Teade

Collapse
No announcement yet.

Spoonimine

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Vs: Spoonimine

    Muidugi mainiks siis seda PVA+puidutolm, mingi megahea pahtel ikka pole küll seda pärast lihvida on ikka omajagu peavalu. Ise olen pahteldamisel tegelikult autopahtlit kasutanud, suht on toitnud kui aus olla, samuti kasutas ja üks tuttav kes kunagi köögimööblit tegi.

    Comment


      #47
      Vs: Spoonimine

      Ikka autopahtel. Seda hea lihvida ja kui kannatab auto küljes kaasa loksuda, siis püsib ka kõlari peal. Pahtli võiks muidugi vedelama värviga enne spoonimist üle lasta, kuna jääb pea alati mingil määral tolmuseks ja nakkumine võib jääda kesiseks.

      Comment


        #48
        Vs: Spoonimine

        Kirjutan oma mõtted ka siia.
        Kogemused eritellimusmööbliga, pea 8 aastat. Eks igaüks vaatab ise, kui tõepähe mu nõuandeid võtavad.

        Autopahtel:
        Miks sinna PVA kinni ei hakka - sest autopahtel on siiski 2-komponentne pahtel, mis kuivades muutub ülitihedaks ning nö libedaks (vahet pole, millega ja kui palju lihvid), ja PVA nakke omadused ei suuda sellest "kinni" hakata.
        Sellepärast ka osad krundivad enne. Jällegi üks "mõtetu" ja aeganõudev üleliigne protsess!
        Kasutage õigeid pahtleid, õigeid võtteid ja üldse jääb ära igasugune pahteldamine.

        Vesilahusel pahtel:
        Miks ei kasutata - see jutt, mis siin eespool vesilahusel pahtlist on, on jama.
        8 aastaga pole veel mitte ükski spoon sellepärast lahti tulnud.

        Triikraud:
        Kasutada võib ja ongi soovitatav. Miks - sellest natukene hiljem.

        Igasugused vee- ja aquastoppide ja -mitte-stoppidega pinna niisutamine/ülekäimine enne spoonimist on põhimõtteliselt oma töö nässu keeramine, kuna vee "mullid" võivad koguneda kuhu iganes, lahustades liimi ära ja siis sellekohapeal enam liimimisomadusi lihtsalt pole.

        Spooni "voldid":
        Valetehnika, ütlen mina.

        Spoon tuleb liimitud pinnale panna peale vabalt, mitte mingil juhul ei tohi teda hakkama seal siluma. Samuti liimida tuleb kasti, mitte spooni!
        Kui tulevad kerged voldid sisse, siis aitab selle koha lahti lõikamine ja triikrauaga ülekäimine, vajadusel liimi lisamine.

        Tööde käik:

        kasti külg liimiseks, spoon peale, mingi raskus + siis rohkem raskust või pitskruvid, oleneb liimist, aga tund aega peaks olema vägagi piisav toatemperatuuril, et spoon kinni jääks.
        Järgmiseks triikraud sooja (igaks juhuks), pitskruvid lahti ja siis, kui on kuskilt lahti, siis triikrauaga kinni kuumutada.
        Kui ei ole endas ja töötehnikas kindel, siis võid igaks petteks kogu pinna üle käia.
        Ole ettevaatlik ja ära "põleta" ühte kohta üleliia; tasakesti üle kogu pinna.
        Parima temperatuuri saavutad, kui käega katsud, ideaalis võiks kergelt "kõrvetada".


        Igasugused kondiliimid ja EPOd ja muud jamad viskaksin mina kaarega metsa. Kasutada tuleb järjekordselt õigeid vahendeid, kuna PVA-liime on ka erinevaid.
        Kunagi kasutasin PVA-d, mis kuivas toatemperatuuril 20-30 minutit, termopressi all 1-2 minutit.
        Hetkel on kasutusel PVA, mis kuivab toatemperatuuril kuskil 5-10 minutit.

        Vahendid:

        triikraud - õigete töövõtetega hea ja kiire abimees.
        liimi peale kandmiseks - kõige tavalisem 25/30 cm värvirull (karvane, mitte see svammilaadne). Karta pole vaja paksu kihti või jumal teab mida, silmaga vaatad, et liiga paks kiht peal poleks ja kõik.
        Kui tuleb spoonist läbi, siis selle vastu aitab lihvimine. Eespool mainitud peitsimise mittevõimalikkus on jamps, ütleme siis nii.
        Korralik lihv ja liim on läinud oma teed.

        Kodustes tingimustes on liimi läbiimbumine ka suht vähetõenäoline, kuna pitskruvidel pole seda toorest jõudu niipalju. Või teine variant - tuleb osta parem ja kvaliteetsem spoon. Kõige odavam variant pole reaalselt just see kõige odavam.

        Triikrauast veel - kõik aukude ja pindade servad soovitan triikrauaga üle käia, kuna spoon muutub sooja saades rabedamaks, st teda on kõlari aukudest ja servast parem ära murda.
        NB! Ärge kasutage abikaasa/naise/ema/vanaema/tüdruksõbra/tütre triikraudasid, pärast te ei jõua seda hala ära kuulata
        Parim triikraud - mingi vana vene triikraud, mida kellegil enam vaja pole
        viimati muutis kasutaja Scott; 02 m 2011, 02:49. Põhjus: Korrektuur, kuna sticky-teemas

        Comment


          #49
          Vs: Spoonimine

          servadesse tuleks liimi lisada ntsa rohkem, sest kipuvad muidu lahti tulema. korralikult liimitud servi on hea töödelda. ka triikraua vend
          viimati muutis kasutaja tom609; 18 m 2011, 19:50.

          Comment


            #50
            Vs: Spoonimine

            Tegelen igapäevaselt spoonimisega, viimased 1.5 aastat.
            Küsimus spetsidele või kogemustega inimestele.

            Spoonitud detailid lähevad pressi vahele, temperatuuriks ca 60-80 kraadi, surveks 200-300 bari.
            Istuvad need asjad seal vahel ca 2-3 min.

            Teatud juhtudel on nii, et võtad detailid välja, vaatad, et spoon ilusti sile ja kinni. Hiljem detailid jahtuvad maha ja mõningatel isenditel avastan, et spoon lainetab. Noh lahti löönud..
            Mitte igaltpoolt, vaid täiesti kaootiliselt.

            Milles võib asi olla? Liimi paksult vahel, et ei jõua ära kuivada, ja siis sealt kus paksem ja kuivamata, lööb spooni lainetama?
            Või on spooni / liimi viga? Mis tõenäolisem on? Vahest on aidanud teistkordne detaili pressi alla panek, aga mitte alati.

            Ning tekib praak. Lihtsalt oleks huvitav teada, mis seda võiks põhjustada. Tegemist pole koduste tingimustega ning küsin puht enda huvi pärast.

            Comment


              #51
              Vs: Spoonimine

              põhjuseks võib olla liimi ebaühtlane vee sisaldus ning spooni enda struktuuri eripärad. Mis seal täpselt viga on, seda on keeruline öelda. Kuidas vältida: liimi võimalikult yhtlaselt peale kanda, sh ka segamist ja doseerimist. spooni struktuuri puhul ei aita muud, kui rohkem liimi-suurem surve-kauem pressis seista. Ma laseks kauem seista, aurustub vett rohkem välja, u 1.5-2 korda kauem. Selle kohta on raamatuid olemas, kui vene keel selge, siis vene kirjandust kõige rohkem...saksa järgmine ja siis inglise kolmandana...
              Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

              Comment


                #52
                Vs: Spoonimine

                Spoon pidigi tegelt olema ebaühtlane (loe: "odav ja ebakvaliteetne", ühest kohast paksem, teisest õhukesem).
                Vahest on ka nii juhtunud, et lained sees, lasen lihtsalt seista ja mingi aeg vaatan, nagu polekski midagi olnud.
                Et tõmbab nagu tagasi sirgeks ennast. Aga seda nii tihti ei juhtu.

                Comment


                  #53
                  Vs: Spoonimine

                  sellised juhud on mitme asjaolu kombineerumine: halb toormaterjali, halb lõige, vahel võib isegi vabriku mõneprotsendiline niiskusekõikumine juhuse tekitada. Ebaühtlase paksusega spooni puhul on ainuke abivahend suruõhukoti vms plastset pinda imiteeriva pressi kasutamine. Need nähtused on (kui tegu ~0.5mm spooniga) seletavad õhuniiskuse muutusega. Transa käigus on niiskus suurem, töökojas madalam.

                  Endal sellekohane kogemus: tegin 1.5mm kasespoonist silindrit. lihvisin lindi peal ühe koha liiga õhukeseks. peits punnitas antud koha kumeraks, kuid peale kuivamist tõmbas tagasi.
                  Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

                  Comment


                    #54
                    Vs: Spoonimine

                    Eilegi veel sai spoonida. Seda küll diivanilaua puhul. Aga mõte jääb samaks. Kui liimirulliga liimi peale kannate, siis soovitan see teha suht kähku ja ühtlaselt. Samas kui pind on suur ja kaua aega veeta liimi peale kandmisega, siis sealt otsast kus alustasid liim juba kuivab. Ühesõnaga kui liim peal detailil, siis tõmba siuhti kogu külg rulliga üle, et ei oleks enne kuivavaid kohti. Siis spoon peale ja siis mingi paber ja siis plaat, mille peale raskus. Enne liimimist pane kõik asjad ritta juba, et tead täpselt mis kuhu läheb ja puudu ei jää. Kui spoon piisavalt paks siis olen spooni ribasid kõrvuti pannud paberteibi tükikestega, ning selle teibitud külje ka detaili poole jätnud. just jh teibi vastu liimi.
                    Kui on kitsas serv, näiteks kaar, siis saab vabalt panna seda momendiga. Kannad seda mõlemale poolele, nii detailile kuhu spoon läheb kui ka spoonile. Kuivavad ära- saad käega katsuda, siis surud kokku. Peale seda olen mina nt metallhaamri pinniga küljed üle silunud jõuga- see lükkab ka pisemad poorsed kohad ilusti kokku.
                    Nurki ei soovita minagi lõigata ei noa- ega ka freesiga. Lõhub pisikesed kiud ära. Parem nt klotsiga , millel 60-80 lihvpaber. Pärast siis lihvid kogu detaili ära, kui kõik liimitud, vajadusel pahteldad- nii vähe kui võimalik. Kui vaatad et asi ilus. Viimistled. Mulle isiklikult meeldib lahusti baasil peitsid rohkem. Ning siis lakk peale. Esimese kihi - soovitavalt kruntlakk- lihvid nt 240 se paberiga siledaks, ning siis veel peale uus kiht või kaks. Oleneb lakist ja soovist. Kas matt, poolmatt või läikiv. Ise seni ostud spooni As Massist.

                    Comment


                      #55
                      Vs: Spoonimine

                      Tahaks küsida et, mis lakki kasutada?
                      Pole ise vist ühtegi kasti lakkinud aga tahaks teada millega, pintsli või pritsiga?

                      Comment


                        #56
                        Vs: Spoonimine

                        Oleneb mis see tulem jääma peab. Üldiselt vahet pole. Veebaasil lakk kärab ka kui väga hulluks asja ajada ei taha. Kattmisel sama asi millist tulemust vaja on. Rulliga saab ka talutav.

                        Comment


                          #57
                          Vs: Spoonimine

                          Kui käsitsi teha, siis pigem juba peenekiuga rulliga.
                          Jääb täiesti "söödav" tulemus...

                          Comment


                            #58
                            Vs: Spoonimine

                            Proovisin ka spoonimist, ja hommikul tulemust vaatama minnes oli spoon no ikka jõhkralt kortsu tõmmanud. Kuidas ma seda paremaks saaksin muuta?
                            Ise ma arvan, et raskust oli liiga vähe spoonipeal.

                            Comment


                              #59
                              Vs: Spoonimine

                              Tänud abi eest! Igastahes õrnalt niiskeks tegemine ja triikrauaga mässamine läbi riide tõmbas täiesti sirgeks.

                              Comment


                                #60
                                Vs: Spoonimine

                                Ma ei tea kas nii tohib aga kui ei las siis moded võtavad maha. Tänan.

                                Comment

                                Working...
                                X