Teade

Collapse
No announcement yet.

Spoonimine

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Spoonimine

    Esmalt postitatud pakavana poolt

    Viimane kord, kui ma spoonida proovisin, oli väga raske valjuhääldite auke spooni sisse lõigata, piki kiude murdus kogu aeg lahti. Kuidas seda vältida?
    Augu ääred korralikult liimiga kokku ja hiljem lõikad vaibanoaga väikese augu keskelt lahti. Augu äärtest mitte ei lõika spooni äärega tasaseks vaid lihvid abrasiivsema lihvpaberiga.

    Edu!
    Luxman LV-105/ st.hübriid-lampvõim
    Denon PMA700V/ st.võim
    Pioneer PD-S705/CD keerutaja
    Käsitööna valmistada lastud monovõim
    Peerless/Vifa elemantidega kaheribalised

    Comment


      #17
      Vs: Spoonimine

      Esmalt postitatud pakavana poolt
      Lamineerimine jääb viimaseks võimaluseks, aga kui keegi leiab meetri kõrguse (natuke rohkem) ja 33+cm laiuse kirsi spooni, siis poleks kodus spoonimisega raskusi.

      Viimane kord, kui ma spoonida proovisin, oli väga raske valjuhääldite auke spooni sisse lõigata, piki kiude murdus kogu aeg lahti. Kuidas seda vältida?
      Mul onu rääkis midagi, et ta tegi mul elemendi augu ääred 0 freesiga.

      Comment


        #18
        Vs: Spoonimine

        Eks ma proovin, kuid esmalt tuleb piisavalt suur spoon leida.

        Comment


          #19
          Vs: Spoonimine

          Viskaks ühe spoonimüüja lingi siia, mis silma hakkas. Puumarket
          Pole kuhugi areneda

          Comment


            #20
            Vs: Spoonimine

            Tekkis siis küsimus et kuidas on kumerate pindade spoonimisega?Oleks plaanis teha kumerate külgedega kõlarid(visaton w 170s /sc10n)

            Comment


              #21
              Vs: Spoonimine

              Üks variant oleks asi kilekotti panna ja vaakumisse tõmmata. Samuti võid miski riide peale pingutada.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

              Comment


                #22
                Vs: Spoonimine

                Esmalt postitatud Hents poolt
                Tekkis siis küsimus et kuidas on kumerate pindade spoonimisega?Oleks plaanis teha kumerate külgedega kõlarid(visaton w 170s /sc10n)
                Praktikas pole tulnud ette vajadust kumerat pinda sponida. Väikese kumeruse saab vast ka niisama painutada. Kõlari kumerat nurka( suht terav nurk)tehes peab arvatavasti aurutama spooni, et muutuks elastsemaks. Aga nagu mainisin, see puhtalt teooria, praktikas mu spooni paindesse liiimimisega kogemus puudud. Tavaliselt on ümarad nurgad tehtud puidust, küljeplaadid aga spoonitud samas spooniga. Sellist lahendust kasutatakse päris palju.
                Luxman LV-105/ st.hübriid-lampvõim
                Denon PMA700V/ st.võim
                Pioneer PD-S705/CD keerutaja
                Käsitööna valmistada lastud monovõim
                Peerless/Vifa elemantidega kaheribalised

                Comment


                  #23
                  Vs: Spoonimine

                  Kui panna spooni pva ga siis peavad mölemad pinnad sisse imbuvad olema,ei tohi olla lakitu,pahteldatud jne.Eeldusel et on tehtud kölari kast saepuruplaat,vineer,mdf sobib ilusti spoonida nii,et köiksepealt spooni riba kergelt öhukslet pva ga kokku ja siis alles pind kuhu tahetakse spoon panna.Sellejärel on on spoon juba sisse tömmanud liimi ja poorid on kinni,vöid uuesti uue öhukese kihiga katta.Peale seda oodata ca 5min ja vöib julgelt triikrauda kasutada küll spooni siledaks triikimisel.Löpliku kinni pressimist sellega ei saavuta!Pärast seda tuleks ümar klotsiga üle käia köik pinnad ja nii ca 10min.Oleks hea kui saate pitskruvidega spooni vasta suruda.
                  Vahed..Augud..Nende jaoks on möeldud välja spetsjallne puidu kitt mis ei maksa eriti midagi.Hoolas olla nendel kes kavatsevad kasti pärast peitsida!!!Kitt ise on nagu hamba pasta tuub.Näpuga panna kitti ainult augule ja üleliigne kohe eemaldada,vastasel juhul imub se puu süvisse ja peits jätab selles kohas ilusa pläraka ainult!
                  Veel peitsimisest..Kui tahate väga tugeva puu süviga välimust tehke nii..
                  1)örnalt kogu pind üle see järel vahe lihv ning uuesti peitsimine(lihvil kaotab pealis pinnast peitsi ning puu süvesse jäänud peits muutub veel tumedamaks ehk siis märgatavamaks.
                  2)alg peitsiks must peits peale seda köik nagu eelnevalt nimetatud aga löpp tooni valite ise.Dual core nimetan seda ise leiutasin selle ja väga ilusaid kombinatsjoone on vöimalik saada)
                  Äärte ära löikamine...
                  Köige lolli kindlam on muidugi ääre maha lihvimine aga on kah muid lihtsamaid meetodeid
                  1)Kas vöi tavalise terava(ok väga terava noaga)löika lihtsalt liigne spoon maha surudes nuga vastu äärt.!!!Erilist tähelepanu nöuab see et ei tohi löigata vastu puu süvi jooksmist!st et kui süvi jookseb plaadi sisse poole tuleb alustada löikamist teiselt poolt

                  2)Köiksepealt painutada spoon teie soovitud löike kohast alla poole ja lihvida murde kohast paberiga kuni spoon läbi kulunud.
                  3)kasutada tavalist käsi freesi o asendis eeldusel et spoon rohkem kui 3cm üle ei ulata(frees ei garanteeri et tükke välja ei löö küll aga on olemas eel mainitud puidu kitt nende edukaks lappimiseks).

                  Ärge kunagi lihvige spooni risti puu süve jooksmist!
                  Edukat katsetamist.
                  viimati muutis kasutaja sill; 04 m 2007, 22:02.

                  Comment


                    #24
                    Vs: Spoonimine

                    Väga ilus jutt! Aint need "kõikse" ja sellised väljendid võiks välja jätta Kunagi endal ka plaanis selline töö ära teha siis kasutan kindlasti seda õpetust siit aga enne tuleb käppa saada ühegi mööda panekuga kõlarikasti ehitus. Siiani olen oma suured möödapanekud mistraga katnud

                    Comment


                      #25
                      Vs: Spoonimine

                      Kui materjali lahtilõikamine käib oleks hea kui jääks selline tükk üle mis kõigist külgedest suurem on. Sellega on hea spooni pressida (ajaleht ka ofkoorss vahele). Kui pitskruve pole siis võib ntx autoga peale sõita.
                      Ja kui tükk jääb üle siis küll ta lõikelauaks vms ära kulub.
                      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

                      Comment


                        #26
                        Vs: Spoonimine

                        Esmalt postitatud S.S. poolt
                        Jep ja ketassaag peab olema spets kõvasulam hammastega ja väiksema hambaga, et lõige tuleb puhas ja kiulise spooni puhul kilde välja ei rebi. Parim on lõigata spooni kahe puitkiud(laast)plaadi vahel koos plaadiga.
                        natuke korrigeeriks ja täiendaks:
                        igasuguse õhukese materjali saagimisel tuleks seda nn hoidematerjalide vahel, see on tõesti nii. paraku kõvasulam ei ole just kõige puhtama lõikamise jaoks hea, kuna kõvasulami hammas ei võimalda väga vahedat tera ja pealegi tihtipeale on kõvasulam peitelhammastega, mis omakorda soodustab tükkide välja rebimist. tavaline ketas teeb pigem parema töö ja päris hea tulemuse saab ka rauafreesiga.
                        saagimisel peab ketas vaid napilt läbi ulatuma spoonist, pealmine hoideplaat võib jääda läbi lõikamatta. sedasi on sael kergem ja lõige puhtam
                        väike hammas on suht oluline, aga seda võib kompenseerida pööretega(6000+). veel parem on väikse hamba ja kõrgete pöörete kooslus. põhisuuruseks on joonkiirus ja sellest tulenevalt ühe hamba töö(väiksem ketas rohkem pöördeid). tavaketastel on seejuures tavaliselt suuremad lubatud maksimumpöörded. rauafreesi kasutamisel puidu lõikeks ei saa kasutada nii madalaid pöördeid, kui metalliga. kui kettal on peale märgitud maks pöörlemiskiirus, siis peaks kasutama pigem seda.
                        kelguga sae peal on spooni lõikamisel soovitatav kasutada sae päripöörlemist. see säästab lõikeserva lõppu tükkide rebimisest.
                        katse tulemusel on selgunud, et tükke ei rebi ka rellekas, kui tavalise metallikettaga lõigata. suitseb küll, aga lõige jääb puhas. pikka sirget lõiget ei ole siiski eriti mugav sellega teha. üle kasti serva ulatuva spooni saab sellega maha küll lõigata, aga 1mm jagu võiks ikka varu jätta ja siis see käsitsi ära lihvida.
                        risti süü lõikamiseks sobivad väga hästi ka käärid. pikilõikamisel ei ole need aga väga head
                        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                        Comment


                          #27
                          Vs: Spoonimine

                          peaks teemaga haakuma - lõppvaatus läheneb, aga millega teha spooni lõppviimistlust? Kas on mingeid häid üldisi või ka konkreetseid tootesoovitusi?
                          Ehituspoodides pole midagi sellist leidnud, mis lausa kutsuks end kastile peale määrima.

                          Soov on saavutada siidist/poolmatti pinda tumedal spoonil (palisander) ja kindlasti ei tohiks vahend olla tooniv.
                          Proovitükkidel on parima mulje jätnud taanlaste mesilasvaha ja õli baasil toode "Nostalgia". Paar erinevat lakiproovi (eskaro vesialuseline ja tikkurila uretaanalküüd) pole eriti ahvatlevad välja tulnud.

                          Mida aga profid arvavad kõlarikastil õli vs laki kasutamisest? ise pelgan, et pikemas perspektiivis annab lakkimine kasti nurkadele parema kaitse igasuguste juhuslike kopsude vastu. Lakk sisse imbudes ja kõvenedes justkui liimiks nurga kokku ja muudab selle monoliitsemaks.

                          Comment


                            #28
                            Vs: Spoonimine

                            Tere!

                            Lugesin kogu teema läbi ja sain sellest päris häid nippe ja soovitusi. Olen tutvunud sügavamalt ka lääne samasisulise kirjandusega. Ka sealt leiab häid soovitusi ja kogemustega inimesi. Tegin siis vaikselt oma projektiga ka algust, kus kvaliteetne spoonimine on üks olulisemaid väärtusi. Enne suurema töö alustamist tgein paar väikest "toorikut" ja siis õnnestus spoonimine hästi.
                            Nüüd võtsin ette ca 0.5ruutmeetrise tüki, kus kolm 15cm laiust paani koos. Niisutasin MDF pinda enne lahja liimiseguga(vesi ja liim), lasin praktiliselt ära kuivada ning seejärel panin liimikihi peale. Tapeedirulliga, mis on üsna tugev ajasin liimi laiali. Koguse kohta ei oska ma adekvaatset hinnangut anda, loomikiht oli nii paks, et alt pliiatsijäled olid väga õrnalt paista. Liimina kasutan Akzo Nobel Silvat...panin spoonipaanid peale, mis olid eelnevalt teibitud. Raskuseks siis paar MDF plaati ja kividena kusagil 100-150 kg. Servadest kinnitasin ka veel pitskruvidega. Õrnalt ajas liimi servadelt ka välja...kuivada lasin 24 tundi, peale seda avastasin, et spoonitud pind lainetab jubedalt..eriti keskmine spoonipaan...tundus, et justkui oleks liiga palju liimi!?..sest õhku praktiliselt lainjate kohtade all ei olnud...

                            Nii, nüüd siis probleemikoht. Millest võis see olla tingitud?!

                            Milline oleks optimaalne raskus?! Kuidas see peaks olema asetatud detailil?! Servades vähem, keskel rohkem..mõtteid?!

                            Teiseks, kas sellest asja annab ka veel siledaks saada?!

                            Comment


                              #29
                              Vs: Spoonimine

                              Mul oli sama probleem ,õhk jäi alla kui tegin suuremaid pindasid .Lahenduse sain kui liimi panin nagu sa algul kuid spooni niisutasi hästi vähekene pealt,et spoon ei kaarduks ülesse vaid jääks sirgeks ja rullisin taina rulliga kinni (ettevaatust ,et ei tõbaks spooni praguliseks ).Kui oli enamvähem kuivanud ,siis panin igaksjuhuks raskuse peale.Minul oli alusmaterjaliks vineer.

                              Comment


                                #30
                                Vs: Spoonimine

                                Hei...
                                Leidsin koera üles
                                Proovisin ka meetodit veega pehmendada(niisutada), aga sellest polnud resultaati, sest põhjus tulenes mujalt, miks lainetama jäi. Kokkuvõttes tuli enda suureks kurvastuseks kogu detaililt spoon maha võtta. Hetkel töötluses ja ootamas uue spooni väljavalimist. Nagu öelda: s.... saia ei tee...
                                Muide, kaasmaalased, keegi väärispuitu painutanud on..koduste vahenditega..aurutamist pean silmas?

                                Comment

                                Working...
                                X