Teade

Collapse
No announcement yet.

Kütteperiood on alanud!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Oleneb mis seal taga on. Kui inverteriga bassi kõlar, siis võib halvasti mõjuda inverteri häälestusele ja bassi konkreetsusele. Mõne filtri Q-d võib ka natuke mõjutada.

    Comment


      #47
      Küsib siis teistpidi - kui väike väljundtakistus on "hea harju keskmine"? Ning kui suur on olemuslikult eeldatav vahe lampvõimendi ja transistorvõimendi vahel?

      Comment


        #48
        Head harju keskmist on raske pakkuda, kõik sõltub sellest, mis võimu taha on ühendatud. Praktikas muidugi mida väiksem väljundtakistus seda parem aga teatud juhtudel saab ka suurema väljundtakistusega rahulikult hakkama, siis kui pole kõlaris inverterit ja filtreid, mille Q sõltub võimu väljundtakistusest. Mingi väga umbkaudne soovitus on, et võimu väljundtakistus peaks olema kõlari takistusest umbes 10 korda väiksem, siis on tekkida võivad Q-de muutused ja nivoode muutused, mis tekivad kõlari impedantsi sagedussõltuvusest praktiliselt kuulmatud. Sellel väiksel väljundtakistusel on ka oma hind, teda saavutatakse tugeva negatiivse tagasiside abil. Kui tagasiside on tugev aga oskamatult rakendatud võib see teisi probleeme tekitada.
        Vahe lampvõimendi ja transistorvõimendi väljundtakistuse vahel on enamasti trasistori kasuks aga põhimõtteliselt pole väga suuri takistusi saada ka lampvõimendile väga väike väljundtakistus, vaja on väikese väljundtakistusega lampe lõpus, korralikku trafot ja tugevat negatiivset tagasisidet. Antud variandis on tegu ilma trafota ja push-pull väljundiga lampvõimuga, mis teeb väikse väljundtakistuse saamise mitu korda keerulisemaks.
        Tänu diferentsiaalsusele ja push-pull konfiguratsioonile on antud teema lampvõimu heli kindlasti erinev sellest, mida vana hea sooja lambiheli all mõeldakse, kuna tal sisuliselt puuduvad paaris harmoonilised spektris, mis suures osas seda "vana head" tekitavad.

        Comment


          #49
          Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
          Mingi väga umbkaudne soovitus on, et võimu väljundtakistus peaks olema kõlari takistusest umbes 10 korda väiksem,..
          Ehk 8-oomiste kõlarite puhul oleks eesmärgiks alla 1-oomine võimendi?

          Comment


            #50
            Siis jah väga mööda ei pane.
            Muidugi on ka teisi lähenemisi, mis ütlevad, et võimendi DF (damping factor ehk väljundtakistuse ja koormustakistuse suhe) peab olema 100-200 aga minu kunagiste arvutuste järgi pole sellel mingit tehnilist alust ning tavalised paar meetrit kõlarikaablit nagunii nullivad selle ära.

            Comment


              #51
              Luban, et mõõdan selle poisi homme-ülehomme vähe täpsemalt üle (väljundtakistuse osas siis), saaks teemasse rohkem selgust.
              Samas hiilib ligi kahtlus, et nende kastidega vähe nihu läinud - vähemalt sobivuse osas selle võimuga. Tõenäoliselt tuleb ikkagi hakata vaatama lairibade suunas,
              8 oomi oleks hea ja 16 veelgi parem...

              Comment


                #52
                Ära seda lairibade hankimise viga küll tee, see ei tasu katsetamist.
                Kas sul on andmeid, mis moodi su praeguste kõlarite bassi valjuka parameetrid välja näevad?
                Mõõtmiste järgi võib oletada, et ta inverter on häälestatud umbes 40 Hz peale aga kuidas tegelikult on ja kuidas peaks olema?

                Comment


                  #53
                  Kuna normaalset mõõtemikrit ei ole (ja ruumi selle mõõtmise tarbeks samuti) ja tootja samuti liiga palju materjali ei avalda siis kobangi pimeduses
                  Selle kõlari puhul sõltub väga palju tema asukohast ruumis. Kaugus tagaseinast ehk üks olulisematest (tagumisel paneelil 12" passiivne reflex port ).

                  Comment


                    #54
                    Esmalt postitatud Vintage Fart poolt Vaata postitust
                    Kuna normaalset mõõtemikrit ei ole ...
                    Ehk leiad mõne sõbra või kaasfoorumlase samast piirkonnast, kellel on?

                    Comment


                      #55
                      Mõõta saab mikriga sisuliselt kõike ka kodus, vaja teada ainult mõningaid nippe.
                      Kas kõrvaga kuulates tundub hetkel, et tänu võimendi suurele väljundtakistusele on midagi valesti? Kas bass on kuidagi imelik?

                      Comment


                        #56
                        Seltsimehed! Aeg õhtuseks arvutamiseks!
                        Tänase mõõtmise eesmärgiks oli niisiis saada lähteandmed väljundtakistuse arvutamiseks. Seega sai hoolikalt valitud-sobitatud kaks erinevat koormustakistust. Olemasolevast valikust klassifitseerusid
                        siis üks 4 oomine ja üks 10 oomine isend. Eesmärgiks oli ka mõõtmise ajal koormustakistust mitte liigselt üle kuumutada kuna teadupärast nende takistus siis muutub (langeb) tänu termosõltuvusele.
                        Seega sai mõõdetud ca 1V väljundnivoo juures. Sageduseks valitud 400Hz. Sisendnivoo kõikide mõõtmiste ajal 0,037V. Samuti sai mõõdetud ka koormamata väljund (no load ).
                        Tulemused sellised:
                        No load 1,119V
                        10 oomi 1,077V
                        4 oomi 1,018V

                        Minu tagasihoidlik arvutus annab (väljundtakistuse) tulemuseks ca 0,4 oomi, mis peaks olema suhteliselt eeskujulik tulemus.
                        Aluseks võetud lihtne selgitus protseduurist: https://www.youtube.com/watch?v=ieAhBejHe2M

                        Ehk teab keegi veidi drastilisemat valemit mis suudaks mu hetkelist eufooriat kummutada?

                        P.S. Ajapuudusel sai mõõdetud ainult ühe kanali näitajad.

                        moi küsimusele vastuseks, et jah, häirib bassiotsa "rebestatud" sound aga see tekib alles kuskil keskmisel võimsusel mis võib vabalt olla tingitud sellest et OTL ei jaksa enam sellist voolu tarnida mida
                        madalaoomiline kõlar küsib. Kui asi huvi pakub kirjuta mulle privas, lepime kokku, saab vaadata-kuulata-mõõta.

                        Comment


                          #57
                          Peab paika, koormuseta ja 10 oomi pealt arvutades saan mina 0.3899 oomi, 4 oomi pealt 0.3969. Ehk pole mõtet muretseda, väljundtakistus on piisavalt väike 400 Hz juures. See ongi see vajalik valem mida videos näidatakse, muud vaja ei ole.
                          Mitte, et see midagi väga muudaks aga ülevaatlikum oleks kui teeksid 2 REW mõõtmist, koormuseta ja 10 oomi koormusega sama sisendsignaali puhul, ekspordid saadud andmed teksti failiks, nende järgi saab MS Excelis kogu sagedusriba kohta väljundtakistuse graafiku (Vopen/Vl saad dB numbrite järgi välja arvutada) ja võid numbrid tagasi REW-i importida juba kui takistuse joone. Toimeta failid mulle ma või selle arvutuse ära teha.
                          Kui võimu väljundtakistus on 0,4 oomi, siis ei ole väljundvoolu andmine probleemiks, kui see takistus just ei muutu suuremaks suuremal võimsusel. Kui see nii oleks tähendaks see tugevat moonutust mida aga ka 10V juures nagu näha ei olnud, 0,2% THD on üsna seal kuulmise piiri peal, oleneb inimesest.
                          Või on see siiski moonutus, mis sind häirib? Milline see keskmine võimsus on 1 V või 10 V väljundpinget?

                          See, et mu esimene arvutus nii palju teise numbri andis, on ilmselt sellest, et kõlari takistus ei ole 100 Hz peal 6 oomi vaid on mingi muu number. Seda kõlari sisendtakistust saab ka muide REW-iga ära mõõta kogu sagedusribas, vaja ainult väga täpselt teada takistusega takistit umbes 10-100 oomi juures, sõltuvalt oodatavast mõõdetud takistuse suurusest.
                          viimati muutis kasutaja moi; 28 m 2020, 22:01.

                          Comment


                            #58
                            Tänud kaasa arvutamast!
                            See "keskmine" võisus läheb sinna 10V ja rohkem kanti. Siinuse klippimine saabub 18,4-18,5V juures 10 oomise passiivkoormusega

                            Comment


                              #59
                              kustutatud, kuna teemaalgatajal probleem lahenes
                              viimati muutis kasutaja martk; 29 m 2020, 22:56.
                              Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                              Comment


                                #60
                                Esmalt postitatud Vintage Fart poolt Vaata postitust
                                Tänud kaasa arvutamast!
                                See "keskmine" võisus läheb sinna 10V ja rohkem kanti. Siinuse klippimine saabub 18,4-18,5V juures 10 oomise passiivkoormusega
                                Vaatasin veelkord üle 40. postituse 2 viimast pilti ja tundub, et võimul võib vist siiski olla mingi väljundvoolu puudus, või vähemalt midagi, mis teeb nn. pehmet klippimist. Seal joonisel on "1V väljund kõlar koormuseks THD mõõtmine" ja ilusti on näha kuidas THD 3. harmooniline on täpselt väikseim seal, kus kõlari takistus on suurim ja THD kasvab seal kus kõlari takistus langeb. Päris alla 40 Hz piirkond on erand, seal kasvab järsku 2. harmooniline, ilmselt võimu ülemise ja alumise õla sümmeetria läheb paigast ära või on see bassivaljuka mõju.

                                Katsu kirjeldada, mis on bassiotsa "rebestatud" sound? Äkki see polegi võimust tingitud, lihtsalt valjukas ja passiivkiirgur on väsinud ning liiga pehmeks läinud? Mõne teise võimu taga ei ole seda "rebestatust"?

                                Comment

                                Working...
                                X