Teade

Collapse
No announcement yet.

Videokassetid võivad varsti hinda minna

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

    Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
    ...
    Eks meilgi oli raskem, sest kusagilt tuli sebida PAL plokk, et Soome TV-d korralikult näha.
    Kellele raskem, kellele tuli nende standardite erinesuve tõttu leib lauale. Riik ikka hoolitses inimeste eest, et nad ise pingutaksid, et hüve saada
    Huvitavam oleks olnud, ku Nliit oleks võtnud mingi teise laotusstandardi ja/või modulatsiooni videosignaalile.
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

    Comment


      #17
      Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

      Oli vist sedasi et SECAM-iga kehva signaaliga tekkis lisavärvimüra, PAL-iga lihtsalt värvid tuhmusid. Või oli mul sitt telekas.

      Aga miks VHS hea on, see on analoog ja tänu sellele ei muutu ta kuigi lihtalt loetamatuks. Mistahes digiasi mis on seisnud paarkümmend aastat on alati küsimärgi all kas läheb käima. Pluss veel et misasi mis tehnikaga töötab. Kui praegu telekast midagi salvestada siis kui lihtne on see sõbrale saata nii et see ka kindlalt mängib? Et ka 10 aasta pärast mängib? Mitu % tavalistest inimestest sellega hakkama saab?
      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

      Comment


        #18
        Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

        Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
        ...Vinüüli puhul vist see suurt ei kehti? Nõel on vao ära hööveldanud, pole seal vist suurt enam midagi restaureerida?...
        Vahemärkuseks. Just vinüülidega on muret vähem. Vinüül materjalina on suhteliselt "uus" ning algmaterjal lintide näol on tavaliselt säilinud. Ja kui ei ole, siis on olemas riistapuud, mis "loevad" helivagu sealt, kus seda nõel pole kunagi puutunud.
        Aga vaat šellakplaatidega on asi raske. Lisaks sellele, et mahamängimisel kasutatud nõelad olid parajad adrad, on ka materjal ise degradeerunud. Ja master-tape-i pole ollagi. Jääb üle ainult raske käsitöö. Siinkohal sügav kummardus hr Pedusaarele.

        Comment


          #19
          Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

          Audiovideofiilsed arutlused kvaliteedi üle pakuvad siinsele rahvale küll pidevalt rõõmu, aga tasapisi hakkab vast ka põhiteemani jõudma.

          Ajalooliste ürikute juures on siiski põhitähtis nende olemasolu ja arusaadavus üldse. Kui sisu ja haruldus on tähtsad, on patt viriseda kvaliteedi üle. Ammu ju selge et digitaliseerimine on lõppkokkuvõttes vandenõu ajaloo vastu. Lihtne teha, lihtne hoida, lihtne hävitada, hävineb kindla peale ka ise, massideni enam garanteeritult tulevikus ei jõua. Kas ainult vandenõuteooria ? Ei, arvan et -praktika.

          Mis VHS-i puutub siis Hollywoodi toodanguga seal peal pole tõesti midagi peale hakata, aga isikliku elu talletused ja enne internetiajastut telekast lindistatud asjad, kui keegi on seda viitsinud teha, võivad aja möödudes olla kulla hinnaga.

          Comment


            #20
            Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

            Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
            Endal kasutuses praegu TBC-ga JVC S-VHS vidomakk. See võlub ka tavalisest VHS-st vahel üsna üllatava pildi välja.
            Veidi häirib see, et tegu kirjade järgi Digital TBC/NR (näe, ei olegi lõpuni analoog..), aga tulemuse üle küll kurta ei saa.
            Sama siin, kasutusel Pana S-VHS, kus video käib lõpuks läbi 8bitisest digitraktist, lisaks veel 3D DNR, mille toimet ma aga nagu näinud polegi vist. Vaadata pole tõesti paha.

            Huvitav kas TBC ongi ainult S-VHSide pärusmaa või leidub ka tavalistes VHSides seda korrektorit?

            Esmalt postitatud mikumaku poolt Vaata postitust
            Ammu ju selge et digitaliseerimine on lõppkokkuvõttes vandenõu ajaloo vastu. Lihtne teha, lihtne hoida, lihtne hävitada, hävineb kindla peale ka ise, massideni enam garanteeritult tulevikus ei jõua. Kas ainult vandenõuteooria ? Ei, arvan et -praktika.

            Võibolla, aga võibolla ka mitte. Massideni jõudmine ei ole kinni digiformaadist vaid tegijate ahnusest. Hävib ka analoogmeedium, magnetkandjad kohe igal juhul. Isegi kapis seistes. Kui analoogi pole võimalik kadudeta reprodutseerida enne lõplikku hävimist siis digi seevastu õnnestub kergelt kopeerida, lihtsalt ise tuleb hoolsam olla ja vastava meedis seisundil silma peal hoida. Eluka kombel küsiks - "Mitu % tavalistest inimestest sellega hakkama saab?"
            Küsime sama ka analoogmeedia kohta...
            viimati muutis kasutaja OSX; 18 m 2015, 20:48.
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

            Comment


              #21
              Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

              Tulevikuvisiooniks pakun, et lamad lihtsalt diivanil ja film/muusika kantakse ajju, otse vajalikesse retseptoritesse ja selleks tekitatakse võrgud sarnaselt praegusele wi-fi'le. Kõik loomulikult tasuline, reklaam ja treilerid kohustuslikud.
              Ja miks ka mitte lõhn, puudutused, (vandenõupraktikute "meeleheaks" pealesunnitud) emotsioonid jne. Analoogvideo/-audioga pole enam midagi peale hakata ja salvestada ka ei saa isegi parima tahtmise juures.
              Pole enam vaja riiulitäit tehnikat elutuppa ja ainult uduselt mäletatakse plekist vidinat, kuhu vanasti sai VHS sisse topitud.

              Hiljuti sattusid minu juurde kaks noormeest. 16 ja natuke alla selle. Nähes laual seismas lintmakki suurte ketastega, hüüdsid kooris: "Mis see on???". Seletasin siis ja noorhärrad läksid jälle üsna segadusse.
              Mille pagana pärast selline jurakas nii tavalise asja nagu muusika jaoks?
              Muidugi polnud nad elu sees lintmakki näinud ega mitte kuulnudki(!) sellisest. Küll aga VHS tuli tuttav ette, sest pilti oli nende meelest keerulisem salvestada ja selleks oli mingit kolakat vist ikkagi vaja.
              Huvitab, mille peale siis nendest järgmine generatsioon suured silmad teeb...

              See oli nüüd kõrvalepõige teemast...

              TBC-ga VHS-i pole minagi näinud, aga pean tunnistama, et pole ka huvi tundnud. Kui algas tõelisem kiire koduvideode digimiseks (...et äkki lähevad nässu), tundusid S-VHS makid
              just need õiged kandidaadid. Pealegi olidki mõned salvestised S-VHS ja no jama ka kui kassett olemas, aga vaadata ei saa...
              Mõned VHS mängijad muidugi oskasid ka S-VHS maha mängida (playback only), aga see tundus kuidagi poolpiduse lahendusena.

              VHS lindi vastupidavuse kohalt. Peaks ta olema kõvasti vägevam, kui makilint. Suure demagneetimispooliga makilindi teeb tühjaks suht lihtsalt, aga proovi sama VHS-ga teha.
              Mitte üks gramm ei lähe pilt halvemaks.
              Ajal kui sai VHS-i lõigutud pooleks, et makilint teha, siis ka proovisin kustutada. No tee või tina, ei kustu kohe kuidagi, ehkki sai suht pikalt pooliga keerutatud.
              Ja räägitakse Maa magnetvälja mõjust lindile...
              viimati muutis kasutaja sebastian; 19 m 2015, 00:21.

              Comment


                #22
                Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                Magneetumusel on komme tasapisi väheneda, eriti paistab see välja VHSis selle HiFi audio trakti puhul, mida juba salvestuse käigus tegelikult natuke killitakse (pool peapööret hiljem salvestamise hetkest). Aastatega mõõdetavas ajas võib väheneda HiFi signaal veel umbes 10dB, kui peaksid hakkama tekkima n.ö. väljakukkumised. Kogemus ütleb et see piir aastates on suhteliselt muidugi linditootjast sõltuv, hoiustamisest samuti aga 12-15 aastat annab kindlasti juba segavaid väljakukkumisi (mõni vähekvaliteetne lint võib anda sama tulemi juba kolme kuu pärast). Videopilt on aga veel vaadatav.

                Siit jõuame punkti kus peaks rääkima "ajaloo" terviklikust säilimisest. Vaadates üht ammusemad dokki vinüülikogujatest, sain selgeks et paljudele kogujatele pole tähtis kuidas plaadi kuulatavus on, tähtis on "look". Mees, kes hoidis kümneid tuhandeid plaate üleujutuvas keldris, ei tundnud mingit muret mis sai plaadi kuulatavusest. Ühes filmis mees hoidis veekahjustusi saanud ühikuid lahtiselt korvis, öeldes et eks hiljem vaatab kas saab korda...
                Sama võiks öelda ka nende kohta kes koguvad kiles kassette - ka neile on tähtis vaid "look".
                Isegi hüüatuseni "...ja ta töötab siiski!" ei jõuta. Aga see selleks.

                Minu arvates on analoogsalvestus hävinud punktis kus tema algne funktsioon on degradeerunud mingist punktist üle, kus see salvestus tekitab juba frustratsiooni - isegi kui tegemist on haruldusega. Ma ei räägi siin perevideotest, vaid neist asjadest mis omasid siiski avalikku levikut ja millest ka käesolev teema on ajendatud. Pilt ja heli peavad käima käsikäes, kui need on nii tehtud ja nii mõeldud.
                See kirutud digi aga säilitab terviku niikaua kuni fail ise säilub. Ja reeglina säilub ta täiesti korrektselt vähemalt võrreldes VHSiga, ei esine osalist degradeerumist, meediumi säilumine on aga kinni igast säilitajast. Ja on moment mis tõstab digi kindlalt kõrgemale analoogist, see on võimalus kopeerida väga vähese know-how'ga "ajalugu" järjest moodsamale kandjale ning kasutada seda. Kuid Edisoni vaharull palju meil on inimesi kes mis iganes salvestust suudaks kuulata kodus Edisoni vaharullilt? Kui me seda nüüd proovime vaadata "massidesse leviku" kontekstis, siis ma ütleks et massides see "ajalugu" nüüd küll säilinud pole.

                Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
                Huvitab, mille peale siis nendest järgmine generatsioon suured silmad teeb...


                Kuskil lubati et teeb veel suuremate silmade peale, millel midagi halli ümber .
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

                Comment


                  #23
                  Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                  Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
                  Kui näiteks võrdleme nii:
                  VHS -> Vinüül
                  DVD -> MP3
                  BluRay -> CD, SACD
                  Üritaks ka võrdlust täiendada endale tuttavate formaatidega:
                  Betacam -> vinüül
                  S-VHS -> makilint
                  VHS -> helikassett
                  Laserdisc -> minidisc, MP3
                  DVD -> CD
                  BluRay -> SACD, DVD-Audio
                  "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

                  Comment


                    #24
                    Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                    Ehk siis teeme masteri S-VHS formaadis ja müüme maha Betacamis

                    Kui jätta formaat ise välja võiks pigem vaadata taasetusaparatuuri . Vinüüli võid maha mängida nii Hi-End riista peal kui ka plaadifrees-kohvergrammofoni peal. Mängib sama plaat, aga tulemus on erinev.
                    Sama lugu on ka makilintide ja kassettidega.
                    Võibolla saab ka Betacam makke omavahel võrrelda, pole kokku puutunud. VHS-i makkidel on igatahes pildierinevus olemas. Ja tulemused võivad olla üllatavad. Mingi aeg tagasi, kui vanematekodust ära tassisin venelaste lipulaeva VM-12, siis üllatusin, et teeb pildikvaliteedis silmad ette "tänapäevasele" kuupepealisele vilipsile.

                    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                    Comment


                      #25
                      Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                      Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                      Ehk siis teeme masteri S-VHS formaadis ja müüme maha Betacamis
                      Ma ei pidanud silmas mitte master tape'i vaid kodukasutuses olevat linti.

                      Esikohale võiks siis lisada veel:
                      Filmilint -> master tape
                      viimati muutis kasutaja Sonic; 21 m 2015, 17:04.
                      "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

                      Comment


                        #26
                        Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                        Aga mida arvata VHS-ile heli salvestistest? Olemas üks Tascami masin mis lubab 6 kanalit sisse ja salvestab VHS-ile.

                        Comment


                          #27
                          Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                          Kunagi oli stuudiotes "must be" teemaks. Mis seal ikka arvata - tavaline CD PCM formaadis heli. Lihtsalt kanalid in-sync, hea kasutada multitrack salvestuseks. Vajavad S-VHS kassette et salvestis säiliks vähemalt kolm kuud, pärast seda ei ole tagatud et ei teki drop-out'e.
                          Ei tasu segi ajada tavalise VHS HiFi helisalvestusega.
                          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                          Konfutsius

                          Comment


                            #28
                            Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                            Täpselt Superid ainult. Balti meedias olid need kasutuses.

                            Comment


                              #29
                              Vs: Re: Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                              Muidugi meeldib kõigile siinses foorumis rääkida tehnilistest näitajatest, kuid siiani, nii palju kui minu pisike aju haaranud on, muudab VHS-i hetkel väärtuslikuks sellel olev salvestis, ehk siis sama mis teema algataja linkideski kirjas. VHS-i plahvatusliku populaarsuse ajal pandi ju lindile igatsorti pahna ning väga palju sellest ei jõudnud hiljem kunagi DVD-le, rääkimata Blu-ray´st. 30 aastat hiljem on need filmide, telesaadete, muusikaklippide kogumike või kasvõi õppevideotega VHS-id kollektsionääride seas hinnatud, kuna see on ainuke ametlikult välja antud meediakandja. Sama ju tegelikult ka laserdiskiga ning 8-trackiga. Muusika puhul on tihti hilisem reliisimine jäänud autoriõiguste ja autoritasude vaidluses tegemata ning kui kollektsionääri ei rahulda bootleg DVD, siis ainsa ametlikuna ongi vana kulunud VHS.
                              Näiteks paar kud tagasi nägin Tatari taaskasutuskeskuses Soome Goethe Instituudi poolt välja antud/kokku pandud kogumikku saksa räpivideotega. Suvaline ilmetu kaanekujundusega VHS-i kobakas mõne silmale, kuid samas piisavalt rariteetne väiketiraažiline heli ja pildikandja kollektsionääri jaoks. Minust jäi see küll ostmata, kuigi keerutasin mitu minutit peos, kuid üldpildis on mul alles mitmed ammu hangitud haruldased muusikavideote kogumikud ning aeg-ajalt on ka juurde tulnud.

                              Comment


                                #30
                                Vs: Videokassetid võivad varsti hinda minna

                                Kui juba 35mm lint jutuks tuli siis võin öelda et oman paari tervikliku koopiat (kokku ca 10 kilomeetri jagu). Kvaliteet on vaatamata sadadele projektsioonikordadele endiselt super (veidi kriime on), heli on 6 träkki digitaalselt otse lindil (+ traditsiooniline 2 analoogkanalit), lisaks veel 6-8 kanalit välise sünkroga DVDle salvestatud heli. Ise valid mida kasutad. Seda siis uuematel lintidel, selle sajandi omad. Ainuke jama on nüüd selles et vaatamisega hakkab tänapäeval keeruliseks minema

                                Hinna kohta...noh, koopia omahind tootmise ajal oli hea optilise printeriga treitud lindi eest ca 6-7k€ ja enamgi, olenevalt metraažist, kontaktkoopiad olid vähe odavamad ja madalama kvaliteediga. Kui on hästi hoitud siis koguvad vaid väärtust. Olen vestelnud inimesega kelle erakogus on üle tuhande lindi...

                                Comment

                                Working...
                                X