Teade

Collapse
No announcement yet.

Mono (plaat)võimendi anomaalia /vea tuvastus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Mono (plaat)võimendi anomaalia /vea tuvastus

    Kõnealune objekt on siis ühe bassikõlari plaatvõimendi, mis on juba palju aastaid tagasi vait jäänud (ei olnud tummaks jäämise hetkel minu käes, seega päris täpset asjade käiku ei tea) aga mõtlesin, et vaatan ja uurin natuke sinna sisse...ehk on mingi üsna lihtsalt lahendatav asi. Ahjaa, enne muidugi testisin ka...signaal sisse anda siis on vaikus. Kui aga kõrv päris kõlarielemendi sisse suruda siis ülimalt vaikselt on kuulda, et midagi surub sealt siiski läbi. Ühesõnaga võimendina see asi ei tööta aga mingi murdosa sisendsignaalist jõuab kuidagimoodi isegi valjuhääldisse.

    Võimendi plaati visuaalselt uurides ei jäänud silma muud midagi otseselt kahtlast kui üks takistite paar, mis on ilmselt elanud üsnagi keevaverelist elu. Värvid/triibud on lausa kergelt tuhmunud korpusel. Sai ka termokaameraga neid korra vaadatud ja sisuliselt koheselt peale võimu sisse lülitamist on/off switchist, läheb selle takistipaari temperatuur >125C. Noh, umbes sellise 30sekundi kuni max minutiga. Uurisin natuke skeemi ja tundub, et tegu on "dropper" takistitega, mida kasutatakse ~15-16V tegemiseks toitest tulevast 48-0-48V'st. Mõõtsin need pinged ka testriga üle ning sellised nad on, ehk on toite pool iseenesest peaks vast olema korras.

    Niisiis, mis küsimused tekkisid? 1) kas see on tõesti normaalne, et by design kasutataksegi selliseid takisteid ja need ongi mõeldud töötama sellise meeletu temperatuuri peal? Sealt õhkab lausa kerget kärsahaisu...ja seda vaid peale paari minutit voolu all hoidmist, võimendi seejuures lahtiselt laua peal (tegelikult käib see ju kinnises kastis).
    2) kas on võimalik, et nende takistite algne takistus on olnud väiksem aga võrdlemisi meeletul temperatuuril töötamise tõttu on see aja jooksul suurenenud ja nüüd soojenevad nad seetõttu veel rohkem? mõõtsin ka takistust ja mõlemal pulgal sain ~560oomi (seda siis muidugi külmalt)...mis ei lange samas värvikoodiga minumeelest ikka üldse kokku ja sellest järgmine küsimus 3) kas keegi oskab pildi järgi pakkuda, mis nende takistite takistus/värvikood järgi tegelikult võiks olla?
    Ma tean, et selline takisti ja zenerdiood lahendus on tõesti üks variant tekitada lihtne pingeregulaator, aga tundub kuidagi uskumatu, et sinna pannaksegi sellised üsna pisikesed takistid niimoodi meeletult küpsema. Loomulikult ka kõrval olnud 2 pisikest 100uF silukondet olid üsna kutud, vahetasin need juba välja. Samas pinge peale seda regulaatorit justkui paistab paigas olevat, Zener koodiga 744 peaks tekitama pinge ~15v ja midagi natuke alla 16v sealt tuleb ka mõõtes. Või on siiski alust kahtlustada, et miski komponent, mida see algeline pingeregulaator toita üritab, on läbi/lühises ja seetõttu on vool liiga suur ja seetõttu ka need takistid nii meeletult kuumenevad?

    Võimendi ise on kahel eraldi plaadil. Piltidel, mille lisasin on nö. toite/lõppvõimu plaat ja sealt läheb veel 6se connectoriga juhtmekimp teise, eelvõimendi plaadi peale. Ka sellest pingeregulaatorist paistab hargnevat +15 ja -15v toitepinge selle connectori kahe ülemise pini kaudu eelvõimu plaadile. Lõppvõimu plaadil osasid transse juba testisin/mõõtsin, tunduvad olevat korras. 2 lõputranssi, mis pildil on vasakul servas, paistavad samuti olevat korras...kuigi neid ma veel mõõtmiseks maha jootnud ei ole (mõõta proovisin siiski). Kas kõige loogilisem oleks üritada edasise diagnosti jaoks eelvõim vahele jätta ning proovida anda sisendsignaal otse lõppu?
    Click image for larger version

Name:	res1.jpg
Views:	232
Size:	465,8 KB
ID:	1130004
    Lisatud failid

    #2
    Alati võib ju saadud mõõdutulemustelt teha arvutusi.
    33V pingelangust 560 oom takistil annab ca 60mA, mis omakorda annab hajuvaks võimsuseks 2W, mis vaadates nende takistite gabariiti pole ilmselt suur draama.
    Kui väljund peab olema 15V, siis takisti väärtuse olulisel suurenemisel ei ole väljundpinget ju võimalik enam hoida.

    Ma keskenduks sellele, kas võimendi väljundis on alalispinge nullis ja kui on, siis kas kõikide transide tööpinged on normaalsed (emitter-baas ca 0,6V).
    Skeemi ma saan aru pole.

    Lihtsalt mõõtmiseks transse välja joota ei soovita, nende kahe kõrvuti oleva tagasijootmise jäljed on päris jubedad.
    viimati muutis kasutaja a1; 27 m 2024, 09:51.

    Comment


      #3
      Kui aus olla, siis minu praktika käigus ma siiamaani pole aru saanud sellest lollusest. Eriti vanakooli helitehnika suhtes, paljudel toiteahelates takistid jooksevad üle 100 kraadi. Googeldasin välja ühe takisti max tempi, 150 lubati. Mõõtes termokaameraga kuskil 120-130 kraadi skeemis on ta tavatöö reziim. Lubatud piires, kõik korras, töötab oma 30 aastat ja edasi aga ma ei näe et see oleks õige. Trükkplaat pruunistub, jootekoht kahjustub. Eritab ka sellist kõrvalist lõhna, ei saa ju olla et paari takisti pealt hoiame kokku et säästa raha. Samas jälle, seade käib 30 aastat ja takisti elus, jootekoht annab ühendust, trükkplaat pruun aga seade ikka töötab.

      Comment


        #4
        No...kui nii on, ju siis tõesti nii ongi (mõeldud). imelik, aga las ta olla. kuigi jah antud juhul saab konkreetselt öelda, et vähemalt need kõrval asuvad konkekad olid omadega küll läbi. ja see seade minu arvutuste järgi pole töötanud rohkem kui ~10 aastat.
        Kui vaatate nüüd korra nende takistite triipkoodi siis kas selle järgi tundub, et selle väärtus võiks/peaks tõesti olema 500-600oomi? mina suudan sealt välja lugeda järgnevad triibud...must ja valge või must ja hall, kordaja kas punane või pruun (ühel tundub olema üks ja teisel teine, kuigi mõõtes on justkui ühesugused takistid ning skeemiloogika järgi peaksid samuti olema ühesugused). tegelikult peaks seal ju nägema rohelisi/siniseid triipe.

        a1, kas seesama zener diood (mingi maani) siis ei taga seda nö. etteantud pinge hoidmist? ehk et isegi kui takisti väärtus mingil määral muutub siis zener ikkagi hoiab etteantud pinget? minu arusaamise järgi see diood seal vahel selle pärast ongi. minule tunduvad need takistid seal igatahes aladimensioneeritud aga tõsi, võimendi töötamist/mitte töötamist see ilmslet hetkel siiski ei mõjuta.

        Skeemiga on nii, et päris konkreetselt selle spetsiifilise võimendi oma mul tõesti pole ja seda ei ole suutnud leida. küll aga on skeem, kus lõppvõimendi osa päris suurel määral on täpselt identne minu omaga. kõik transid lõpu skeemil näiteks on täpselt samad. aga täielikult identne see ei ole...tegu on siiski sama tüüpi võimendiga, "ace bass" nimetab tootja seda ise. mingi paterteeritud värk negatiivne (näiv)takistusega väljundis jne.
        Lisan pildi skeemist, kus punasega tähistatud ala sees olev lõpuosa vastab praktiliselt üks ühele...no nii palju kui ma seal olen jõudnud näpuga järge ajada vähemalt siis tundub identne. kõik transid ja IC on vähemalt samad ning asetsevad skeemis samamoodi. Click image for larger version

Name:	skeem.jpg
Views:	221
Size:	120,5 KB
ID:	1130015




        Comment


          #5
          Hea oleks aru saada, kuhu maani helisignaal jõuab?
          C207 - sinna jõuab?

          Comment


            #6
            Mul pole aimu ka kellegi töövõtteid, aga! Mina laseks ala 1kHz testsignaali sisendisse ja ossiga mõõdaks, kuhu see vanapagan signaal kaob! Nii lihtne see ongi!

            Comment


              #7
              Ühesõnaga, sai natuke signaali sisestatud ja mõõdetud. Ei jõua signaal C207'ni (minu skeemil on see tähis C02, aga muidu sama komponent). Ehk siis teisisõnu, paistab, et signaal ei jõua üldse lõppvõimu plaadile. Võimendi väljundis ma alalispinget tuvastada ei suutnud. Avastasin veel sellise asja, et kui võim on sisse lülitatud aga sisendisse midagi ühendatud ei olnud ja "sügasin" sõrmedega suvaliselt üle eelvõimu trükkplaadi pinide siis sai kõlarielemendi täitsa liikuma. Naljaga pooleks võiks isegi öelda, et "mängis" kohati mingeid bassinoote Üldiselt siis sellest kõigest ma järeldaks, et lõppvõim on korras ja probleem on hoopis kuskil eelvõimu plaadil. Tundub loogiline?

              See eelvõimu plaat on kahjuks üks paras nikerdis. Seal on jube tihedalt koos päris suur ports igasuguseid erinevaid kondesid...kuskil nii 15tk kokku ja nende vahel kokku 4tk ühesuguseid JRC 072D koodiga opvõimusid. Ma eeldan, et nende abil realiseeritakse lowpass filtrit, võibolla veel subsonic filtrit ja nähtavasti ka volume controli? Lisaks siis on siin veel 3 väikest transsi, ühe pealt suutsin välja lugeda tühise A1015. Suurem osa kondekaid sellel plaadil on vist Polyester Film tüüpi (tumerohelised "käekoti kujuga" paunad). Üsna kehva on selle trükkplaadi peal järge ajada nende tihedate jalgade ja radade rägastikus...kas sellise skeemi peal võiks olla mingi tüüpiline viga/komponent, mida kahtlustada, mis võiks olla läbi? kui tõenäoline, et mõni neist opvõimudest ise kutu? või tasuks pigem ikkagi kuidagi läbi ussiemmi kõiki neid erinevaid kondesid mõõtma ja kontrollima hakata? siin plaadil on ainult üks elektrolüüt ja selle mõõtsin juba üle, paistab olevat korras
              viimati muutis kasutaja wiltz; 28 m 2024, 03:03.

              Comment


                #8
                Esimene kahtlus on TL072 opakate korrasoleku kohalt, neid on tulnud üsna mitmeid välja vahetada. Tõenäoliselt on eelvõimendi sisendi op staatikat-ülepinget saanud ja tuleks ära vahetada.

                Comment


                  #9
                  Esmalt postitatud Radiool poolt Vaata postitust
                  Esimene kahtlus on TL072 opakate korrasoleku kohalt
                  Ma oletan, et nende väljundid peavad alalispinge osas olema nullis, ehk siis neid võiks kontrollida/mõõta.

                  Comment


                    #10
                    mõõtsin opvõimusid, plaadil oleva 4st 3'e väljund/väljundid tunduvad olevat kutud. või noh...ma pole just spetsialist nende op võimude mõõtmise/kontrollimise ajal aga kui tester dioodi mõõte reziimi panna, punane ots OPi vcc- peale ja mõõta üle kõik sisendid ja väljundid siis kõigi sisendite vahel on ilusti ~0.7. aga väljundid kas siis üks või ühel kivil mõlemad ei näita midagi. üks OP oma väljunditega paistab vist terve ka olema, sellel näitab ka mõlema väljundi pealt ~0.7. kuna kõik kivid on identsed siis võib vist siit eeldada, et osad neist on surnud?

                    tapjaks on arvatavasti toitepinge. mis ei ole mitte +-15v, vaid on ikkagi pigem +-16v. TL072D on 30V kivi

                    ainuke asi, et KOHUTAVALT halb on neid op'e sealt plaadilt kätte saada üks suure pusimisega õnnestus eemaldada. komponentide poole pealt mitte mingisugust libipääsu ei ole, plaadi alt radade poolelt tuli sudida ja sulatada kuni lõpuks õnnestus see kaheksajalg välja kukutada. kas selliste kivide eemaldamiseks on mingeid häid "trikke"? mingeid erilisti jootejaamu ega seadmeid mul ei ole, aga tööriistu ja keemiat leidub kõvasti. üks võimalus oleks ka ilmselt sulatades lihtsalt lasta suruõhuga tina jalgade ümbert minema...aga kardan natuke, et kuhu need tinapritsmed võivad niimoodi sattuda.
                    viimati muutis kasutaja wiltz; 29 m 2024, 17:37.

                    Comment


                      #11
                      Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
                      kui tester dioodi mõõte reziimi panna, punane ots OPi vcc- peale ja mõõta üle kõik sisendid ja väljundid siis kõigi sisendite vahel on ilusti ~0.7. aga väljundid kas siis üks või ühel kivil mõlemad ei näita midagi.
                      See on nüüd küll mingi uus mõõtemeetod, millest ma midagi aru ei saanud. Skeemi mõõdetakse volt- või ampermeetriga, mitte dioodi testriga. (kui need kivid enne rikkis ei olnud, siis sellise välise "toitega" võis seda muidugi saavutada).
                      Esimese hooga võiks piirduda väljundite mõõtmisega maa suhtes. Ka võib sealt kuulata signaali olemasolu.


                      Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
                      kas selliste kivide eemaldamiseks on mingeid häid "trikke"?
                      süstla nõelaga "joodad" (torgid) 1 haaval jalad lahti

                      Comment


                        #12
                        Kui on jatkuvalt huvi elektroonikaga tegeleda, siis soovitaks investeerida mõnikümmend eurot tinapumpa, tinasukka ja fluksipliiatsisse. Pool tunnikest mõne vana plaadi peal harjutada ja saab jalgadega komponendid maha küll. Kõige robustsem meetod-nii kolmkümmend aastat vana-on selline: teravate otsalõikuritega llõigata mikroskeemi jalad otse korpuse kõrvalt lahti, siis saab nad lihtsalt ükshaaval plaadist välja joota. Seejärel hambatikuga augud plaadis puhtaks ja saab uue mikroskeemi plaati joota. Eelduseks aga uute mikroskeemide olemasolu. Kui pumbaga maha võtta, saaks plaadile joota pesad ja katsetada ka mahajoodetud kivide korrasolekut asendusmeetodil.

                        Comment


                          #13
                          mõõtsin täpselt nii nagu siin vana seda teeb. vaevalt küll, et see mõõtmine neid kive tappis. eks mõõtevahend ongi ju voltmeeter. https://www.youtube.com/watch?v=cGRPBV-_ZQc

                          ma olen nendest opampide väljunditest signaali juba proovinud mõõta, signaali sealt välja ei tule st. sisendisse andsin siinuse ja opamp väljundist ei tulnud midagi. seda tegin siis ossiga...ja enne kui hakkasin mõõtma eelpool näidatud viisil voltmeetriga

                          Comment


                            #14
                            TL072 omab väljakatel sisendit ja seda ei saa selliselt mõõta.

                            Comment


                              #15
                              Okei, väike kahtlus oli jah selles suhtes endal ka...aga kuidas sellisel juhul selgitada asjaolu, et osadel nendel TL072tel näitab väljunditel (selliselt mõõtes) midagi ja osadel mitte? kivid on ju ometi kõik täpselt identsed, seega ka sisemiselt täpselt ühesugused.

                              Väljundi mõõtmine maa suhtes, nagu sa enne kirjutasin...äkki viitsid kirjeldada mismoodi see siis täpsemalt välja näeks? mida ja kuidas ma sealt väljundi pealt maa suhtes mõõtma pean? et väljundi ja maa vahel testriga mõõtes ei oleks mingisugust pinget, ehk alalispinge oleks 0?

                              Comment

                              Working...
                              X