Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

230V SMPS lühise korral

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: 230V SMPS lühise korral

    Aga sul see plokk alles muidu mis selle skeemi järgi tehtud? Lühisekatse julged läbi viia?
    otsija

    Comment


      #17
      Vs: 230V SMPS lühise korral

      Ikka on.
      Lühist sai ka katsetatud, elas üle, töötab see kaitse nagu kirjeldasin - LED läheb põlema ja väljundis pinget enam ei ole, selleks, et uuesti tööle hakkaks tuleb välja lülitada 230V ja siis lühis kui kõrvaldatud ja uuesti sisse lülitada hakkab jälle tööle. Ma pole seda proovinud, et mida siis teeb kui lühis on ikka väljundis aga plokk ilma kõrvaldamata sisse lülitada. Kui mingiaeg aega siis proovin.
      -superradical-

      Comment


        #18
        Vs: 230V SMPS lühise korral

        Selle kaitsmeosa tööpõhimõte kõik kenasti ja lihtsalt mõistetav seal, lihtsalt mõtlen, et ir2153 toitel on 220uF konde paralleelis, Transistor ja LED rakenduse korral laevad selle konde tühjaks, LED peaks siis ilmselt midagi tugevamat kui 20mA olema, võib maha põleda ju selle voolupiigi peale. Lisaks et kas lülitub piisavalt kiiresti välja see juhtkivi, mõned millisekundid ilmselt siiski jõuab see kivi edasi impulsse saata, aga ju siis trafo enda induktiivsus aitab ka kaasa seal, et kohe väljakad ülekoormusest lühisesse ei põle, kuigi selliste pingete juures pole palju vaja, et see juhtuks. Kalkuleerisin selle toitetakisti ka uuesti üle, ca 5W läheb hoopis tühja õhu kütmiseks seal antud skeemis, kuskil olen ka suurema takistusega takki seal näinud. Ise tahaks sellest mõtetust õhu kütmisest alati vabaneda, eriti kui plokk oleks pikemaajaliselt sisselülitatud üldises pildis. Mul ka mõte, kuidas lisamähisega saaks samamoodi türistori variandis ülekoormuse korral kiirelt juhtkivi toide katkestatud ja kivi lühistatud samal ajal, paar transsi lisaks, homme ehk viskan kiire visandi üles.
        otsija

        Comment


          #19
          Vs: 230V SMPS lühise korral

          Lisasin joonise, ülemine skeem, kuidas mul hetkel seal toide lahendatud. See väljakaga aretus seal annab väljundisse kusagil ca 12V, lihtne pingeregulaator, mis mitte kuigi täpset pinget väljundis nõudvale tarbijale toimiv lahendus, lisaks eelis kõrget sisendpinget kasutada, mida 7812 jms kividega ei saa nii mugavalt teha. Sellest väljakast enam vool läbi ei jookse, kui lisamähise pinge ületab selle väljaka väljundpinge ja seega väljakas ei küta enam õhku seal, tavatakiga toimuks endiselt õhu kütmine. Lisaks saab testida enne võrgupingega katsetust kasvõi 20V sisnedpinge juures juba, sellest pingest alates veab IR2153 tööle(siis tuleb toide läbi väljaka nii madalal pingel). Ülemine skeem siis see, mismoodi hetkel juhtkivi toide lahendatud, teine skeem siis sinu kaitseahelaga ploki puhul mõte, kuidas oleks justkui parem lahendus. Joonistasin sinna selle kaitseahela ka peale, punktiiridega läheb skeem edasi poteni. Põhimõtteliselt kaks transsi ja takk lisaks, siis saab ilma toidet lühistamata sama tulemuse, peale transsi jätaks ehk 10uF konde maksimaalselt, enne transsi niigi suurem olemas ja ehk sobiks ka nii, siis rakendumise korral ei tuleks nii tugevalt kondekat maha laadida. Mida arvata sellisest lahendusest, võiks vist ju nagu toimida eeskujulikult? Võibolla ehk veel peale transsi ja enne 10uF kondet ja IR2153-e mingi 10 oomine takisti näiteks?
          Ja kas sarnast juhtkivi nagu see IR2153 veel eksisteerib, aga millel mingisugune tagasisideahel juba niiöelda sisse ehitatud? Optroni sisend näiteks, et pinget väljundis stabiilsena hoida?
          otsija

          Comment


            #20
            Vs: 230V SMPS lühise korral

            Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
            et pinget väljundis stabiilsena hoida?
            Milleks ometi?
            Poest osta on tavaline ühepooluseline toiteplokk palju mõistlikum kui ise aretada. Isearetamise vajadus tuleb kõnealla siis kui tarvis hoopis teisest klassist pingeid ja võimsusi. Poest sa hobitroonikuna never-ever ei saa osta näiteks kahepolaarset või topeltkahepolaarset toiteplokki juhul kui lotovõitjaga tegu pole ja tegelikult ei usu, et sellise asja poest ostja puhul üldse oleks tegu tõsiseltvõetava elektroonikahuvilisega.
            Rääkisid siin teema alguses, et 24V 15A vaja? Suvaline arvutitoitekas võta ja tee trafo ringi või siis nagu ütlesin: https://www.aliexpress.com/item/32341218676.html
            Sa ei tee ise ka kõige parema tahtmise juures seda odavalt (tundub, et eesmärk on teha asi võimalikult odavalt?)

            Minu arvamus stabiliseeritud toite osas on küll niisugune, et stabiliseeritud toited on kõik sedatüüpi mida kodus ei ole mõtet aretada sest aeg mis kulub maksab kordades rohkem.
            Võimutoitele ei ole stabiliseerimine mitte kunagi hea sest võimendi ei ole stabiilne koormus ja stabiliseeritud toide pigem halvendab töökindlust. Muul juhul ma ei näe küll mõtet, milleks ise aretada impulsikat? Seinakuubikuid ja LED toiteplokke on igasuguseid saada aga võimendi jaoks näiteks tegelikult ei ole, eriti kui kasvõi tahad näiteks mingi 20kg trafomüraka asendada kergema lahendusega siis reaalselt sa poest niisugust toidet ei saa kui suudad adekvaatselt hinnata müügimeeste numbreid ja reaalset füüsikat.
            -superradical-

            Comment


              #21
              Vs: 230V SMPS lühise korral

              Niisama huvi pärast. Asi ongi ka selles, et veidi tegevust tekitada omale. Odavamalt teeks küll ju kui nagu mainitud vanasid PC toitekaid doonroina kasutada, Trükkplaat, juhtkivi pluss väljakad mingi 4 eur tuleb kokku max(sinu lingil 23 euri midagi koos saatmisega), kui jubinad ebayst võtta, f16c20c dioode mul ka omajagu jäänud neist toitekatest. Kui PC toitekas ümber teha, siis jääb kogu see kompott samasugune kobakas nagu PC toitekas ise on, mulle sobib kompaktsem lahendus.
              otsija

              Comment


                #22
                Vs: 230V SMPS lühise korral

                No toitekatejäänustes ju on TL494; KA7500 jne kontrollereid ka, nendest saab ju soovitud stabiliseerimisega asja aretada.
                -superradical-

                Comment


                  #23
                  Vs: 230V SMPS lühise korral

                  Märkimisväärselt mahukam tuleks see skeem nende vanakooli pudinatega, kisuks ilmselt samasse mõõtu lõpuks asi mis vana toitekas ise.
                  otsija

                  Comment


                    #24
                    Vs: 230V SMPS lühise korral

                    Kas midagi sellist ei sobi?
                    Buy Resettable Fuses. Farnell Eesti offers fast quotes, same day dispatch, fast delivery, wide inventory, datasheets & technical support.

                    Kunagi mingi väike toide läks vist lühisesse, pinget enam pole.
                    Lülitasin korraks välja ja proovisin uuest. Töötas.

                    Nii ma selle kaitsme avastasin. On saanud mitmes kohas kasutada.
                    On üks probleem - kas võiks panna kaks rööpi?
                    Peaks proovima palju siis voolu lubab.
                    viimati muutis kasutaja A.R.; 01 m 2020, 15:00.

                    Comment


                      #25
                      Vs: 230V SMPS lühise korral

                      Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
                      On üks probleem - kas võiks panna kaks rööpi?
                      Peaks proovima palju siis voolu lubab.
                      Lubatav vool peaks kasvama, kunagi sai katsetatud. Kas kahekordseks, ei mäleta enam.
                      Installi kõrvuti ja termopastaga küljetsi kokku.

                      Comment


                        #26
                        Vs: 230V SMPS lühise korral

                        Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
                        Märkimisväärselt mahukam tuleks see skeem nende vanakooli pudinatega, kisuks ilmselt samasse mõõtu lõpuks asi mis vana toitekas ise.
                        Mis koht siin siis ikka lõpuks nüüd on? Kas elektroonikahuviliste foorum või mingi turg kus üks ja teine pakutud mõte ei sobi?
                        Nende mõõtude osas ei tasuks ikka liialdada.
                        Kui sa ikka kindlalt eksperimenteerida tahad siis mul mõned UC2825 kontrollerid (ühest üsna peenest töötavast telekomi asjast võetud), seal kasutati neid sellel tüüppingel e. umbes 48V sisendiga aga see kontroller sobib kasutamiseks ka võrgutoitel seadmetele. Uurisin sealset lahendust sest andmelehe oma on üsna küsitava väärtusega, näiteks umbes 100kHz ostsillaatorsagedusel, poolsildskeemiga muunduril on trafo mõõtudega umbes 30mmx20mmx18mm ja selle mooduli võimsus on 300W. Kontroller on SOIC16 kestas https://www.ti.com/lit/ds/symlink/uc2825.pdf tema sabas on IR2113 ja seal paar kivi veel (nende kohta pole täpselt uurinud aga võimalik, et opto), järel on hirmsad "kondekad" IRFP4710 ja siis see pisike trafo. Kui seda asja nüüd mõistlikult seal lahendada siis ei kahtle eriti, et sama asja mahutaks umbes sigaretipaki suurusesse mahtu.
                        Kui huvi tärkas siis võin anda selle kivi, saad katsetada. Seal on kõik vajalik ka olemas stabiliseerimise jaoks.
                        Trafo pead ise leidma, ilmselt mingi läpaka laadija (2 ühesugust laadijat, sealt võiks vabalt saada sobiva ER südamiku mis umbes sama suur või isegi suurem.
                        Nendest pisikestest saab muljetavaldavad võimsused aga tarvis on omajagu katsetamist ja loogiliselt mõtelda.
                        -superradical-

                        Comment


                          #27
                          Vs: 230V SMPS lühise korral

                          Mul on olemas teatud mõõdus korpused, kuhu sisse see kompott võiks ära mahtuda, ennekõike kõrgus on suht madal, 4cm umbes, plaat ise 10 x 10cm, suuremaks väga ei taha ajada, kuigi laiuse suhtes veidi veel ruumi oleks. See tagasisidega kivi oli lihtsalt küsimus olemasolevatest variantidest, ei ole vaja põrkama kukkuda kohe lambi koha peal.
                          otsija

                          Comment


                            #28
                            Vs: 230V SMPS lühise korral

                            Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
                            ei ole vaja põrkama kukkuda kohe lambi koha peal.
                            Ära siis tee seda.
                            Ma pakkusin variante välja, kord oli kärss kärnas, siis maa külmand
                            -superradical-

                            Comment

                            Working...
                            X