Päikesepaneel, laadimiskontroller ja AGM-autoaku

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • tcumen
    Liige
    • 10/2005
    • 2077

Pideva ja tsüklilise laadimise jaoks ongi erinevad reziimid ju.

Comment

• OSX
      Üldmoderaator
      • 02/2007
      • 5594

Esmalt postitatud elukaz poolt
      Vähegi nutikas laadija ei hoia pidevalt 14.4V peal, see kas langeb astmeliselt või sujuvalt või lolli pidevlaadija puhul ei tõusegi üle 13.8.
      Mul on ikka tõesti loll laadija, trafo ja alaldiga, 12/24V 20A, ei midagi enamat, 230V sisendpingega annab 14,3V.

Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

Comment

• elukaz
        Liige
        • 01/2005
        • 3673

Õige jah, ekstralollid rasked laadijad on ka olemas.

Manual siin: https://www.larsonelectronics.com/im...wAxbUgdEt3dajM

Nagu näha on see 14.4 laadimisfaas ja mingi hetk peab floati minema @13.7V

AGM võiks pinge kirjelduse järgi sobida b03 flooded. Samas kui keemis häält teeb, agm ei tohiks üldse mullitada vist? Sel juhul b02 14.2V
        Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

• dB321
          Liige
          • 04/2013
          • 155

AGM võiks pinge kirjelduse järgi sobida b03 flooded. Samas kui keemis häält teeb, agm ei tohiks üldse mullitada vist? Sel juhul b02 14.2V

mul on praegu B1 resiimil.
          keegi rääkis et agm on samamoodi vedelhappe aku, nagu teine tavaline happe aku. agm on ainult aku tehnoloogia.

Comment

• elukaz
            Liige
            • 01/2005
            • 3673

Mitte päris, tavalisel on laadimine 14.4, agm-il 14.7 ja pole otseselt vedelikku mida mullitada vaid mingi immutatud värk et võid akut külili kasutada.
            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

• moi
              Liige
              • 01/2003
              • 7730

Enne natuke kaevasin netis ja KLD1230 kohta oli just info, et B1 on AGM jaoks ja B3 tavaliste pliiakude jaoks aga ilmselt vahet pole kui see KLD1230 jääbki 14.4V-ga laadima ja ei lase pinget alla 13.7 peale. Tootja küll ütleb, et Float charge 13.7V (defaul,adjustable) oleks sellel nagu olemas aga kui ta sinna ei lähe, siis pole sellest ju kasu. Sõna adjustable viitaks nagu sellel, et sellel KLD1230 on veel mingeid seadistusi olemas.

Tegelikult peaks vist küsima ka, kas sul on selle KLD1230 taga 3 akut? Võibolla on KLD1230 natuke targem ja läheb Float charge ​peale laadimisvoolu järgi ja 3 akuga ei lange vool piisavalt väikseks.

Comment

• dB321
                Liige
                • 04/2013
                • 155

Mitte päris, tavalisel on laadimine 14.4, agm-il 14.7 ja pole otseselt vedelikku mida mullitada vaid mingi immutatud värk et võid akut külili kasutada.
                kui õigesti mäletan, siis ma loksutasin akut Vaikselt - oli vedeliku kuulda küll - nagu tavalisel vedelhappe akul.

ei saa ma aru, mis tüüp aku see on mul üldse - Gel, Flood või Sealed. peal kirjas ei ole, ja netist ma kaa ei leia.

Comment

• dB321
                  Liige
                  • 04/2013
                  • 155

Esmalt postitatud moi poolt
                  Tegelikult peaks vist küsima ka, kas sul on selle KLD1230 taga 3 akut? Võibolla on KLD1230 natuke targem ja läheb Float charge ​peale laadimisvoolu järgi ja 3 akuga ei lange vool piisavalt väikseks.
                  ennem oli kaks akut - nüüd on neli hoopis.
                  või on suurema akude kogusele mppt mõistlikum ? kui KLD laetud asendis laadimist välja ei lülita, ja voolu ikka veel peal hoiab.

Comment

• erku
                    Liige
                    • 04/2008
                    • 1773

Esmalt postitatud dB321 poolt
                    ... laadimis controller see odav KLD1230,..
                    Mina tean, et täpselt sama näoga kontroller on mul ka kusagil olemas..
                    Ja mäletamist mööda sain ma sellel.. : valida akutüübi (3tk), toitepinge tolerantsid väljundis (hüsterees Min/Maks), aku laetuse pinge.. ja tehaseseadete taastamine.
                    Ja mul oli seal: Pliiaku, 10,5V, 12V, 13,8V
                    Seda ma ei mäleta kas oli ka valikus astmeline vs pidev laadimisvool.

Nii ma usun et, tuleb minna kontrolleri menüüsse, muuta 14,4V näiteks 13,8V peale ja ongi suur aku-keeduralli läbi.
                    NB: Seal oli mingi trikk selle näitude/ parameetrite salvestamisega. Nagu: valid seaded, asi töötab nagu valitud aga.. kui teed voolu katkestuse, on algseaded tagasi.
                    Aga kui õieti menüüst väljud, jäävad valitud seaded püsima.

Et amprinäit kadus ekraanilt võib olla ka, et on nii suur näit mida ei saagi kuvada.

E:
                    Mul on nagu üks aku ja üks klots, siis on ok ... ja ma pole nagu kunagi üritanud akusi paraleelida ilma lisaseadmeteta, sest need va akud on sünnist saati kõik veits erinevad (need sunnikud hakkavad üksteisele vastu töötama).
                    Reservkilp näeb näiteks välja selline.. kaitsmed, klots ja üks aku koht:
                    Click image for larger version

Name:	Reservkilp-solar.jpg
Views:	185
Size:	37,4 KB
ID:	1134424
                    viimati muutis kasutaja erku; 19 June 2025, 15:06.
                    Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

• dB321
                      Liige
                      • 04/2013
                      • 155

Esmalt postitatud erku poolt
                      Nii ma usun et, tuleb minna kontrolleri menüüsse, muuta 14,4V näiteks 13,8V peale ja ongi suur aku-keeduralli läbi.
                      Minuomal on ainult Float Voltage - mida muuta saab. mul on see 13.7. - laetuse näit ikka 14.4
                      ega seal seda laadimise lõpetuse pinget ise muuta ei saagi - kui tüüpidega B1 2 3 - 14.4, 14.2, 14.6.
                      aga See pirni ikoon - see ei puutu üldse laadimisse, see on controlleri väljund - seal võib midagi väiksemat toita - mul on jahutus tiivik sinna väljundisse pandud, mida sealt nupust sisse/välja saab lülitada.

Comment

• erku
                        Liige
                        • 04/2008
                        • 1773

Float Voltage on see jah. See on vist natuke erinev erinevatel seadmetel ja aastakäikudel.
                        Sul paistab olevat sedasi, et laadimine käib 14,4V-ga akuklemmil .. ja enne kui laadimisvool ei lähe 2-3A ni seda "Float Voltage" ei tulegi.
                        Nüüd siis küsimus, et miks akud keevad juba mühinal ja laadimisvool alla ei lähe kuidagi? Või on siis ikkagi, et 4 aku laadimisvool on kokku liialt suur, et üldse Float reziimi läheks.
                        (Ta küll hoiab pinget 14,4V ringis, aga vahel tegelt trukib akut üksjagu kõrgema pingega.)

Ikka sama jama, sa ei saa klotsile 4 akut järgi panna, liiga palju, nii lihtsalt on.

Mul on lihtsam (vanem mudel) ja sellel laebki 13,8V ja siis jääb ujuma sinna 13,8-14,0V vahele.

Comment

• dB321
                          Liige
                          • 04/2013
                          • 155

Esmalt postitatud erku poolt
                          Sul paistab olevat sedasi, et laadimine käib 14,4V-ga akuklemmil .. ja enne kui laadimisvool ei lähe 2-3A ni seda "Float Voltage" ei tulegi.
                          Nüüd siis küsimus, et miks akud keevad juba mühinal ja laadimisvool alla ei lähe kuidagi? Või on siis ikkagi, et 4 aku laadimisvool on kokku liialt suur, et üldse Float reziimi läheks.
                          (Ta küll hoiab pinget 14,4V ringis, aga vahel tegelt trukib akut üksjagu kõrgema pingega.)
                          Ikka sama jama, sa ei saa klotsile 4 akut järgi panna, liiga palju, nii lihtsalt on.
                          aku kogust on selleks et tarbimise ajal akut niipalju tühjaks ei läheks.
                          aku ei kee Mühinal - aku ligidalt kuulata, siis on kuulda.
                          kui tarbija amprit ei kasuta - selge päikselisel ilmal - siis on 14.4. kui tarbimist juurde panen, siis pinge langeb, oleneb tarbija amprist. jaa see tarbija hakkab controllerile, ja controller tahab siis jahutust saada.

minu tarbimine ei ole mingi 2kW - vaid kõige rohkem 400w - aga seda ei ole koguaeg , harva on seda. toa tehnika on tarbijaks selle süsteemi otsas üldse.

ma arvasin et paneelide koguse jaoks on alates kahte controllerit vaja.
                          kaks paneeli plaanin veel juurde osta. siis kaa üks controller veel juurde - 4 paneeli, kaks controllerit. kummagi controlleri otsas kaks paneeli.

Comment

• Matis
                            Liige
                            • 01/2004
                            • 1505

Minumeelest on pidev 14,4V OK tegelikult, eriti kui arvestada et akusi laetakse tühjaks ning see 14,4V pole ka parima tahtmise juures öösel saadaval. Float charget (alla 14V) oleks siis vaja kui päikese paneeli kasutatakse ainult hoide laadimiseks. Nagu nood väiksed paneelikesed mis käivad auto armatuurile ning laevad pikema seismise ajal akut.
                            Maailm oleks puhas ja süüta
                            kui poleks õllejogurtit
                            - Õ.Õ.

Comment

• dB321
                              Liige
                              • 04/2013
                              • 155

mõtlesin et controlleril saab muuta Float-Voltage.
                              ma ei proovinud, kui kõrgele seda muuta saab. kui see panna 14.4...
                              kuigi inverter näitab ...13,-14,... vahepeal, ilma tarbimiseta.
                              kui tarbimine taga on, siis conreoller näitab madalamat pinget.

aku keemise hääl vist oli sellest et inverteril isegi tepslit küljes ei olnud - ja kui, siis see seade väljalülitatuna ei tarbinud midagi. ja controller seda tarbimist ei tajunud.

Comment

• erku
                                Liige
                                • 04/2008
                                • 1773

Esmalt postitatud dB321 poolt
                                ..kaks paneeli plaanin veel juurde osta. siis kaa üks controller veel juurde - 4 paneeli, kaks controllerit. kummagi controlleri otsas kaks paneeli.
                                Ja siis on 4 akut seal, kui õieti on aru saada.
                                Panen ühe lingi.. ja seal on pilt. "Link"
                                Kas sellest pildist võiks nagu abi olla ... või on lihtsalt pilt?

Comment

Working...