Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Elekter aiamajja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Vs: Elekter aiamajja

    Neil sooned paiknevad erinevalt, kuid isolatsioon on mõlemal pvc. MCMK peab arvatavasti päikese käes ja maapinnas paremini vastu. PPJ kaablit võib samamoodi väljas kasutada, aga päikese eest kaitstult. Kuigi oma praktikas ei ole päikese käes oleva PPJ kaabliga ka midagi juhtunud, iseasi mis ta aastate pärast teeb.
    Mõttetu vaidlemine, sest tegelikult on õige küll kasutada materjale neile ettenähtud kohtades ja tingimustel.

    Oskab keegi öelda mis asi on MMJ kaabel, mida see markeering täpsemalt tähendab, sama nagu ikka PPJ?
    viimati muutis kasutaja Ufonaut21; 20 m 2010, 18:48.

    Comment


      #47
      Vs: Elekter aiamajja


      räägib sellest paigaldamisest natuke teisiti kui Eesti variant.
      Kui on not directly kas siis võib?
      Niiskust ta ei karda, maa all UV-d ei ole.
      Küsiks siis: miks ei tohi.
      Kas tõesti on ainus põhjus et "Te PEATE ostma kallimat kaablit".

      Netiotsing esimeses lähenduses midagi selgesõnalist ei anna.
      Ainult jutt UV-st ja pinnasest. Aga ilma selle otsese kokkupuute täienduseta.

      Ma ei taha vaielda seadusega, kui seaduses on nii, vaid lihtsalt saada aru MIKS.

      Kui vene sõjaväes mul pidi olema luminevaja loška i kruška siis ma sain aru miks.
      Laduja oli eksinud. Ja miljonid mehed õppisid seda päevast päeva.

      Aga miks siin?

      Comment


        #48
        Vs: Elekter aiamajja

        5a ei juhtu selle valge kaabliga väljas miskit, viimati oli katusele asja pirni vahetamiseks siis õuevalgusti juhe oli nagu uus. Kunagi sai kellegi poolt pandud jäme PVC toru 1,2m sügavusele. Ikka vaja miskit ringi teha või muuta kasvõi internetti vedada kõrvalhoonesse(pätid ummistavad wifi ära ka mitme km tagant),selleks jätad kaetud trossi toru sisse ja uue kaabliga tõmbad uue trossi ka sisse et saaks hiljem sikutada juurde vajadusel. Torule augud sisse puurida allapoole et vesi ära valguks. Selle valge kaabli sise sooned(värvilised) aga kardavad UV-d ja pudenevad poole aastaga plastist puhtaks(nägin vedelemas juhtmejuppe väljas).
        Rottidele ja hiirtele jh miskipärast meeldib see valge kaabel aga jällegi ainult värviline osa, pole näinud et oleks kaablit närinud keskelt, ikkakohad kus sooned väljas. Toas vana kilbi sõid seest traatideni puhtaks, samas sissetuleva kiulise ka valge kaabli sooni ei puututud. Leidsin et odavam on karbikutesse ja kilpidesse viivad suuremad avad kinni silikoonida.

        Elektroonik võib olla elektrik aga mitte vastupidi. Elektrik lähtub eeskirjadest, elektroonik kasutab aju. Panes elektriku ülesande ette mida eeskirjades ei olnud on sügav ja piinlik vaikus. Siinsetel elektrikutel ei tasu solvuda, elektrik teeb ausat tööd nii nagu talle õpetatud ja pähe tambitud, viga on mujal-kõrgemal.
        Üldiselt igast eeskirjad on tehtud varuga. Kui kaabli tootja ei viitsi, ei taha , ei suuda testida kas kaabel mingis keskonnas vastu peab pannakse eeskirjadesse/juhendisse "Ei tohi kasutada..", see pole kaablite alal nii, see on iga asja puhul nii.
        Kui on põhjendatud miks ei tohi siis on asi järelikult tõestatud ja testitud et seal ei toimi seal. Kui pole põhjendust ei tasu hakata ajama eeskirju, nende kirjutamine käib nii et on vaja x töötundi kokku saada kõrgel kohal, siis vaadatakse lakke ja hakatakse jura kokku veeretama asjalikule jutule lisaks. Siis mingid tegelased vorbivad min palga eest eest asja valmis. Sa saad hunniku si**a või üledimensioneeritud asja ränga papi ja vahesumma ajab mingi mersuvend taskusse. Kedagi üldse ei huvita mida sa tegelikult vajad. Eeskirjad eeldavad universaalsust, elus aga pole universaalsust, iga case on omamoodi spetsiifiline.
        Normeerida on maailmas palju asju, tihti aga need ei täida kõrgemate tegelaste taskuid. Kogu see värk ilmas käib raha ja kuulsuse peal, samuti nagu eesti riigi juhtimine. Iseasi on kes oskab lugeda ridadevahelt või kes elab kinnisilmi ideaalmaailmas.

        OT aga viimane kogemus oli. Soojuspumba(2500EEK) paigaldus, min summa mustalt 3500, ametlik 4500-6000, mitte ei kiskunud maksma üle pumba hinna peale paigaldusjuhendi lugemist. 400 raha eest sain toru, vlansimis tööriistal laenasin(aga selle 300 eest oleks võinud ise osta). tunniga olid torud yhendatud, õhk väljas ja asi töötas, koos natukese mõtlemisega ja juhendi ridadevahelt lugemisega. Nii seega tunnipalk 4500EEK, 720 000EEK kupalk, krt selle raha eest vihuks 20/7 tööd teha aastaksese. Ülejäänud aja puhkaks soojas kohas. Vat seal on see kuidas lihtinimesel tõmmatakse nahk üle kõrvade. NORMALISEERITUD hind sõltumatta töömahust. Teine näide on kui tahad EE liitumispunkti, taod 160k kinni, aga arvuta reaalselt materjalikulud, ei tule seda. Kahjus seal ei saa jalaga kanni anda ja ise teha.
        viimati muutis kasutaja murphy; 21 m 2010, 03:31.
        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

        Comment


          #49
          Vs: Elekter aiamajja

          Eestis külmub maapind tallatavas kohas keskmiselt kuni 1m sügavusele. Vahel nati rohkem, vahel vähem. Veneaegsed ja ka tänapäevased kaabelrajatised kestavad pikalt, kui külm neile ligi ei pääse. Enda maakaabel postist kürvalhoonesse sai kaevatud 110...120cm sügavusele. Ümbere sai asi liiva ja saepuru segu, sest sel hetkel polnud liiva piisavas koguses käepärast. 20...30cm kõrgemale kaabli kohale sai paigaldatud maandusjuht, mis minu talupojamõistusest järeldatuna peaks mingil määral täitma ka kaablikaitse funktsiooni. Kasutasin Maasse paigaldatavat alumiiniumi. Ei olnud müstiliselt kallis ja loodan, et kestab veel palju aastaid.
          Kohtkindlaks maasse paigaldamiseks kasutage julgelt spets alumiiniumi. Oluliselt odavam ja vastab nõuetele. Arvestades alumiiniumi minimaalseid ristlõikeid, ei teki tulevikus probleeme ka suuremate tarbijate ühendamisega.

          Tuttaval sai paigaldatud 5a tagasi cat5 5...10cm sügavusele maasse ja vist toimib tänini. Mul ka tavaline cat5 ripub trossil 10a, praod on sees ja murdmisel kipub välimine isolatsioon järgi andma, aga kaabel ise veel toimib. Saab näha, kauaks seda pidu veel jätkub.

          Valge elektrikaabli sisemine isolatsioon ei kannata pikalt niiskust. Vasel ja alumiiniumil on niiskusest või lausveest savi, aga isolatsiooni parameetrite muutumisel hakkab kaabel ise tarbima ja seejuures ei pruugi tekkida isegi olulisel määral rikkevoolu.

          Igasuguseid asju saab odavamalt teha ja tihtipeale võib see ka kasulik olla. Purunenud veetoru või andmekaabl põhjustab halvemal juhul mõnele seedehäired või peavalu. Elektri puhul võib rike lahendada siinses ilmas mõne jaoks kõik probleemid ja seda lõplikult.

          Edit: vea aiamajja ohutu pinge, mis võrgust trafoga eraldatud ja siis pane see kasvõi 1cm sügavusele ja vea või okastraadiga. Valgustuseks kõlbab ka 12V, raadio töötab kah sellel pingel või akudel. Kaabli lekkimiskaod on mistahes kaabli seisukorra puhul suht olematud
          viimati muutis kasutaja reuter; 21 m 2010, 09:44.
          Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

          Comment


            #50
            Vs: Elekter aiamajja

            Universaalsus on hea ... paned näiteks AXPK maha ja järmine aasta kui tuju muutub siis saad aiamajakesse pliidi ja teleka sisse panna. Kui Täna arvutasid täpselt välja, et 0.75-se lambijuhtme pingelang ja koormustaluvus sobivad, siis paari aasta pärast vahid targa näoga oma ilusat muru ja kiviparketti kuskohast trass jookseb.

            Elektroonik võib olla elektrik aga mitte vastupidi. Elektrik lähtub eeskirjadest, elektroonik kasutab aju. Panes elektriku ülesande ette mida eeskirjades ei olnud on sügav ja piinlik vaikus. Siinsetel elektrikutel ei tasu solvuda, elektrik teeb ausat tööd nii nagu talle õpetatud ja pähe tambitud, viga on mujal-kõrgemal.
            Ära pabista, veel on piisavalt elektrikke, kes lahendavad olukordi väga loovalt ja ettejuhtuvate vahenditega ... kuigi elektri-inspektorid, peatöövõtja järelvalve ja kindlustus, torpedeerivad neid millegipärast. Ilmselt selleks, et nad ametit vahetaks.
            Aga elektroonik kasutab aju? Ega lähtu füüsikaseadustest ja matemaatikavalemitest?
            Nõus, ajupotensiaali on rohkem vaja kuid tasu on ka teine? Arhitekti ju potsepaks ei palka.
            -

            Comment


              #51
              Vs: Elekter aiamajja

              Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
              Elektroonik võib olla elektrik aga mitte vastupidi. Elektrik lähtub eeskirjadest, elektroonik kasutab aju. Panes elektriku ülesande ette mida eeskirjades ei olnud on sügav ja piinlik vaikus. Siinsetel elektrikutel ei tasu solvuda, elektrik teeb ausat tööd nii nagu talle õpetatud ja pähe tambitud, viga on mujal-kõrgemal.
              Häbi mulle, et solvusin kulla mörphi, aga CV-st. rääkides olen hariduselt elektrik, esimesed korgid lasin läbi ca 7. aastaselt, võime/makke hakkasin näppima umbes aastal 80. Elektrikute kooli läksin lihtsalt paberite järgi, kuna juurde õppida sel hetkel midagi polnud. Diplomi töö oli meistri nõusolekul 176 seeria kividel koodlukk. Komisjoni esimees oli mingi Harju Elektri vanem asjapulk kes töö kaitsmisel ainult naeratedes noogutas.
              Esimesed kokkupuuted arvutitega olid aastal 88 TPI arvutuskeskuses (8088...)
              Olen olnud aastaid vastutav elektrik, olen olnud rõivatööstuses LECTRA süsteemide haldaja ja remontija.
              Ka olen hooldanud autotööstuse testseadmetega seotud süsteeme nagu IVIS ja Labwiew nii el.osa kui ka prog. osa.
              Samas on mul ka paberid, et meistrina hooldada kõrgepinge alajaamasid, ning teha kuni 35KV kaabli muhve.
              PS. olin ka ca 3. aastat IT mees ca 25. arvutiga firmas.
              Ja ikkagi olen vist halvem kui puhtad elektroonikud.

              Vabandan muidugi Off topicu pärast.
              viimati muutis kasutaja rauka; 21 m 2010, 22:02.

              Comment


                #52
                Vs: Elekter aiamajja

                Oskab keegi öelda mis asi on MMJ kaabel, mida see markeering täpsemalt tähendab, sama nagu ikka PPJ? MMJ-soome keeles "muovi-muovi-johto" PPJ eesti keelsena "plastik-plastik-juhe"--siis kaabli valmistus/isolatsiooni/juhtmaterjal

                Comment


                  #53
                  Vs: Elekter aiamajja

                  Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
                  Valge elektrikaabli sisemine isolatsioon ei kannata pikalt niiskust. Vasel ja alumiiniumil on niiskusest või lausveest savi, aga isolatsiooni parameetrite muutumisel hakkab kaabel ise tarbima ja seejuures ei pruugi tekkida isegi olulisel määral rikkevoolu.
                  ... või hakkab niiskes kohas üle oksiidikihi korralikult elektriarvet kasvatama. Kunagine maasekaevatud kummikaabel (@Scott ei tasu näpuga näidata) tekitas soos vee alla jäädes kvartalis üle tuhandese arve. Puhtalt kadu, kasulik tarbimine oli/on 500 ringis.

                  Edit: Kokku oli siis u. 1500 EEKu arve peal.
                  viimati muutis kasutaja Scott; 22 m 2010, 20:20.
                  73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                  ATiP1pN4XeM

                  Comment


                    #54
                    Vs: Elekter aiamajja

                    Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
                    Puhtalt kadu, kasulik tarbimine oli/on 500 ringis.
                    Kui ma uue maaaluse kaabli vedasin oli see vaja majas oleva voolumõõtjaga ühendada.
                    Voolumõõtja oli veel sellest ajst kui meil oli suvilates oma sisevõrk.
                    Käisin siis EEs rääkimas et mis ja kuidas.
                    Nemad teevad, ära muretse.
                    Tegid, panid postile kasti ja mõõtja.
                    Mina ühendasin kaabli ja kõik oli kena.

                    Arved olid suvel 20-30 krooni, talvel 0.
                    Pakkusid et maksad korra aastas. Kena.

                    Siis teatasid et sellel paigaldatud voolumõõtjal ühe faasi lugemine ei töötanud
                    ja makske 1/3 juurde. Läksin ja rääkisin nende (pea)spetsiga.
                    Et kelle oma see voolumõõtja oli ja miks peaks ühefaasine
                    tarbimine andma teise faasi koormuse.
                    Siis ütles mees ilusti ja kenasti
                    "Kuulge, te ei olegi loll."
                    Mina noogutasin vastu.

                    Siis pakkus et nad ei taha seda lisaraha.
                    Mina jälle et et miste nüüd, ma töökas pensinäär, mul pole see 70 krooni eluliselt tähtis.
                    Et tehke nagu tahate aga katsuge ikka mõelda ka mida teete.
                    Läksime sõbralikult lahku.

                    Niipalju siis lisamaksetest ja kaablite lekkimisest.

                    Comment


                      #55
                      Vs: Elekter aiamajja

                      Mul oli sarnane nali 2001 aastal, kaks tundi kulus esinduses selgitamiseks, tipnes sellega et nende (selle kontori) pealik tahtis mind tööle võtta...
                      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                      Konfutsius

                      Comment


                        #56
                        Vs: Elekter aiamajja

                        Aga miks mitte vedada kaablit õhust, pole vaja praegu kaevata ja pole hiljem ohtu et keegi labida kaablisse virutaks
                        Men marry women with the hope they will never change. Women marry men with the hope they will change. Invariably they are both disappointed A.Einstein

                        Comment


                          #57
                          Vs: Elekter aiamajja

                          Õhku on vaja kandetrossi ja kaablit kaitsta otsese päiksevalguse eest. Mõlemasse otsa on vaja püstikut, pikema vahemaa jaoks püstikule tugivaieteid või koguni kahe hoone vahele posti. Kõik see rikub vaadet, see ka põhjus, mis inimesed tihtipeale võimalusel kodused kaabeldused maasse ajavad ja vahel ka olemasolevad õhuliinin krundipiires püüavad ära likvideerida. Minulgi on plaanis likvideerida kahe kortermaja vahele veetud cat5 õhuliinid ja asendada need optilistega, mis kulgevad maa alt. Lihtsalt maa alt on liini pikkuseks ligi 200m ja 100MBit ei taha enam vasest läbi minna.
                          Suuremal majapidamisel on postid ja liinid tüliks suurte masinate ning kopade-kraanade liikumisel.
                          Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                          Comment

                          Working...
                          X