Teade

Collapse
No announcement yet.

kõlarikaablid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    oli jah...kõll vist nii lihtsalt metallitükki välja ju ei viska?

    Comment


      #17
      huvitav, kas pool läks läbi........ oleks hea TT saanud vist
      KES SOOVIB, SEE PROOVIB

      t-linespeakers.org

      Comment


        #18
        Natuke enda kogemustest kõlarikaablitega... Helitehnika komplekti kuulusid ESTONIA UM-010 võimsusvõimendi ja S90B valjukad!Alguses kasutasin kõlarijuhtmeteks mingit kaabli kus oli sees kuus soont ristlõikepindalaga umbes 0.75 mm2, ühendasin siis kolm ja kolm soont kokku ja kõlari juhtmeks!Mõõtsin ka takistust ja kõlarijuhtme takistuseks tuli umbes 0.3 oomi (kõlarijuhtme pikkus u. 5m)!Mõni aeg hiljem õnnestus endale muretseda korralikud,spetasiaalselt kõlarite joks mõeldud, kõlarijuhtmed umbes 4 mm2 soone ristlõikega! Helikvaliteedi vahe oli isegi selle vanema tehnikaga tunda (kõrgemaid tuli juurde ja üldse nagu nõrgemad signaalid hakkasid paremini kostma).Muidugi natuke probleeme oli nende juhtmeotste S90-te taha ühendamisega,sest ei kõlari ühendusklemmidesse sisse aga see probleem lahenes ka! Minu arvamus on, et kõlari kaabel mängib ikka päris palju rolli,eriti mida pikemad on kõlarijuhtmed ja suuremad võimsused! Olen kuulnud, et tavalise muusikakeskuse heli paraneb ka ikka omajagu kui orginaal peenikesed kõlarikaablid korralike, jämedamate vastu vahetada! Tegelikult eks selle pärast, et kõlarijuhtmete takistust vähendada kasutatakse kallites süsteemides kahte paraleelset juhtmepaari ühe kõlari jaoks, sest kaks paraleelset takistust on kokku teadagi....
        Olen lugenud,et 10% helitehnika ostu eelarvaest tuleks ühendusjuhtmetele arvestada!
        20+ aastat elfafoorumis

        Comment


          #19
          Ainult soomlased teevad selliseid loomkatseid asjade peal(sommid on ka kõved proseklokkijad jms testijad).

          Comment


            #20
            keegi teab,palju on normaalne takistus mis võiks kõllijuhtmel olla? juhe mingi 3m pikk

            Comment


              #21
              See, palju võimul võimsust on või kui palju kõlarid seda taluvad, ei anna mitte mingit inffi kaablite valikul. Kui Sul on kavas osta miskne sony vms võim ja analoogilised kõlarid, siis osta tavalist elektrikaablit ja mure murtud, usu mind, ei kuule sa mingit vahet. Kõlarikaablitest tähtsam on, et cd mängija ja võimu vahel oleks korralik kaabel, kuigi odava süsteemi puhul on ka see suht kama kaks. Lugesin kuskilt, et tehti pimekuulamistest, st et vahetati kõlarikaableid ja audiofiilid kuulasid, kuid ei teadnud mis kaablid hetkel kasutusel on. Ainus kaabel, mis palja kõrva järgi kohe mitte ei kvalifitseerunud, oli see vene telefonikaabel, mida naeltega seina peale lüüa sai. Ühesõnaga vaata et oleks piisavalt paks ja kiuline juhe. Kui huvi on, võid pöörduda murega ee.audio newsgruppi, seal on see teema mitu korda arutlusel olnud. Kui oled Tallinna inimene, võid läbi astuda Hi-Fi klubist Roosikrantsi tänaval, seal on tehnika, mille puhul juba kaabli kvaliteet hakkab rolli mängima...
              Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

              Comment


                #22
                olen nüüd natuke ringi vaadanud, pakutakse nii 7.- ,,kui ka vähe jämedamaid 15.-(silikoonkaitsega).Viimased on küll palju jämedamad ja kallimad .Aga kumma kasuks siis otsustada, on sel kõlarikaablil siis oluline roll helikvaliteedis ???

                Comment


                  #23
                  Teoreetiliselt mida jämedam, seda parem, praktiliselt ma ei usu et sa vahet kuuled. Kõik muidugi oleneb süsteemist, mida omad. Kuna sa kahtled kas osta 7 või 15 kroonist kaablit, siis ma eeldan sellest, et sul just 30k maksvat süsteemi ei ole, seega kama kaks, peaasi et juhe oleks kiuline, mitte plank (olen lugenud, et pindefekt hakkab rolli mängima, pead pakule ei pane et see tõesti nii on helisagedustel). Pole omal tehikat ka millega katsetada, ise kuulan Technics SA-AX540 resiiveri ja S90 kõlaritega, millalgi lähitulevikus peaks tekkima võimalus TÕELIST audiotehnikat kuulata, eks ma siis annan siin ka teada, mida kuulasin ja kuidas tundus.

                  madis@pole veel finantse et audiofiiliks hakata
                  Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

                  Comment


                    #24
                    Kõlarikaablit valides vaata, et oleks võimalikult mitmekiuline, sest põhiline osa signaalist liigub juhtme pinnal. Nii, et kaablipaksusest pole eriti kasu, kui ta on ühekiuline. Hästi peenekiuline võib hoopis parema tulemuse anda.
                    Tähtis on ka kaabli materjal. Hetkel on enamus kaablitest vaskkaablid. Kui vaskkaablite kasuks otsustad, siis ürita saada hapnikuvaba vaske, sest tavaline hakkab mingi aja pärast oksüdeeruma ja sisetakistus kaablil suureneb märgatavalt. Kui aga on plaanis väga hea kvaliteediga helisüsteemi ühendada, siis soovitaks juba hõbetatud vaskkaableid.

                    Comment


                      #25
                      Huvitav, huvitav. Kas madalsagedussignaal nagu ntx. musa levib tõesti vaid juhtme pinnakihis? Arvasin siiani, et effekt tekib vaid raadiosagedustel ???
                      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                      Comment


                        #26
                        Kellelgi Saveljevi "Füüsika 2" ei ole käeulatuses? sealt saaks ehk teada
                        Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

                        Comment


                          #27
                          Skin-effekt hakkab MINGIL määral tunda andma sagedustel üle 100kHz.
                          Sagedustel 10..30MHz kasutatakse mitmekiulist (mähise-)traati, mida kutsutakse "litseks"!
                          Alates 30MHz-st alates on juba mõtet kasutada hõbetatud traati (tuletage meelde raadiote ULA-blokkide poole). HElisagedustel ei avalda skin-effekt praktiliselt mingit mõju. Mitmekiulist juhet kasutatakse ilmselt muudel kaalutlustel, ntx. mehhanilistel.
                          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                          Comment


                            #28
                            Igatahes soovitatakse võimalikult mitmekiulist kaablit.
                            Ja hõbetatud kaablite kohta niipalju, et ~15000 ja rohkem eeguste kõllikastide sees on just üpris peenikesed hästi mitmekiulised hõbetatud kaablid(ma ei usu, et kõlaritootja on niisama selliste kaablite kasuks otsustanud ja selle võrra toote hinna kõrgemaks ajanud).

                            Comment


                              #29
                              Nii. Üsna tarka juttu saab lugeda aadressilt http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&...u.ee%26rnum%3D1 ja otsida tasub sealt 9. kirja, autor Sulo Kallas.
                              Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

                              Comment


                                #30
                                Hifi klubis oli kord selline kõlarikaabel, mis valmistatud 4 st CAT5 juhtmest. Seega 16*0.22mm2 = u. 3.5mm2. Pinnatakistus on väike sest kiude on palju. Kaablid omavahel patsi punutud, seega induktiivsus kah madal.

                                Lambijuhe versus 6mm2 OFC juhe on päris suur erinevus, vähemalt mina oma kõrvaga saan kohe aru. Ning arvestage ka seda, et liiga suure takistusega juhe lubab bassivaljukal uljamalt resoneerida - olen ise näinud kuidas sedaviisi kõlarid laiali lasti.
                                90W kõllidel - vähemalt 2.5 ruutu ma arvan, mitte vähem.

                                Comment

                                Working...
                                X