Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Halumasina sujuv käivitamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Ma parem kirjutan:
    Tallinna vanapinge kohta leiab infot konkurentsitult parima võrguettevõtja kodulehelt
    Norra võrgu kohta koguni norra keeles

    Moderaator: taastasin postituse, kuigi moderaator ei saa millestki aru, siis teemat loevad ikka teised ka.
    viimati muutis kasutaja OSX; 03 m 2023, 17:16.

    Comment


      #17
      Väidetud oli et "230V liinipinge" on nn vanapinge, mis kasutusel veel Tallinnas ja Norra riigis. Kui ma testri panen seina, on seal näit ümber 230V, kas see tähendab et mul on kaugel Tallinnast ikka veel "vanapinge" (milleks muide oli 3x220V mitte 3x230V)? Norra keel on tore asi, aga kui tõlgid selle lause mis saad tulemuseks? "Til allmenn forsyning er det likevel satt en grense på 230 V." Mina sain et nad kasutavad ikkagi 230V n.ö. üldtoitel. Mis ütleb meile standard aastast 2019? Mida ütleb meile Elering täna? Et võrgupinge on standardi kohaselt 230V. Milline on ksf enamlase arvates siis hetkel kokkulepitud võrgupinge, kui 230V on vanapinge?

      "Üheks võimaluseks on lähtuda pingekvaliteedi standardist ja hinnata pingenivood standardis toodud pinge piirväärtustest lähtuvalt. Pinge kvaliteedi kõrgtase seab kitsamad piirid, pinget loetakse väga heaks juhul, kui nädala keskmine pinge jääb vahemikku 225...235 V ja kõigi intervallide pinge on piirides 220...240 V. See vastab standardhälbe väärtusele σ = 3 V ehk 1,25%.

      Energiatarbimise optimeerimisel on soovitatav lähtuda veelgi kitsamast vahemikust, kus nädala keskmine pinge on vahemikus 225...232 V ja iga intervalli pinge piirides 221...235 V ehk 230V +2%, –4%. See vastab ligikaudu pinge keskmisele väärtusele 228 V ja standardhälbele σ = 2,3 V ehk 1%." @elering.
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

      Comment


        #18
        Kui moderaatori positsioonil, eliitprofitipphobielektroonik ei tee vahet liinipingel ja faasipingel, siis pole mul siia foorumisse enam asja.

        Kui selgitan lühidalt, ei jõua teile kohale.
        Kui selgitan pikalt, ei jõua te süveneda.
        Seega lõpetan selgitamise.

        Elage hästi.

        Comment


          #19
          Oli kunagi komme rääkida 3-faasilistest süsteemidest energeetikas 3x märgendiga, näiteks 3x230V (või 3F230V). Kui räägitakse lihtsalt 230V, või nagu teema algataja 220V, siis saime aru et tegu oli 1-faasilise lahendusega (mille edasine 3-F ühendamine muutis kasutuks). Minu Eleringilt võetud tsiteering näitabki hästi, et ilma "3x" või "3F" liiteta mõeldakse toodud väärtuse all ühefaasilist ühendust/mõõtmist. Või võtame Euroopa süsteemi, kus märgitakse nimipinget kujul 230/400V, millest nähtub et võrgupingeks võib pidada mõlemat väärtust, vastavalt millest jutt käib (Võrgupinge all mõeldakse eelkõige elektrivõrgu nimipinget. Üldiselt kasutusel olevas kolmefaasilises vahelduvvooluvõrgus loetakse nimipingeks elektriseadmete (sh elektriliinide ja -tarvitite) faasijuhtide vaheline pinge (täpsemalt selle efektiivväärtus)).
          Elektrilevi peab "vanapingeks" 3x220V
          Click image for larger version

Name:	Screenshot 2023-07-03 at 17.16.30.png
Views:	206
Size:	48,8 KB
ID:	1127387
          Nii ongi veidi segane mida siis pidada "vanapingeks" seoses väärtusega 230V. Tänu kaasfoorumlase vastutulekule jääb see asi nüüd edaspidigi segaseks... Selgitamise kohta: kui ei proovi, siis ei tea.
          Lisatud failid
          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

          Comment


            #20
            See on nii ja naa, oleneb "kus maailmas elad" ja vastavalt ka väärtus muutub, ehk aru saamine. Nagu: kel läheb pistik seina ja kel on seinapistik. Eks ole ju väärtus omaette, kui õieti aru saad ja alati ka küsid kui ei saa; nii et valehäbi ka pole.
            Aga.. mul just on siin rida mootoreid, mis vaikimisi käivad 3x 220V vooluvõrku.. (brushless`id) ja, neid saab ühendada ka 110V ja ka "EU 415V" (nii ongi kirjelduses) võrku.
            Ja niipalju kui viimasel ajal on olnud vajadust üle maailma kaupa otsida, siis naljakas aga.. esmaselt pakutakse ikka seda va 220V kaupa (vahet pole kas 1 või 3 faasi).
            Kas teadsid et: maailas on palju riike, kus kaubale märkides toitepingeks just nimelt 230V või 400V, läheb see kaup eritariifi alla tollis.
            Esmalt postitatud enamlane poolt Vaata postitust
            .. ei tee vahet liinipingel ja faasipingel,..
            Ee.. deem, tunnistan, ma ka ei tee. Vaatan nagu kivi paremalt va vasemalt... ja ikka on kivi. Ja olenemata "targast" wikist ja muudest tarkuritest.
            viimati muutis kasutaja erku; 03 m 2023, 18:17.
            Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

            Comment


              #21
              Kas tõesti rahvas ei tee vahet pingest neutraali või teise faasi suhtes? 220 või 230 üksi ei ütle midagi kui see on seaninast mõõdetud. 240 võib ka tulla ja midagi pole valesti.

              Esmalt postitatud erku poolt Vaata postitust
              Ja niipalju kui viimasel ajal on olnud vajadust üle maailma kaupa otsida, siis naljakas aga.. esmaselt pakutakse ikka seda va 220V kaupa (vahet pole kas 1 või 3 faasi)
              See 220 võib olla hoopis 2 faasi nagu usas kombeks. Kus faasid pole mitte 120 vaid 180 kraadi nihkes.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

              Comment


                #22
                Huvitav, mis nimega pinge mul siis on . 3 faasi tähes, faaside vahel 230 volti, neutraali ja faasi vahel 130 volti, faasinurk 120 kraadi. Vanapinge see igatahes ei ole, sest paigaldis on noorem kui 15 aastat ja vanapinge definitsioon on kolmnurk ilma neutraalita.
                Aga vahet pole, mis nimi. Saab meerikamaa asju ilma vahetrafota kasutada ning 400 V asju kasutuses pole, ei tunne seega tänapäevasest pingest puudust. Ainult kaitsmeid peab kahekaupa laduma ja hoovad mehaaniliselt ühendama, et korraga mõlemad sooned välja lülitaks.

                E: tänan Enamlast Norra lingi eest, huvitav lugemine ja suht lihtne tekst, et polegi guugli tõlkijat abiks vaja võtta, kunagi õpitu tuleb kenasti meelde.
                Sealt saame teada, et Norras on IT-süsteem ilma neutraalita, aga see pole kolmnurk nagu Tallinna vanapinge. Ja IT omaduseks on, et nii ühefaasilised kui kolmefaasilised tarvitid on 230 voldise pingega, mistõttu teemaalgataja aparaat Norrasse sobibki. Vaatasin seda ostaee kuulutust, kirjelduseski oli mainitud sisendpinge mõlema faasivariandi jaoks:

                Input: AC 200-260V
                Input Current: 35A
                Sisend faasid: 1 või 3 faasi
                400 voldist kõssugi.
                viimati muutis kasutaja Scott; 04 m 2023, 02:17.
                73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                ATiP1pN4XeM

                Comment


                  #23
                  Ausalt öeldes ei ole ka minu, kui mitte-elektriku jaoks väga selge see elektrikute juristika.
                  Seda enam, uurides mõisteid ei tee see ka midagi paremaks: "liinipinge, mitmefaasilises vooluahelas faasijuhtmete vm -juhtide vaheline pinge."
                  Ehk kui liinipinge on faaside vahel, siis kas faasipinge peaks olema liinide vahel?
                  Kindlasti saab siin veel palju vaielda ja seda ka tehakse; aga point oli selles, et muunduri kirjelduses oli pinge välja toodud ja kui see segaseks jäi; siis selgituste andjale anti pikki näppe.
                  Nagu ikka minnakse juuksekarva lõhki ajama ja vaieldakse täpsete terminite üle, kuigi elektroonika foorum ei ole elektrivõrgu foorum.
                  Sama jama käib iga päev raadios, kus räägitakse pidevalt majapidamistest millised said "voolu" tagasi peale tormikajustuste likvideerimist. (Või said nad pinge tagasi? Sest vool tekib alles koormuse ühendamisel.)
                  Vabandust OT eest, aga ei saa miisama vakka jääda.
                  Head susserdamist !

                  Comment


                    #24
                    Ma pole ka just tegevelektrik, aga leian et elektroonika ja elektrotehnika mõlemad vajavad täpsust, need ei ole kummipaelad mida pikalt venitada saab. Küsimus on ju lausa suurusjärkudes, mitte paaris voldis. Kui ametlikult defineeritakse (vanapinge) suurusjärk 3x220V, aga sellest rääkima hakatakse kui 230V, siis sellel võib olla põhjendus kui seda täpsustataks ehk selgitataks. See aga osutus täitmatuks sooviks, lausa nii et inimene kustutas oma antud viited. See pole aga teemas ainus juhus kus inimene võtab tagasi oma asjakohase viite, seda tegi A.R. kui viitas kolmefaasilisele süsteemile wikipeedias https://et.wikipedia.org/wiki/Kolmefaasiline_süsteem ...

                    Mis siin oli või on karta?
                    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                    Konfutsius

                    Comment


                      #25
                      Jah... Ja teema algatajale võin siiralt oma kogemusest öelda, et tihti on asi kasutu, kas rikkis või läbi põlenud või lihtsalt otstarve puudub ja nii ta seisab ja on kihk ta ära visata (kuigi on uus).
                      Ja samas, on maailm suur ja kellegile on see asi vajalik või mõne jupi sealt seest hankimine hädavajalik; olgu see siis konkreetse näite põhjal ventileeritav radikas, skiipajam vms.
                      Ning ka minul on need kolukastid kus asjad seisavad ja ennäe imet, need muudkui kahanevad aastatega.
                      Ehk lõpuks leiab pea kõik omale otstarve või omaniku; tasub lihtsalt suhelda, pakkuda.. koostööd teha ja elu läheb paremini edasi.
                      E:
                      Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                      .. viitas kolmefaasilisele süsteemile wikipeedias ..
                      See ongi see häda, millest teema alguse sai. Kui me sinuga oleks näiteks taimekasvatajad, poleks mitte kunagi elektrivärgiga sisus kokku puutunud, siis ma usun et oleks teinud sama järelduse- et töötab ühe faasi pealt 230V ja saab ühendada ka 3 faasi. Inimene ei jaksa otsida ja lugeda ja usaldab seda nagu ta teab ja on kombeks.
                      Ja ega ka tava-haridus ei anna sellelt kohalt suurt juurde, et maailm on mitmekesisem ja.. ka seesama foorumi teema vajub unustusse ja järgmine inimene teeb jälle sarnase vea.
                      Mis puudutab inimeste hellemat hinge poolt.. Iga asi võib tunduda solvanguna, vaidlus võib tunduda ohtlik jne, on vist siiski juba tavapärane, kahjuks.
                      Need terminid ja selgus. Jah, midagi peab olema, et inimesed üksteisest lihtsamini aru saaksid ja samas ju.. kui keelebarjääri väga ei ole, saame ju aru küll mis tähendab "lükka ots seina".
                      Aga mõisted, näiteks elekrotehnika või nii. Mul käsil üks projekt, kus mõisted lõpevad sisuliselt eraldustrafo sisendklemmidel ära. Edasi tuleb igasugust, 3x 220V, 3x125V ja sealt kusagilt vahelt on võetud veel 2x 87V. Mis faasipinged ja mille suhtes ja kus see null või neutraal seal veel on- sisuliselt seda polegi.
                      viimati muutis kasutaja erku; 04 m 2023, 13:17.
                      Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

                      Comment


                        #26
                        Input: AC 200-260V
                        Sisend faasid: 1v õi 3 faasi

                        Karta pole tõesti midagi aga
                        aru saada, mis sellise riista sees on, on üsna segane.
                        Ainus selline v ​​​​õi riistapuu on olnud elektripliit.
                        Lahendus sisendjuhtmete arvu järgi ennustada
                        vajalike faaside arvu tundus lõpuks kahtlane lahendus
                        _______________
                        Kui vaadata neid wiki pilte siis seal on puudu variant kus
                        tuleb kolm faasi ja maa ning mootorit ühendame kas tähes või kolmnurgas.
                        Seda mootori ühendust saab valida kasutaja, kui saab.

                        viimati muutis kasutaja A.R.; 05 m 2023, 07:22.

                        Comment


                          #27
                          Esmalt postitatud urmo poolt Vaata postitust
                          kui liinipinge on faaside vahel, siis kas faasipinge peaks olema liinide vahel
                          Vast nüüd saab natuke selgemaks:
                          Kahe faasijuhtme vahelised pinged ehk liinipinged U on omavahel faasis nihutatud 120 kraadi võrra. Nende pingete geomeetriline summa (kui arvestada suunamärke) on igal hetkel null. Faasijuhtme ja nulljuhtme vahelist pinget nimetatakse faasipingeks Uf. Tarbija nimipinge all mõeldakse alati liinipinget.
                          Liinipinge ja faasipingete vahel on seos
                          U=√3Uf
                          sest liinipinge moodustub kahe faasi pingete geomeetrilisest, mitte aga algebralisest summast.

                          Comment


                            #28
                            Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
                            Tarbija nimipinge all mõeldakse alati liinipinget.
                            Minul triikraud tarbib nimipinget 230V. Eelneva jutu järgi peaks liinipinge olema minul kodus siiski 400V. Need kaks arvu ei lange kokku, kuigi seadmed töötavad tõrgeteta?

                            Comment


                              #29


                              Liinijuhtme ja neutraaljuhtme vahelist pinget nimetatakse faasipingeks. Kahe liinijuhtme vahelist pinget nimetatakse faasidevaheliseks pingeks ehk liinipingeks.
                              http://hparchive.com/
                              https://worldradiohistory.com/index.htm

                              Comment


                                #30
                                Esmalt postitatud urmas78 poolt Vaata postitust
                                triikraud tarbib nimipinget 230V ... peaks liinipinge olema minul kodus siiski 400V. Need kaks arvu ei lange kokku
                                Väike vastuolu on siin tõesti, aga nimipinge all mõeldakse liinipinget kolmefaasilises süsteemis ja sul kodus ongi liinipinge 400 V. Kui triikraua andmelehele on kirjutatud nimipingeks 230 V, on see selle seadme nimipinge. Ühefaasilises pistikupesas on faasipinge 230V, mis õnneks langeb kokku selle triikraua nimipingega.

                                Comment

                                Working...
                                X