Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Whirlpool pesumasina elektriprobleem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Whirlpool pesumasina elektriprobleem

    Tere.
    Palun abi pesumasina iseseisvalt vea tuvastamise katsega. Tegemist siis isendiga Whirlpool wtls60712.
    Sümptomid: kõigepealt hakkas masin suvalisel ajal lihtsalt poolepeal seisma jääma, ja seda progresseeruva tihedusega. Lõpuks ei saanud ühtegi pesukorda tehtud otsast lõpuni. Jäi lihtsalt suvalisel ajal seisma. "Play/pause" nuppu vajutades sai tsüklit jätkata sealt kus pooleli jäi. Tundus nagu keegi oleks vahepeal "pausi" vajutand, ehk vajutasin korra jälle "play" ja töö jätkus. Sai lahti võetud juhtpaneel ja avastasingi, et seesama enimkasutatav "play/pause" nupp oli murdunud ja võimalik et kiilus kinni vajutatuna alla asendisse.
    Saigi "uus nupp" aretatud. Ei aidanud, sama viga jätkus. Siis võtsin kogu masina üksipulkki lahti: kõik torud/voolikud said puhtaks tehtud, klemmid üle vaadatud ja liigutatud (olid ideaalselt puhtad), mootor maha võetud, harjad, rootor puhastatud. Ühesõnaga, täishooldus. Aga ikka sama jama, tegi samat pulli.
    Nüüd aga lõpuks viskas ka veateate: F27. Nüüd enam ükski programm (peale vee väljapumpamise) käima ei lähe, klõpsib 3 korda releesid ja näitab viga. Läheb ka testireziimi, sellega samuti tuvastab F27. Veateade tähendab mootori tagurpidikäigu relee suremist.
    Juhtplokk sai maha võetud, lauapeal lahti lammutatud, kõikide releede korrasolek katsetatud 9V patareiga: töötavad, klõpsivad, kontaktid ka lasevad voolu läbi (vähemalt multimeetriga mõõtes). Juhtmed plokist mootorini testitud. Mootor uuesti (kuna enam käima üldse ei läinud) maha võetud, testitud 230-ga, töötab.
    Vot nüüd edasi enam minu pea ei lõikka, pole ju elektroonik ega ka mitte elektrik, lihtsalt elektrit armastav amatöör.
    Mida veel võiks vaadata/testida? Releed ju korras, kuigi viga näitab nende suunas.

    #2
    Vs: Whirlpool pesumasina elektriprobleem

    Mootor ja ta harjad kontrollida.

    Comment


      #3
      Vs: Whirlpool pesumasina elektriprobleem

      Jah tiidu93, täpselt nii oligi. Aga ikkagi uskumatu, mootor sai enne seda 2 korda maha võetud: esimene kord sai lihtsalt kommutaator puhastatud atsetoonise lapiga. Teine kord sai see katsetatud 230V seinast, et kas ikka töötab. Töötas seinast! Aga pesumasina küljes ei töötand. Võtsin siis veelkord nüüd maha, lihvisin kommutaatori liivapaberiga ja kogu sisu kompressoriga harjaste tolmust ka puhtaks. Ja hakkaski tööle.
      Mis see siis tähendab, miks nii?

      Comment


        #4
        Vs: Whirlpool pesumasina elektriprobleem

        Kas harjad otsa saamas pole?
        Kui uuesti tahmab ära, siis võib mähises lühiskeerd olla.
        Kui jääb käima, siis tore.

        Comment


          #5
          Vs: Whirlpool pesumasina elektriprobleem

          Ei, harju oli mitu sentimeetrit veel. Lihtsalt huvitav teada, kas masinad nii targad, et mõõdavad mähiste täkistust või kuidas nad veast teada saavad? Otse seinast ju mootor töötas, masina küljes aga mitte.

          Comment


            #6
            Vs: Whirlpool pesumasina elektriprobleem

            Tänapäeval kasutatakse ju trumli pöörlemisel erinevaid kiirusi. Selleks on mootori elektrooniline pööreteregulaator koos vastava anduriga. Kogu protsessi juhib kontroller e. rahvakeeli aju. Kui teatud aja jooksul ei saavuta mootor etteantud pöördeid, siis programm loeb selle veaks ja lülitab mootori välja. Mõni annab ka veateate ja alarmi, lihtsamad teevad vaid stopi.

            Samasuguse põhimõttega ajul töötav süsteem on ju ka imikutel. Kui teatud aja jooksul tissist imedes piima ei tule, siis pistab kisama

            Mootorit tuleks kontrollida, et kas see töötab mõlemat pidi. Harjad kuluvad põhiliselt ühte pidi, kuna põhikulumise annab tsentrifuug. Minu pesumasinal oli uute harjade pikkuseks 40mm ja vajasid vahetust, kui olid 8mm pikkused. Kui harjade vahel on grafiidipuru või mustus, siis ei jõua vedrud teinekord juba palju varem tagada mõlemas pöörlemise suunas vajalikku harjade kontakti rootoriga.

            Comment


              #7
              Vs: Whirlpool pesumasina elektriprobleem

              Esmalt postitatud jaguar3 poolt Vaata postitust
              Ei, harju oli mitu sentimeetrit veel....
              Meenub, et harja pikkus ei määra rolli alati. Mõnedel ongi konstrueeritud nii, et hari ei kulugi kunagi lõpuni ; kas on harja sukkjuhe tehtud lühem või survevedru lükkab ainult teatud maale.
              Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

              Comment

              Working...
              X