Teade

Collapse
No announcement yet.

Mono (plaat)võimendi anomaalia /vea tuvastus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Paned koormuse vett keetma https://www.elfafoorum.eu/forum/tehn...165-#post46165 ?

    Comment


      #47
      Suuri takisteid ega veekeetjaid esialgu ostma siiski ei hakanud. Küll aga...kuna üks pekki läinud täiesti suvaline pisike takisti plaadilt siin juba eelnevalt sai leitud ja vahetatud siis hakkasin ühe rohkem kahtlustama, et äkki on selliseid kuskil veel.
      Esimese asjana mõtlesin võtta ja mõõta ära ükshaaval kõik väiksed takistid selle nö. viimase op ampi ümber, mis on seotud tagasiside ning selle reguleerimisega. Ja ennäe imet...vist kolmas takisti mida mõõtsin näitas juba väga kahtlast väärtust (open circuit). Jootsin plaadilt maha, mõõtsin uuesti. 10k 1% takisti ja takistus megaoomides ehk taaskord üks "lahtine" takisti leitud. See osutus op võimu tagasiside takistiks. Pildil märgitud musta ruudu sees.
      Miks ja kuidas sellised üsna juhuslikud takistud, täiesti juhuslikus kohas plaadil niimoodi ära surevad? Samasuguseid on seal ümber veel mitukümmend tükki aga need on elus. Surnutel pole nagu väliselt ka mingeid erilisi laiba märke. Ja need ei lähe mitte lühisesse, vaid nö. põlevad lihtsalt läbi. Sellistes ahelates ei saa ometi niivõrd suured voolud olla. Mingit erilist kuumust seal eelvõimu plaadil minuteada ka ei ole. "möga" sees küll mõlemad surnud takistid ühelt poolt olid, kuid samas kaugeltki mitte sellega täielikult kaetud. ja paljud teised samasugused on samamoodi selle möga sees/all, aga endiselt elus.

      Igatahes, otsisin kuskilt mingi vana utiil Beag võimendi trükkplaadilt enamvähem täpselt 10k asenduse ja voilaa. Võimendi hakkas mängima. Ainuke natuke ehk veider asi on hetkel see, et kuigi mõlemad nö. volume controlid justkui töötavad siis minumeelest nad kumbki nagu ei reguleeri väljundvõimsust sellistes piirides nagu võiks eeldada. Ehk siis reguleerimise vahemik on justkui väiksem kui peaks olema. Eriti selge on see line-in tundlikkuse potekat keerates. See peaks ikka kahe äärmuse vahel keerates päris palju muutma. Aga muudab kuidagi väga minimaalselt. Samas põhimõtteliselt siiski nagu töötab ka (kuigi umbes kolmandik poteka ulatusest kella 12 asendist ühele/ teisele poole näiteks ei taju üldse mingit erinevust. Master Level ehk skeemil VR101 toimib küll ja reguleerib sujuvalt kuid suurem valjuka reaalne liikumisamplituud muutub pigem ikka äärmisel vähe.
      Kas see peabki nii olema või mitte, seda nagu hetkel ei oskagi hinnata. Tuleb võim kasti panna ja ühendada originaal valjukaga. Kuna võimendi nüüd häält teeb siis eks peab proovima natuke päris muusika signaali otsas seda asja testida, nii et päriselt ette nähtud element on seal taga Click image for larger version

Name:	skeem1.jpg
Views:	170
Size:	120,5 KB
ID:	1130260

      Comment


        #48
        "Planned obsolescence" on selle asja nimi.

        Oletan, et selle "möga" all mõtled seda liimi, mis ajapiku hakkab elektrit juhtima ja metalli korrodeerima. Lisa sellele veel detailide kuumas keskkonas töötamine, piiripeal osad jms. ja ongi olemas!
        Ei imestaks ülemäära, kui need takistidki kuidagi spets tehtud, kasutades ajapikku degradeeruvaid materjale vms..


        Kunagi oli remondis üks aktiiv bassikas, kus juhtkompuutri toite SMPS juhtkivi samamoodi sujuvalt maha surnud - oli teine pooleldi selle "möksi" sisse uputatud. Lisaks oli "möksi" näha veel erinevate asjade vahel aga need -veel- toimisid..
        Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
        Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

        Comment


          #49
          Takistid riknevadki niimoodi, see on tavaline.
          Keraamilise aluse peale kanakse - vist vaakumaurustamisega - juhtiv kiht, freesitakse keskossa spiraal sisse, et õiget nominaali saada, ja otstesse valtsitakse vasest kopsikud.
          Siis värvitakse üle.
          Nüüd aja jooksul, kuumenemistsüklitega, tekivad värvi sisse mikropraod, kustkaudu õhuniiskus poeb sisse, valtsitud otste ja takistuskihi vahele, algab oksüdeerumine ja mõne aja pärast ongi katkestus.
          Eriti signaaliahelates.
          Jõuahelates hoiavad voldid ja amprid ühenduse tavaliselt kauem alles.
          Parandada saab ka - välja jootes ja otsakopsikuid alasi ja haamri vahel parasjagu õrnalt koputades.
          Kui puruks ei löö, siis mõjub kuni järgmise korrani, mida tegelikult aga ei pruugigi tulla ja jääbki püsima. Proovitud.

          Comment


            #50
            väga huvitav ja hea info, suur tänu jagamast mikumaku! raske muidugi ette kujutada natuke, mismoodi selliseid umbes 1mm läbimõõduga, 5mm pikkusi takisteid haamri vahel remontida oleks võimalik...aga ju vist mõtlesid siinkohal mingisuguseid vähe suuremaid

            Comment

            Working...
            X