Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

230V SMPS lühise korral

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    230V SMPS lühise korral

    Olen mõned toiteplokid teinud sellise lihtsa skeemi baasil. Kasutanud PC toitekatest kättesaadavaid komponente suurelt jaolt ja toimib üldiselt kenasti siiani. Mis aga juhtub kui selline plokk peaks lühisesse minema juhtuma? Kohe kõvemat sorti pauk ja väljatransid pluss dioodisild ja kaitse vähemalt raudselt mahakandmisele? Või äkki elab üle, kui sisendis kaitse sama mis PC toitekal oli, väljundis mul ca 25V ja 15A koormus ja kaitse ka 15A vahel? Lühise korral teadupärast sellel kaitsmel tegelikult mahapõlemiseks märksa tugevamaid ampreid läheb tarvis. See üsna levinud skeem, ilmselt nii mõnigi samal põhimõttel sarnaseid plokke kasutanud, on ehk keegi juhtunud proovima väljundi lühist ja näinud tagajärgi?
    viimati muutis kasutaja otsija; 25 m 2020, 11:19.
    otsija

    #2
    Vs: 230V SMPS lühise korral

    Hm, saa siis nüüd aru - millest käib jutt.
    Püüdsin ka googlet abiks võtta, selgub, et otsisõna "simple smps circuit" annab hetkel umbes 1 140 000 vastet aga osa on ilmselgelt korduvad, osa on ka niisugused mille all on võibolla 100 erinevat skeemi, osa on kommertsjutt jne.


    Kaitse...vot sulavkaitse on tegelikult niisugune detail mis üldiselt vähendab võimalust näiteks tulekahju tekkeks.
    Kui toiteplokis on lühis (oleneb mis laadi ja kas väljundis või mõni ploki enda element vms) siis kaitsmest on niipalju abi, et vähemalt ei jää see võrgupinge sinna rikkis plokki enam rippuma pikaks ajaks.
    Sisendis aitab üsna hästi varistor - see tuleb valida vastavalt sisendpingele ja ploki võimsusele. Kui see on õigesti valitud siis see kaitseb ploki sisendit üsna hästi.
    Muunduri transsidega on teine teema..need on üsna haavatavad ja ega neid lõpuni kaitsta ei saagi. On muidugi igasugu udupeeni protsessorlahendusi aga kodus põlveotsas - kaheldav.
    Kõige parem on hoida asjad kontrolliall. Näiteks koormuse lühisel suureneb transse läbiv vool, voolu annab teha kontrollerile arusaadavaks voolutrafoga või ka voolušhundiga lihtsamal juhul, väliste elementidega "programmeeritakse" vool millel rakendub ploki kontrolleri sisemine kaitseahel, see siis kas lõpetab kogunisti või piirab muunduri transside juhtimise.

    Lihtne plokk=misasi täpsemalt?
    -superradical-

    Comment


      #3
      Vs: 230V SMPS lühise korral

      P__sse, linki ei tulnud, nüüd äkki.
      otsija

      Comment


        #4
        Vs: 230V SMPS lühise korral

        Ok.
        IRF840 ei ole hea, nad on vähem vastupidavamad kui IRF740. Kuigi ka need IRF740 ei ole väga kindlad asjad, see on absoluutne miinimum.
        See skeem ise on saadana lihtne, seal ei ole palju kahjusid kui see maha põleb, peamine, et sulavkaitse oleks olemas aga selles skeemis ei ole mitte mingisugust kaitset mis detaile adekvaatselt kaitsta suudaks. Kui pauk käib siis on transid (vahel isegi ainult 1 kahest) ja draiverkivi ise üldiselt ka läheb kaasa. Sisendfiltris on meeletu mahutavusega kondekad...ilma softstardita käib sealt sisse lülitades läbi hea surakas, 1N5408 seda pauku pikemas perspektiivis üle ei ela, minimaalne mingi 10 või 15A alaldi sinna asemele. Väljundis võiks loobuda induktoritest sest sedatüüpi plokil ei ole neist mingit kasu.
        BTW - nüüd kus proovitud, näinud, et ka lihtne asi võib töötada - äkki mõistlik investeerida natuke ja teha asi veidi keerukamaks aga töökindlamaks?
        -superradical-

        Comment


          #5
          Vs: 230V SMPS lühise korral

          Sisendi osas nagu mainisin kasutan kõike PC toitekast saadavat, seega need konded ja dioodisild jms kõik samad mis originaalis PC toitekal, seega mingit häda selle koha pealt ei ole. Mõõtsin sinna väljakale reaalselt jäävaid toitepingeid, peale silda 320V ja seesama pinge jääb ka nendele jadas olevatele kahele väljakale source-drain viikude vahele, kas 400V irf740 pinge madalaks ei või muidu jääda? Tegelikult mul ühes plokis ongi irf740, ent lihtsalt mõtlen, kas sellest pingevarust mis üsna väike ka piisab tegelikult. Uut skeemilahendust ma tegema ei viitsi sinna hakata, plaat valmis ammu tehtud ja hea kompaktne, lühise tõenäosus on päris väike, ent siiski huvitav oleks teada kas nimivoolule vastav sulavkaitse väljundis hoiaks paugu tagasi.
          otsija

          Comment


            #6
            Vs: 230V SMPS lühise korral

            Tavalistel arvuti toitekatel on ülevoolukaitse ikka olemas. Seega kaitse on vajalik sisendis pigem, et trantsi rikke korral midagi põlema ei läheks.

            Comment


              #7
              Vs: 230V SMPS lühise korral

              See ongi seal kõik samad komponendid primaarpoolel, välja arvatud väljakad siis, mis transside asemel. Kui väljakas rikkis, siis põleb lühisesse 99% juhtudest ja siis nagunii sisendkis olev kaitse mis seal on miski kolme amprine nagunii põleb katkestusse.
              otsija

              Comment


                #8
                Vs: 230V SMPS lühise korral

                Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
                Olen mõned toiteplokid teinud sellise lihtsa skeemi baasil.
                Väljundi alapinge kaudu impulsside genereerimine katkestada...(läbi optroni).
                See IR2153 pole varustatud spetsiaalse sisendiga (Deat Time control) aga kui generaatori RC ahel sillata või katkestada ?
                Mõlemad transid siis ei tohi avatuks jääda.
                http://hparchive.com/
                https://worldradiohistory.com/index.htm

                Comment


                  #9
                  Vs: 230V SMPS lühise korral

                  IRF840 on küll 500V (see on ainus eelis kuid poolsildlülituses on 400V transid täitsa OK [mina ei ole isiklikult kogenud, et see oleks põhjus rikkiminekuks])

                  Võib aga julgelt ütelda, et niisuguse toiteka puhul on 740 parameetrid oluliselt paremad.
                  Muidugi kui õnnestub leida 2SK, STP, STW, SPP, FQA tähistega transse (STP10NK60 on hea näiteks) siis andmelehed juba edasi on abiks valimaks paremaid, üle 600V pinget ei ole tarvis, sagedus on madal (ja see 50kHz on ikka väga madal) siis ka laengud jne ei ole määravad, sisendmahtuvus jne samuti.
                  Oluliseks läheb asi siis kui suurusjärgujagu kõrgemal sagedusel tahad tööle panna aga selleks ei ole IR2153 ise samuti sobiv. Lülitusel see suudab isegi töötada üle 100kHz ehk siis topelt rohkem mis sul. Teoorias on lülitussagedus võimalik ka 150kHz ja praktikas ma kohanud tööstuslikke toiteid kus 125kHz kasutusel. Ostsillaatorsagedus siis topelt kõrgem.

                  Natuke jõulisem on IR2155 või ka IR2161.
                  Praktikas on võimalik IR2153 kasutada u. 2kW võimsusel. IR2156 on järgmine sellest ja seda saab kasutada ka juba kasvõi 10kW juures, tööstuslikult toodetavates Powersofti digivõimudes on mõnel mudelil just selle kiviga toide. Muidugi kui tahta ulme töökindlust siis on päris draiverid mõistlikum võtta aga siinjuures tahaks küsida, et mis üldse oleks mõistlik.
                  Praktikas ei ole suht midagi peale TL494, SG3525 jne veel mõne ju midagi eriti innovaatilist, edasised nõuavad peeni prosesid jne ehk teistsõnu muutuvad ikkagi asjatult keeruliseks ja tänapäeval ei viitsi ükski cräppijast hobitroonik sellistega tegeleda+pole selleks ei mat. ega tehnilisi vahendeid.

                  Et ühesõnaga kuna nägid, et ka need lihtsad lahendused töötavad siis mõtle, et kui mõne väikese lisaskeemijupiga asja parandada siis saad lõpuks ikka päris kenasti toimiva lahenduse.
                  Ma ei kujuta ise hästi ette, et mingist arvutitoitest võetud juppidega hakkaks ehitama toitekat mida plaanis näiteks kasutada võimu toites aga muidugi see on võimalik ja ehk motiveerib veelgi huvilisi.

                  Tähtsad asjad on trafo, passiivdetailid mis määravad sagedused, plaadi radade disain.
                  Näiteks trafot on võimalik teha sinna hästi ja siis ka sitasti, hästi tehes on võimalik pm tikutopsisuurusest trafost pool kW saada aga sitasti tehes jääb ka arvutitoiteka enda trafosüdamik lahjaks .

                  60-70kHz juures näiteks oma kogemus, et ainult trafo mähised määrasid ja paremal juhul koormusel võimsus tõusis üle 100W (muidugi siin peab arvestama, et kivi mis juhib, tuleks koormusega toime ehk tema võime järel olevaid transse sisse/välja klõpsata õigel ajal ja õiges taktis).
                  Sagedust määravatest komponentidest on tähtsad kondekad, kui on ikka kõrge sagedus siis MKT asemel on hea MKP tüüp, samuti kogetud, et sellest sõltub kasutegur.
                  Lõpuks muidugi jõuame jälle siis ikka sinna - need päris toitekad
                  Hobitaja peab tegema aga kompromissi ja ise katsetada ikka ongi õige.
                  Aga ma seepärast just soovitangi, et võta nüüd mingi ädvääncim skeem, see skeem on tegelikult suht kräpp, nagu kellapomm tegelikult. Praegu kui see töötab siis mõtle, et sul vaja need jupid ümber visata ja asju juurde lisada ja isegi kui vaja midagi poest osta siis kümnekonna eurikuga juba saab mitmed töökindlust tõstvad jupid sinna juurde hankida - pole ju niipalju?
                  -superradical-

                  Comment


                    #10
                    Vs: 230V SMPS lühise korral

                    Mul tegelikult oligi selle viimase toiteploki ees dilemma, et kas telliks hiinast ca 20eur eest selle 24V 15A ploki või prooviks olemasolevast pahnast kokku klopsida, proovisin siis viimast varianti. Varasemalt mul oli PCB joonis olemas täitsa, ainult välja printimise vaev ja jupid peale loopida. See plaat on mul selline hästi madal ja suht pisike ka tehtud, et kannatab madalatesse korpustesse suruda, selles suhtes on hea see ise tegemine, et saab sobivas mõõdus ja kujuga plaate kavandada.Toiteplokke täitsa müüakse valmiskujul ja kui selle tegemine läheb juba kallimaks mulle kui hiinast tellimine siis kaob asjal igasugune mõte. Mul tegelikult veel üks mõte kuidas lühisekaitse lahendada. Väljundisse väljatranss ja 0,01 oomine takk jadas mõõdaks voolutugevust läbi opaka. Kui voolutugevus ületaks määratud piirväärtuse, siis lülitaks kiiresti väljaka välja. Mingi aeg teen maketile näidise ja proovin ära kas lülitab piisavalt kiiresti välja, et väljakas lühisesse ei läheks. Mul 63V 10000uF konde, laeks tolle suht täis ja laseks siis laksuga lühisesse läbi selle kaitseahela. Kui lülitab kiiresti välja ja FET ellu jääb ning kondekat ei jõua tühjaks laadida selle käigus, siis peaks asi piisavalt hea ja pommikindel olema küll.
                    otsija

                    Comment


                      #11
                      Vs: 230V SMPS lühise korral

                      Kunagi tuli tegemist teha 2*1100W võimendite remontimisega, (toide lahendatud SG3525 + transid + impulsstrafo + IGBT). Probleemne oli ferriidil impulsstrafo (kõrge temperatuur ja üle kümne aasta nonstop tööd). Esimesed kolm nimistust said asendatud IR2153-ga. Ja asi toimis. Aga lihtsalt muidugi lollikaitset ei saa. Seal oli kasutusel abitoide, mis kindlustas ainult käimamineku, edasine kivi toitmine tuli põhitoite trafo lisamähiselt koos selleks vajalikuga põhimõttel, et kui ülekoormus tekib, siis toitemuundi seiskub.

                      Comment


                        #12
                        Vs: 230V SMPS lühise korral

                        Proovisin selle väljaka kiire väljalülituse variandi järgi, 50V korral testides küpsetas väljaka lühisesse pärast mõnda lühiskatsetust, 25V korral elas 10-kond üle ja sellel pingel tundus toimivat. Kasutasin siis 63V 22000uF lüüti. Lahenduseks siis opamp mõõtis 0,01 oomise taki pingelangu, mis väljakaga jadas, kui läks üle 0,15V takil pingelang, siis kiire FET väljalülitus. Väljalülitus tundus piisavalt kiire olema tegelikult, laadisin kondeka täis, panin ahela vahele ja peale lühiskatset langes lüüdil pinge ainult 0,1V tuuri, seega kiire küll, ent kõrgemal pingel ei päästa siiski, ilmselt voolupiik siiski nii suur, et teeb FET-le 1:0. Võibolla oleks lahendus, kui see kaitseahel enne toiteploki kondensaatoreid lisada või väljundisse äkki mingi pisemat sorti indiktiivsus, siis ka voolutugevuse kasvul tekib väike viivitus sisse. Kui kusagil keegi mõnd sarnast lahendust silmanud siis võib viidata, seniks aga ilmselt jätan selle lahenduse kõrvale, mis läbi testisin, kuna tundub et kuigi pommikindel siiski ei ole.
                        otsija

                        Comment


                          #13
                          Vs: 230V SMPS lühise korral

                          Hm.
                          Ka üks töötav skeem.
                          Ma oma eksperimendiga selle skeemiga katsetades mõõtsin 448VA võimsuse.
                          See pole samuti kõige parem skeem aga kui tahad lihtsat siis peab kompromisse tegema.
                          Tegelikult on juppmaad paremaid võimalusi aga see igaljuhul töötab 100%

                          R11 töötab skeemis vooluandurina, R10 on seadetrimmer ja sellega keeratakse paika rakenduslävi. Seda saab teha näiteks mingi suure traattakistiga mis toitele koormuseks ja siis keerad trimmerit maha kuni kaitse rakendub (trimmer peaks seadistamise alguses olema umbes keskasendis aga see sõltub muudest faktoritest), see lülitab läbi K1 kogu muunduri sisendisse mineva toite välja -mõttes oli teine, peenem skeem- [siinoleval siiski relee on n.ö. "soft-stardi" tekitamiseks ehk viide, kaitse töötab läbi R11 pingelangu u. 0,6V, sealt siis VT1 baasile mis lülitab mikroskeemi toite maha] LED HL1 on indikaator - kui põleb on kaitse rakendunud. Ploki restardiks tuleb toide täielikult välja lülitada ja mõne sekundi järel sisse lülitudes on kaitse deaktiivne.

                          Proovitud, palju katsetatud ja sisse-välja klõbistatud, pole ühtki transsi ega juppi vastu taevast seal lennanud, ehitamise järel hakkas ka imekombel kohe, ilma täiendava regullita tööle. Vist oli üks esimesi töökõlbulikke mis sai 0st tehtud ise.
                          Lisatud failid
                          viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 29 m 2020, 00:39.
                          -superradical-

                          Comment


                            #14
                            Vs: 230V SMPS lühise korral

                            Sarnaseid skeeme netis ise ka leidnud, samamoodi toite lühistamine on kaitseks olnud, tõsi voolutrafoga variant on olnud ja seetõttu konded on 200V ja keskväljavõtte pealt nagu minu skeemis olnud. See sinu toodu on vähe kompaktsem ja seda trafot pole vaja vaid taki pealt mõõdab voolu, ehk kannataks mu olemasolevale plaadi mõõtude peale see isegi ära mahutada seal. Muidugi see, et toites 400V konde, neid mul nn prügi hulgas ei vedele, ent saaks 2 x 200V jadasse ka lasta ilmselt. Proovisid lühistada ka seda plokilahendust korduvalt ja elas need ka kenasti üle, või rohkem siiski ülekoormuse vastu see seal kaitseb kui konkreetse kiire ja tugeva lühise? Mul muidugi seal toitelahendus ka teine, et lühistada seda väga ei kannata, esiteks lisamähisega tuleb abitoide ja käivituseks on niiöelda lihtne 500V fet stabikas tehtud, mis ca 13V välja annab(otse 320V-st), veab ploki käima ära, siis lisamähis lükkab pinge 15V ligi ning enam väljakas seal ilma ei küta ja plokk võtab tühijooksul ca 1,5W, selle takiga variandi korral oli 3+W vist, kui kunagi mõõtsin.
                            otsija

                            Comment


                              #15
                              Vs: 230V SMPS lühise korral

                              Hm, no see 400V konde on küll kõigeväiksem mure. Võid jadamisi ka panna aga ise ka Tartus, küsi, mikumakul oli neid: https://eu.mouser.com/ProductDetail/...UJLzaqZw%3D%3D
                              ainult, et hind on mõned korrad inimsõbralikum, väga OK konded toitekate jaoks (Y)
                              -superradical-

                              Comment

                              Working...
                              X