul, võin praegu puusse panna aga oli vist 14Bit midagi, nii et ülemine sageduspiir reaalselt üle 14kHz ei küündivat - sämpling siis 32kHz? Ei viitsi praegu hakata juhtmetega mässama et vaadata mis siis tegelikult tuleb.

                      Humax, see 104,3MHz on LR2, tuleb ta sulle Aluksnest, http://lr2.latvijasradio.lv/frek.htm , selline suht Elmari laadne on selle programm.
                      viimati muutis kasutaja OSX; 08 m 2012, 01:03.
                      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                      Konfutsius

                      Comment


                        #12
                        Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                        Humax, see 104,3MHz on LR2, tuleb ta sulle Aluksnest, http://lr2.latvijasradio.lv/frek.htm , selline suht Elmari laadne on selle programm.

                        Aitähh Sulle! Väga täpne iseloomustus, on tõesti midagi analoogset, Nende kodulehelt ei osanud mina küll andmeid leida ja ei leidnud ka nende saatjate levikaarti, aga võib olla seda polegi.ON kuidas on, aga kurvaks teeb olukord mis meil on! Vot nii , kulla inimesed ja kolleegid nii me siin elame oma väikses banaaniriigis!


                        PS, siis võib õelda et see õnnis vene aeg oli isegi parem, sest ULL saatja viimane piir kus mõõdeti oli 19Khz, see mõõtmine oli koos traktiga ja see tuli veel nulliga läbi. Kuna neid saatjaid üksjagu hooldatud ja neile hiljem kap. remonti tehtud siis ka huvi suurem ja loomkatseid tehtud, max mis läbi tuli oli 21KHz, polnudki see asi kõige hullem, Releika kanal oli 20 KHz-ini.See kõik mis foonikast tuli see läbi läks.Käesoleval ajal ma enam nende asjadega kursis pole ja pole ka huvi tundnud, aga kuulamise järgi on ikka väga manna värk küll .Sellest on ka tingitud see teema, sest on ka taevas heledamaid tähti, mis tähelepanu tõmbavad! Kuna segajaid pole ja võimalus, on siis kuulan kõhuga muusikat ja peab ütlema et on ikka kuratlikult hea dünaamika lätlaste helil.
                        viimati muutis kasutaja humax; 08 m 2012, 08:20.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                          Meil hetkel kasutusel olev CCIR piloottooni FM stereo standard ei võimalda üle 15 kHz signaali edastamist. Enne saatjasse minekut lõigatakse üle 15 kHz julmalt maha, vastuvõtjates samuti lõigatakse ülemist otsa, et 19 kHz piloodist lahti saada. Standardis sees tekst: Both AF channels shall be equipped with a 15 kHz low-pass filter. The attenuation of these filters shall be at least 40 dB at 19 kHz, referred to 15 kHz. The stop-band attenuation above 19 kHz shall be ³ 30 dB.
                          Keda huvitab kui lahjad need nõudmised on saab ise lugeda: http://www.irational.org/sic/radio/384_e1.pdf

                          Edastatava kvaliteedig seose on mul veel üks tähelepanek, Tallinnas meil selline saatja nagu Nõmme raadio, seal on ka vahest heli parem kui teistel jaamadel. Kuna see on sisuliselt põlve otsas tehtud ühemehe raadio (eriliselt väljakannatamatu jutu osaga) ei usu, et seal erilisi tehnika spetse ja kallist tehnikat on, ainus põhjus miks neil heli võib parem olla on see, et neil saatja stuudio katusel ja ehk ei käi sgnaal tihedast pakkimisest läbi vaid läheb otse saatjasse. See on aga ainult oletus.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                            Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                            CCIR piloottooni FM stereo standard ei võimalda üle 15 kHz signaali edastamist.
                            Jap, sestap märkisingi et need kaasaegsed nn "releikad" ei anna meil rohkemat kui 14kHz läbi. St et isegi see mõeldav 15kHz on kasutamata...

                            Humax, minu eelmises postis on ju link otse LR2 levialale, lisaks on kõigil Latvias Radio kanalite saitidel paremas ääres "FREKVENCES", millest avaneb siis vastava programmi levikaart.

                            See on ka tõsi et vana polaarmodulatsiooni saatjaga oli sagedusriba avaram, samas paraku oli müratase kõrgem. Vene ajal oli koolivend ühes mastis tööl, öösiti saateid polnud ja testisime samuti 20kHz signaaliga. Kas ta tuunerist just nulliga ka väljus, pole kindel.

                            Piloottooniga tuunerite helis on minu meelest üks iseärasus - kui signaal on väga tugev, siis tegelik helikvaliteet nagu langeb, moonutaks nagu rohkem. Kas see tuleneb väljundfiltri (või mingi muu filtri) "pealesurumisest" vastavalt vahesageduste/pilootsignaali mahasurumise vajalikusele? Nii tundub vähemalt.
                            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                            Konfutsius

                            Comment


                              #15
                              Vs: Raadiolevi FM jaamad.

                              Humax, minu eelmises postis on ju link otse LR2 levialale, lisaks on kõigil Latvias Radio kanalite saitidel paremas ääres "FREKVENCES", millest avaneb siis vastava programmi levikaart

                              Tõepoolest ma nüüd uurisin asja hoolikamalt ja sain ka veidi targemaks ja nii mõnelegi küsimusele ammentava vastuse. Aitähh Sulle! Tahaks kuidagi tänada vastuse eest ja ega sa ei pahanda kui soovin Sulle ilusat suve, äikest ja päikest ja andku jumal Sulle ilusaid naisi ja häid jooke!

                              Lugupidamisega!

                              Kui lisada, siis nii mõnegi masti all möödusid minu elu parimad aastad! Nii meil kui mujal. Nüüdseks on parim enne möödas ja on elukutsest saanud hobi ja ükskord saan teha seda mis pähe tuleb ja hing ihkab, aga see värk on kordades hullem kui jahimehe haigus. (väike nali).


                              See on ka tõsi et vana polaarmodulatsiooni saatjaga oli sagedusriba avaram, samas paraku oli müratase kõrgem. Vene ajal oli koolivend ühes mastis tööl, öösiti saateid polnud ja testisime samuti 20kHz signaaliga. Kas ta tuunerist just nulliga ka väljus, pole kindel.

                              Pillil diskriminaatori lõpus oli see 20KHz kindlalt olemas ja edaspidine oli juba teine teema ja olenes tehnikast. Saatja enda müra oli -70db ja selle paigas hoidmine oli küll probleemidega,
                              viimati muutis kasutaja humax; 08 m 2012, 11:36.

                              Comment

                              Working...
                              X