Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Erinevate opvõimendite arutelu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Erinevate opvõimendite arutelu

    Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
    LM4562 neid on täitsa olemas ja LME49710 ka tundub hea, LME49740 aga viimane on suur, 4 võimu ühes kestas.
    NE5532 on täitsa saadav ka mouseris jne, netis piltidejärgi on need minu eelvõimu peal olevad igaljuhul identsed aga tootjat sellegipoolest ei tea, ega see hiina sisu võib ju teine olla, krt teab.
    Ma mõõtsin neid transe ja OP konkreetse vajaduse jaoks - makile. NE5532A ja NE5534A olid ostetud juba väga ammu, alla Eur/tk. kui Kr ringi arvutada.
    Oli ka muid - LM833, LM4562, TL072, TL084, erinevad OPA-d, vene väiksese müraga jne. jne. Huvitasid normaalse hinnaga või need, mis olid olemas. Osa ostsin või laenasin mõõtmiseks. Paistis küll, et uuemad on kehvemad või on erinevusi partiide kaupa? Sama on ka transidega. Uute lineaarsus on võrreldes vanadega palju kehvem, kui mitte öelda olematu - vähemalt nende osas, mida mul on veel vanast ajast. Mürad on ka uuematel transidel suuremad.
    Mürade poolest näiteks uued LM833, NE5532 ei olnud küll nii head, kui vanad NE5532-d. NE5534A (vanad) olid mõõtes parimad. Uued LM4562 ei andnud mürade suhtes võrreldes NE5532 paremat tulemust.

    Ega siis ilma asjata ei pakutud Revoxi makil TBA931 asenduseks NE5532 koos vaheplaadiga. Aga eks palju sõltub ka kasutuseesmärgist. Kõrgemaoomilise sisendtakistuse korral on teinekord sobilik ka TL072 või veel paremad uuemad FET sisendiga OP-d.

    Kui nüüd võrrelda vanade ja uute detailide mürasid, siis vanade parameetrid oleks nagu andmelehe järgi tüüpiline ja uuemad max lähedal. Osadel ei mõõdetagi tootmises kõiki parameetreid – toimub kokkuhoid omahinnas testimisel. Ilmselt A täht lõpus näitab kõigil mürade mõõtmist ja ilma A-ta on mõõdetud teatud väike hulk tervest partiist. Võimalik on ka tootmise viimine odavama tööjõuga maadesse. Siis sõltub palju emafirma kontrollist.

    OP projekteeritakse kas spetsiaalse tellimusena konkreetsetele seadmetele või siis on universaalsed. Hea OP skeemilise sobitusega on sama lugu nagu padrunvõtmetega. Väga ilus ja kallis 19 padrun on kehvem kui tavaline 17 padrun 17 mutri keeramisel.

    Makiga on nii, et mürade tõttu sobib väiksema induktiivsusega helipeaga bipolaartransistor ja suurema induktiivsuse puhul jälle väljatransistor.
    Skeem on õigem teha nii, et enne OP on siiski valitud transistor(id) ja igasugused sidestuskondensaatorid puuduvad nii sisendis kui väljundis (servo).

    OT. TBA931 asendamine mahamängimises tekitab mõningaid skeemiliselt ületatavaid probleeme:

    Interesting too that the more consumer oriented A77 and B77, at least my examples of them, had lower noise than the more 'pro' A700 and other Studer designs.

    The problem with the 5532 was that the asymmetrical collapse of power rails on switch-off sent a large current pulse through the head, magnetising it. This does not occur with the 931, presumably because the bias currents are much smaller.
    As to modern ICs being better,the 5532 is still the class of the field for low noise audio work, so the problems of bias current remain. With the benefit of hindsight, the 931 wasn't as low noise in this application as it was intended to be. Bipolar discretes would have been a better solution at the head, as Studer themselves recognised, but the difference is that between a perfectly adequate configuration and one that is near-perfect.

    https://www.vintage-radio.net/forum/...ad.php?t=38575
    viimati muutis kasutaja Svago; 05 08 2019, 10:06. Põhjus: lisa

    Comment

    Working...
    X