Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

    Shotki diood on zener, kui vastupine on antud näiteks 100V siis kuskil 120 juures hakkab piirama. Shotkit ei saa vastupingega niisamalihtsalt maha põletada. Vahel on vaja olnud katsetamiseks kõrgepinge ja võimsusga zenerit, shotki sobib väga hästi selleks. Ei tea kas kõik on sellised aga minu kogemus on et shotki käitub nagu zener. Ja ilma hävinemata võrreldes tava PN dioodiga kus vasupinge ületamine isegi väikese vooluga hävitab dioodi.
    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

    Comment


      #17
      Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

      6A juures tavalisel kiiretoimelisel dioodil pingelang miski 0,8V on ehk, seega sul silla korral 10W tuleks ehk jahutada dioodidelt, see üsna väike kadu siiski, vaadates toite enese võimsust sellisel väljundpingel, Ma ei rabeleks nende schottky-de pärast seal, pistaks tavalise kiiretoimelise jahutusele. Ise keevitan vaikselt kuni 10A pliiaku laadijat(SMPS) ja kasutan sealgi vast käepäraseid tavalisi kiiretoimelisi.
      viimati muutis kasutaja otsija; 05 m 2012, 16:46.
      otsija

      Comment


        #18
        Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

        Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
        Shotki diood on zener, kui vastupine on antud näiteks 100V siis kuskil 120 juures hakkab piirama. Shotkit ei saa vastupingega niisamalihtsalt maha põletada. Vahel on vaja olnud katsetamiseks kõrgepinge ja võimsusga zenerit, shotki sobib väga hästi selleks. Ei tea kas kõik on sellised aga minu kogemus on et shotki käitub nagu zener. Ja ilma hävinemata võrreldes tava PN dioodiga kus vasupinge ületamine isegi väikese vooluga hävitab dioodi.
        . .ja zener on "vanakoolimeeste " meelest Stabilitron!! Mida piirama? PS vastupinge tõustes paneb vool järsult suurenema läheb n.n. läbilöögi reziimi.
        Schottky dioode on jah kahte või endmgi versioone kuid neid Silikon-Carbiid variandid on ju sigakallid. Aga pakkuge targemad, silla jaoks (isegi kui on kaksikdioodid) siis 4 dioodi mille hind jääks alla 5EURi komplekt.

        Comment


          #19
          Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

          Esmalt postitatud keegi-Hannes poolt Vaata postitust
          Aga pakkuge targemad, silla jaoks (isegi kui on kaksikdioodid) siis 4 dioodi mille hind jääks alla 5EURi komplekt.
          Ma kasutasin enda esimeses SMPS toitekas (SG3525 baasil) kaksikdioode MUR1620CTG / MUR1620CTR

          Comment


            #20
            Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

            Sinu pakutud tavalised dioodid, loodetakse vist siiski schottky-sid leida sellisele pingele.
            otsija

            Comment


              #21
              Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

              Esmalt postitatud keegi-Hannes poolt Vaata postitust
              Suured tänud kasutaja radiotehnika35 teema eest!! Sai isegi ca.-3a tagasi, samasuguse jamaga tegeletud (hallogeeni-inverterist Võimenditoide). Huvitusin ka ennekõike katsetamisele! Minule oleks piisanud +/- 50V ja 6A. Sai ka kahed uued ferriidid mähitud (üks variant oli vene M2000 paarisrõngas). Aga Sekundaar-dioodide otsimine tüütas ära (just see kuumenemine ja kartus Schottky vastupinge taluvuse pärast). Otsin algaval nädalal oma kolukastist ploki ja muud soolikad/koormused, ülesse ja jätkan ka.

              Ehk valgustad kuidas sul "paugutamised" on kulgenud?
              Küsin ka katse-koormustest (õieti selle jahutamisest) sest minul 2õlga x 4tk 50W "halogeenkellukest". Ja kuna mul garaazi/töökoda pole, katsetaan "Köögilaua-laboris" siis lambid 8tk ladusin praeahju restile. Suutsin ühesõnaga kahel korral juhtmed ära kärsatada (õieti nende isolatsiooni). Päris alumiiniumlatistikku ka ehitada ei viitsinud!

              Kuulsin sa kirjutad mingist 2kW-sest halogeenprosest (saada pilte kui on mahti)! Kuna ma kütan korterit ka elektriga siis õige aeg teemaga jätkata!

              Vot, kaevurid .
              Hetkeseis selle skeemiga on niisugune, et pole temaga eriti rohkem mässanud. Võimsam variant töötab küll, u. kW võimsus.
              Paar kuud ei ole saanud tegeleda - tööasjad võtavad enamuse ajast. Uus versioon paremast ja "õigest" toitekast on ka poolik - ega see IR2153(1) pole päris õige tükk aga kasutada annab - Yamahal on üks mikservõimendi mille toide baseerubki sellel kivil, IGBT seal teevad lülitustööd. Mul ta täielik Manual ka olemas ja skeemid kui peaks huvi pakkuma.
              Selle IR2153 juures on kaitse kõige kriitilisem osa ehk - tal omal pole kindlat kaitset aga see voolutrafoga mõõtmine on tegelikult hea moodus kui see töötab korralikult siis saab üsna pommikindel lahendus ja ka odav. Teine miinus on veel - väljund ei ole stabiilne aga võimendis see pole ka vajalik tegelikult.

              Kui leian aega (eriti ei usu, et enne jõule niipalju vaba aega tekib, et seda plokki näppida rohkem) siis võin temaga tegeleda aga ikkagi soovitaks huvi korral näit. TL494 ja IR2110 koostöötav süsteem. Mul poolik üks katsetus sellel põhimõttel, samuti toide võimendile mille võimsus 800W reaalne RMS kanali kohta, toide siis kummalegi võimendikanalile iseseisva sekundaarosaga.
              Skeemi võib lahata aga sel juhul peaks arutelu püsima arutluse piires. Eks igaüks leiaks ise juba omale parema lahenduse vms. aga liiga palju müra ilma kogemuseta on jama ja ei viiks teemat edasi, ühesõnaga peaks tühja targutamise eemal hoidma ja reaalselt asja tegema.
              Plaatide või muude pudinate vajadusel saaks ka ise ehk mingil määral aidata (aja taga see pigem), trafosid peaks igaüks ise kerima - see võtab aega ja südamike hinnad peab huviline enne omale selgeks tegema - on paraku üsna kallid. Suurim nõks on füüsiline kerimine - tuleb päris palju eksperimenteerida.
              Ma toroidferriitide fänniks kaldun rohkem aga viimasemad olid ETD ja mõne mööndusega (ilmselt oma väheste eelnevate kogemuste tõttu) võib ikka ütelda, et pole ka nendega probleemi aga aega vaja, et saaks hea. E-tüüpi südamikud ka head reaalses elus.
              Varustasin end sügisel materjalidega, suured südamikud ja infot IR jõudivisioni osakonnast, et kombineerida need IR2110 ja TL494 juhtima MOSFETe sildskeemis ja trafoks siis juba ETD59 3C95. Mulle pakuti pessimistliku hinnangu põhjal, et kui see on korralikult teostatud (amatöörile jõukohane) siis võimsust niisuguse baasiga plokist võiks oodata 5-6kW, 100kHz kanti jäävatel sagedustel, hea jahutusega ja hästi teostatuna on trafo oma piir u. 8-9kW lähedal sel sagedusel... Esialgu võiks alustada aga kusagil 60-70kHz sageduse juurest ja näit. ETD44 või ETD49 südamikuga?

              IR2153 ei ole tegelikult ikka päris õige - soovitan kaaluda mõtet investeerida natuke rohkem ja saada parem ja kindlam tulemus.
              Dioode pole ka mõtet väga odavalt soetada - ei ole päris head tavaliselt ja kui on sobiva markeeringuga, odavad siis tihti võib tegu olla võltsinguga - korralik alaldusdiood on sellesse skeemi u. 2-4€/tk letihinnaga.
              TL494 ja IR2110 kompotis aga töötavad tavalised, kiiretoimelised alaldusdioodid ka väga hästi - Schottkyt ei ole tarvis. Ka ei pea üldse mitte olema tegemist Silicon Carbide (ränikarbiidist) dioodidega - neil paar eelist on aga mitte hobitrooniku jaoks.
              Clifton meil eestis teeb muide ka neid ränikarbiidpooljuhte aga osta vist pole kusagilt võimalik
              -superradical-

              Comment


                #22
                Vs: Võrgutoitel SMPS IR2153 baasil

                Olen ka vaikselt nende impulsstoidete kallal nokkinud viimasel ajal kui viitsimist on olnud, külmad tulekul ja igaks juhuks oleks asist pliiaku laadijat tarvis. Enamus "toormest" loomulikult üritan taaskasutusest leida. Otsustasin, et teen uuele plaadile kogu kompoti, ei hakka PC toiteka originaalplaadil seal seda nalja kokku ehitama(transsidel jõuosa seal originaalis kuidagi hädine ka). Algul mõtlesin ka sellele IR2110 draiverile, aga see maksab päris kobedalt, et hobikorras nokitseja seda niiväga ostma tormaks, seega kerisin pisikese eraldustrafo, mis FET-e lülitab. Hetkeseisuga ei näe mingit puudust selle eraldustrafoga variandis, FET-e lülitab kiiresti ja rahuldavalt jahedaks jäävad. Või suurematel võimsustel tekiks mingisugune eelis sellel juhtkivil? Netis kohanud samuti päris võimsaid toiteid eraldustrafoga.
                otsija

                Comment

                Working...
                X